dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieCommotie rond schuldenlast Suriname onterecht

Commotie rond schuldenlast Suriname onterecht

Does Travel & Cadushi Tours

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 18 aug – De recente commotie rond de schuldenlast van de staat is zinloos en onterecht. Dit stelt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De schuld valt best mee, zeker in vergelijking met enkele jaren terug. “In feite zeggen als internationale organisaties zoals IMF, dat we helemaal geen schuld hebben.”

De hoogte valt als het ware in het niet in vergelijking met andere landen. Wat speelt is dat critici zich verkijken op de hoogte van leningen die genoemd worden in overeenkomsten met andere landen en instellingen. Die hoogte verschilt met wat uiteindelijk vertild wordt. “Wat we hebben is dat er leningen lopen, maar het duurt lang voordat het geld besteed is aan overeengekomen projecten”, zegt Hildenberg.

Dat valt veelal te wijten aan de beperkte uitvoeringscapaciteit van de overheid. Projecten halen uiterst zelden de overeengekomen duur. Een belangrijke barrière is de regelgeving van specifieke donoren. Daar moet eerst doorheen geworsteld worden, wat tijd vergt. De hele ontwikkeling leidt tot ongewenste situaties, zoals het begrotingsoverschot van 2007. “Dat betekent dat een groot deel van wat voorgenomen is, niet is uitgevoerd.”

- Advertisement -


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
15 REACTIES
 1. o ja? we hebben in feite helemaal geen schuld?
  de minister heeft een paar weken nodig gehad om uiteindelijk met deze reactie komen.
  Heeft imf ook gezegd dat we in feite sinds we geen schuld hebben toch maar die schulden ,die we in feite niet hebben, moeten aflossen?

  In elk geval heeft hildenberg niet ontkend dat de staatsschuld meer dan verdubbeld is en dat het 893 mil usd bedraagt.

  Dus neus daar heb je je antwoord, de krant was niet verkeerd, jij weer wel.


  Maak melding

 2. Quote:De hoogte valt als het ware in het niet in vergelijking met andere landen.

  Waarom altijd dat vergelijken met andere landen? Suriname heeft ongeveer een half miljoen inwoners. De schuldenlast is te groot als je dit omrekend naar het bedrag per lid van de samenleving..


  Maak melding

 3. Wat een tegenstrijdigheden verkondigt deze man: “in feite helemaal geen schuld”,”leningen lopen maar besteding duurt lang”,”beperkte uitvoeringscapaciteit v/d overheid,”een groot deel niet uitgevoerd”.
  Kunt u het nog volgen,in feite geeft heer Minister toe dat ze incapabel zijn om zaken uit te voeren en dat we schulden maken en vervolgens niks doen met het geld terwijl er vanzelfsprekend rentes moeten worden afgelost,laat staan de hoofdsommen.Denkt ie soms dat het volk soms te dom is om deze luchtballonnen door te prikken?


  Maak melding

 4. Geachte heer Hildenberg,

  De mening van IMF is in deze secundair. Primair is dat de staat Suriname wel degelijk monetaire schulden heeft ongeacht de hoogte ervan. Dat deze schulden betaalt moet worden is ook feit. De uitvoerings capaciteit van de overheid is in het verleden en heden beperkt. In de toekomst zal het ook zo blijven indien hierin geen verbetering komt. Deze beperking stagneert de ontwikkeling in Suriname over nagenoeg de gehele linie. Zolang Suriname niet in staat is uit eigen middelen projekten te financieren zal men het moeten hebben van donoren. Dit heeft tot gevolg dat men steeds dient te houden aan regelgevingen vereist door de financierders. Het streven moet zijn om zo min mogelijk met donoren te werken. Begin nu…eraan.

  Hojot


  Maak melding

 5. @Ai Sa Si
  Speciaal voor jouw omdat een aantal verschillen je niet duidelijk zijn.

  ”leningen lopen maar besteding duurt lang”. Vergelijk het maar het crediet limiet op je credit card. Je heb een limiet van 10.000 SRD, lijkt een heel groot bedrag en wordt aangemerkt als het bedrag van de lening. Maar als je een beetje verantwoordelijk bent of maar niet unt beslissen wwat je met je creditcard wilt kopen of steeds bij winkels komt die geen credit card accepteren. Dan zul je effectief maar voor 400 SRD in het rood staan. De lening is 10.000 SRD de besteding slechts 400 SRD. Vat je.

