Lijk

13

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Zoals bij de meeste geweldsuitbarstingen was ik geschokt over de korte oorlog waarbij Rusland zonder aarzelen Georgië binnenviel. De grootste schok was natuurlijk vanwege de doden die als donderslag bij heldere hemel vielen. Althans, voor de buitenwacht. Voor het eerst werd ik echt geconfronteerd met de term ‘gemengde gevoelens’. Want ik wist niet wat ik ervan moest vinden.

Hebben we hier te maken met een ordinaire agressor die zijn expansiedrift niet kan drukken? Of inderdaad met een reddende engel in nood? Immers, ook veel Zuid-Osseten beweren dat Rusland een massaslachting onder hen heeft voorkomen, dankzij de inval. Maar de ijskonijnerige houding en toon van Medvedev draagt ook niet bepaald bij aan het geruststellende gevoel. Die praat als een voorgeprogrammeerde robot. Maar ja, om president van Rusland te worden moet je wel meer in je mars hebben dan alleen maar een marionet zijn van souffleur Poetin. Neem ik aan.

Het Kaukakus-conflict roept het beeld op van een brute buurman die bij een iele buurman de voordeur heeft ingetrapt, de gezinsleden een aantal flinke meppen heeft verkocht en dan weer vertrekt – vooral op aandringen van andere buren. Maar zich voorlopig op de voorstoep posteert. Ook al zou Rusland niet meer de Georgische voordeur intrappen, de intimidatie blijft dermate waardoor het huiselijk gezag van die iele buurman danig is aangetast.

Staat er weer een nieuwe koude oorlog voor de deur? wierp CNN op. Dat loopt wel los. Alleen heeft Rusland tegen het opdringerige NAVO-spook gezegd: tot zover en niet verder! En impliciet: anders draai ik de gaskraan dicht. Dus de andere NAVO-buren vrezen eerder een ijskoude winter dan een koude oorlog. Enfin. Ik bleef maar worstelen met die gemengde gevoelens. Is Rusland foute boel of is Georgië de wolf in schaapskleren die krokodillentranen laat vloeien?

Woensdag las ik in het Parool de kop: ‘…in Georgië regeert een lijk’. “In onze ogen bestaat hij niet meer”, werd opgetekend uit de mond van Medvedev over zijn Georgische rivaal Saakasjvili. “Hij is een politiek lijk.” Poeh, dat is niet niks! Alsof die brute buurman over zijn iele buurman zegt: “Ik erken zijn gezag of ouderlijke macht niet als gezinshoofd.” Dat moet voor de betrokken kinderen – lees: het Georgische volk – een enorm gevoel van kwetsbaarheid en onveiligheid teweegbrengen. “Papa, kan ons niet beschermen in eigen huis als die indringer straks wéér de deur intrapt.”

En toen maakten mijn gemengde gevoelens plaats voor het eenduidige gevoel van onbehagen. Rusland gaat nu een stap te ver – als dat al niet het geval was – en zegt ronduit: “Ik heb schijt aan je soevereiniteit. Ik ken je niet, ik zie je niet. Dus eigenlijk kan ik zo weer binnen komen, zónder kloppen.” Nou zal ook dat laatste niet zo’n vaart lopen vanwege de andere vermanende NAVO-buren. Maar toch; die vinden uiteindelijk het blijven branden van hun kachel belangrijker dan de huisvredebreuk jegens de iele buurman. Die wetenschap en het tot lijk hebben verklaard van papa, moet bij de kinderen slapeloze nachten teweegbrengen. Zo bepaalt Rusland in zijn geopolitieke driftbui voor zichzelf welke buren wel soeverein zijn en welke niet. En schendt daarmee het internationaal recht op grove wijze. Uit principe zou een VN-resolutie aangenomen moeten worden waarin wordt geëist dat Medvedev zijn politieke-doodverklaring van Saakasjvili ondubbelzinnig terugneemt.

