Suriname sleept punt uit WK kwalificatiewedstrijd

21

PARAMARIBO, 21 aug – Suriname heeft 2-2 gelijk gespeeld tegen Haïti. Een aanvankelijke voorsprong van 2-0 is in blessuretijd uit handen gegeven. De kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010 is vrijwel geheel gedomineerd door de Haïtianen.

Suriname heeft desondanks kans gezien een voorsprong op te bouwen in de eerste helft. Die is gedurende lange tijd behouden, hoewel de tegenstander keer op keer het doelgebied bestookte. Door uitmuntend keeperswerk van Ronnie Aloema is menige aanval tijdig ontkracht. De Surinaamse doelpunten zijn gemaakt door Clifton ‘Sancho’ Sandvliet en Wensley Christoph.

Haïti wist met beheerst spel uiteindelijk in te schieten. Hun tweede doelpunt kwam uit een strafschop. Aloema stopte het schot aanvankelijk, maar moest capituleren toen in tweede instantie keihard werd ingeschoten. Het gelijkspel blijft een goed uitgangspunt in de kwalificatiegroep waar ook Costa Rica en El Salvador in deelnemen. Suriname speelt op 6 september in San José tegen Costa Rica.


21 REACTIES

 1. Ik vrees het ergste.Als ze nu al geen 2-0 voorsprong hadden kunnen houden,dan zullen ze al helemaal het loodje leggen wanneer Costa Rica de volgende tegenstander zal zijn!Er mankeerd van alles in het Surinaamse voetbal team en vooral de verdediging laat te wensen over!Hulp van de Suriprofs uit NL gewenst!!!!!!


  Maak melding

 2. Suriname heeft in deze vorm niets te zoeken op het WK. Ik heb de wedstrijd live gezien op televisie, maar het ontsteeg het niveau van een tweede-klasse amateur in Nederland nauwelijks. Niet om aan te zien. Geen taktiek, geen teamspirit. Dat ze desondanks een 0-2 voorsprong hebben kunnen nemen was meer geluk dan wijsheid. Ik heb nauwelijks een goede pass gezien, nauwelijks een goed opgezette aanval, nee, niets van dat alles. Suriname is de tweede helft nauwelijks over de middellijn geweest. Ik ben dan ook bang dat dit het enige puntje is dat Suriname zal behalen in deze kwalificatieronde. Na de damesfinale Brazilië-Amerika op de Olympische Spelen – waarvan ik genoten heb – denk ik dat Suriname het zelfs tegen deze vrouwen nog moeilijk zal krijgen. De 2-2 in Haïti was niet eens verdiend te noemen, want als de Haïtianen gas hadden gegeven en niet zo abominabel slecht met de kansen waren omgesprongen, was het misschien wel 10-2 geworden. Blijf realistisch mensen, dit was heel, heel slecht.


  Maak melding

 3. @ Dylan, lieve jongen, je snapt dat ding helemaal niet. Die mannen die jij noemt zitten in het bejaardenhuis, en de rest heeft een Nederlands paspoort en mogen dus niet voor Suriname uitkomen. Is het duidelijk? En nu naar bed!!


  Maak melding

 4. Als voetballiefhebber en degelijke kenner, zo schat ik mezelf in, van het voetbalgebeuren in het algemeen, waaronder dus ook het Surinaamse voetbal, wil ik even mijn reactie geven met betrekking tot de kwalificatieronde wedstrijd van Suriname in en tegen Haïti.

  Een uitgebreid relaas van iemand die zichzelf “blaka brada” noemt hierboven die naar de wedstrijd heeft gekeken, die live werd uitgezonden.

  Alhoewel ik zelf niet naar de wedstrijd heb gekeken, keur ik de houding en reactie van deze persoon totaal af, ofschoon een ieder z’n eigen mening mag hebben en geven.

