Mozaïekprijs 2008 voor talentvolle Surinamer

2

Met zijn onderzoeksvoorstel ‘Niet alle kinderen met leukemie overleven het’ heeft Erasmus MC’er drs. Brian Balgobind de Mozaïekprijs 2008 in de wacht gesleept. Deze prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bestemd voor talentvolle allochtone afgestudeerden. Met de bijbehorende subsidie kunnen zij vier jaar lang promotieonderzoek uitvoeren.

Voor de 29-jarige Brian Balgobind en het Erasmus MC is de toekenning bijzonder, omdat bijna alle Rotterdamse medische winnaars vrouwen zijn, en ook Surinaamse Hindoestanen tot nu toe ondervertegenwoordigd waren bij de prijswinnaars.

Dit jaar hebben 111 studenten en afgestudeerden uit medische en niet-medische vakgebieden een onderzoeksidee ingeleverd. De 43 beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun ideeën uitwerken. Ook moesten zij een presentatie geven. Hun aanvragen zijn beoordeeld door een selectiecommissie en wetenschappers in binnen- en buitenland. Uiteindelijk wonnen 24 kandidaten een subsidie.

Brian Balgobind, die ook al in Glasgow en München prijzen in de wacht heeft gesleept, vat zijn bekroonde onderzoeksidee als volgt samen: “In het algemeen is de overleving van kinderen met leukemie goed. Echter, kinderen met een acute myeloide leukemie (AML) hebben tot op heden maar 50% overlevingskans, zeker als het een subgroep betreft met een herschikking van het MLL-gen. In dit onderzoeksvoorstel trachten we specifieke genen te vinden, met het doel in de toekomst betere behandelingsstrategieën te ontwikkelen.”

Op 13 november zullen de 24 laureaten uit 2008 een oorkonde ontvangen van minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.