Proces tegen data-uitwisseling Suriname-Nederland

54

PARAMARIBO/ARNHEM, 25 aug – In Arnhem, Nederland, is een kort geding aangespannen tegen een eventueel akkoord over uitwisseling van persoonsgegevens tussen Suriname en Nederland. Dit meldt de Ware Tijd. De Vereniging van Surinaamse Nederlanders, VSN, vindt de twee landen te ver gaan.

Het zou neerkomen op een schending van het recht op bescherming van persoonsgegevens. Het akkoord moet volgens plan getekend worden tijdens het bezoek van de Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. De VSN wil dat de rechter Hirsch Ballin verbiedt te tekenen. Als toch getekend wordt, moet de uitvoering worden opgeschort totdat de bezwaren zijn afgehandeld door de rechtbank.

Suriname wil via het akkoord meer zicht op de migratiebewegingen. De indruk bestaat dat veel Surinamers opteren voor de Nederlandse nationaliteit zonder dit door te geven. Deze personen staan dan nog geregistreerd als Surinamer, hoewel ze dat niet meer mogen zijn volgens de nationaliteitswet. Volgens het Centraal Bureau Burgerzaken is van ruim twintigduizend personen de status niet duidelijk.

54 REACTIES

 1. Ai me booi, surinamers booi! deng tjading yere!
  Natuurlijk willen ze dat niet want weet je hoeveel surinamers hier in nederland nog een nederlandse paspoort hebben n ook nog en uitkering.
  Wel ik hoop dat die wet er komt.
  Het is kiezen of oprotten.
  En dat moet suriname ook doen met nederlanders die daar verblijvn met een nederlandse paspoort.
  Of er moeten specialen uitzonderingen komen voor mensen die in het buitenland werkzaam zijn.
  A tang so
  ik ben benieuwd


  Maak melding

 2. De druiven zijn zuur voor de VSN.
  Bang dat ze zijn ,dat hun jarenlange fraude aan het licht komt,bv spookambtenaren,zij die als Surinamer een paar huizen in Suriname en hier een uitkering of een baan,wordt werk aan de winkel voor ome blauw.

  Waarom heeft Marokko zonder slag of stoot toegegeven aan het zelfde ,uitwisseling van persoonsgegevens?En maken weer die Surinaamse allochtonen een heisa van?


  Maak melding

 3. Ik vint die Jankie eingenlek een somaar nep suri
  Maar hij doet nou wel goed om te vechte met holand
  Nieman hoef te bemoeie met waar mense ga
  En waar mense hun geld gaan vinde
  Meki ding mang wai so nanga ding big broder sanie
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 4. Als je zelf niets te vrezen heb,waarom dan die drukte?
  Ik weet waar ik over praat want mijn ex stond en staat nog steeds in Suriname in geschreven en verlengd gewoon haar Surinaams rijbewijs terwijl ze hier geen rijbewijs heeft…lekker makkelijk toch zo,als het je uit komt ben je Nederlander en als je het niet uit komt ben je Surinamer,ik neem het haar niet kwalijk want de mogenlijkheid wordt geboden toch….


  Maak melding

 5. Ach laat de VSN maar op het dak gaan zitten en liefst in de felle zon zodat de boter op hun kop kan smelten.Waar zijn zij bang voor?Indien uw handel en wandel het daglicht kan verdragen dan is er toch niks aan de hand?


  Maak melding

 6. De herkolonisatie van Suriname is al geruime tijd weer aangevangen!!!
  Sinds het Front aan de macht is zien we een komen en gaan van nederlandse politieke bobo’s!!
  Vene draagt wel de pakken die afrikaanse leiders van 40 jaar terug droegen ( Julius Nyerere van Tanzania en Kenneth Kaunda van Zambia ); de zogenoemde Mao-pakken, maar hij is een redi moessoe die zijn hostie ontvangt van een blanke bisschop!!
  Uit eigenbelang doen ze alsof er geen TO-Overeenkomst is en staan ze toe dat dit verdrag niet naar de letter wordt nageleefd!!
  Indien hun belang in het geding zou zijn hadden ze allang op hun achterste poten gestaan!!
  Ze verkwanselen de rechten van 350.000 surinamers, omdat ze weten dat we een stelletje sufferds zijn!
  Ik heb veel bewondering voor dhr. Janki en consorten die niet opgeven!!
  Niet vergeten: DE AANHOUDER WINT!!
  Hun gevecht tegen de MOLOCH (sur/ned. overheid) doet mij denken aan de zaak van Willem Oltmans!


  Maak melding

 7. @2thea
  Dat Marokko of Turkye nederlandse instanties laten snuffel bij hun heb je zeker uit de duim van Theo gezogen!!
  Het is bekend dat jou soort tien kleuren str..t sch.ten voor de moslims met hun dubbele nationaliteit!!
  Ook als je op Verdonk gaat stemmen zal daar niets aan veranderen!!
  Zo gaat dat in het tenenkaas imperium!!
  Holle TON(en) klinken het hards!!


  Maak melding

 8. Mensen wordt eens wakker.

  ZWART GELD MOET NU ONDERZOCHT WORDEN. BELASTING MOET NU BETAALD WORDEN, WIE HEEFT EEN HUIS OF PERCEEL OP ZIJN NAAM STAAN IN SUR.??

  NEDERLAND KOMT NU ACHTER ALLES. GELD MOET BINNEN KOMEN.

  In Nederland is het schenden van privacy gegevens en die van Sur. mogen zij gewoon hebben???

