Zuinigheid Surinaams ziekenfonds zwaar op de maag

15

PARAMARIBO, 15 aug – Recente bezuinigingsmaatregelen van het Staatsziekenfonds zijn niet goed aangekomen bij huisartsen. Het fonds vindt dat best minder mag worden verwezen naar de specialist. De artsen vinden dat te ver gaan. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid ziet het anders.

Er zou niet echt reden zijn tot klagen. Huisartsen mogen best wat doortastender worden. Nu wordt maar al te gauw doorverwezen. “Ik denk dat alle verzekeraars mogen vragen op redelijke manier om te gaan met de diensten. De huisarts heeft ook een bepaalde mate van kennis die hij moet inzetten”, zegt Waterberg. Het fonds vraagt in een rondschrijven op de kosten te letten.

Het aantal verwijzingen per maand moet drastisch worden beperkt. “Geen enkel land zal de medische kosten kunnen betalen, zelfs de Verenigde Staten van Amerika niet, als maar steeds worden verwezen naar specialisten. Het betekent niet dat de kwaliteit van de dienstverlening te lijden krijgt. De huisarts is de spil binnen de gezondheidszorg, hij kijkt naar het gehele beeld, de specialist niet.”

15 REACTIES

 1. Ik heb een ziektekostenverzekering bij Assuria. Particulier, dat wel. Niet veel mensen zijn in staat om een dergelijke verzekering te betalen, daar ben ik van overtuigd. Maar dan nog: Als mijn huisarts vindt dat een verwijzing naar de specialist noodzakelijk is, is mijn ziektekostenverzekeraar verantwoordelijk voor de kosten. Daarvoor betaal ik mijn premie. (Niet misselijk: bijna 1.000 SRD per jaar). Die kosten moeten per saldo weer terugvloeien naar de behandelende geneesheren. En als het SZF vindt dat er minder moet worden doorverwezen omdat de kosten te hoog worden, is dat HUN probleem. Ga na hoeveel mensen in Suriname NIET verzekerd zijn tegen ziektekosten. Hoeveel GRATIS behandelingen worden worden er uitgevoerd ZONDER dekking? Sorry, mensen, ik vind dat mensen zonder meer medische zorg moeten kunnen genieten, ongeacht wat!! Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik het kan betalen, maar hoeveel mensen niet?? Moet je ze daarom uitsluiten van medische bijstand? Nee, het probleem is, gezien de reactie van minister Waterberg, dat lanti voor grotere kosten komt te staan doordat er mensen makkelijker worden doorverwezen. Ja, that’s the risk. De verzekeringsmaatschappijen zullen daar geen moeite mee hebben, maar de individuele onverzekerden wel. Ik wens u allen een gezonde toekomst tegemoet.


  Maak melding

 2. U kunt begrijpen opgezet in de jaren ’80.
  Vandaag aan de dag…alleen maar schurken&dieven daar.

  De vraag is de kleineman…HOE DAN !!!!!!!

  Moet dit ook met wortel en tak vernietigt worden.


  Maak melding

 3. Kan me er wat bij voorstellen,bij het minste en geringste worden patienten doorverwezen,geeft toch wel aan dat het met het niveau van bepaalde huisartsen bedroevend is gesteld,vooral de nieuwe jonge artsen daar schort het vaak nog aan de nodige kennis van zaken. ken een jonge vrouwelijke huisarts die kon de eenvoudige symptomen van hoge bloeddruk bij een zwangere patiente niet of nauwelijks vaststellen en wuifde die steeds weg met stress en overgewicht.na een second opinion bij een andere huisarts moest ze cito opgenomen worden in het ziekenhuis.hiermee geef ik aan dat degenen die geen risico willen nemen (vaak door geen kennis van zaken) hun patienten door verwijzen naar de specialist en anderen je leven nodeloos in gevaar brengen.Let wel ik zeg niet dat SME geen goeie artsen heeft maar zijn nog wel te veel beunhazen.