Met het optreden van Rusland werd ik – bij de worsteling met die gemengde gevoelens – heel erg met mezelf geconfronteerd. Ik heb namelijk ooit de grootste zonde begaan die een vader kan begaan: huiselijk geweld. Als een man zijn partner slaat dan creëert hij intern in principe hetzelfde effect als de brute buurman die de voordeur komt intrappen en klappen uitdeelt. Ik haast me erbij te zeggen dat ik mij niet heb gezondigd aan buitensporig huiselijk geweld. Maar geloof me: zelfs één klap is te veel. Want daarmee schendt je het meest wezenlijke gevoel van veiligheid van je partner. Als het gevaar van binnenuit komt, waar moet je je dan in Godsnaam bergen? Mentaal functioneer je als een lijk.

Daarom schuilt het ‘buitensporig’ niet zozeer in het aantal klappen als wel in de psychische gevolgen voor slachtoffers van (huiselijk) geweld. Overigens sla je als gewetensvolle dader vooral ook jezelf kapot. En wie zichzelf te gronde richt kan onmogelijk bijdragen aan behoud van een ander. Dit roept weer de vraag op of niet ook de Surinaamse politieke constellatie als een lijk functioneert. Maar daar hebben we het wellicht een volgend keer over. Tot die tijd: soso lobi!

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor www.faya.fm (Salto Amsterdam)


13 REACTIES

 1. Geachte heer Brave,
  Niet Rusland is de agressor, maar het “kleine”Georgie gesteund door het Westen is Ossetie binnengevallen.
  Daar is het mee begonnen.

  Soso lobi


  Maak melding

 2. Rusland heeft het volste recht zich te verdedigen tegen het agressieve Westen die steeds dichter de Russische grens nadert. Georgie is niet meer dan een Westerse marionet. Als meneer Brave zijn geschiedenis boekjes goed leest, en ook het gedrag van de Westerse imperialisten bekijkt, zal hij misschien niet zulke onzin meer uitkramen.


  Maak melding

 3. Brave met dit stuk geef je blijk , dat je over dit onderwerp zit te zwetsen!
  Wie is er Zuid-Osetie binnengevallen en heeft in de eerst 2 dagen 1400 burgers gedood??!!
  En Saakasjvili die daarna de geslagen hond speelt met verdraaing van de feiten in de media!
  Je verhandeling hierover staat bol van onwetendheid en valt mij vies van jou tegen.
  Schijnbaar moet je maar concentreren op je stukken die betrekking hebben op Suriname, want die zijn nog te pruimem!!


  Maak melding

 4. eneer Brave,U lijkt meer op een marionet van het agressieve westen,lees Amerika.
  Of mag Amerika in jou ogen alles doen?Waarom wordt er niet zo geschreven over Amerika die andere landen schurkenstaten noemt omdat die ook hun eigen dingen doen ,zoals Noord-Korea en Iran.
  Inderdaad je kraamt alleen maar onzin uit ,typen dan.
  Echt zo een wannaBe.


  Maak melding

 5. De reacties getuigen van een enorme vooringenomenheid van een aantal forum leden. Zo zeer zelfs dat ze niet instaat zijn het stukje van Brave te consumeren en verwerken. Vermoedelijk hebben ze gelijk al bij de aanhef zich verslikt. Hoe kan Brave het lef hebben het artikel te openen met de zinssnede: “korte oorlog waarbij Rusland zonder aarzelen Georgië binnenviel”?
  Althans volgens hen.

  Grappig (of eigelijk niet) dat die zelfde schrijvers de Amerikaanse aanwezigheid in Irak zwaar afkeuren terwijl die juist met dezelfde argumenten als die zij voor dit conflict gebruiken volkomen te rechtvaardigen is.

  Wanneer leren we in SME eens af om op grond van onderbuik gevoelens te reageren en (ver)oordelen. Geweld is nooit goed. En dictatoriaal geweld al helemaal niet.


  Maak melding

 6. @ Neus: big up! Iwan: een duidelijke analyse. En al die anderen die zo goed weten hoe de situatie in de Kaukasus eruit ziet: Lees je geschiedenisboekjes nog een keer goed door. Sterker nog: Jullie weten niet eens hoe de situatie in jullie moeder- cq. vaderland eruit ziet. Dus klets geen onzin!!


