donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname scoort steeds minder als investeringsland

Suriname scoort steeds minder als investeringsland

-

Does Travel

PARAMARIBO/WASHINGTON, 11 sep – Suriname schijnt het steeds minder goed te doen als investeringsland. Dat beweert tenminste de Wereldbank. In het jaarlijkse Doing Business rapport is Suriname genoteerd op de honderd en zesenveertigste plaats op een lijst van ruim honderd en tachtig landen.

Vorig jaar werd nog plaatsje honderd en een en veertig bezet. Volgens de bank wordt weinig of niets gedaan om het investeerders naar de zin te maken. Minister Clifton Marica van Handel & Industrie blijft er evenwel bij dat het klimaat er steeds beter op wordt. Procedures voor het opstarten van een bedrijf zijn danig versoepeld. In Washington wordt ook op andere zaken gelet.

Landen worden ook afgerekend op de mate waarin investeringen worden beschermd. Suriname werkt al jaren aan een nieuwe investeringswet. Ook het belastingsysteem wordt jaarlijks tegen het licht gehouden. Het Amerikaanse Heritage Foundation heeft zich ook kritisch uitgelaten over het investeringsklimaat in Suriname. Volgens Marica wordt door de critici te weinig de moeite genomen de lokale ontwikkelingen bij te houden.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
  1. Marica je bent een leugenaar!!! Om een bedrijf op te zetten kost nog altijd minimaal vijf jaren, voordat je een deel van de papieren in handen hebt!!!! Venetiaan moet alle stukken tekenen en die kunnen wel 12 jaar op zijn bureau blijven liggen!!! Er zijn genoeg praktijk voorbeelden!!! Ik ken genoeg personen die gewoon illegaal hun bedrijf runnen…ze zijn het wachten gewoon zat!!!!en starten zonder papieren!!!!


    Maak melding
  2. Wat wil je met een bevolkings-samenstelling die op een mamjo lijkt!
    Ze hebben het drukker om elkaar dwars te zitten dan gezamelijk een ecomonisch beleid te ontwikkelen!
    De ene groep wil werken, de andere feestvieren en de derde wil door de rivaliteit die tussen de andere groepen heerst opportunistisch op een makkelijk manier zijn voordeel doen!
    Er zitten mensen op sleutel ministeries die je nieteens met een boodschappenlijstje naar een Ons Belang zou sturen!
    Dat is de kunu van Suriname en de enige hoop is de jeugd!
    Het is echter te betweifelen of die er ook wat van bakken gezien het politieke milieu waarin zij opgroeien!!
    Wat dat betreft is Suriname net de Goslar dat al tientallen jaren ligt te roesten zonder enig nut!
    Alleen met dit verschil dat over 50 jaar de natuur zelf dit probleem letterlijk oplost; en dat zie ik in Suriname niet gebeuren!


    Maak melding
  3. Kijk, weer zoiets verwarrends. Marica zegt dat het goed gaat en Sardjoe zegt dat hij helemaal geen buitenlandse investeerders lust. Men werkt al tig jaren aan een investeringswet en de procedures om een bedrijf op te starten zijn versoepeld.
    Niks van waar. Sardjoe blijkt de sterkste figuur te zijn, gelet op de constatering dat buitenlandse en ook binnenlandse investeerders bang zijn om te investeren in Suriname. Dit zal pas veranderen als een nieuwe lichting Surinamers de dienst gaat uitmaken in Suriname. Op dit moment kijk ik naar de volgende generaties want in mijn ogen is de huidige generatie mislukt. Ze praten maar en doen niks. Geef de jeugd daarom een kans. Ik denk dat die het veel beter zullen doen. We hebben meer aan doeners en minder aan praters.


    Maak melding
  4. “Volgens Marica wordt door de critici te weinig de moeite genomen de lokale ontwikkelingen bij te houden”.

    Nu vraag ik je: Wat doen de verschillende Surinaamse ambassades over de wereld?
    Is hier niet een taak voor ze weggelegd?

    Sterker nog: hoort dit al niet bij hun takenpakket?

    Surinaamse diplomaten, doe je werk!!


    Maak melding
  5. Tja, logisch!
    Met een justitieel apparaat dat corrupt is. Met ambtenaren die denken dat ze God op aarde zijn. Met een instabiel politiek klimaat.
    Ik ga met mijn geld niet investeren in Suriname.
    Laat Suriname mij eerst erkennen als Surinamer en mij/ons dubbele nationaliteit geven zodat wij dezelfde rechten hebben als Surinamers aldaar.
    Nu ben je toch die Surinamer uit P’tata.
    Jammer, jammer, jammer!


    Maak melding
  6. Kritiek is gratis advies, zou ik zeggen.
    Welke lering kan de Surinaamse regering hieruit trekken?
    Ik ben net terug uit Suriname en heb enkele nieuwe ondernemers ontmoet die het toch wel moeilijk blijken te hebben met de manier hoe dingen geregeld zijn. Ondanks de soepele regelegeving die in het artikel genoemd wordt, blijkt ondernemen in Suriname voor buitenlandse investeerders moeilijk door tegenwerking en corruptie ( eerst extra betalen, liefst in Euro’s) dan worden je zaken snel opgepakt. Het advies is ga met de huidige investeerders om de tafel zitten, neem de knelpunten door en probeer de verandering op gang te zetten.
    Suriname is Booming! en ik zie genoeg kansen, maar die moet je wel kunnen benutten.


    Maak melding
  7. Minister Clifton Marica van Handel & Industrie is de zwakke schakel van algehele excercitie…..dus…krijg je waar voor je geld! Waarom klagen! Is je verdiende loon


    Maak melding
  8. hoe vaak heeft suriname een uitverkoop gehad.
    alles wat er in suriname gewonnen word is al uit handen gegeven. het enigste wat ze nog kunnen verkopen is suriname zelf, als dat kan gebeurt het zeker.

    wie gaat er nou investeren waar boeven lafaard leugenaars en landstropers zijn.
    en als er investeerders zijn mogen ze eigen personeel meenemen. dus suriname word daar niet beter van maar de ministers, en niet de burgers (werkgelegenheid )

    .


    Maak melding
  9. Helemaal eens met World bank.
    Het alleen initieren van een investerings orientatie is al een ramp in Suriname, omat je van hot naar her word gestuurd.

    Minister Marica is theoretisch bezig, en maakt de praktische kant wellicht niet mee.


    Maak melding
  10. En ze hebben gelijk dit is mijn ervaring ik wil als Ned/surinamers daar gaan inversteren maar wordt gedemotiveerd als ik overaal tjoekoes moet betalen en daar heb ik geen zin in.
    En in Guyana wordt ik met open armen ontvangen. dit vind ik een schande voor Suriname.


    Maak melding
  11. Zolang politieke figuren als kleine kinderen een welles-nietus spelletje aan het spelen zijn zoals op dit moment (Bouterse Santhoki), zal Suriname een achterlandje blijven.

    Zolang corruptie in Suriname hoogtij viert, blijft dit land een bakakondre.

    Zolang het tjuku-gedoe dat zich onder tafel blijft voordoen, zal Suriname geen vooruitgang boeken.

    In Suriname maakt haast een ieder zich daar schuldig aan en niet alleen de nakomelingen van de Aziaten zoals een domoor op een ander nieuwsbericht reageerde.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES