“Technisch onderwijs Suriname raakt verstopt”

14

PARAMARIBO, 19 aug – Het technisch onderwijs op middelbaar niveau loopt vast. Dit stelt parlementariër Rabin Parmessar (NDP). Met name het Natuurtechnisch Instituut, Natin, kan het toenemend aantal studenten niet aan. Hoewel dit al jaren blijkt, schijnt er maar bitter weinig te worden gedaan.

Ook dit jaar weer was op de inschrijvingsdag het aantal beschikbare plaatsen binnen de kortste keren bezet. Ruim tweehonderd nieuwkomers moeten het nieuwe schooljaar afwachten voor meer zekerheid. “In het parlement hebben we vaker voorgesteld vooruit te werken”, zegt Parmessar. Met voorinschrijvingen eerder in het jaar kan al een goed overzicht worden verkregen van het aanbod.

Studenten krijgen dan de gelegenheid vooraf hun voorkeur kenbaar temaken. Teleurstelling en frustratie kunnen zo worden voorkomen. “We beseffen niet wat we mensen aandoen”, aldus Parmessar. Politici roepen al decennia dat Surinamers meer de technische richting op moeten om ’s lands ontwikkeling te helpen schragen. Nu massaal wordt gereageerd laat de politiek het afweten.

De jaarlijkse chaos bij inschrijvingen op vooral middelbare scholen zou een les moeten zijn voor wie wil leren. Minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling zegt dat er wel nieuwe scholen gebouwd worden. Maar die komen niet op tijd af. Naar verwachting zullen alle studenten uiteindelijk worden geplaatst. Parmessar vindt dat het middelbaar onderwijs het best gedecentraliseerd kan worden.


14 REACTIES

 1. Zelfs op het laagste nieveau is het maar een ratje toe. Met name praktijk docenten weten nauwelijks waar het om gaat. Zonder te overdrijven,”weten van toeten noch blazen.

  Suriname heeft geen specifieke autotechnisch
  onderwijs. Het frapeert mij steeds dat er nog zoveel auto’s rijden.

  Toen ik nog aan de SATS verbonden was als leraar-autotechniek(theorie en praktijk) moest ik de studenten niet zelden meenemen naar mijn eigen prakticum om hen toch nog wat te laten opsteken. De praktijkhulpmiddelen zijn veelal uit de tijd en derhalve zwaar achterhaald. Doedrwatan!


  Maak melding

 2. Niet alleen moeten er scholen gebouwd en gedecetraliseerd worden ook de aanwas van docenten baart zorgen,hiervoor moeten we ook flink aan de slag want je kunt bouwen wat je wilt maar goed onderwijs is voor een groot deel afhankelijk van voldoende goed opgeleide leerkrachten.


  Maak melding

 3. Famiri,
  Mensen zijn niet meer bereid om voor een habbekrats voor de klas te gaan staan ook gaat het daar niet sec om. Het gaat primair om het belang van de student, echter kun je met een hongerige maag geen onderwijs verzorgen.


  Maak melding

 4. Parmasar moet niet denke dat hij poopiejoopie is
  Wij Sranangmang wille hem niet voor president
  Mense netals sijn soort sijn gluipereg
  Na Bouta oene Wanie Wang ekte Sranangmang
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 5. Het probleem van gebrek aan leerkrachten kan opgelost worden met o.a gepensioneerde Surinaamse leerkrachten die in Nederland zitten en best wel nog aan de slag willen en kunnen. Dit kan, let wel, onbesoldigd mits de overheid voor onderdak zorgt. Het schijnt dat er geen andere oplossing voor handen is, omdat de afgestudeerde jonge Surinamer slecht betaald wordt en zijn weg verder in het buitenland zoekt.

  Er zal verder een herwaardering moeten plaatsvinden om beroepen zoals deze beter te honoreren. Dit feit geldt niet alleen voor de leerkrachten maar een ieder die tot het kader behoort. We lopen achter de feiten aan en deze lakse houding zal ons op den duur heel erg treffen. Recent onderzoek toont aan en alarmeert over een buitensporig verloop van het kader,niet alleen in het onderwijs maar ook o.a de gezondheissector kent deze problemen. De resultante is nu al voor een deel te beschouwen als slecht opgeleid personeel,die op verschilende gebieden onvoldoende is gekwalificeerd of met vaardigheden is toegerust.

