Kandidatuur Surinaamse ex-president controversieel

23

PARAMARIBO, 15 aug – De eventuele kandidatuur van Jules Wijdenbosch voor het presidentschap zorgt nu al voor spanningen. Binnen de Nationale Democratische Partij van ex-legerleider Bouterse lijkt niet iedereen op één lijn als het om de ex-president gaat.

Ook al is Wijdenbosch zo goed als terug nu zijn DNP 2000 fuseert met de NDP, er schrijnt nog aardig wat oud zeer. Dat liet Rashied Doekhie, parlementariër uit Nickerie, onlangs nog merken. Hij wijst een eventuele kandidatuur van Wijdenbosch zonder meer van de hand. Weliswaar scoort deze goed in de opiniepeilingen, waarin hij verreweg het populairst is als eventuele president na 2010.

Doekhie wil daar niets van weten. Partijgenoten zijn wat meer ingetogen. “Dankzij het democratische gehalte van de NDP kan de afdeling in Nickerie zulke uitspraken doen, maar het is geen partijstandpunt”, zegt NDP-fractieleider Kenneth Moenné. De partijen die met de NDP optrekken, moeten nog praten over kandidaten. Net zo lang is niemand verzekerd van welke positie dan ook.

23 REACTIES

 1. Suriname gaat mij heel erg aan het hart. Als ondernemer in Nederland en als deelnemer in diverse particuliere investeringsfondsen heb ik getracht om (Nederlandse) collega investeerders te overtuigen van de mogelijkheden in Suriname. Vooral gezien vanuit het oogpunt van gateway naar de regio.
  Het is steeds tevergeefs geweest. Men onderkent de vele mogelijkheden, maar durft de risico’s niet aan. Het probleem is geeneens het ontbreken van een deugdelijke investeringswetgeving. Het grootste probleem ligt in het feit dat er nog steeds figuren met duistere achtergronden een belangrijke politieke rol spelen. Dat maakt investeerders onzeker ten aanzien van de algehele mentaliteit en de toekomst. Tenslotte worden deze figuren gedragen door een belangrijk deel van het volk. Grote investeerders die investeren in ontginning van grondstoffen zullen er altijd wel zijn. Tenslotte kunnen ze altijd invloed uitoefenen op regeerders waardoor het niet uitmaakt wie er regeert. Anders is het met kleinere investeerders, en die zijn er legio, die kunnen zorgen voor ontwikkeling van industriele productie in Suriname en export naar de regio. Deze bedrijven willen best wel een gokje wagen, maar het risico van een in hun ogen nog niet politiek ontwikkeld volk is hun te groot.
  Ik vrees dat in Suriname zolang het volk geen verantwoorde politieke keuzes kan maken, de ontwikkeling nog lang op zich zal laten wachten. Zelf Surinamers die wat te investeren hebben kijken de kat uit de boom. Zolang grappenmakers als Bouterse, Wijdenbosch, Brunswijk en Somohardio nog draagvlak hebben volgens opinie peilingen en/of niet massaal worden afgewezen,ook binnen hun eigen partijen, blijven de broodnodige verantwoorde investeringsbeursen gesloten en zal men het moeten doen met niet te doorgronden chinese en drugsgeld investeringen.


  Maak melding

 2. doekhie is het niet die man die meer lawaai maakt dan dat hij iets verstandig zeg? ik dacht dat D.B voor de presidentschap zou gaan of niet soms ,ik vind de uitleg van moenne wel opvalend een man die alles in het raciale trekt waneer het hem uitkomt. maar nu is het de democratische gehalte van de partij nu weet hij wel wat democratie is maar waneer hij mensen in het parlement bedreigd die ook voor hun mening uitkomen dan is dat in jou ogen opkomen voor de mensen die op jou lijken moenne mooie democratie is dat moenne van jou baasje geleerd zeker . mijn mening