  Maak melding

 4. Die szf moet niet seure Se moete gewoon betale
  Lantie moet gewoon sorge dat niemamt met pijn loop
  Als die dogter seg dat het nodig is
  Dan moet je gewoon een runtge foto gaan make
  A regering diesie no wanie jepie den poti sma
  Soso goedoe mang kang liebie na sranang
  Dang baka deng no sorgie foe gie sma wroko
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 5. Bezuinigen mag en moet soms. Wat wel belangrijk is om te bezuinigen waar verantwoord is.bv in het overheids apparaat, voor de heren en dames ministers minder buitenlandse reizen en vooral met kleinere delegaties. Tot op heden zijn alle buitenlandse reizen vruchtbaar geweest??? alleen is het de vraag van waar zijn de vruchten gebleven of komen er uberhaubt ooit vruchten? Het is sari tori voor de kleine man. De kleine man wordt altijd de dupe.
  Sari, Sari en nog eens Sari.


  Maak melding

 6. Bezuinigen mag en moet soms. Wat wel belangrijk is om te bezuinigen waar verantwoord is.bv in het overheids apparaat, voor de heren en dames ministers minder buitenlandse reizen en vooral met kleinere delegaties. Tot op heden zijn alle buitenlandse reizen vruchtbaar geweest??? alleen is het de vraag van waar zijn de vruchten gebleven of komen er uberhaubt ooit vruchten? Het is sari tori voor de kleine man. De kleine man wordt altijd de dupe.
  Sari, Sari en nog eens Sari.


  Maak melding

 7. binnenlandbewoners krijgen gratis medische hulp. Helikopters,vliegtuigen beladen met artsen vliegen elke week of elke dag naar het binnenland. De vraag is wat zijn de kosten hiervan. De binnenland bewoners ontginnen goud en kappen hout en er wordt geen een cent belasting betaald.Die mensen genieten onder de huidige president alle voorkeur. Vliegtuigen vol goedern worden gratis door de overheid afgestaan aan deze mensen. Wij moeten namelijk voor al deze kosten meebetalen. Is gewoon oneerlijk. Degene die alles kapot heeft geschoten profiteert van alles nu en wordt op handen gedragen en wij moeten daarvoor gaan boeten. Ik zal nooit voor deze gasten stemmen. Ik stem liever voor een nieuwe partij die een goed programma heeft en die geen boeven van oudere politieke parten in hun gelederen hebben.


  Maak melding

 8. @ 8: Suriname en Nederland op dit punt vergelijken is als appels en peren vergelijken. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt hier veel lager. En gezien de voorgaande reacties (ondeskundige artsen, slechte diagnostiek, enz.) denk ik dat ruim 1.000 SRD aan de hoge kant is. De zorgsector in Suriname heeft het Nederlandse peil nog lang niet bereikt. Jij mag met je € 1.500 enige dekking verwachten, maar ik?


  Maak melding

 9. @ 5: Ik denk dat je niet eens weet wat het kost om een röntgenfoto te laten maken. Vooruit betalen. Apart. In euro’s. Valt buiten het normale zorgstelsel. Klets niet, je snapt er geen moer van.


  Maak melding

 10. @8/11
  Je kunt het bedrag waarschijnlijk het beste delen door de kosten voor één dag liggen in het ziekenhuis. Dan ben je in SME waarschijnlijk net iets beter af. Ik dag dat het in SME iets van 600 SRD was en in NL iets van 1200 €: 1000/600SRD = bijna 2 dagen. 1500/1200 € is één dag en 4 uurtjes.

  Overigens kun je de prijsverhouding ook gebruiken als grove indicatie voor welke inkomens verhouding redelijk lijkt: 1500 /1000 SRD = (circa) factor 6.
  Recent stond er het armoede bedrag (exclusief huur) van zeg 450 SRD. Omgerekend komt dat dan op zeg 675 € (excl huur voor een gezin van 4 leden). En eigenlijk ontloopt dat elkaar niet zo heel erg. Doen we hetzelfde voor politicie dan blijkt of we ze onderbetalen of niet. (Gezien het niveau lijkt onderbetaling wel terecht maar dat roept gelijk de vraag op. Als we ze beter betalen krijgen we dan ook betere politicie? 😉 😆 )


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.