  Wij moeten af van het idee dat Suriname slechts alleen de ingezetenen met een Surinaams paspoort toebehoort en dat de Surinamer uit het buitenland in Suriname niets heeft te zoeken.(Wellicht is men bang voor een competitie strijd dat los kan barsten) Maar sowhat, het gaat immers om de braindrain een halt toe te roepen en zoveel als mogelijk optimale kennis, vaardigheden en deskundigheid op te doen. De Surinaamse zaak regardeert iedere surinamer waar ook ter wereld die het hart op de juiste plaats heeft. Het is dan ook niet voor niets dat men ruim dertig jaar geleden, bij de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname al heeft willen voorzien met de zogenaamde toescheidingsovereenkomst.

  Zorg in ieder geval voor een planning om op dit continium een terugkeerbeleid voor de Surinamers te ontwikkelen want de relatie Suriname / Nederland liegt er niet om en zal blijven bestaan.

  Kennis en knowhow heeft de toekomst.
  Suriname glijdt anders gestadig af naar een land met alleen leeghoofden die elkaar uiteindelijk niets meer gunnen.
  De grote vraag of dit nu reeds het geval is. Who knows ???

  Truetory


  Maak melding

 6. Corrrectie: Bij 4

  De resultante is nu al voor een deel te beschouwen als slecht opgeleid personeel,die op verschillende gebieden onvoldoende is gekwalificeerd of in het geheel niet over vaardigheden beschikt.

  Truetory


  Maak melding

 7. Laat de jeugd studeren, uitleg verstopt….. dan hoe….dan fa….laat die domoren van beleidsmakers oprotten.

  U kunt zien dat zij de jeugd het liefst op roverpad zien gaan.

  Ik krijg het gevoel dat men duidelijk bezig is de bevolking geestelijk kapot te maken.

  Zodat die schurken van Front de door hen zo geliefde..katibo.. verkoop land en volk systeem kunnen voortzetten.


  Maak melding

 8. Getuige het feit dat een Wolf zich met onderwijs zaken inlaat is deze poot geen prioriteit. Het legertje drop-outs zal op die manier alleen maar toenemen. Dati ing no sawi toh!


  Maak melding

 9. In Su ken ik het toneel groep 1 en 1 = 3, maar op dit forum lijk het meer op 8 en 3 =1, gezien de reacties. Wij hoeven geen scho;en te bouwen want jegaat toch niet aisasi enconsorten. En te valies trong wang koffer un sa begin foe go na scoro.

  Ons kader is vanaf de jare 80 het hardst vertrokken naar het buitenland en moeten nu naar zeggen van derden schoonmaken in het buiteland of ze zitten in kaartenbakken van uitzend oganisatie of arbeidsburos(bureau)buiten Su. Wat ik in het buitenland heb gezien is het zelfde als in Su.n,l, er zijn veel meer woningzoekende a;s womingen.

  Ik hoop dat de chinezen in een sneltrein vaart voor ons gaan bouwen .dan un sa wroko en go na scoro. Hopelijk dat tegen die tijd we niet zwartgrijs zijn gewoden van stommmmitet en dat Narendorp tang Narendorp a no trong Benschop un grappemakers allemaal


  Maak melding

 10. Ik onderstreep de mening van Truetory.
  Wat ik zelf kwijt wil is dat, een ieder , niet alleen docenten dus, die kiest voor een vak , om de zekerheid van inkomen of om status te verkrijgen , bij voorbaat niet de bijdrage levert waar je als mens tevreden van wordt. Komt erbij dat als omstandigheden /uitrusting niet optimaal zijn dit doorwerkt naar studenten die ze moeten opleiden; ook al zouden er genoeg scholen/lokalen zijn.
  Wat dus op neerkomt op dat niet goed opgeleide mensen/vaklui worden afgeleverd en zo blijven we in rondjes draaien.
  De spiraal moet doorbroken worden , maar bij t minov lijkt de boodschap maar niet over te komen/ door te dringen. Iets wat heel jammer is, want t werkt door,demotiveert en t heeft effect op een veel groter vlak , dan zichtbaar is.


  Maak melding

 11. Ik wil graag in de Surinaamse politiek.
  Waarom? Omdat een politicus niet hoeft te werken voor zijn geld.
  Men ziet het probleem, men weet ook hoe het probleem opgelost moet worden, maar men doet er niets aan. Een leukere manier om je geld te “verdienen” bestaat niet.
  Of zie ik het verkeerd?
  Misschien moet ik een cursus opstarten onder de naam: “Toekomstgericht denken en plannen”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.