  ”beperkte uitvoeringscapaciteit v/d overheid,”een groot deel niet uitgevoerd”. Je wilt best meer kopen met je credit card maar ja je koet werken en als je eindelik vrij bent zij de winkels dicht. Kom je nog steeds niet verder dan die 400 SRD.

  Deze regering is te traag, maar alles beter dan een voorgaande die een credit card limiet van 10.000 SRD zwaar over trokken had tot zo’n 50.000 SRD en de failliete boedel doorgaf.


  Maak melding

 6. De IMF zal niks zeggen dat de schulden heeft toegenomen.Dat is logisch. Het zijn weer de westerse wereld die profiteren van de dure leningen die zijn afgesloten. Zoal er te verdienen valt door een bepaalde groep mensen in de wereld, dan is er geen vuiltje aan de lucht. wanneer men geweigerd wordt dan hoor je allerlei negatieve berichten vanuit soortgelijke instanties. Wat men mischien vergeet is dat deze internationale organisaties heel veel beinvloed worden door bepaalde landen in de wereld. En het zijn mensen uit die landen die deeluit maken van soortgelijke organisaties. Dus het volk slaapt en blijf maar slapen. De boeven blijven zich verrijken.


  Maak melding

 7. Goed zo, Ai sa si(5) en Hojot(6).
  Dit zijn postings waar je wat aan hebt. Op beschaafde wijze prikkelen en feiten opsommen.
  Een groot deel van de bevolking pikt deze lezing van de minister die toegeeft dat het de regering aan daadkracht ontbreekt. Schulden moeten worden afgelost en mogen niet groter worden door gebrek aan daadkracht van de regering.

  Das


  Maak melding

 8. Ai Sa Shit

  Ik wil je duidelijk maken dat naar jullie zeggen de domme massa bij de NPS was/zat. (thans) zitten ze bij de NDP/HET BLOK. Dus de minister kan je dit verhaal gewoom voorhouden(vertellen) Hopelijk dat jullie niet lui zijn om te denken want oenoe sranamang lisie dat un ledie foe dinkie en so mikie ding mang foe a GEVAARLIJKE en VERRAAAAADELUJK BLOK dies o kisie joe en de rest foe a SranangVolk


  Maak melding

 9. Front is gewoon 600 maal (6x)erger dan Bosch’je.
  Daarom laat niemand jouw in de maling nemen

  Front is gewoon een verschrikkelijke zogenaamde Democratische/Rechtsstaat schrikbewind.o.l.v Vniemand.


  Maak melding

 10. Geen gezeur ‘A sa Si’ heeft domweg gelijk.
  Gaan jullie de door God gegeven bovenkamer gebruiken.

  En speel geen politiek met de domme dingen die de zogenaamde beleidsmakers(regering) verzinnen en in staand houden om de toekomstige jeugd (straks) in Katibo achter te laten voor een stel buitenlanders.

  Als jullie dat niet eens kunnen zien dan houdt het voor Su. op.

  Die hele Front is niks en ook niks anders dan dan een club van land plus volk verkopers.


  Maak melding

 11. 6oo maal erger is niets vergeleken met 1000 maal erger. Weet je wat het betekende toen en nu nog) om van je bed gehaald worden en nooit meer terug te keren. Dar is erger.

  Weet je wat het betekende om niet te kunnen zeggen wat je wilde zoals nu.
  Weet je wat het toen betekende om nieteens je buren, beste vrienden, families niet te kunnen vetrouwen.

  Nu kan iedereen vrijuit spreken, schrijven en roepen wat die wilt. En niemand wordt opgepakt Zo wat is dat/dit lekker en geloofff me het is niet erg ook niet erger. maaaaar prettig.prettiger overheerlijk zou je kunnen zeggen.Trouwens je kunt je niet anders voelen fa joe kan takie san joe wanie


  Maak melding

 12. Neus, Ik snap best wel hoe het krediet mechanisme werkt,maar neemt niet weg dat je die overeenkomsten hebt gesloten en dus heb je jezelf gecommiteerd om de gelden terug te betalen over enige periode,je kan niet over een ongelimiteerde periode beschikken over het geld. En in feite geef jezelf ook aan dat deze regering niet genoeg capaciteit en daadkracht heeft om deze gelden op een juiste manier te besteden vandaar het getreuzel.Let wel ik ben geen Fan van Bosje en DDB maar dat neemt niet weg om onze regeerders kritisch te volgen. En dramamang IK probeer op geciviliseerde wijze mee te doen op deze Forum eens of oneens met mij, het is mijn mening je mag met mij van mening verschillen en misschien ben jij wel de enigste met verstand onder de Suri’s maar uit je postings blijkt het nul komma nul.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES