Huizen voor remigranten in Suriname

26

De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft vergaande plannen om in Suriname minimaal vierhonderd huizen te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor Nederlandse Surinamers die willen terugkeren naar hun geboorteland, meldt het ANP.

,,Uit onderzoek is gebleken dat veel Surinamers die in de jaren zeventig naar Nederland zijn gekomen, graag hun oude dag in hun geboorteland willen doorbrengen. Bovendien is de woningnood in Suriname zeer groot. Deze factoren zijn bepalend geweest om onze plannen uit te werken”, aldus een woordvoerder van Woonbron woensdag.

De bouw moet in 2009 beginnen, de eerste bewoners zouden dan een jaar later hun huis kunnen betrekken. Woonbron werkt bij de uitwerking van de plannen nauw samen met de Rotterdamse stichtingen Faru en Humanitas.

26 REACTIES

 1. Dit soort huizen zijn dan veels te duur.
  Men wil europese prijzen hanteren.

  Kijk luister noh …ik ben uitbuiters beu…
  Jij hebt hard gewerkt en dan toch wil men niet dat je op je oude dag wat meer reserve hebt….men moet het met een foefje weer uit jij handen rukken.

  soso fufuru span bepaalde libi’sma……


  Maak melding

 2. Ik ben blij met dit soort projecten, maar eigenlijk ook een schande waarom de regering in Suriname dit nooit goed uit hun eigen kracht kunnen realiseren.

  Ik vraag me af of Hendrik Setrowidjojo (Pertjajah Luhur) – Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting , zijn huiswerk goed gedaan heeft.
  Of is het weer dat rascistische benadering die de boventoon voert van eigen soort volk eerst??? En dan nog erij de laaggeletterde opas en omas gek maken met hun valse beloftes. Hendrik en zijn consorten worden hierdoor rijk met hun grondzaken, en daar weten de laaggeletterde pae’s en mae’s vaak niet.


  Maak melding

 3. Er zijn mensen die luisteren en handelen naar eer en geweten zonder aanstoots des persoon.
  Dat er eenb vorm van economisch gewin aan is verbonden moet dan ook niets uitmaken.
  Doch het feit dat ik iets aankaart, en zie daar het wiel op de weg, die allang op de weg had moeten zijn.
  Maar goed, liever laat dan nooit en laat het gezegd zijn, ongeacht de politieke wind die er dan gaat waaien, het project in zijn geheel afmaken.
  De mensen dien jaren hun bloed en zweet hebben gegeven in Nederland mogen niet de dupe zijn van enige vorm van politieke onwil of rancune.
  Succes met dit project en hopelijk grote steun uit de Suninaams Nederlandse gemeenschap, de voordelen zijn ruim.


  Maak melding

 4. ik vraag me af waarom het bouwen door nederlanders moet gebeuren, hebben we niet genoeg (werkloze) mensen in suriname die dit kunnen doen of is dat de bedoeling, lijkt me perfekt als er een ultimatum gesteld wordt zodat de bouw verplicht moet worden uitgevoerd door Surinaamse bouwvakkers.


  Maak melding

 5. Nice,nice,maar!!!!!
  What about de Doekoe?
  Hoe wordt dit projekt gefinancierd?
  Hoe kom je aan een Hypotheek in Nederland voor investering in het Buitenland?
  Banken in Nederland zullen niet echt happig zijn om geld te lenen voor zaken waar ze geen beslag op kunnen leggen ingeval van wanbetaling. Tenzij de gegadigden voor deze woningen hun appeltje voor de dorst reeds aan een kant hadden gezet.


  Maak melding

 6. Suriname, ik gil al jaren dat de grote stroom remigranten nog moet beginnen en dat jullie in uw politiek, economisch, belasting, maatschappelijk en overig beleid rekening daarmede moeten houden. Kennelijk geloofde men mij niet. Dit is dus een bevestiging dat ik gelijk krijg.
  En hieruit mag je natuurlijk ook lering trekken. Het gaat niet om de woningnood in Suriname , maar om deviezen. Die woningnood door die slimme p’tatas aangegrepen om huizen te verhuren en geld te vangen van de remigranten. Geld (lees deviezen) dat eigenlijk in Suriname zou moeten blijven voor de opbouw van het land en in geen geval terug moest vloeien naar Nederland.
  U was gewaarschuwd.


