Veel kiesgerechtigden Suriname in het buitenland

20

PARAMARIBO, 16 sep – Grote aantallen personen die formeel te boek staan als kiesgerechtigde, wonen in het buitenland. Dit zegt directeur Samseerali Sheikh Alibaks van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB. De huidige opschoning van de bevolkingsadministratie zal dan ook impact hebben op de komende verkiezingen.

Het aantal kiesgerechtigden zal namelijk minder zijn dan bij de algemene verkiezingen van 2005. Het aantal kiesgerechtigden bedroeg toen ruim driehonderd en dertigduizend. Nu al staat vast dat er ruim twintigduizend minder op de lijst zullen staan. “Maar dit aantal zal verder afnemen”, zegt Sheikh Alibaks tegenover de Ware Tijd. Geschat wordt dat bijna dertigduizend geregistreerde personen buiten zitten.

Het betreft Surinamers die zich om een of andere reden niet hebben laten uitschrijven. Het is één van de voornaamste oorzaken van het grote aantal oproepingskaarten die niet afgegeven zijn tijdens de vorige verkiezingen. Het betrof ruim zestigduizend kaarten. Het uitschrijven zal worden vergemakkelijkt als afspraken met Nederland worden uitgevoerd over het delen van informatie over nationaliteitsverwisseling.


20 REACTIES

 1. Elk land heeft kiesgerechtigden in het buitenland wonen , men maakt het mogelijk dat die mensen bij de ambassade stemmen.
  Suriname ontneemt die mensenhun stem recht.
  Zelfs studenten die in het buitenland studeren worden uitgeschreven en verliezen hun stemrecht.Een student vertrekt voor 5 jaar , wordt gedwongen zich uit te schrijven en verliest daarbij het recht te stemmen.Waarom wordt een student gestraft omdat die is gaan studeren.
  Jullie zijn malloten.


  Maak melding

 2. Aan deze landgenoten wil ik zeggen, “wees niet bang om in Suriname oud te worden”. Wie zou het land anders moeten opbouwen als jullie met z’n allen de hielen gaan lichten?


  Maak melding

 3. Een goede regering die zijn burgers respecteerd ontneemt nooit het recht om te stemmen. Die laat zijn burger bij de ambassade in het betreffende land kiezen.
  Dat zijn pas Kang Kang Sranangmans. En niet iemand die bedenkt om eventjes wat namen weg te vegen van de lijst.

  Is zeer triest.

  Papo


  Maak melding

 4. Het niet stemmen is ook een democratische recht. Niet stemmen is dus geen stem uitbrengen en een democratisch recht.
  Maar ja niet iedereen snapt dat neem ik ook niet kwalijk.


  Maak melding

 5. @Pinto & prik

  Jullie hebben gelijk.

  als iedereen weg gaat wie blijft er dan nog over om het land op te bouwen en te ontwikelen?

  @ Surinamers,kom op voor je eigen land en help Su om in de toekomst een beter bestaan te geven aan toekomstige generaties.


  Maak melding

 6. @7,

  Stel dat ik stemrecht zou hebben, dan zou ik niet gaan stemmen.

  Geen enkele Surinaamse partij is het waard, mijn stem op uit te brengen.

  Niet zoals deze partijen met elkaar omgaan, zonder enig beschaving, respect, normen en waarden.


  Maak melding

 7. Als de regering een aanvang maakt met het bouwen van woningen en dat niet overlaat aan Nederland, dat is 1.
  Als de regering ophoud met rancune, dat is 2.
  Als de regering het gezondheidswezen aanpakt dat is 3.
  Als de regering corruptie echt bestrijd, dat is 4.
  Als de regering het onderwijs aanpakt, vooral dat , dat is 4.
  Alds de regering stopt met etnische politieke hokjes, dat is, 5.
  Als de regering zich opensteld voor Nederlandse Surinamers die echt wel terug willen om het land mede te helpen opbouwen, dat is 6.
  Als de regring stopt met drogredenen en het volk niet meer bedonderd, maar ja, de rest laat ik over aan forum bezoekers die serieus de vinger aan de pols willen leggen.
  Toch nog een laatste noot, waarom hebben sommigen uit de oude garde het land de onafhankelijk in de strot geduwd, ongeacht het feit dat ik wel toegeef dat het beter is je kind te lerenop eigen benen te staan.
  Zo ook een Land!!!!


  Maak melding

 8. Onzin, pure onzin waarmee verkiezingsfraude verdoezeld wordt. ik heb eerder op deze site al aangeven dat ik als ex-sur. geprobeerd had om een sr uittreksel te halen nadat ik Nl. was geworden. Men (klein burgerlijk standje op pad van wanica, waar geen computer te bekennen was)kon mij precies op dag en datum vertellen wanneer ik nederlander was geworden en dat ik in Sr. uitgeschreven nadat Nl een fax had gestuurd mbt mijn nationaliteits wisseling.
  Dit is een feit want dit heb ik echt meegemaakt, het onzinnig gekakel in bovenstaand artikel is pure onzin van foeroe front. Waarom moeten ze liegen hierover. Dit maakt duidelijk dat ze bewust wat te verbergen hebben.
  Wie mij niet gelooft probeer hetzelfde maar uit. Neem desnoods een copie van dit bericht mee om achteraf aan te tonen dat je naar aanleiding van dit bericht iets aan het uitproberen was.