  Tegenwoordig kunnen vanwege ons computertijdperk heel veel zaken worden bijgehouden, ik heb het in dit geval voornamelijk over statistieken. De Surinaamse ploeg heeft sinds haar bestaan (het statistiek bijhouden) van het voetbal, dus ook het Surinaamse voetbal de hoogste ranking ooit behaald, op dit moment. Er is niet/nooit eerder gewonnen van Haïti. Dit was de gelegenheid bij uitstek. Maar laten wij ons niet aanstellen en zaken op een denigrerende wijze benaderen, maar realistisch. Wat zou Bijvoorbeeld Haïti over zichzelf moeten zeggen, die in de laatste seconde van de wedstrijd gelijk maken. Ondanks het slechte spel van Suriname is het tegelijk ook de verdienste. Waarom zou Suriname helemaal geen kans maken? Een dergelijke benadering/ beredenering is totaal misplaatst en is onjuist.

  Suriname moet zich als natie beter organiseren om nagestreefde doelen te bereiken. Maar niet een zeer belangrijke tak van sport als het voetbal, waar in het binnen Suriname krioelt van talenten. De regering moet eens gaan inzien dat men met dergelijke exportmiddelen als het voetbal, men zijn land kan profileren en op de wereldkaart zetten. Zie Jamaica in atletiekverband. Maar zolang men zelf geen repect kan opbrengen voor zaken waarmee men is grootgebracht en waar wij allemaal zo haast van genoten hebben, desondanks men zich laatdunkend opstelt naar sportlui toe, in dit geval en in het bijzonder, de Surinaamse Voetballer, zullen prestaties uitblijven of mondjesmaat tot stand worden gebracht.

  Niet alleen op op kantoor bijvoorbeeld, maar ook via de voetbalsport kan degelijk werk geleverd worden. Wij moeten simpelweg af van dat complex, dan zou het alsnog goed kunnen komen.

  Investeren en gebruik maken van je netwerk of het creëren ervan, zou essentieel zijn en de voetbalsport de nodige steun minimaal geven. Investeringen onder andere voornamelijk van de overheid , maar ook het bedrijfsleven is noodzakelijk en niet zozeer een luxe. Het komt jou land/bevolking ten goede.

  Wij leven in een tijd waar geleverde prestaties worden beloond. Zie hoeveel miljarden er in het Voetbal omgaat. Wij, onze zogenaamde leiders op menig terrein zitten te dromen en te slaapwandelen. Breng meer lijn in jou voetbalstructuur, dat nogsteeds dient ter Hoofdvermaak binnen jou land. Laten spelers die hun brood ruimschoots hebben verdiend, zich beschikbaar stellen voor hun geboorteland, of voor het land waar hun ouders bijvoorbeeld afkomstig van zijn. Bedrijven die in Suriname grof geld verdienen kunnen daartoe worden bewogen om dergelijke ervaren/deskundige sportlui, bijvoorbeeld als managers en dergelijke, denk bijvoorbeeld aan trainersstaf toe te voegen of de mogelijkheid daartoe te realiseren via sponsoring.

  Dit gaat allemaal nie vanzelf. Ermoet een bewust beleid binnen en buiten Suriname op gang komen. Eisen dat Surinaamse spelers uitkomend in buitenlandse competities, waar men zelf wil en het volgens de regels mogelijk is, ook voor Suriname moegen uitkomen. Men zou daaromtrent bijvoorbeeld naar de Nederlandse competitie en overheid toe, bewust een issue van mogen maken. Wij als geheel stellen ons laf en bla-bla op. Geen ene Surinaamse politici die hiervoor echt op de bres springt. Als men iets aankaart moet men het ook kunnen afwikkelen. Het blijft vaak bij de Surinaamse discussie bij praten, dan beland het weer in de welbekende doofpot.

  Stel degelijke beloning in het vooruitzicht voor de voetballers. Het trainersduo Kenneth Jaliens/ Imro Sleur, is een degelijke die naar mijn indruk niemand voortrekt en die niet mee doet aan vriendjespolitiek. Vandaar het succes in de kwalificatieronde totnogtoe.