  Maak melding

 7. Ondanks dat dit een goed plan is , zal t nog hel wat kwaad bloed zetten bij mensen die altijd in Su. zijn gebleven en dan zeker de have not,s. Er zal kinne sinne ontstaan met vooral t argument dat exSurneds wel de mogelijkheid en toegang krijgen tot een eigen huis terwijl ingezetenen t nakijken hebbnen soms al heel lang wachten en nog steeds wachten.
  t Feit dat t om KOOPWONINGEN gaat ,zal daarbij niet in acht genomen worden en de groep mensen die nu al zoveel kritiek en commentaar hebben op Surneds, en ze liever zien gaan dan komen die zal toenemen.
  Maar dat , hoop ik , moet en mag geen beletsel vormen , want t is een goed initiatief, aangezien er echt wel veel mensen zijn die de stap willen zetten , maar door onzekerheid wat betreft een dak boven t hoofd hebben , nog blijven hangen.


  Maak melding

 8. kritiek is er natuurlijk.
  altijd maar weer die surinamers die op hun luiekont zitten in ned.zowel in suriname em alles van een leien dakje laten komen.
  Waarom,huilen de Turken.Marokkanen,Afrikanen enz.enz. enz. niet zo,die gaan naar hun eigen land om zelf voor hun woonruimte te zorgen.maar o ja de surinamers zijn altijd lui geweest en zullen dat ook blijven hebben ze weer maar een bakra voor nodig op hun kastanjes uit het vuur te halen.

  een Turk.


  Maak melding

 9. @ 8 Claudet: Zou jij in alle eerlijkheid je huis willen laten bouwen door een werkloze, vaak niet afgestudeerde Surinamer? Er zijn nu al zaken bekend van projecten die zijn gebouwd met subsidie door een aannemer die niet beschikt over de benodigde papieren en ook niet is ingeschreven bij de K.v.K. Als je rotzooi wilt dan moet je dat vooral door Surinamers laten bouwen!!! En bovendien: Wie zegt dat het project door Nederlanders wordt gebouwd? Dat staat in het bericht niet vermeld.


  Maak melding

 10. Nou mensen,hieronder het hele verhaal.Ik had het n.l. ook gelezen in de krant.

  Plannen voor remigrantenwoningen Suriname

  17 september 2008 – 13:17 / bouw & architectuur

  De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft vergaande plannen in Suriname minimaal vierhonderd huizen te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor Nederlandse Surinamers die willen terugkeren naar hun geboorteland. De bouw moet in 2009 beginnen, de eerste bewoners zouden dan een jaar later hun huis kunnen betrekken.

  ,,Uit onderzoek is gebleken dat veel Surinamers die in de jaren zeventig naar Nederland zijn gekomen, graag hun oude dag in hun geboorteland willen doorbrengen. Bovendien is de woningnood in Suriname zeer groot. Deze factoren zijn bepalend geweest om onze plannen uit te werken”, aldus een woordvoerder van Woonbron woensdag.

  De woonkern moeten verschijnen in het district Commewijne, nabij de hoofdstad Paramaribo. Het merendeel van de huizen zal als koophuis worden aangeboden.

  ,,Mensen moeten daarvoor bij een Nederlandse bank een lening aangaan. Daar zitten wettelijk gezien nog wel wat haken en ogen aan, maar daar wordt aan gewerkt”, aldus de zegsman. Banken kunnen niet zomaar een hypotheek verstrekken voor vastgoed in het buitenland.

  Woonbron werkt bij de uitwerking van de plannen nauw samen met de Rotterdamse stichtingen Faru en Humanitas.

  Bron: ANP


  Maak melding

 11. Dit is echt witwassen want Suriname kan andersom niet in Nederland een bedrjf oprichten, kijk naar DSB, die mochten geen filliaal in Nederland hebben.
  Toch heeft Bouterse eigenlijk gelijk als je goed over deze zaken nadenkt, als Bouterse terug is, ga ik wel terug.
  Du kan mijn rug op want door mensen als Du heb ik verraad moetenplegen, en mensen Romeo.Hoost.


  Maak melding

 12. @ 4 Krepie: Je bent enthousiast over het plan, maar in feite lost dit plan NIETS op aan de enorme woningnood in Suriname, want deze huizen worden gebouwd voor NEDERLANDSE Surinamers die willen remigreren. Deze huizen zijn voor de gemiddelde Surinamer niet te betalen.


  Maak melding

 13. Dat zijn geen koopwoningen Betty,ik kan niet lezen dat het over koopwoningen gaat,maar het zijn gewoon huurhuizen,ook een woningbouwvereniging in A`dam is reeds woningen aan het bouwen,Sekrepatoe aan de Kwattaweg,zij die genoeg poen hebben kunnen kopen,maar het gaat meer om huurhuizen,weer zo een opschepperij van een wannabe ,sommige Surineds die denken dat ze barsten van de eurie`s,waarom moet het weer afhangen van de Nederlanders?Andere allochtonen,beginnen met bouwen zo gauw ze hier een baan hebben en keihard gaan sparen om hun eigen huis te bouwen in het land van herkomst,tjonge tjonge Surinamers kunnen nooit zelf initiatief tonen en laten zich graag verzorgen liefs door de Nederlanders ,zelf wat doen ho maar en maar klagen,ze willen als ze teruggaan naar Suriname in een gespreid bedje terecht komen net als toen na de onafhankelijkheid ,zonder 1 dag gewerkt te hebben kregen ze alles ,sociale-uitkering een huis etc.etc.
  Ik ga liever vol trots naar Suriname ,het land van mijn vader,door keihard te sparen voor mijn eigen huis,dan wachten op de goedertierenheid van een ander.