  Janny


  Maak melding

 9. Suriname moet zich aan de internationale regels houden en Nederland ook.

  Maar omdat Front zo dom is maakt de ex.kol.tor Opa Ruro Vniemand en handlangers van alles en nog wat wijs…dom en hebzuchtig zijn ze.


  Maak melding

 10. Beste mensen, rare actie eigenlijk van zowel nederland als Suriname. Want in de Surinaamse grondwet staat dat je automatisch de Surinaamse nationaliteit verliest, als je nationaliteit van een ander land aanneemt. Dus las je bv de Nederlandse nationaliteit aanneemt, verlies je automatisch de Surinaamse. En dat hoort de Nederlandse staat(via haar ambassade) door te geven aan het land, waar de onderdaan oorspronkelijk afkomstig is.
  Maar ik denk zelf, dat er andere redenen zijn, die zg verlichting moeten brengen in de onduidelijkheid over pseudo vermisten bij het CBB en het Nederlands burgerregister.Denk bv aan de uitkeringsgerechtigden uit Nederland met een riante villa in Su., ed.Daar aast de belastingdienst uit Ned op.Omgekeerd wil Su de mensen met een dubbel paspoort(en geen dubbele nationaliteit) in kaart brengen. Laat Su beginnen onder de politici en hun familie. Dan komt er genoeg boven water.
  En daarom is het een goede zaak, dat de VSN een rechtszaak aanspant. Dan zijn de ministers van Justitie en Politie VERPLICHT om de juiste redenen aan de rechter te vermelden.
  Wij benne en blijve benieuwd!!!!!


  Maak melding

 11. al die mensen die zo negatief zijn over deze data-uitwisseling wil ik vragen hebben jullie het al gelezen weten jullie al wat er in staat? ik ben er mee eens dat je niet van twee walletjes kan eten ben je in het bezit van een nl paspoort en je ontvangt een uitkering of een of andere voorziening moet jij jou houden aan de regels die daarvoor gelden klaar uit. mensen die het hebben over eigen burgers verraden weten niet waar ze het over hebben als je nl paspoort hebt ben jij een nederlandse staatsburger voor de wet laat die onzin verhaal aan een kant a.u.b , ik vind het vreemd dat surinamers anderen uitmaken voor redi moesoe en ze hebben het over 350.000 surinamers die hun rechten verkwanseld worden terwijl een grote deel van deze mensen een nl paspoort bezitten behoud jou suri paspoort dan heb je recht van spreken anders hou je mond als het over deze kwestie gaat het moment dat je afstand doet van jou suri paspoort ben jij een nederlandse onderdaan als je in het buitenland in het probleem komt ga je niet naar de surinaamse ambasade voor hulp dus hou op met het hypocriete gedoe mensen wat dat betref zijn jullie net de nederlanders,een goede suri is een nedrlander en een slechte een surinamer dat word beweerd, de overeenkomst is dat waneer het de surinamers uitkomt is hij nederlander is en andersom wil hij surinamer zijn sorry hoor maar zo gaat het niet .


  Maak melding

 12. Wat ik wel weet hoor is dat Surinamers in Suriname een onverklaarbaar gruwelijke hekel hebben aan Surinamers met een Nederlandspaspoort. Behalve dan aan die dozen, containers met inhoud enzovoorts.

  Don’t ask me why. Als het mij vraagt is dat uit pure jaloezie!


  Maak melding

 13. http://www.sophieintveld.nl/news/item/Sophie_in__t_Veld_spant_rechtzaak_aan_tegen_de_VS_over_privacy_info/127?mid

  http://www.depers.nl/binnenland/67748/Privacygegevens-niet-delen-met-VS.html

  Gepubliceerd: donderdag 31 mei 2007 14:31
  Update: donderdag 31 mei 2007 15:05

  Europa mag niet te ver gaan met de uitwisseling van passagiersgegevens met de Verenigde Staten. De Nederlandse regering moet garanderen dat bij het nog af te sluiten verdrag niet zonder meer wordt toegegeven aan de wens van Amerika. Dat stelden nagenoeg alle partijen in de Tweede Kamer donderdag in een debat met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

  De Nederlandse Europarlementariërs Sophie in ’t Veld (D66) en Cathelijne Buitenweg (GroenLinks) waren naar de Tweede Kamer in Den Haag gekomen om het debat een internationaal karakter te geven en de standpunten van het kabinet te horen. Zij vinden dat Europa zich te naïef opstelt in de onderhandelingen met de VS.

  Als het aan Washington ligt, verstrekken Europese vliegtuigmaatschappijen straks vergaande gegevens over hun passagiers, licht In ’t Veld toe. Zelfs zaken als seksuele geaardheid, politieke voorkeur en medische gegevens willen de Amerikanen straks hebben. Dat gaat te ver.

  Ook Hirsch Ballin begreep de noodzaak van het uitwisselen van deze informatie niet. Maar de bewindsman benadrukte dat het in dit stadium van de onderhandelingen ‘niet zo handig is’ om op verdere details in te gaan. Ik vind dat alle gemaakte afspraken transparant moeten zijn en dat de nationale parlementen inzage moeten krijgen.

  De regeringspartijen CDA en PvdA vinden het prima om gegevens uit te wisselen met de VS, maar maken zich wel zorgen over de privacy van burgers. Ook vragen ze zich af hoe lang de gegevens worden bewaard en wat er precies mee gebeurt.

  De oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 gaan nog een stapje verder. Zij willen veel minder vergaande afspraken en omgekeerd ook toegang tot Amerikaanse passagiersgegevens. Hirsch Ballin vond dit een interessante gedachte. Op dit moment is er meer behoefte aan gegevens van passagiers die naar de VS reizen dan andersom, zei de minister.