  Laten wij geen geleverde prestaties welke zijn neergezet, met de vloer gelijk maken. Het is laf en dat verdienen de voetballers niet. Om de WK in Zuid-Afrika te behalen is een reële mogelijkheid, maar dan moeten details onder de loep worden genomen en een ieder hand in eigen boezem moet steken. Het gaat immers om het Surinaams Nationaal belang.

  A tang so.

  T.R.Sleur


  Maak melding

 5. Dit onderstreept alleen maar hoe het met ons voetbal niveau is gesteld.Laten we onszelf geen illusies maken maar dit zal de aloude discussie om voetballers in het buitenland(Nederland)van surinaamse origine om die ook de surinaamse nationaliteit toe te kennen wederom doen oplaaien.Niet alleen suriprofs, maar ook hoger kader en expertise is gewenst om een meerjaren ontwikkelings programma op te stellen en ook daadwerkelijk uit te voeren zodat we een stabiele en gedegen organisatie hebben vanwaar uit we gericht beleid kunnen voeren.Je kan suriprofs toevoegen aan onze selectie wat je wilt maar alles rond zo’n selectie moet ook op orde zijn zodat de voetballers in alle rust en vertrouwen kunnen presteren.


  Maak melding

 6. Geachte heer Sleur, met alle respect, ik ben het in grote lijnen eens met uw betoog. Echter, ik heb 25 dienstjaren als radio-sportverslaggever achter me en ik heb in mijn leven heel veel voetbalwedstrijden gezien. Ik heb me in mijn posting beperkt tot de wedstrijd zelf. En daar kan ik nauwelijks positief over zijn.

  Met statistieken win je geen medailles. En het is waar: Suriname heeft nog nooit zo hoog op de wereldranglijst gestaan. Wat is het ook weer? De 78ste plaats? Goed zo.

  Echter er komen veel meer zaken kijken bij een goed functionerend nationaal voetbalelftal. Deze jongens zijn, laten we het zo zeggen, staatsamateurs. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet op niveau gepresteerd kan worden. Maar beschikt Suriname over een sportsocioloog, een inspanningsfysioloog, een mental coach, een trainersstaf die uit meer mensen dan Jaliens/Sleur bestaat? Nee. Natuurlijk heeft het met geld te maken. Maar als hoofdklassewedstrijden in Suriname bezocht worden door gemiddeld 200 man (waarvan 100 boromangs), zal dat geld er nooit komen. Overigens is dit cijfer tekenend voor de passiviteit van de voetbalsupporter. En als natio presteert slaat men zich massaal met een gevoel van nationale trots op de borst, zonder overigens maar één wedstrijd te hebben gezien.

  Er moet vanuit de overheid een strategisch sportplan worden ontwikkeld en door capabele mensen worden uitgevoerd. Maar zoals het in alle geledingen in Suriname gaat: Zodra capabele, en bovenal integere, mensen zich aandienen worden ze in no time op een zijspoor gezet.

  Maar misschien ben ik wel verwend geraakt.

  Nogmaals, met respect,


  Maak melding

 7. de antillen hebben het ook geprobeerd met een aantal spelers die in de nerderlandse eredivisie spelen die zijn uitgeschakeld en suriname doet nog mee met een (amateur) ploeg we moeten roeien met de riemen die wij hebben. ik ben het met posting nummer 5 T.R SLEUR in grote lijnen mee eens.


  Maak melding

 8. 25 jr journalist lijkt mij meer journaal niks of list(streken hebbendddd)

  Er wordt vaker op dit for.gesproken over dromen. Welnu blijven jullie dromen

  Su kent geen nationalisten (alleen valse nationalisten) Laat dat idee dus varen.
  Het is een zomaar schijnbeweging van enkelen die denken ook hieraan te zullen/willen verdienen

  In het verleden hebben we het( altijd )met jongens gedaan als| H.Boerleider Kamperveen Nahar vervolgens kreeg je de generatie Miller,W.Schal,W.Garden.R.Poelsing. doelman Saliek,L.Demon,F.Purperhart en ga zo maar door laten wij de jongens die er nu in Su zijn voeden en opvoeden dan gaan zijn het werk doen.