  Maak melding

 9. Volgens mij – maar wie het beter weet mag het zeggen – heeft het uitschrijven uit Suriname voor een studie of anderzins in het buitenland geen enkele invloed op het stemrecht van die persoon. Zolang deze persoon in het bezit blijft van een Surinaams paspoort is het niet van belang of hij nu 1, 2 of 10 jaar in het buitenland woontof studeert. Hij moet door de ambassade in het land waar hij woont in staat worden gesteld zijn stem uit te brengen. Zijn nationaliteit is van belang, niet het feit of hij of zij wel of niet is uitgeschrevenin Suriname. Hij heeft een nieuw adres, geen nieuwe nationaliteit! Overigens duidt dit weer op de geweldige blocnote-cultuur in Suriname. Briefjes, formuliertjes, papiertjes, hele dossiers nodeloos vol met deze administratieve onzin. Nu eindelijk het CBB met hulp van Nederland in staat is zijn bestanden op de schonen, blijkt dat er jarenlang de grofste fouten zijn gemaakt in het uitgeven van stembiljetten. Ditzelfde gebeurde voor de Tweede Wereldoorlog in Europa al. Als ik 1 SRD moet betalen voor b.v. een uittreksel, krijg ik na betaling ongeveer 3 A-4’tjes waarop mijn betaling wordt bevestigd. Onzin! Zo is het het het CBB altijd gegaan, en nu komt men er eindelijk achter dat met jarenlang het paard achter de wagen heeft gespannen. Studenten in Nederland van Surinaamse afkomst: Kom op voor jullie recht! Ga massaal naar de ambassade en EIS dat jullie mogen stemmen. Het is een RECHT.


  Maak melding

 10. Prema en leider,

  Ik ben het helemaal eens met jullie.
  Leider er waren in verleden politici die tegen de onafhankelijkheid waren maar die werden uitgejouwd in het parlement men heeft raciale sentimenten gebruikt om stemmen te winnen. Bijvoorbeeld, henk arron ging op verkiezingstour in het binnenland en vroeg de bevolking aldaar wie heeft abaisa dood geschoten????

  De bevolking aldaar ging overstag en nu klagen ze dat ze pinaren.

  Dat de heer wijlen J. Lachman gelijk had valt velen zwaar op de maag om dit te verteren.

  Een kind moet je opvoeden, begeleiden, onderwijzen en op een bepaalde leeftijd verlaat het kind het ouderlijk huis, dan pas kan een kind op eigen benen gaan staan anders belandt zo een kind in de criminaliteit.

  m. vr. groet,

  Cruz


  Maak melding

 11. mensen die naar het buitenland gaan en hun SME nationaliteit willen behouden EN deelnemen aan de verkeizingen moeten daarin zelf hun eigenverantwoordelijkheid nemen. Als zij zich niet juist registreren dan is het hun eigen domme schuld.

  De overheid heeft slechts een taak in het mogelijkmaken van de registratie en het communiceren van het belang. Door alle recente heisa is de communicatie wel voldoende. Dus de verantwoordelijkheid ligt geheel bij die kiezer die wel willen stemmen maar het niet nodig vinden hun juiste adres door te geven. Daarvoor is de overheid niet verantwoordelijk. Als ze alsnog willen stemmen dat moeten ze hun adres gewoon als nog opgeven. Nu staan ze – als het goed is – gewoon geregistreerd als SME met adres onbekend.


  Maak melding

 12. waarom moet je stemmen als je geen bal te zeggen hebt!
  je weet toch altijd de uitslag ruim van te voren.

  Kunnen we niet een joung dymnamic suriname partij oprichten.
  zal puur bedoelt zijn voor de intelectuele buitenlandse mensen..


  Maak melding

 13. Blaka Bakra,

  Je hebt een punt.
  Maar ik heb nu ook commentaar op de huidige regering, hoewel ik geen stemrecht heb en dus niet kan stemmen.

  Trouwens toen ik nog in Suriname woonde en kon gaan stemmen, heb ik ook niet gestemd.

  Ik had toen al door dat elke partij alleen ging voor de ‘eigen’ mensen.


  Maak melding

 14. @17,

  Stel dat zo’n partij opgericht kan worden, waarom dan alleen met en door intellectuelen uit het buitenland?

  Wonen er in Suriname geen intellectuelen?

  Betrek de Surinamers die in Suriname wonen er ook bij. Ze hebben geen modder in hun hoofd zitten. Respecteer die mensen ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.