Harde aanpak burgers niet van Surinaams leger

27

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 21 aug – De hardhandige aanpak van burgers in het concessiegebied van goudbedrijf Iamgold, is een privé actie van legermajoor Pertabsing Goerdayal. Dit zegt legerwoordvoerder Romeo Wesenhagen. Het Nationaal Leger heeft niets met de acties te maken.

Goerdayal is weliswaar hoofd van de afdeling Genie van het leger. Die functie weet hij wonderwel te combineren met de positie van hoofd Veiligheid van Iamgold. Het bedrijf bevindt zich honderden kilometers verwijderd van eender welke legerbasis. “Goerdayal heeft van het leger niets te zoeken in Brokopondo en heeft er ook geen standplaats”, zegt Wesenhagen tegenover de Ware Tijd.

Volgens bewoners van dorpen in de omgeving van het goudbedrijf, heeft Goerdayal opgetreden tegen kleine mijnbouwers. Die hadden hun kampen opgeslagen op gebied dat geclaimd wordt door het Canadese bedrijf. De kampen zijn met de grond gelijk gemaakt en persoonlijke bezittingen zijn vernietigd. “Als militairen betrokken zijn, is dat niet uitgegaan van het leger. De legerleiding is een diepgaand onderzoek gestart”, aldus Wesenhagen.

27 REACTIES

 1. Dat is toch te gek voor woorden. Die Goerdayal moeten ze onmiddellijk ontslaan. Die twee functies zijn onverenigbaar. Bovendien heeft hij het imago v/h leger ernstig geschaadt.


  Maak melding

 2. Heel hard aanpakken die handel.

  Ook ” clean sweep” binnen Leger en Politie”.

  Alle rotte appels moeten uit de mand”.

  Het Leger en Politie moeten het goede voorbeeld geven en de voorhoede rol vervullen waar het gaat om aanpak criminaliteit en onrechtmatig handelen.

  ” Respect en vertrouwen” moet het wachtwoord
  zijn.

  Kraktie en ga zo voort!


  Maak melding

 3. De man heeft niet van doen met de afdeling Genie. De man is binnen de generale staf hoofd van de afdeling G-3, oefeningen, opleidingen, etc..

  Overigens gaat de kruik net zo lang te water tot ze berst! Deze vriend had het moeten zien aankomen.


  Maak melding

 4. In het leger of bij de politie mag men zich toch niet bezig houden met nevenactiviteiten, meneer Goerdayal moet onmiddellijk uit zijn funtie worden geheven. Iedereen in su denkt om snel een slag te kunnen slaan en om snel rijk te kunnen worden.


  Maak melding

 5. Rechtsstaat toch !!!! dan moet I’am Gold de boel daar behoorlijk gaan schadeloosstellen, en met die eikel wordt afgerekend.

  Front kom hierna niet met een andere uitleg.
  ………Rechtsstaat” Who the fuck is i’am gold…wat voor katibo…redi-misu streek is dit.

  Wij wijzen Opa Ruro Vniemand elkedag op zijn hebzucht…hij en die hele NPS gaan schreeuwen wanneer het te laat is.


  Maak melding

 6. beste lezers,ik had meer reactie verwacht van onze landgenoten die telkens de andere ras van probelemen beschuldig nu is het toevallig een hindustaan net als ik, maar ik hoor helemaaal niemand iets zeggen over deze foute hindustaan. schaam men zich of denk men dat het alleen creolen slecht zijn?
  graag uw reactie,tangboeng ,sardjoe


  Maak melding

 7. Wat moeten wij onder een prive actie verstaan ? Als deze actie niet afkomstig is van hogerhand , dan heeft deze meneer zich dus schuldig gemaakt aan een zeer ernstige strafbare feit. Als suriname dus echt een rechtstaats is dan moet deze meneer opgepakt worden en in de gevangenis terecht komen, ontslagen worden is niet genoeg, want wie gaat deze mensen waarvan hun bezittingen vernietigd en gejat zijn vergoeden? ongelooflijk dat dit soort acties in een democratische land kunnen plaatsvinden.


