Nieuwe investeringswet Suriname doemt weer op

8

PARAMARIBO, 19 aug – Het voorstel voor een nieuwe investeringswet wordt binnenkort weer op tafel gelegd. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De tijd is meer dan rijp voor behandeling, hoewel lang niet duidelijk is wat het lot wordt van het voorstel. Lang niet iedereen zal blij zijn.

Tenminste, de opzet is vrij éénkennig te noemen. “De nieuwe wet zou mogelijk wat spanningen kunnen brengen”, zei Hildenberg in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. De bedoeling is vooral startende ondernemers een hart onder de riem te steken. Er zal wat aanmoediging worden gegeven via onder meer belastingvoordelen. Daar blijft het min of meer bij.

Voor de gevestigde ondernemers valt weinig te halen. “Ik vind niet dat voor her- en vervangingsinvesteringen stimulerende maatregelen nodig zijn. Dat kan nog wat discussie teweeg brengen, wat ook de reden is waarom de wet nog niet behandeld is”, aldus Hildenberg. Steun aan starters geniet alle voorkeur. “In Suriname wordt te weinig gedaan aan ondernemerschap, dus moet dat gestimuleerd worden.”


8 REACTIES

 1. Alweer een geseur met geweldege ondernemers
  Dat ding gaat tog aleen om geld stikem te stele
  Se moete gewoon die geld aan de mense geve
  De mense in Sranang hebben het juis nodeg
  No mekie ding sma piena Gie ding njanjang
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 2. Steun aan ondernemers is ook heel goed mogelijk zonder dat het geld kost. Ja het kan zelfs geld besparen. Nml. stroomlijn de verschillende aanvraag processen bij de overheid eens beter!!
  Startende ondernemers zijn meestal éénmans bedrijfje. Di hebben geen tijd om dagen op de bank van een of ander overheidskantoor te zitten wachten tot dat hun aanvraag behandeld wordt. Die moeten dan een duren vervanger inhuren en hopen dat die man/vrouw zijn werk goed doet en hen niet belazerd of de voorrad weg draagt.

  Een ondernemingsvriendelijke overheid kan ook de overheid flink besparen door onder meer het mes te zetten in onzin regels en vergunningen. Tuurlijk het moet geen anarchie worden. Maar alleen regels die zinvol zijn en ook gecontroleerd worden zijn nuttig. De rest is onzin.


  Maak melding

 3. Gewoon doen, dit voorstel moet zeker worden toegejuichd. De voordelen zullen op lange termijn dan ook hun vruchten afwerpen.
  Het is danook goed om de drempel te verlagen teneinde nieuwe investeerders een push of stimulance te geven wat de economie weer ten goede kan komen. Eigenlijk gaat het om een investering voor de toekomst. Belangrijk is wel dat startende ondernemers eerst een degelijk marktonderzoek laten uitvoeren.


  Maak melding

 4. Soms vraag jij je af, wat heeft Front te vertellen, wat heeft Front te doen.

  Eerlijk is eerlijk deze mannen zijn niks en ook niks anders dan verhalen vertellers.

  Jij hoeft op niks te wachten nog hopen……Errrrr komt niks en ook niks van terecht…gewoon goro-goro winti(ademlucht).(en het stinkt ook nog)


  Maak melding

 5. Ik ben he met je een neus maar laten ze eerst het mes laten snijden in die onzin regels en vergunigen en de doorstromig bij de regering verbeteren voor dat we ze geld gaan toe leggen. want als dat niet lukt kan het het altijd nog.


  Maak melding

 6. Startende ondernemers??????????????
  Laat me niet lachen. Er is in Suriname alleeeeeeeeeeen Chinese ondernemers en de rest krijgen geen vergunning.
  Sorry ik moest weer lachen.
  Wie wordt hier voor de gek gehouden.
  Wij weer, het goedgelovige Surinaamse volk.


  Maak melding

 7. Politici in Suriname missen de kennis en kunde om een land vooruit te brengen.

  De belastingwet(inclusief investeringswet) is een politiek instrument om het sociaal/financieel/economisch leven van een land te beinvloeden en ook bij te sturen. Voorwaarde is natuurlijk om bij adequaat gebruik van dit instrument geld direct of indirect in de economie te pompen.
  Hiervoor geld het spreekwoord: een spierinkje uitgooien om die haai te vangen.
  Een investeringswet mag dus niet onzorgvuldig worden toegepast. Daar komt nog bij dat Suriname belang heeft bij een sterk en solide bedrijfsleven. Om dit te bereiken mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen bestaande en nieuwe ondernemingen.

  Het valt mij op dat Suriname de belastingwet op de traditionele wijze toepast en dat is geld voor de staat binnenhalen. Niet meer en niet minder. Van een politiek beleid op dit punt is nog weinig te merken. Jammer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.