  En vergeet echt echt echt vanaf nu de dubb.nation.kwestie,want het is ook niet iets wat/dat je met een vingerknip in orde maakt krijgt enof doe. A sanie abie sominie juridische haken en ogen.


  Maak melding

 9. He mensen, suriname is nooit zo ver gekomen., en ipv blij te zijn, zijn er allemaal rotsooi, negatieve reacties, reacties die mer iets zeggen over de auteur dan de kwaliteiten van de spelers.
  dat het spel niet goed was en geen teamspirit was ed het zij zo, ik wil dat niet goed praten. maar hadden we anders verwacht?? vroeger was het nog slechter en kwamen ze niet zo ver,. nu is het spel nog steeds slecht maar zijn zo wel verder gekomen. waarom zou hun spel a la van een wereldklasse voetballend team zijn. de jongens hebben niks geleerd, de coaches zijn zo van de straat/veld geplukt etc, die hebben ook totaal geen scholing in wat dan ook gehad.
  het is toch leuk dat desondanks suri zo ver gekomen is. als ze de 2-0 wisten te behouden hadden ze betere uitgangspositie tegen de komende spelers.
  we kunnen de surinaamse jongens en coaches niks kwalijk nemen. het zijn inderdaad de suri-nl jongens die hun verantwoordelijkheid niet nemen, die zijn degenen die het verschil kunnen uitmaken en niet de surivoetballers of de coaches in hun eentje.


  Maak melding

 10. Wederom ,Staan de beste stuurlui aan wal,hebben jullie niets te doen dan alles wat Suriname aangaat af te kraken,dit is puur een vorm van : Je, hoe dan ook,Surinaamse identiteit verdoezelen.
  Wij Nederlanders hebben ook harde kritiek op onze Oranje,soms gegrond soms ongegegrond,maar zoals ik het hier lees,doen wij nooit.
  We blijven ze steunen hierbij wil ik geen vergelijkingen trekken,omdat Oranje dik betaald wordt en Surinaamse voetballers niet,wat betreft de suriprofs:waarom moeten ze daar naar toe gaan om hun voetbalkennis te promoten heeft de SVB zowiezo geld om die rijke lui`s te betalen?
  Stanley Menze en Seedorf doen het reeds met hart en ziel ik moet zeggen niet omdat het aan hun zou liggen,maar Suriname is heel ver gekomen,wezen jullie daar trots op ipv met ongegronde kritiek te komen,komen jullie uit een EI soms?Als ik als Nederlandse niet beter zou wezen zou ik echt denken dat al de reageerders hier wat in de Nederlandse economie te brokkelen hebben,shame on you.
  1 noemt zich blaka bakra bestaan die soms dan?Zo ver ik weet bestaat Nederland alleen uit Blanke bakra`s,zo zie je maar weer hoe men zijn identieteit kan en wil verdoezelen.


  Maak melding

 11. De totale Surinaamse sport heeft een deuk gehad toen de economie in SME op z’n kont lag. Op elk gebied is er ingeleverd en ook op voetbalgebied. Slechte economie, slechte sport. De voetbalsport in SME is hierdoor achteruit gegaan omdat eten en overleven in die periode belangrijker waren dan sport.
  De sporters kan je hiervoor niet kwalijk nemen, die hadden andere zaken aan hun hoofd. Maar we komen terug! Het spel gaat
  vooruit en ook het Ampie stadion wordt gerestaureerd.

  Zelf ben ik jaren lang vaste keus geweest voor de Surinaamse selectie en heb de nodige interlands achter de rug en heel veel wedstrijden in het Ampie stadion gespeeld.
  Dit stadion zat op zondagmiddag altijd vol
  maar is net als het spel ook getroffen door de zure, zware periode in ons land waar de waarde van onze gulden nog sneller dan Usaine Bolt, achteruit ging. Natuurlijk gaat dan de sport ook achteruit.