  De VVD maakt zich het minst druk van de partijen in de Kamer. We moeten elkaar geen privacytrauma aanpraten, zei het liberale Kamerlid Fred Teeven. Toch vindt ook hij dat het uitwisselen van gegevens over bijvoorbeeld seksuele geaardheid te ver gaat.


  Maak melding

 14. Ja,da`positief,maar tegelijkertijd zou ik ook mijn wensen in vervulling zien gaan omtrent een regeling die op papier zit en nog moet worden bewerkstelligd door het Kabinet namelijk:nederlanderschap voor hun die voor 1975(tussen 1960 en 1975)zijn geboren.Ik ben door de overheid toenertijd illegaal gemaakt,had de hoop nooit opgegeven en na 16 jaar komt er nu een linkse kabinet die ons zou kunnen verlossen van de VVD.


  Maak melding

 15. Alweer dat slap gelul van jullie.
  Met of zonder dubbele nat. zijn bepaalde bevolkings groepen de zwarte in Su.enorm voorbij gedtreefd.

  Mensen mensen toch wat willen jullie nou?
  Deze wet is een Ned.wet en geld vooooor alle Ned.of je nou wit bent of geel.

  laat Jannne kie kie doen als of hij dit gevecht aan kan/zal winnen. No wan sma no e fitie wan lasie fitie soso Jan kie-kie.

  Als Ruud Gullit nog een huis heeft in Frankrijk,Spanje. Frank Rijkaart inChina. Guus Hiddink het maakt niets uit ze moeten het gewoon door geven aan de belastingen/diest

  Zie maar het geval van Guus Hiddink die opgaf dat hij in Belgie woonde,maar veel meer in Ned.was en sliep (bij zijn vriendin) Nou dat ding heeft een heisa in Ned.veroorzaakt, maar no wan sma no dede.

  Als het goed is heeft Guus toch de belstingen bet. Dus geen gedonderm waarom moet de een het wel betalen en de ander niet?

  Ik snap jullie die in Nrd. wonen niet Als je geen belasting in Su. wilt betalen doe het (betalen)doe het dan in Ned.maar je zal ergens moeten bet.

  ennogmaals mensen het is een Ned.wet en her geldt vooooooor allllle Nederlanders


  Maak melding

 16. Volg Front goed…volg ze goed.

  Heel wat informatie…. zelfs onderhandelingen en zeer gevaarlijke afspraken met het buitenland gaan buiten de officiele kanalen om.

  Men is daar duidelijk op solo-tour.

  Dan gaan zij ons vertellen met Rechtsstaat & Democratie te doen te hebben.(dit is duidelijk niet waar)

  Liegers & bedriegers aan de macht ..jawel… zeker !!


  Maak melding

 17. ” Suriname wil via het akkoord meer zicht op de migratiebewegingen”.

  Nederland wil via het akkoord (bestandskoppeling) zicht krijgen op het vermogen (onroerend goed in Suriname) van personen aan wie zij een uitkering verstrekt. De gemeenten werken al jaren vanuit een nieuw handhavingsvisie dat impliceert dat bijstandsgelden alleen bij mensen terecht moet komen die het werkelijk nodig hebben.

  Onroerend goed wordt na ondertekening van het akkoord dus letterlijk en figuurlijk ontroerend goed.

  Viva la Republica !!

  Liberty


  Maak melding

 18. Spannend… Zal Vene dan zijn aow/pensioen alsnog opeisen van de Nederland?

  Nu zal duidelijk worden wie surinamer is en wie nederlander.

  Fiet is dat Nederland veel profijt zal hebben.
  Surineds die in suriname een woning of perceel hebben moeten keihard belasting betalen over hun vermogen in Nederland.

  wat men niet moet vergeten is dat nederland stapgewijs bezig is alles in kaart te brengen en te ordenen om daardoor belastinggeld te innen en in kaart te brengen waarom er zoveel geld uit nederland wordt overgemaakt.
  Men wil liever het geld in nederland houden.

  Dit zal velen voelen in suriname.
  Surinamers hebben niet zoveel geld om een huis te bouwen. Meeste huizen worden gebouwd door surineds.
  De aannemers die lekker veel geld verdienen zullen het voelen als surineds stoppen met kopen van percelen en bouwen van huizen.

  Dit wat nu gedaan wordt is slechts het begin.
  Maar ik neem aan dat surinamers zelf heel blij mee zijn. Men heeft surineds in suriname nooit gegund. Met deze maatregel zal slm het ook voelen als de surineds eens stoppen om met vakantie te gaan.

  Surinaamse leiders verraden hun eigen mensen. Dit zou een nederlander nooit hebben gedaan.

  zielig voor de mensen die daar een oso hebben en een paspoort.


  Maak melding

 19. Ik ondersteun moreel de samenwerking. Eerlijk is eerlijk. GEEN FRAUDEURS !! Je bent Nederlander of je bent Surinamer, één van beide. Ik begrijp de standpunten van VSN. Tigri no lobi ontiman . Hahaa….. meka grab ding!!!! Waarom Maroco wel en Suriname niet ?!!!


  Maak melding

 20. Ik denk dat vele van de reacties hier, het onderhavig vraagstuk niet hebben begrepen wat werkelijk de essentie van is. Men kijkt niet verder dan de neus lang is, men speelt op de man en kijkt niet naar de feiten en het lijkt als men voorbij gaat aan wat recht en wet hierbij heeft te vertellen.

