Weer Surinaamse rechter gewraakt in zaak 8-12-82

31

PARAMARIBO, 30 aug – De verdediging van oud-legerleider Bouterse heeft opnieuw een rechter gewraakt. Dit maal is het de rechter die moet beslissen of de wraking terecht is tegen krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor. Ook aan de onpartijdigheid van rechter Ewald Ombre wordt nu getwijfeld.

Ombre heeft in 2000 beslist dat Bouterse vervolgd mag worden voor op 8 december 1982 gepleegde strafbare feiten. Dit wordt nu als voldoende reden gezien voor wraking. De speciale gerechtskamer die voor het eerste wrakingverzoek was ingesteld, kan nu niet verder. Het Hof van Justitie zal weer een kamer moeten instellen om over de nieuwe wraking te oordelen.

Tijdens de laatste zittingsdag van de Krijgsraad op 25 juli is door de verdediging aangevoerd dat de echtgenoot van Valstein-Montnor een zekere relatie onderhoudt met coalitiepartij NPS. De relatie zou materieel voordeel opleveren waar ook de krijgsraadvoorzitter van profiteert. Nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerde burgers zien de manoeuvres van Bouterse’s verdediging als simpelweg vertragingstactieken.


31 REACTIES

 1. Ombre faja: dus hij komt weer opdagen…. dus politie als rechter…de boef oppakken en daarna op een stoel gaan zitten en veroordelen.(waarvan zelfde politie die mee deed aan praktijken met anderen).

  Ombre you faja gewoon.

  RECHTSSTAAT TOCH…weet hoe de zaken werken…Ombre Faja.!!!!!!!!!.

  Alleen hebzucht om macht: politiek zoals u ziet.


  Maak melding

 2. Het zijn daadwekelijk vertragingstactieken,
  Suriname mag zich opmaken voor een zeer lange en tijdrovende Rechtszaak waarvan je heel moeilijk de uitkomst zult kunnen voorspellen.Neem maar aan dat DDB alles uit de kast zal halen om zich met hand en tand te verweren tegen de armen van de wet maar ook de langste adem heeft een eind,maar de allerhoogste slaapt niet,misschien straft ie jou al buiten onze ogen om of misschien nog niet maar indien je daadwerkelijk schuldig bent zul je moeten boeten al dan niet volgens de wetten der mensen,maar ooit eens gehoord van karma?TIME WILL TELL !!!!


  Maak melding

 3. Nou, dat gaat lekker zo. Straks is het hele rijtje rechters dat Suriname rijk is, gewraakt. De verdediging van DDB heeft geen enkel respect voor de rechtsstaat Suriname, dat blijkt maar weer. Wat een zielige vertoning, zeg.


  Maak melding

 4. Beste mensen, het wordt nu te gek voor woorden. Hoeveel rechters wil Kanhai nu nog wraken? DDB profifeert nu optimaal van dezelfde rechtsstaat, die hij met zijn medecoupplegers omver had geworpen.Ze kenden recht noch wet tijdens de 7 jarige militaire dictatuur. Ik zou zeggen: hetzelfde toepassen wat hij met de 8 decemberslachtoffers heeft gedaan………(vul maar zelf in).Oog om oog; tand om tand. Time will tell!!!! Wij benne en blijve benieuwd ,kondrmangs

  Leuvie


  Maak melding

 5. Het is zo klaar als een klontje,
  Bouterse is zo schuldig als maar zijn kan.
  Het enige dat hem in zijn bekrompen gedachten kan helpen is trachten de zaak voort te slepen tot de verkiezingen.
  Dat bepaalde figuren daar nog politieke alianties mee willen sluiten maakt ze niet minder schuldig in het te grabbel gooien van de toekomst van Suriname.


  Maak melding

 6. Ik vraag me af of het O.M. geen wettelijke macht heeft om ook de verdediging van een verdachte te wraken. Het blijkt namelijk dat deze verdediging zich alleen maar uitput in het zoeken naar excuses om het proces te vertragen. In dat geval zou het O.M. met het wetboek in de hand eens na moeten gaan of deze verdediging wel wettelijk handelt.


  Maak melding

 7. het is duidelijk hoe de verraders hun wil op anderen willen door drukken.wet is wet
  iedereen heeft het recht zich te laten verdedigen doet er niet toe hoe.maar het recht moet uitgebuit worden.hoe pijnlijk dit ook mag zijn.
  en geen geklets verder.


  Maak melding

 8. Suriname heeft een te kleine aantal inwoners, zodat elke rechter wel banden heeft met voor en tegenstanders.

  Als dit een argument is om de rechters dan te ontzeggen voor dit proces kun je net zo goed de hele soapserie van dit rechtzaak stoppen. Zo kom je nooit aan een geschikte rechter.

  Uitleveren aan Nederland of eventueel aan het Internationaal Gerechtshof te Den Haag is dan de beste optie, want hij heeft zeker misdaden tegen de mensheid begaan. En hij moest nog uitgeleverd worden wegens andere misdrijven.


  Maak melding

 9. je zou denken dat deze advocaat van de duivel graag zou wilen dat deze zaak voorkomt maar nee meneer is bezig dat zaak te vertragen maar het houd een keer op en dan heb je niets meer, ik vraag mij af hoe deze man de onschuld van bouterse de moordenaar zal bewijsen hij heeft nog een paar troefen straks is hij uitgespeeld mag hij bouterse gaan bezoeken in boma.


  Maak melding

 10. uw zult nooit iemand kunnen berechten; want dat probeer je al decennia,s lang al en zo laat je zien, wat voor land je bent!!!
  je bent niets waard en dat blijkt nu wel..
  pleeg als parlement zelfmoord uit schaamte; dat is tenminste, wat je aan de nabestaande kan laten zien…uw heeft voor hen geen waardigheid getoond!!!


  Maak melding

 11. Santhoki is dom bezig hij zal Bouterse nooit te pakken krijgen als het gaat om de december moorden. Teveel politiek,front heeft izhczelf gewoon genaaid door dit hele proces te politiseren.

  Als ik de president was zou ik hem amnestie verlenen en dan proberen op te sluiten voor zijn coke bussines of moiwana.Maar dat wil Front niet want dan gaat de beerput open.


  Maak melding

 12. SURINAMERSSSSSS ofa a dhe kaba heel su is medeplichtig wie ze ook daar zetten heeft te maken met het proces van Oom desie ,a baby e geboren nou a ab te maken nanga a proces,het mooie er van is dat die nabestande in nl wonen dat na moro mooi fa torie,dus mr vene a coup sa joe zittie foe sroto bouta no luk,
  dus droom lekkker hoor tot 2010,
  word vervolg………….

  Afz:RICO


  Maak melding

 13. Ik snap die mensen daar in Su niet .
  Beginnen jullie daar met een schone lei en laat alles rusten!!!
  Er zijn zoveel dingen die gedaan moeten worden, lokoe na fesie……….

  MaVisie


  Maak melding

 14. Eigenlijk wil Kanhai laten zien dat de hele rechtelijke macht niet zuiver is en ook niet zonder blaam is voor wat betreft deze zaak.Kanhai probeer alles maar dan ook alles te doen om op deze wijze de rechtzaak uit te rekken. Een oplossing is laat het volk van Suriname beslissen of Bouta schuldig is.Is het ja dan levenslang opsluiten en zijn rijkdommen gaan naar het volk en zonee dan is hij een vrije man en mag hij alles behouden wat hij heeft.

  Wangsani


  Maak melding

 15. Beste Sranangmangs,

  Wie zegt beter te zijn dan de ander moet niet dezelfde middelen en/of methoden van de ander gebruiken. Ik vind dat recht, recht is. Als blijkt dat een rechter of wie dan ook niet objectief is, dan moet hij of zij niet betrokken zijn bij een rechtzaak. Ik begrijp de emoties van enkelen, maar ik ben niet voor om hetzelfde fout te maken. De 12 december incident, moet op een goede manier behandeld worden. Ik vind dat gezien de constallatie van de huidige Surinaamse samenleving en de belangen die hiermee gepaard gaan een waarheidscommissie de beste oplossing biedt om dit incident een waardige plek in de Surinaamse gemeenschap te geven.

  Sranangmang,
  Tang Boeng


  Maak melding

 16. Wat een vieze vuile in zichzelf stinkende en stikkende bende (Bouterse en Kanhai) is dit

  Laffffaaards. je was zo machtig en krachtig om de mensenin koelebloede te vermoorden. mensen te laten ophalen en te martelen/doden.

  ie no bing e jere bigie Z…Z…joe.Ga de rechter vertellen dat je thuis bij Li-Pauw-Sam zat,want je huidige vrouw zat te bemiddelen tussen joe nanga Volks partij

  Nu wil ik het wel geloven,want zo slim als je bent,terwijl Ingrid dinkie dat a bing e bemiddel joe bing e graai inie ing middel want a trong joe oema joe Z…Z…joe

  Just.en pol.in Su e mik grap nanga joe. De wereld was vertelt dat er valse profeten zouden zijn om evangelie te verkondigen. JOE didibrie joe je bent echt een van ze.

  Hoe wil je met je zelf in het Reine komen.?Fa en pe joe wan bichtie. Laat die adv. je voor de gek houden met zijn wraaaaakings gezicht je houdt enkel en alleen je zelf op

  Hoe slaap je vonds? Gewetenloze MMMMM…,,,,

  Het was zo eenvoudig voor je om de mensen die niets maar dan ook niets bij zich hadden om zich te verdedigen te vermoorden. Ze hadden geen enkel wapen or what ever. ie kier ding,want z.g. ie no bing dape,waarom heb/had je dan geen afstand genomen van het gebuerde san mik joe no tikie ontslag toen?

  Ik Kanhai je al een stevige brasa geven of je zijn geliefde had laten oppakken enlatn ombrengen.Ik zie en hoor Kanhai al tegen je zeggen: hi Bouta thank you thank you dat je me zoon, broer,vrouw enz.enz hebt vermoord wat goed.

  En aangezien wij je kennen weeeeeeet IK dat jij Bouterse deze zelfde advcaaaaat zal wraken. Maar no span we hebben geen andere kues dan buitelandse rechters te vragen om ons met je te helpen.Dan ben ik benieuwd wie en wat er dan nog te wraken zal zijn….


  Maak melding

 17. Correctie

  in mijn een na laatste alinea moet staan:

  Ik ben benieuwd of Bouterse van Kanhai een stevige brasa zal/zou krijgen als er met zijn familie het zelfde was gebuerd.Gewetenloze rommel jullie allemaal.


  Maak melding

 18. Er zijn mensen die graag zien dat het strafproces gewoon doorgaat zoals hun dat willen koste wat kost.Een verdachte is schuldig als er recht gesproken is en niet dat mensen uit de gemeenschap en op dit forum alvast de verdachte schuldig bevinden.Het is ook raar dat men niet tot vervolging overgaat van de overige (mede)verdachten in deze zaak De mede verdachten van ex-minister ballissar werden toch ook bijvoorbaat veroordeeld terwijl hij als hoofdverdachte nog vrij rondloopt.Tenslotte mag een verdediger alles uit de kast halen om zijn client terzijde te staan.Daarvoor is hij jurist om de juridische gronden te kennen en uit te buiten.Maar het is te begrijpen dat mensen in dezelfde rij staan als de gewraakte rechters en DDB,hoe dan ook, veroordeeld willen zien.


  Maak melding

 19. Sorry maar dat men een vrouw op laat treden als rechter voor krijgsraad. Het is toch wel enigsins onzin .
  Dit eerstens al niet eens.
  Dat Mijnheer D. Bouterse de recthers wraakt het verbaast me geen zins.. NIet in het minst.
  Onder ons sinds wanneer dien dames hoe intellegent ook de krijgsraad te vertegenwoordigen , ik dacht dat het een man moest zijn.
  Een vrouw moet rechter worden ach ach, ,
  Ik zou toch een man er zetten . Nu was heer Bouterse ook een redelijke man.
  En dan zal een meisje hem berechten.
  Neen dan een man wien geen medelijden heeft het . Sergeant majoor Bouterse
  Een meisjes rechter ja die krijgt strakjes nog medelijden met heer D. Bouterse.
  Ik wraak al een vrouwelijke rechther.
  Een heer aub. voor de heer D. Bouterse.
  Neen geen vrouwelijke rechter voor deze .
  Straks word zij nog verliefd op deze man, het kan maar zo.
  Ik wraak elke vrouwelijke rechter.
  Een man rechter , aub voor sergeant majoor Bouterse, geen dame.


  Maak melding

 20. En dan een man en iemand die er redelijk tegen over staat tegen deze Bouterse. .
  Een ex leger iemand die er objectief tegen over staat.
  Kijk de doodstraf dat hij hem verdiend , ja als indien bewezen word geacht.
  Maar zeker geen vrouwelijke rechter.


  Maak melding

 21. Zolang de rechters zich in een positie begeven om gewraakt te worden, moeten zij gewraakt worden. Zij kennen Mr.Kanhai zijn reputatie en weten dat hij zijn werk altijd grondig doet. De rechterlijke macht moet een integer proces kunnen faciliteren en niet politiek gekleurd zijn. Nu kan niemand met droge ogen beweren dat het proces niet politiek gekleurd is, dat is zij namelijk wel. Als ook nog maar enigszins het bewijs daartoe op een presenteer blaadje aan Kanhai wordt gegeven is dat een schot voor open doel. Ik heb de man lang niet gesproken, maar hem kennende denk ik dat hij heel veel verdriet heeft van het klungelige en onprofesionele optreden van het OM en de rechterlijke macht. En over het feit dat hij ze daarop attent moet maken, het feit dat hij niet eens op basis van gelijke vakbekwaamheid zijn werk kan uitoefenen in deze bananenrechtstaat. Lets face it: de krijgsraad was al van den beginne aan incompetent voor deze zaak. En als Bouterse uiteindelijk veroordeeld wordt, dan dient het wel in een zaak te worden uitgesproken vrij van politieke inmenging, door competente rechters en fatsoenlijke waarheidsvinding.


  Maak melding

 22. beste mensen,

  het heeft geen zin om zoveel woorden en alinea’s te schrijven over dit vraagstuk. we weten allemaal dat het een zaak is van OM zij weten hoe ze hiermee omgaan want het is gebleken dat met zoveel mooie woorden van jullie niets gedaan wordt de autoriteiten bepalen zelf hun programma en niet wij,dus deze discussie zal toch niet lijden naar de gewenste resultaat van jullie want deng na sranang mang en wij zij nederlandse surinamers die niet in Suri wonen dus onze zegje zal toch niet doordringend.
  wat we doe is waist of time.

  love


  Maak melding

 23. Beste mensen, het proces was vanaf 8 december 1982 een politieke zaak. Dus al die mensen, die vinden dat het een politiek getint proces is , hebben gelijk. Na de moorden is Suriname economisch zodanig achteruitgegaan, dat het nog steeds zijn invloed heeft in alle geledingen van de samenleving. Met andere woorden: HET VOLK HEEFT VANAF TOEN GEPINAARD TOT HEDEN. Maar dat moet de rechterlijke macht van Suriname niet weerhouden om recht te spreken in deze zaak; ook al is het vrijspraak.Ik durf te beweren, dat zolang deze zaak niet afgesloten wordt, de ontwikkeling van Suriname achterblijft. Niemand staat boven de wet; ook Bouta en consorten niet.
  En Mr Kanhai: waar was u toen uw 4 collega advocaten werden afgeslacht?
  Time wille tell!!!! Wij benne en blijve benieuwd, kondremangs

  Leuvie


  Maak melding

 24. @nummer 10
  klopt iedereen heeft het recht om zich te laten verdedigen klopt als een bus het klinkt wel raar om dat uit jou mond te moeten horen hadden die slachtoffers geen recht dan ? en aan nummer 23 wil vragen wat er mis is met een vrouw ze kan deze karwij net goed zo klaren als een man denk maar aan carla delponte van het joegoslavie tribunaal , ik zelf vind dat deze misdadiger bouterse moet berecht worden zodat iedereen in suriname kan zien dat niemand maar dan ook niemand boven de wet is in iedere samenleving gelden recht en orde daarom vind ik het zo jammer dat sommige journalisten advocaten in suriname en mensen uit de politiek toch de kant van deze man kiezen die suriname naar de afgrond heeft gebracht en ook de mensen die hier de misdaden van deze man verheerlijken. maar hoe dan ook ik geloof in het recht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.