  Maak melding

 3. Beste Sranangmangs,

  Ik ben het bijna geheel met de heer/ mevrouw “zakelijk zijn” eens. Hij geeft een realistische beeld van de politieke condities waaronder kleine en midden investerders bereid zullen zijn om in Suriname te investeren. ik vind dat hij genuanceerd kijk naar zaken, prima. Waar ik een beetje tegenaan hikt, is het feit dat hij gekozen leiders bejegend. Ik vind dat het oordeel van de bevolking heel belangrijk is. Ik ben dus een democraat en vind dat democratische principes even belangrijk zijn als economische. Tegelijkertijd onderschrijf ik zijn weergave van enkele heren die hij genoemd heeft. Eigenlijk moeten we beiden vaststellen dat de Surinaamse gemeenschap nog volop in ontwikkeling is. Het feit dat we deze leiders hebben is een weergave van ons momentane niveau. Het is niet negatief bedoeld, maar we zijn nog op weg. Norbert Elias de socioloog heeft dit proces voor samenlevingen al neergepend.

  Meneer zakelijk zijn geeft aub niet op en blijf een Sranangmang. We zullen de echte goede tijden van ons volk jammergenoeg niet meemaken. Maar wees gerust alles komt terecht. Nog een paar eeuwen te gaan.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 4. NR.2 Beter kon ik het niet hebben verwoord,je slaat de spijker op z’n kop.Elk volk krijgt de leiders die het verdient.Indien wij eindelijk met ons verstand gaan kiezen komt het wel goed met ons land.


  Maak melding

 5. Beste mensen, uit de geschiedenis is gebleken, dat de mammoet als soort is uitgestorven. Maar voordat het mammoetblok over 2 jaar een hernieuwde gooi doet naar de macht in Suriname, is deze gedoemd al ten onder te gaan aan interne machtsverhoudingen;teveel kapiteins op 1 schip. Het is eigenlijk goed, dat het nu uittkomt dan dat er over tig jaar over de hoofden van het arme Surinaamse volk men alweer rollend en schoppend in de politieke arena tegenover elkaar staat.
  Trouwens, NF is geen haar beter dan de oppositie. Men leert niets van de geschiedenis.
  Er zijn genoeg capabele mensen om Suriname te besturen;maar deze lieden willen geen onderdeel worden van de plantagepolitiek,die de totale politiek in Suriname(zowel coalitie als oppositie)besmet heeft met eigen gewin, favoritisme en noem maar op. Suriname is gebaat bij een bestuur van technocraten, die kennis hebben van hun vakgebied en niet van die partijbonzen, die vinden dat zij nu eens aan de beurt zijn op aan de njangpatoe te zitten. Maar time will tell; wij benne benieuwd, wat de toekomst ons zal brengen. Gado de wi fesi mang.
  Leuvie


  Maak melding

 6. Wijdenbos moet zen plaats kenne
  Hij moet niet kletse dat hij nou baas is
  Doekie en Moene moete ook niet seure
  Zij moete ook hun plaats kenne
  Sranang sabie soso wang basie
  Wan mang sa habie power Datie na Bouta
  Bouta for President
  NDP Forever


  Maak melding

 7. Zakelijk zijn,

  Uit jou betoog concludeer ik dat investeren vanuit een andere hoek dan de Nederlandse zakenpartners/investeerders op voorhand negatief/bemetzou zijn.Jij en deze partners willen doen geloven dat zolang de figuren die jij bij name noemt enige invloed uitoefenen in Suriname niet zullen investeren.
  De realiteit is dat Nederlanders hier geen oog voor hebben. Op het moment dat er geld te verdienen valt heeft men geen morele bezwaren. Zie de situatie toentertijd Zuid Afrika en de huidige situatie in Landen als china en ook delen van Afrika en India waar waar mensen rechten veel erger verkwanseld worden dan in SURINAME.De enige reden waarom men niet in Suriname investeert heeft te maken met het feit dat in Suriname de door jou genoemde personen een flink deel van de gelden die verdient worden opeisen.

  Neem van mij aan Pecunia non olet.
  Zeker niet voor Nederlanders.


  Maak melding

 8. Om nu al de discussie aan te gaan over een eventuele presidentschap van Bosje is vooral en alleen in Suriname mogelijk.
  Zelfs bij de Amerikaanse verkiezingen beginnen de suggesties wie de presidents kandidaat wordt veel en veel later.