  Maak melding

 8. Ik vind die actie van de hoofd genie nl goed,omdat de fransen dezelfde methode toepassen, anders ontstaat er een aantrekkingskracht voor door fransen verjaagde brasilianen,De officier moet wel zijn loonbelasting van totale inkomsten (ook van “iam gold”) betalen .


  Maak melding

 9. Een heel goede actie van Goerdayal,
  Volgens mij heeft de legerleiding boter op hun hoofd als ze nu pas weten dat Goerdayal ook een andere werkgever heeft.
  Als hij keurig belasting betaalt is er niks aan de hand.
  Hij werkt tenminste voor zijn geld.
  Er wordt ieder geval niet in drugs gehandeld en ook niet witgewassen.
  Wat in de tijd van de dictatuur gebeurde is iedereen volgens mij vergeten.
  Geld drukken en een paar bakken naar huis meenemen.
  Vliegtuigen met drugs lande elke week in de binnenlanden.

  Ga eerst dat onderzoeken stelletje lullos.

  Wat een schande.

  Papo.


  Maak melding

 10. Haast iedereen binnen het Leger weet dat Goerdayal met andere zaken bezig is. Eerst was hij bij de MGD., ook rotzooi.,ondergrondse handel (prive) met enkele Guyanese vissers in garnalen en visblaas., vissers bedrogen. Op randje kantje eruit gegooid te worden., begin hij een politieke toer met 1 van de huidige frontpartijen in zijn woongebied,en bezigde podiumtaal dit terwijl hij in aktieve dienst zit. Als beloning is hij voor een zg. stage naar India gestuurd om zo aan de 3e ster (majoor) te komen.Daarom zei hij breed in DWT dat men hem “niets” kan doen, want hij heeft “voorlopig” nog de politieke rugdekking., anders was hij al heel lang eruit getrapt. Ik ben benieuwd hoe men deze zaak gaat aanpakken. De tijd zal het wel leren of enkel de “kleintjes” zich moeten verantwoorden.


  Maak melding

 11. @ Jap-japi, wat hebben wij met de Fransen te maken? Suriname heeft zij eigen rechtsstaat en in die context passen dit soort activiteiten niet. Surinamers zijn meesters in het omzeilen van democratische instituten, en dit is een voorbeeld daarvan. Dit soort zaken zijn absoluut onacceptabel!


  Maak melding

 12. Dit kan toch niet! Een “majoor der Genie”, die op eigen gezag zomaar “dinges doet” Noch Min. van defensie, noch de legerleiding weet van iets. Deze officier moet ze – zonder vorm van ras/geloof/kleur….op staande voet “corveeer” maken in één der kampementen ! Geloof nog altijd in het Nat. Leger !


  Maak melding

 13. goedaya jij vergeet wat kapitein leeflang is over komen teidens de burgeroorlog,kom maar naar benzdorp,wij marrons lachen niet met mensen uit het leger,die saramacaners zijn bang,men is ook bezig met clean zweep,maar dat gaat gelukkig heel goed,daar kan jij niet vluchten,al ben jij politie of militair, a team,het gaat hier ordelijk,surinaams gewapende macht weet dat ze in de bek van de leeuw zijn,men kom voor de brazilianen,meer niet, hier bepalen wij niet de suoverheidt.wanneer men goud wil hebben dan komen ze bij de djoekas,blijf in parbo komen jullie hier niet kletsen vooral niet met wapens HERE IS NO WAY OUT


  Maak melding

 14. Met dit soort buitensporig geweld notabene t.b.v Privébelangen van een bedrijf moeten we zeer voorzichtig zijn,kan tegenreactie ontlokken en dat moeten we niet hebben,want dan heb je de poppen aan het dansen.De overheid moet duidelijk uitspraak doen wie wat waar mag doen en eventuele compensatie voor diegenen die het onderspit moeten delven.