  Maak melding

 14. Nou @16,
  Dat bedoel ik nou Het merendeel wordt als koopwoning aangeboden dus zul je als repatrierende je geld moeten hebben gespaard,anders moeten de Surineds die dat niet hebben gedaan duimen dat de Banken in Nederland overstag gaan en hypotheken willen verstrekken voor vastgoed buiten hun invloedsfeer en daar wringt hem de schoen vooral met de huidige kredietcrisis waarvan we nog niet weten wanneer die ten einde is.


  Maak melding

 15. Woning cooperatie Woonbron mag nog wel eens goed naar de plannen kijken. Uit het bovenstaande artikel is niet goed af te leiden dat het voornamelijk om koopwoningen gaat. Maar andere bronnen geven duidelijk aan dat het voornamelijk om koopwoningen gaat. (lees o.a. het hierboven gekopieerde artikel van Palulu) De genoemde doelgroep is de groep Surinamers die in de zeventiger jaren naar Nederland is gekomen en graag hun oude dag in hun geboorteland willen doorbrengen. Nou, op je oude dag nog een nieuwe (Nederlandse) hypotheek afsluiten gaat echt niet lukken en zeker niet voor onroerend goed in het buitenland. En in het geval van een Surinaamse hypotheek betaal je huize hoge rente. De groep die eventueel wel voor deze woningen in Suriname in aanmerking zou kunnen komen zijn de mensen die in Nederland al een koopwoning hebben en gebruik willen maken van de overwaarde van hun woning. Maar deze groep heeft echt cooperatie Woonbron niet nodig om een huis in Suriname te laten bouwen. Sterker nog, deze groep is beter af zonder. De groep mensen waar Woonbron zich op lijkt te richten is dus niet de groep Surinaamse huurders waar ze normaal mee te maken hebben. In het artikel wordt nog even terloops de grote woningnood in Suriname genoemd. Dit wordt zeker gedaan om er een sociaal tintje aan te geven terwijl dit er totaal niets mee te maken heeft omdat het hier gaat over een heel ander woonsegment. Uit bovenstaande kan geconcludeerd worden dat het hier zal gaan om een commercieel project. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat de verkoopprijzen zullen zijn. En nog maar niet te spreken over de mate van medewerking aan Surinaamse (overheids) zijde. Kijk maar eens naar de (onrealistische) planning en wanneer de eerste woningen opgeleverd zouden moeten worden. Of misschien nog waarschijnlijker: We horen er niets meer over.


  Maak melding

 16. Beste mensen, waarom zo negatief reageren op het feit, dat Nederlandse woningbouwverenigingen woningen in switi sranang komen bouwen? De Surinaamse overheid moet zich schamen! Waar is de tijd,dat er grote volkswoningbouw projecten plaatsvonden;Latour,Flora, Hanna’s Lust,Geyersvlijt en noem maar op. Nee, men geeft liever grote lappen grond aan ploitieke sponsers,zoals City Center(NPS), die dure koopwoningen verkoopt op City Village aan kapitaalkrachtigen. Dit is maar 1 voorbeeld.
  Dus laten we gewoon blij zijn voor die remigranten en niet gelijk kraboes handelen in een ton.
  Gado de wi fesi mang!!!!

  Leuvie


  Maak melding

 17. Zolang ze maar met eigen aannemers komen vind ik het goed. De meeste surinaamse aannemers hebben een bedenkelijke reputatie en de weinig goeie hebben het veel te druk met projekten voor surneds En als je deze goede aannemers zou gaan belasten met meer opdrachten gaan ze door geld verblind crap afleveren.


  Maak melding

 18. Het is in suriname nog steeds zo dat wanneer volks woningen worden gebouwd door huisvesting en je hebt je keurig ingeschreven de dag van oplevering worden deze huizen bewoond door mensen uit het bos die niet geregistreerd stonden.
  Je kan wachten totdat je een ons weegt maar er is niemand die naar je luistert.
  Zie tourtonne 5.


  Maak melding

 19. Gewoon bouwen, maar wel beveiliging neerzetten als de SuriNeds daar beginnen te wonen. Joe sabi toch hoe het daar aan toe gaat als de bosjesmensen daar beginnen roofmoorden te plegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.