  De regering Venetiaan of liever gezegd El Vene pist gewoon langs de pot en verkwanseld niet alleen de rechten van vele Surinamers maar vertrapt daarmee ook hun waardigheid. De opmerkingen van DJOGO (7)snijdt hout en geeft ook precies aan hoe smerig er met het volk van Suriname en in het bijzonder met die vanuit Nederland wordt omgegaan, terwijl zij juist ook diegene zijn die verlichting brengen voor de vele ingezetenen.

  Met de koppeling van het databestand zorgt VENE ervoor dat vele Surinamers te kijk zullen worden gezet. Zogezegd zal men niet alleen in de keuken maar vrees ik o.m in het hele privé leven van alle Surinamers worden toegelaten. Belangen en bezit zullen daarbij vooral in het vizier komen te staan ten gunste van de Nederlandse schatkist.

  De vraag mag best gesteld worden inhoeverre
  Suriname als onafhankeleijke natie wordt gezien of is het dat het dankzij El Vene zijn bestaanszekerheid aan de Nederlandse staat moet ontlenen. Ik twijfel er niet aan dat El Vene een dubbele agenda heeft en daarom ook zijn ziel aan de duivel heeft verkocht.


  Maak melding

 21. @Neus / Truetory

  Gewoon een kwestie van het recht inzake bescherming van persoonsgegevens.

  Maar laten we vooral niet naief wezen dat het slechts bij het opschonen van het CBB bestand zal blijven,wie nou wel of niet de Nederlandse nationaliteit bezit of in Ned woont maar ook nog in Suriname ingeschreven
  Maar ook niet dat Nederland ons graag behulpzaam wil zijn. Besef wel het mes snijdt aan twee kanten.

  Ik ben van mening dat b.v fraudeurs in principe moeten worden aangepakt en er zijn genoeg andere systemen die dat mogelijk kunnen maken, maar niet dat het ten koste moet gaan door schending van de integriteit van een zelfstandig land.

  Ondanks alle goede bedoelingen mag de Surinaamse overheid kortzichtigheid verweten worden wat hun ten langer laatste zeer duur zal komen te staan. Ik laat het voorlopig hierbij.


  Maak melding

 22. @ Truetory: Er wonen in Nederland evenveel Surinamers (hetzij van Surinaamse hetzij van Nederlandse komaf), dus in dat geval zal je moeten weten dat de Surineds allang in kaart zijn gebracht. In Suriname is dat nog niet het geval, maar er zit schot in. Hoeveel Suri’s hebben een huurschuld, betalingsachterstanden of zijn zelfs geregistreerd bij het BKR? Geen doodzonde, hoor, want er zijn veel meer Nederlanders bij. En over het algemeen zijn dat de EERLIJKE mensen. Het gaat om het registreren, zoals aangekaart, van de mensen die op een oneigenlijke manier hun (zwarte) geld in Suriname denken te investeren. Wat is er mis met het in kaart brengen van deze groep? Belastingplichtig zijn we allemaal, de één wat meer en de ander wat minder. Belastingontduiking, in welke vorm dan ook, is strafbaar, en daar wil men nu een eind aan maken. Degene die niets te vrezen heeft, zal uiteindelijk gewoon met rust worden gelaten.


  Maak melding

 23. Djogo,wat ben jij een slechte verliezer,met je gescheld typisch Surinaams denken,als je nergens geen weet van hebt,gelijk gore taal bezigen.

  Als je in Nederland woont,moet je hebben kunnen vernemen dat Marokko en Nederland ook gegevens uitwisslen over Marokkanen in Nederland en Marokko,weet je dat niet ga dan naar het archief.
  Het is gewoon zo Suinamers zijn dubbelzinnig,altijd maar van 2walletjes eten.
  In dit land heeft men nog steeds RECHTEN en PLICHTEN,klaar uit.Hier in Nederland 2e rangsburgers en in Suriname willen ze de hoge pief spelen,vandaar dat de Surinamers in Suriname sommigen uitkotsen en niet omdat ze jaloers zijn,jij nu Djogo.


  Maak melding

 24. ps.
  En op Verdonk stemmen doe ik niet,daar hebben ze mij niet voor nodig of begin je, nattigheid te voelen Djogo.

  Zie daar hoe je de Moslims in dit artikel naar voren brengt,waar slaat dat nou weer op,ik hoef voor niets en niemand bang te zijn,jij wel?
  Volgens mee heb je een boterberg op je hoofd,zo bang dat je bent dat je fraudeuze handelingen naar voren komen,want je probeert recht te praten wat erg KROM is.


  Maak melding

 25. Flauwekul allemaal en er wordt ons zand in de ogen gestrooid. het moment dat een sur. migrnat de nl nation. krijgt krijgt sr bericht hiervan. dat sr dit niet goed verwerkt is hun probleem.
  ik heb als exsurinamer geprobeerd een sur. uittreksel te halen tijdens een vakantie. Ik vertelde ze dat ik van distr wanica tijdelijk naar distr nickerie was verhuist en nu terug was in wanica. Nou men kon mij precies vertellen wanneer ik nederlander was geworden en wanneer mijn surinamerschap was vervallen. Ik denk dat surnamers ontzettend genaaid gaan worden als deze regeling doorgaat. gaat hirshballin ook tekenen voor de nederlanders die naar suriname migreren?
  Suriname wordt nu met de dag met allerlei snoepjes gelokt in allerlei tenten en gaat als en hongerig kind mee zonder na te denken.
  de fiscus zit hierachter, op zich niks mis mee en zelfs en goede zaak, maar men moet wel het beestje bij het naam noemen anders worden de surinaamse apen uitgelachen.


  Maak melding

 26. Sinds wanneer voelen wij Su. voor de Su. Nederlander? We hebben ze altijd aanstellllerig gevonden grootdoenerij,uitslovend en plotseling doet het ons pijn om te weten dat……Welnu de bedriegers zijn bekent.Dus ano a regering,maar na oenoe na ding bedriegers.

  Jullie snapen echt niets van. Hopelijk kan het aan jullie uitgelegd worden dat ook de Marokanen (na hun tegen stibbelen)ja hebben gezegd.

  Het verhaal van de aannemers die misschien niets meer zou kunnen verdienen raakt kant nog wal, En het is nog goed voor ze ook .

  De politiek van het front wordt gevolgd door velen van jullie en ik volg cdie van de
  ndp en dat VVVVervloekt BLOK.Zal er een wet komen om de aannemers aanspakelijk te stellen als ze ons hier in Su. hebben bedrogen,want het komt vaak voor dat ze je geld hebben genomen en je huis niet hebben afgebouwd. We kunnen dan nergens heen.

  Dus nogmaals geen gedonder opschonen en verschonen die zaak.Als Su.ook op die manier echt hun belasting betaalde konden de oudjes die nooit ergens hebben gewerkt zoals velen van jullie in Ned. toch vandaag de dag een behooplijke AOV ontvangen. Want oen alla malla sang e bari tak oudjes disie oudjes datie no e pai belasting . Waar moet dan het geld vandaan komen om jullie te onderhouden
  Oenoe in sranang oeng e plei. ete wang lesie : Het is een Ned.WET en het geld voor NEDERLANDERS. Als je moeite mee hebt dan wordt je Surinamer dan neks no fout.

  Jullie willen 2 pasp.dan komen jullie naar Sur. en stemmen om de NDP in het zadel te helpen dan te ding mik ding(NDP) rotzooi dan un e tikie un klm kom terug naar NED. Wordt Surinamerrrrrrr.


  Maak melding

 27. Hoe ziet jullie toekomst eruit als je de nieuwe elektronische identiteitskaart op zak hebt?
  Een klein voorproefje:
  Telefoniste : ‘Pizza Hut, goede morgen.’
  Klant: ‘Goede morgen, ik wil een paar pizza’s bestellen.’
  Telefoniste: ‘Mag ik uw Burgerservicenummer, meneer?’
  Klant: ‘Dat is 222 0033653 52.’
  Telefoniste : ‘Dank U, meneer Jan Vandenbroecke. Uw adres is Haagstraat 256 en uw vaste telefoonnummer is 288 54 22. Uw telefoon op uw werk bij Dexia is 678 89 65 en uw GSM 0475-65 25 32. Vanuit welke locatie belt U ons?’
  Klant : ‘Euh…. ik ben thuis. Vanwaar haalt u al deze info over mij?’
  Telefoniste: ‘Wij zijn op Het Systeem aangesloten, meneer.’
  Klant: (zucht diep) ‘Goed dan! Mag ik twee pizza’s met ham, mozzarella en…’
  Telefoniste: ‘Ik denk niet dat dit een goed idee is, meneer.’
  Klant: ‘Hoezo?’
  Telefoniste: ‘U lijdt volgens uw medisch dossier aan hoge bloeddruk en u hebt ook een te hoog cholesterolgehalte; uw ziekteverzekering weigert de gevolgen van schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval van problemen. Bovendien krijgen wij ook een boete voor het leveren ervan.’
  Klant: ‘Oei! Wat raadt u mij dan aan?’
  Telefoniste: ‘Probeert u onze Pizza met yoghurt en sojabrokjes eens. U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.’
  Klant: ‘ Waarom denkt u dat ik dat zal lusten?’
  Telefoniste: ‘Uw vrouw heeft onlangs het boek ‘Lekkere recepten met soja ‘ in de lokale bibliotheek geleend’.
  Klant: ‘Oké… stuurt u daar dan twee van. Voor mij en mijn vrouw.’
  Telefoniste: ‘Goed. Dat kost samen dertig euro.’
  Klant: ‘Prima. Ik geef u het nummer van mijn creditkaart. Dat is….’
  Telefoniste: ‘Sorry, meneer, maar u hebt uw toegestane bedrag al overschreden. U zult cash moeten betalen.’
  Klant: ‘ Okay! Ik haal het bedrag wel uit de muur voordat uw bezorger arriveert.’
  Telefoniste: ‘Dat zal niet lukken, meneer, er staat niets meer op uw bankrekening.’
  Klant (boos): ‘ Dat is uw zaak niet! Stuur die pizza’s en ik zorg wel dat ik het geld heb. Hoelang duurt het’?
  Telefoniste: ‘U krijgt de pizza’s over een uur bij u thuis. Hebt u haast, dan kunt u ze hier afhalen en contant betalen. Maar pizza’s per motor vervoeren is niet aan te raden, meneer.’
  Klant (getergd): ‘Hoe weet u dat ik een motor heb??’
  Telefoniste: ‘Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen in beslag is genomen. Maar uw motor is betaald, dus ik veronderstel dat u die gebruikt.’
  Klant: ‘@#%/$@&?#!’
  Telefoniste: ‘Mag ik U verzoeken om beleefd te blijven, meneer? U bent al eens veroordeeld geweest wegens belediging van een wetsdienaar. Een tweede aanklacht zou niet best zijn.’
  Klant: (Sprakeloos)
  Telefoniste: ‘Nog iets anders, meneer?’
  Klant: ‘Neen… Of ja, toch wel: vergeet niet om ook de gratis twee liter Cola te leveren zoals in uw folder staat.’
  Telefoniste: ‘Sorry, meneer, een uitsluitingclausule in onze vergunning verbiedt ons om gratis dranken, die suiker bevatten, aan diabetici te geven…. wat dacht u van suikervrije Rivella, meneer? Die moet u natuurlijk wel betalen, maar…’
  Klant: hangt op.