  Maak melding

 15. Vier schuldigen: de overheid, leiding NL, Iamgold en Goerdayal. In een zichzelf respecterende democratische natie zou de minister van defensie verantwoordelijk gesteld worden. Die dan op zijn/haar beurt de legerleiding aanspreekt of vervangt, nadat deze Goerdayal voor straf en als voorbeeld naar de funktie van Korporaal Hospik heeft gedegradeert.
  De vierde schuldige; Iamgold krijgt een boete van de overheid voor het organiseren en financieren van zinloos geweld en moet daarbij de schade aan de mensen die daar recht op hebben vergoeden.
  De overheid, noch de leiding van het NL mag toestaan dat Goerdayal deze dubbele funktie uitoefent. Men wist het blijkbaar maar durfde niets te doen, bang voor politieke represailles. Waarschuwing: als we dit soort zaken toestaan dan wordt er binnen korte tijd weer een coup gepleegd.

  Dit moet ook niet etnisch (posting 8. Sardjoe) bekeken en bestraft worden omdat er meerdere schuldigen zijn. Wat Sardjoe doet is ophitserij die wij in dit stadium in SME niet kunnen gebruiken. Sorry! Eenheid!!!!

  Tot slot: de overheid dient het NL opdracht te geven om vergunningloze goudzoekers te weren uit onze binnenlanden. Voor deze akties dienen Iamgold en alle andere vergunninghouders belasting af te dragen.
  Weigert de leiding van het NL deze opdracht uit te voeren, dan kunnen we het hele leger plus toebehoren opdoeken.
  Doen we dit niet, dan kunnen we ons opmaken voor de zoveelste coupe.

  Das


  Maak melding

 16. Het land zit vol met de streken van Front…(en nog erbij levensgevaarlijk).

  Maar Opa Ruro moet ondertussen een ding goed begrijpen en behoorlijk gaan uitkijken teveel man met dubbele functie’s.

  Maar daarbij nog een ding een dubbele agenda.
  Met daarin ook erbij om de macht te grijpen.

  Hij gaat schreeuwen en dat zijn wij gewend van de NPS.(altijd laat)Opa Ruro tja lati.


  Maak melding

 17. Multiculturele samenleving? Mi mars. Krabben zijn het, allemaal! Maar het zal wel weer aan Nederland liggen. Geef maar weer de schuld aan anderen, wijs maar weer met het vingertje! Sukkels!! Dit zijn Surinamers, die de zaak laten escaleren. Foei!!


  Maak melding

 18. jullie lullen allemaal. hou je bek en laat die man zijn werk. je wil toch hebben dat die tjoekas je vrouw en dochter komen verkrachten en bereoven. mek a man kir den alla.

  laat die zijn centen verdienen. waarom kunnen de politici wel neven beroepen hebben, waarom hij niet.

  dus gewoon gelul. laat die man met rust


  Maak melding

 19. Volgens mijn informatie loopt Goerdayal nog vrij rond. Er is nooit een aangifte tegen hem gedaan terzake vernieling en/of vernietiging van andermans eigendom. Waarom niet. De MP had hem allang moeten opgesluiten.
  Misschien moeten we deze kwestie anders bekijken. Zijn het niet de bosnegers die het goud roofden? BEP en Poetisie (kornuit van BEP) hebben niets tegen hem kunnen uithalen. Wie aan het juiste eind heeft beschermt zelf het universum hem.
  En vergeet niet dat Goerdayal een heel stevige politieke backing heeft.


  Maak melding

 20. mensen ga jullie ook hard werken en geld verdienen, tenminste heeft hy hard gewerkt en belasting betaald. jullie zyn gewoon vreselyk jaloers. zyn leven gaat door, ga jullie lekker gek worden. laat regering de drugsdealers pakken en achter aan zitten by de bloedzuigers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.