  We klimmen nu uit een diep dal dus dit resultaat tegen Haiti moeten we koesteren.
  Met welk spel het ook bereikt is, het is een stimulans. In mijn tijd was Guatemala ons eindpunt.
  We moeten wel een ding uit ons hoofd zetten: geen Nederlandse profs in het Surinaams elftal! Dat zal de doodsteek voor de sport in SME zijn. Uit ervaring weet ik dat het enige wat je met deze sport in SME kan bereiken bekendheid is en als je goed bent, mag je met de voetbalselectie reizen naar het buitenland. Dat waren de zoete kersen op de taart. Je land vertegenwoordigen in het buitenland. Wat is er mooier?
  Met Nederlandse profs in het Surinaams elftal ontneem je de spelers in Suriname demogelijkheid om als ambasadeur van hun land te mogen reizen. Niet doen! Want dan is het helemaal afgelopen met deze mooie sport in in ons land.

  Het Kannon


  Maak melding

 12. De jongens krijgen waar ze voorgespeeld hebben en hoe beter ze worden, hoe beter het resultaat zal zijn, alleen om soms beter te worden heb je vaak ook goeie scholing nodig en dat kost geld en we hebben daar genoeg miljonairs zitten(potentiele sponsors), anders de staat suriname !Desnoods gaan ze wat minder reizen toch?!


  Maak melding

 13. we zitten continu kritiek te leveren op onze voetballers alsof wij (de stuurlui) het beter zouden doen. de man die zich journalist noemt, ik denk dat je je werk doet in het stenen tijdperk. ik zit ook in de branche en ik volg de selectie en de svb op de voet. elke voetbalkenner weet, dat jaliens te vroeg in de 2e helft is gaan verdedigen en ongelukkige wissels heeft gepleegd. bij voetbal weet je nooit van te voren of een wissel goed uitpakt. (kijk maar recentelijk naar argentinie-brazilie olymp.spelen).ik zeg gewoon dat hoewel de 2-0 pijnlijk uit handen is gegeven, ik volledig achter jaliens en de jongens sta. ik hoop dat we een goede beurt tegen de overige landen maken maar het is geen geheim dat de svb mikt op 2014. ik hoop op een wonder in 2010, want de realiteit leert me dat er nog veel gesleuteld moet worden aan de selectie. maar zeuren over de verrichtingen van onze ‘natio’ vindt ik geen prikkel naar de jongens toe. power aan mijn voetbalselectie


  Maak melding

 14. @ Aan allen: Ik hoop jullie aan het einde van de kwalificatie-sessie weer te spreken. Maak eens verschil tussen opbouwende en negatieve kritiek. Negatieve kritiek maken jullie maken jullie er zelf van. Ik heb NOOIT mijn minachting getoond voor de spelers van Natio en hun trainers. Absoluut niet. Ik heb een analyse gemaakt. Daar kunt je het mee eens zijn of niet. I rest my case, your honour.


  Maak melding

 15. Blakka bakra,

  Je analyse is journalistiek correct. Daar ben ik het met je over eens. Dat hebben we in Nederland met Advocaat en van Basten ook kunnen meemaken. 14 miljoen coaches die het allemaal beter weten. Ook heb je gelijk wanneer je stelt dat er een compleet team van specialisten aan de selectie moet worden toegevoegd en dat mensen die het beter weten en kunnen, gauw aan de kant geschoven worden.

  Maar in SME werkt het anders.
  Selectiespelers moeten van hun baas vrij krijgen om op tijd op de training van natio te kunnen zijn. Soms lukt dat ook wel.
  De indertijd met het zeer interresante predikaat “Koninklijke” gekroonde SVB, is financieel niet bij machte om de hoognodige voorzieningen te scheppen die jij vraagt.
  Zo lang er geen grote sponsors komen, moet je roeien met de riemen die je hebt. En daar knelt het! Er moet meer feeling komen voor Natio vanuit het bedrijfsleven. Maar eerst moeten we beginnen met de stadions weer vol te krijgen. Pas dan zullen sponsoren toehappen omdat er een brede publieke belangstelling is.
  Helaas; de voetbalsport in SME is nog steeds een volkssport. In rijkere delen van de wereld is voetballer zijn de meest geambieerde werkkring van de jeugd die de miljoenen contracten al voor zich zien liggen. Dat kan in SME niet.
  Het is duidelijk een centenkwestie, daar zul je het wel met me eens zijn.