  Maak melding

 28. @nummer 24 (truetory)lei tori.
  Suriname wil via het akkoord meer zicht op de migratie bewegingingen, de indruk bestaat dat veel surinamers opteren voor de nederlandse nationaliteit zonder dit door te geven .deze personen staan dan nog geregistreed als surinamers hoewel ze dat niet meer mogen zijn volgens de nationaliteitswet.volgens het centraal bureua burgerzaken is er ruim twintigduizend personen de status niet duidelijk. heb jij bij het lezen van dit bericht deze belangrijke deel bewust overgeslagen ? ik heb nog een aantal opmerking op jou reaktie jij beschuldig vene ervan dat hij de surinamers te kijk gaat zetten de gene die land en volk jaren lang te kijk heeft gezet ons land stond bekend als drugs staat daar hoor ik jullie nooit over omdat hij precies weet hoe hij met de onderbuik gevoelens van jullie moet omgaan en bespelen . we willen surinamer zijn waneer het ons uitkomt en ook nederlander zijn waneer het jullie uikomt maak een keuze klaar uit dan ben je van al dat gezeik af ,


  Maak melding

 29. Als je vermogen heb, dan heb je geen recht op een uitkering. Als je je vermogen verzwijgt dan ontduik je belasting en dat is ook strafbaar. Er zullen zeker genoeg mensen zijn die tot deze categorie behoren.

  Bovendien zijn er mensen die gebruik gemaakt hebben van de remigratiewet met behoud van uitkering en om terug te keren naar Sme, maar tot mijn verbazing hebben sommige hun Ned.nationaliteit na jaren nog steeds kunnen behouden. Ook zijn er div. mensen die via tjoekoes twee nationaliteiten hebben gekregen.


  Maak melding

 30. @15 Du
  Je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt!
  De TO-Overeenkomst is niet door mij verzonnen, maar een verdrag die toendertijd ondertekent is door de overheden van Suriname en Nederland!
  Verdragen/ overeenkomsten zijn er om nageleefd te worden zie daarvoor het gedoe dat nu gaande is tussen het Westen en Rusland over Georgie!!
  Suriname verwacht ook dat ze tot de laatste cent van de 3,5 miljard toegezegde ontwikkelingshulp krijgen!
  Ze hebben in het verleden zelfs op het punt gestaan Nederland voor de rechter te dagen toen deze de hulp had stopgezet!
  Eerlijk gezegd zal de hele TO-Overeenkomst mij worst wezen, want ik zie voor mij geen enkel voordeel!!
  Om een lang verhaal kort te maken, als je een beetje fatsoen hebt zul je begrijpen dat verdragen/overeenkomsten zijn om na te leven en niet als je later er achter komt dat een(1) artikel je niet bevalt je die niet wilt nakomen!!
  Je geeft alleen als ondertekenaar er dan blijk van dat je verstand te smal was om de gevolgen te snappen!!
  Of was Henk Aron een analfabeet??!!


  Maak melding

 31. @29 en 30
  Djogo,wat ben jij een slechte verliezer,met je gescheld typisch Surinaams denken,als je nergens geen weet van hebt etc. gezwam.
  Over welke wedstrijd heb jij het thea , dat ik een slechte verliezer zou zij??
  Ik heb geen zin om in een polemiek ( zoek maar op in het woordenboek )te gaan, want waarschijnlijk zit je daarop te wachten!!
  Zoek je orgasme maar ergens anders.


  Maak melding

 32. Djogo wees blij dat mijn voorouders je de Nederlandse taal hebben bijgebracht,dus stuur mij nooit meer om een nederlandse woord in het woordenboek op te zoeken,zeg maar eerst eens dank je wel aan mijn Nederlandse voorouders.


  Maak melding

 33. @38,

  Shame on you.
  Dank je wel zeggen tegen jouw Nederlandse voorouders, terwijl dat schorem de slaven zo ontzettend hebben vernederd en mishandeld.
  Zelfs beesten worden niet zo behandeld zoals de slaven door jouw Nederlandse voorouders zijn behandeld.

  Ook al heb ik de Surinaamse nationaliteit niet, in mijn hart ben ik voor altijd een Surinaamse en ik laat een verwaande blanke Nederlandse Surinamers niet uitschelden.

  Dit stukje tekst haal ik uit een reactie van je op een ander nieuwsbericht:

  “Ter jouw attentie,ik ben een blanke Nederlandse,getrouwd met een supergoeie Surinamer,die eerstdaags naar Suriname emigreerd,Suriname is oppie toppie als men van zins is keihard te werken” .

  Ik neem aan dat je ook meegaat met je Surinaamse man. Waag het om in Suriname te zeggen dat de Surinamers dank je wel moeten zeggen tegen jouw voorouders omdat zij hen de Nederlandse taal hebben geleerd.
  Pas maar op dat ze jouw mars niet voor je breken daar in Suriname.

  Je gaat er prat op als blanke Nederlandse de Nederlandse taal machtig te zijn.
  Maar je bewijst zelf dat dat niet het geval is, anders had je emigreerd niet met een ‘d’ maar met een ’t’ getypt.
  Hoe voelt het om door een Surinaamse gecorrigeerd te worden op jouw schriftelijk Nederlandse taalgebruik.

  Je hebt een grote mond, maar je hoogmoed zal je ondergang worden.