  Maak melding

 7. Lees de boeken van de Ned. schrijver Robin de Ruiter, dan kun je lezen hoe het westen overheerst.Toekomstige oorlogen zijn reeds gepland. Trouwens waar waren de Joden op 11 sept. 2001?De Nieuwe Wereldorde is reeds jaren aan de gang. De Nato/ Navo is een onderdeel daarvan. Ook de EU. Rusland, China, India & Iran die zijn geen hielenlikkers van het Westen,vandaar dat zij zogezegd een probleem zijn. Groeten Ivy


  Maak melding

 8. @7 blaka bakra met jou gekakel wil je altijd de professor uithangen.
  Volgens jou ben je de enige die in geschiedenis is geinteresseerd.
  Het enige verschil is dat jou info uit een geschiedenisboek van het jaar kruk komt; terwijl anderen via internet over een uitgebreidere informatiebron kunnen beschikken!
  De geschiedenisboeken van Rusland en Georgie vertellen niet hetzelfde verhaal!!
  Er bestaat zelfs zoiets als geschiedvervalsing, maar daar heb jij natuurlijk nooit van gehoord!!
  Zelfs de geschiedenis van jou moeder/vaderland ( net als jou alias tweeslachtig ) wordt verschillent weergegeven zie maar de slavernij, Kodjo Mentor en Present, Louis Doedel etc. etc. heeft een nederlandse versie!
  Maar net als een zwart-bonte koe( blaka bakra) herkauw je wat je ooit hebt opgepikt!!
  Het is natuurlijk makkelijk als je vier magen hebt om steeds hetzelfde op te rispen en weer te herkauwen!!
  Met je toetsenbord kan meer dan alleen van de toren blazen op een forum!!


  Maak melding

 9. In het programma Tegenlicht, de eeuw van Azië, dat vorige week is uitgezonden, werd door Kishore Mahbubani, het Westen tegen het Oosten afgezet.

  Deze Singaporese intellectueel nam geen blad voor zijn mond. Zijn meningen over het doen en laten van het Westen gericht naar het Oosten heeft hij niet onder stoelen of banken gestopt.

  Hij was daarin correct maar ook fel en hard.
  Over dit onderwerp heeft hij boeken geschreven.
  Misschien ook een aanrader voor Iwan Brave en komt hij tot andere inzichten.

  Dit programma is te zien op uitzending gemist:
  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/


  Maak melding

 10. Het is duidelijk de hersenen van velen zit behoorlijk vast.
  Maar deze gasten hebben behoorlijk contrast in de bovenkamer dat zij gewoon als geluidsfrequentie USA erbij halen als schuldige.
  Waarschijnlijk willen zij USA bespreken, mensen ga dan ook schrijven dan kunnen wij lezen.

  Maar essentieel van een column ontbreekt behoorlijk bij de reactie’s.

  Iwan: dat ding zit behoorlijk in mekaar dus daarom zal jij mij niet horen….HET IS NIET STOREND.

  TAN-BUN…soso LOBI.


  Maak melding

 11. Beste brave Iwan
  Je bent een van de weinige mensen die Rusland voor een “ordinaire agressor” uitmaakt. Op het forum van WKN ergens verder op hebben enkelen en ook de Russische politiek eerder Saakashvili, de president van Georgie voor agressor aangezien. Dit is omdat zij vinden dat Georgie,Zuid Ossetie heeft binnen gevallen en Tskhinvali, de hoofdplaats van Zuid Ossetie heeft gebombadeerd, waarbij er vele doden zijn gevallen. Deze visie is discutabel en kan eigenlijk heel moeilijk worden beantwoord. Heeft het Russische leger eerst de grens overgestoken en heeft toen het Georgische leger als tegen aanval Tskhinvali gebombadeerd of andersom. In elk geval beide landen proberen driftig en met vele beschuldigingen aan elkaars hoofd geslingerd op het Europese Parlement hunzelf te verdedigen.
  Het is een kip en ei probleem.Wat was het eerst. Feit is er is in het verleden veel gesjoemeld en gespuugd door beide landen om deze autonome bergprovincie als speelbal te gebruiken voor hun eigen zelfzuchtige politieke belangen.
  A tan so.

  Black Mamba


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.