  Maar laten we samen kijken en hopen dat in de toekomst Suriname beter gaat presteren. Het is bewezen dat SME over ontzettend veel voetbaltallent beschikt, getuige de zovele, van Surinaamse afkomst zijnde voetballers in de verschillende rijke competities in de wereld.
  Slot: blijf kritisch als journalist, maar hou oog voor de realiteit.

  Groet,
  Het kannon


  Maak melding

 16. Ik zou heel graag voor suriname willen opkomen. Ik heb op niveau gespeeld maar ben nooit ontdekt hier geen enkele scout heeft bestudeerd dus vandaar ik het hier niet ver geschopt. Maar voor suriname zou ik wel op een wk willen schitteren en suriname hoog op de voetbalwereld willen zetten.
  ik dank u.
  tang boeng kondremang.


  Maak melding

 17. Wat leuk dat je voor Su.wil uitkomen.maar dat kan alleen of je de Su.nat.bezit. dit is een welgemeende reaktie.

  Een zijlijn is er niet om binnen te dtaan als je er niet bij hoort.
  Je kunt dan niets anders dan langs de lijn te staan

  In het ander gevalkan ik jullie vertellen dat ik me het moment zo voor de geest kan halen toen Su.naar Mexicowas/ging om daar een WK kwalificatie wed. te spelen.

  Enkele van de spelers waren: Schal,Entingh Garden en ga zomaar door en hetwaren allemaal Su. kerels. En ik blijf erbij de jongens die nu uit;omen voor deSu.nat.selectie moeten we gewoon voeden en opvoeden en dan ding e go doe a wroko. if un no doro tide un sa doro tamarm.

  We zijn/waren ooit eens ook CARIBISCH kampioen.Het was met een buitenlandse trainer maar toch. En dit allemaal metSu. spelers. Ik heb geleerd dat ik geloof in eigen kunnen moet hebben .
  Dus jongens we gaan ervoor.


  Maak melding

 18. in de tijd van andre kamperveen was suriname goed op weg volle stadions goede voetballers garden milla george schal enting emau lijsbergen ga zo maar door maar ja die vervloekte revo heeft alles kapot gemaakt.


  Maak melding

 19. In Mexico is de generatie Krenten, Foe A Man, Lagdeau, Niekoop, Marcet, van Dorpel, Slijngaard, Sahadewsingh e.a actief geweest. Een team van voetballers om van te smullen. Dat is vergane glorie. Voetbal in een zorgeloze periode in SME was hoog niveau.
  Daarna volgden Schal, Purperhart, Haltman, Bramerlo, Elliot, Vanenburg, Olmberg, Schoonhoven, Korte, Leilis, Blijd, Sordam, Blaker, Garden, Kranenburg, Barron, Grifith, Plein, Bundel, Rustenberg, Nathoe, Enting, Zebeda, George, Rachasingh, Pinto en Doesie voor de opvolging.
  Tien jaar later was deze sport in SME op sterven na, dood. De economie! Spelers als Burgzorg en Alberto Doesburg waren goed, maar de tijd zat hen tegen.
  In een land met zoveel voetbaltallent zal ooit eens struktuur moeten komen. Draai of keer de medaille zoals je wilt, het is een kwestie van geld en organisatie.
  Pas wanneer dat er is, zal SME met haar tellentvolle spelers de WK eindronde halen.

  Het kannon


  Maak melding

 20. Het interseeeeeert me niet zo hoe en in welke periode het goed ging met het SU, voedbal.Of de periode Kamperveen een andere was of de periode Miller.Schal.Ik weet dat er niet gelogen is als men zegt dat voetbal in Su een feest was.En INDERDAAD. alles van ons is achteruit gegaan sinds die RRRROT COUPE, Maar Sranang sa doro wan dei Daar/hier geloof ik heilig in


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.