  Maak melding

 34. Wauwwwwww Prema je bent ontzettend scherp geslepen net als een cutlease.

  Maar anyhow ben het vaak met je eens, ik volg al je posting met verbazing omdat je de woorden uit mijn mond haalt.

  Kan ik je persoonlijk ontmoeten?

  Ik hoor nader van u.
  Doeg schoonheid.


  Maak melding

 35. Beste mensen, ik heb in het verleden al gevraagd aan u om elkaar niet zo te bejegenen op dit forum. Het is beter om elkaars argumenten goed door te nemen en op waarde te schatten en niet below the belt te slaan. want daar schieten we met z’n allen niets mee op. Natuurlijk hoef men het niet eens te zijn met mekaar. dat maakt de discussie nog spannender en interessanter.
  Thea, je bent meer dan welkom in Suriname met je Surinaamse man. Je zal zien, dat men in Suriname normaal met je zal omgaan,als jij normaal doet. Dus niet uit de hoogte gaan doen dat je beter bent;dat men dankbaar moet zijn voor de Nederlandse taal(jij hebt er zelf profijt van ,dat je geen andere taal hoeft te spreken).
  Dus kom genieten en ik denk zelf dat je jezelf voor je hoofd zal slaan, dat je niet eerder in Suriname bent komen wonen zonder alle stress en autochtoon/allochtoonproblemen in Nederland.
  Surinamers zijn een vrolijk en vriendelijk volk;but don’t mess with them.

  Leuvie


  Maak melding

 36. Als Dhoekie verzint dat JTF 2 paspoorten heeft gilt iedereen moord en brand en dat kan niet en de regering moet het na vragen bij Canada.
  Als de regering het gestructureerd en wederekerig gaat regelen met NL dan loopt iedereen daar weer tegen te hoop.

  😆 😆

  Wat willen jullie? Typische SME sociale deprevatie etc. Ze menen altijd dat ze te kort komen onrecht worden aan gedaan en vertrouwen niets of niemand. Het wachten is op de persoon die op het forum zijn eigen schaduw gaat uitschelden en aanklagen. 😆


  Maak melding

 37. Nederland doet vaak iets uit eigenbelang ,maar wat me het meest verbaasd zijn de reacties van de suries ,wat een éénheid (maar niet heus!).

  Laat Suriname met rust!


  Maak melding

 38. Prema,ga op het dak zitten,een spelfoutje so what,wil jij mij komen vertellen dat je altijd foutloos typt?Let eerst op jezelf .
  Ik sta nog steeds achter alles wat ik heb getypt klaar uit,of kan je niet tegen de waarheid?Ja ik ben met een Surinamer getrouwd problemen mee,of mag ik niet tegen al het negatievisme over hun eigen land ageren?Kom op probeer mij de vingers te snoeren.
  En je liegt dat je een Surinaamse bent in hart en nieren,jouw eerdere reakties spreken dat KEIHARD tegen.
  Jij was het toch die zg werd tegengewerkt in Suriname je wilde met fluwelenhandschoenen behandeld worden?Dus hoe kan je nu komen uitleggen dat äl heb je de Surinaamse nationaliteit niet ,je voelt je nog Surinaamse laat me niet lachen hoor,nagemaakte,maar je kan doen wat je wilt, je Surinaamse identiteit kan je nooit en te nimmer wegdoen,je rode boekje zegt totaal niets.Naar ik me kan herinnieren deed jij hoogmoedig in Suriname,omdat je zg slecht behandeld werd in een winkel of zo,dus wie noemt wie nu hoogmoedig,wat je typt ben je ZELF.


  Maak melding

 39. @djogo
  wat mij opvalt bij jou is dat jij met vele anderen hier weer zaken erbij halen die niets met deze zaak niets temaken hebben rusland en georgie gaat om heel andere orde een hogere politieke spel maar dat terzijde, wie zijn ze wie wou nederland voor het gerecht dagen noem man en paard luister no jij heb het over verdragen en overeenkomsten die na geleeft moeten worden daar ben ik het met jou eens dat geld voor bijde partijen maar jij vergeet een belangrijk ding in jou betoog waarom heeft nederland de ontwikkelingshulp stop gezet dat moet je ook vermelden het is te makelijk om nederland alle schuld tegeven voor wat tot op dag van vandaag misgaat in suriname de band tussen nederland en suriname zal een eeuwige zijn de geschiedenis heeft ons tot elkaar verbonden of jij het wil of niet dit geld voor jou en tea houden jullie op a.u.b met dat dom gelul geld voor tea ook wat jij op nummer 38 zeg vind ik grote onzin .


  Maak melding

 40. Thea,

  Begin maar te bewijzen dat ik ooit heb getypt dat ik foutloos Nederlands typ/schrijf. Daarom is het ook niet mijn gewoonte anderen te corrigeren. Bij jou heb ik het wel gedaan om je te bewijzen dat jij echt niet de Nederlandse taal beheerst zoals jij dat beweert.

  De fout die je in die zin hebt gemaakt is geen typfout, maar een grammaticale.
  Maar je kent het verschil niet eens tussen die soorten van fouten.

  Voor de rest wil ik je aanraden om mijn reacties goed te lezen, eer je al die onzin over mij verkondigt, o.a. dat ik de Surinamders in Suriname met hoogmoed behandel.
  De Surinamers in Suriname hoeven absoluut niet voor mij te buigen en ik op mijn beurt buig niet voor hen, dat is wat ik heb getypt.

  En ja ik ben door een Surinaamse winkelier zeer onbeschoft behandeld en dat mag ik ook kenbaar maken. Ik heb me omgedraaid en weggegaan, want iemand die mij zo behandelt, hoeft aan mij ook niet te verdienen.
  En als ik in Nederland ook zo onbeschoft zou worden behandeld door een winkelier, dan reageer ik op precies dezelfde manier, niks zeggen en gewoon de winkel uitlopen.
  En wie vindt dat het aan mij zal hebben gelegen die vindt dat maar, ik weet wat waar is en wat niet.
  Ik verplicht niemand mij te geloven.

  Wat mijn identiteit betreft daar heb jij geen oordeel over te geven, want je hebt weer eens niet goed gelezen.
  Ik denk eerder dat jij in een indentiteits-crisis verkeert, gezien dat geblabla van je.

  Nogmaals je beweert een kei te zijn in het Nederlands, maar nu blijkt dat je ook niet begrijpend kunt lezen.

  Neen, niet ik ben verwaand en hoogmoedig maar jij en wel om deze redenen:

  1. Je zegt tegen een Surinamer om dank je wel te zeggen tegen jouw voorouders omdat zij de Surinamers Nederlands hebben geleerd.

  2. Tegen diezelfde Surinamer zeg je verder, dat hij/zij je niet mag/moet verwijzen een woordenboek te gebruiken, want als blanke Nederlandse beheers je die taal.

  Ik woon al bijna 36 jaar in Nederland en ik heb de autochtone Nederlander leren kennen.
  In jouw bijzijn heel lief doen en praten, maar achter je rug alleen maar roddelen en denken dat ze het altijd beter weten dan de allochtonen. Ze zijn achterbaks en hebben het achter hun ellebogen en niet zo’n klein beetje ook.
  Eén van hen ben jij en dat is pas de naakte waarheid.

  Ik had in eerste instantie niet eens willen reageren op jouw laatste reactie, maar ik laat mij door een verwaande blanke Nederlandse niet de les voorlezen.

  Zoals Leuvie jou al heeft duidelijk gemaakt, zul je met dergelijk gedrag het in Suriname niet redden.
  Leuvie heeft jou op een subtiele manier de waarheid verteld, maar tegen die persoon durf je niet uit te vallen.

  Don’t mess with Surinam people, de woorden van Leuvie herhalend.


  Maak melding

 41. Some way some how is het toch goed om aan de weet te komen wie die sociale steuntrekkers of anderszins zijn met onder andere grote lappen grond in Surimaribo.


  Maak melding

 42. Prema,ik heb niet getypt dat ik een typfout heb gemaakt,maar een SPELFGOUT.

  By the way ik heb het gehad met jou.
  Dont Mest With Netherlands Peaple,wees blij dat je,je horizon mag verbreden in mijn Nederland.
  Probeer alles wat je nu typt tegen 1 van ons,daar buiten, te zeggen krijg je echt de kous op je kop,hier durf je alles ,wees daar maar blij mee.


  Maak melding

 43. @Prema

  Je reactie is het soort eacties waar niemand iets aan heeft. Laat ik hem onderstaand eens op vegelijkbare wijze maar dan met minder emotie analyseren. Hopelijk is het dan duidelijk waar deze manier van reageen toe leidt.

  “Maar je kent het verschil niet eens tussen die soorten van fouten” ==> die fout soorten. (je meet dimensies op één dimensie en niet op 2 dus slechts één meevoud is wenselijk).

  “Wat mijn identiteit betreft daar heb jij geen oordeel over te geven, want je hebt weer eens niet goed gelezen.
  Ik denk eerder dat jij in een indentiteits-crisis verkeert, gezien dat geblabla van je.”
  Verband tussen de 2 regels – zo dat er is – berust op een onnavolgbare gedachtesprong. Ook is de conclusie uit de 2-de gel niet onderbouwd en eindigd die zin in een emotionele tekst die het vemoeden stekt dat de gehele alinea slechts op emotie gestoeld is.

  “Ik woon al bijna 36 jaar in Nederland en ik heb de autochtone Nederlander leren kennen.
  In jouw bijzijn heel lief doen en praten, maar achter je rug alleen maar roddelen en denken dat ze het altijd beter weten dan de allochtonen. Ze zijn achterbaks en hebben het achter hun ellebogen en niet zo’n klein beetje ook.
  Eén van hen ben jij en dat is pas de naakte waarheid. ”
  Kortsamen geval is dit een emotioneel betoog met meerdere onterechte genealisaties.

  “ik laat mij door een verwaande blanke Nederlandse niet de les voorlezen” Emotioneel vewoord en inhoudelijk een opmerking waarmee iemand zijn eigen superioriteit onderstreept. Kortom de pot en de ketel vehaal.

  etc.

  Lijkt mij dat we op deze manier niet veel verder komen.


  Maak melding

 44. Pffffffffffffff,ik geef niet af op alle Surinamers en zeker helemaal niet op de Surinamers in Suriname,die zijn wereldmensen vriendelijk en oprecht,ze zullen zich nooit anders voor doen in tegenstelling tot de Surinamers in Nederland,uitzonderingen daar gelaten, althans als ze daar op vakantie zijn.
  Ik heb het tegen 1 Surinamer ,maar men gaat er gelijk van uit dat ik het over alle Surinamers heb,welneen.Ik ben helemaal idolaat van Suriname en snap maar steeds niet dat de,althans sommige,Surinamers in Nederland zo hun land kunnen afzeiken.
  Dus Leuvie bedankt dat je me verwelkomt,maar dat hoefde eigenlijk niet,want ik ben bereid mijn gesettelde leventje hier op te geven voor Suriname,we zien wel,ik heb er alle vertrouwen in dat wij het daar zullen en moeten redden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.