  Wat belangrijker is, is een partijprogramma.
  Wat zijn de doelstellingen, waarop gaan we zeker bezuinigen, waar stoppen we meer geld in, hoe creeren we een goede investeerders klimaat, waar kan de bevolking van mee profiteren, export- in plaats van importmogelijkheden, infrastructuur, hoe ondersteunen en stimuleren we ecotoerisme, binnenlandse belangen bevoreren, kortom; een programmaboekje. Overhandig deze aan de kiezers of plaats het in lokale kranten.
  Begin daaraan te werken en je zit dan in de politiek. Dat geetter, het geschreeuw en op de man spelen is een teken van zwakte.
  En net zo lang als onze bevolking dit pikt en niet “kieskeurig” is, net zo lang zullen deze schreeuwers meetellen in de Surinaamse poliziek. Onze kiezers moeten volwassen worden en niet tevreden zijn met een bigi pokoe party met koek en sopie.
  Het recht en de vrijheid om een stem uit te brengen moet gepaard gaan met een duidelijke keuze. De politieke partijen moeten verplicht worden om een twintig of meer stappen tellend partijprogramma op te stellen, waaraan deelname aan de verkiezing gekoppeld wordt.
  Zo krijgt de kiezer een beeld van zijn partij. Wordt het partijprogramma na de verkiezing niet gevolgd, dan is men behoorlijk belazerd, toch? Wil de kiezer weer belazerd worden dan stemt hij/zij weer op koek en sopie.
  Geen20+ programma, geen deelname.

  Het screenen van politieke figuren in ons land is abominabel slecht. Ook zonder screenen zal een belangrijk deel van onze polizieke figuren buiten de boot vallen.
  Alleen het kiezersvolk kan haar belang beter beschermen door volwassen te stemmen en niet op goodlooking dada of money spending omoe.
  Pas wanneer dat verandert, kan SME groeien.

  Geen 20+ programma, geen deelname.
  Das


  Maak melding

 9. Met Bosje zijn wij door schade en schande wijs geworden. He did what he had to do, when he had to do it. Ik geloof persoonlijk niet dat er meer rek in zit. Onze krappe budget stelt ons onvoldoende in de positie om Bosje wederom het roer te gunnen.

  Te kaw njang a mu gi asi pasi!


  Maak melding

 10. Domheid taktak sanie zomaar als Krepie…dat is jullie profielschets.

  U kunt zien waar al die domheid van de Suri’s vandaan komt.

  Bemoei niet zomaar ga met je klauwen werken, wil je dat niet neem spiegel en kralen(drank/drugs) van witman of vraag Laptop & telephone-cell vol met spyware.
  Dan kunnen zij deze domoren in de gaten houden en manipuleren.


  Maak melding

 11. Doekie no koss kaiman ma voss jo abra a watra
  want ai go bit joe …..en als je zo door gaat doekie zijn wij genood zaak jouw uit NDP te trappen en voor die kaiman te gooien
  denk er om ja ………….wordt vervolg
  MAMOET BLOK dat na mang 2010…………
  AFZ: RICO.


  Maak melding

 12. Dit is wat ik bedoel,ze asen allemaal alleen maar op de resrves die er weer in kas zijn, laat iemand anders de job doen waarom Wijdenbosch,die heeft zijn kansen gehad en niet benut waarom moet men steeds binnen die ene cirkel draaien zijn er niet genoeg intellectuelen in Suriname bestaat het land alleen uit Venetiaan,Wijdenbosch,Bouterse,Somohardjo en Sardjoe.
  Kom op mang Suriname wordt wakker,Jullie zien alleen maar die 2 bruggen die Bosje heeft laten maken,klopt hij heeft ervoor gezorgd dat die bruggen er zijn maar wie heeft er uiteindelijk voor betaald niet hij,hij had al de te goeden van de natuurlijke hulpbronnen onderpand noemen wij dat DAADKRACHT weet jij hoeveel miljoenen dollars achter de achterdeur zijn verdwenen zijn woning met 11 kamers in aanbouw kan hij nog niet afmaken reden, hij is niet meer aan de macht,men van de NDP maakte laatst toen men een toespraak hield voor rehabilitatie Afobaka weg dat het een politiek spel is mijn vraag aan hun is wat was het toen ook bij de opening van die brug over de Suriname rivier,was dat ook geen politiek spel om die brug ook naar hem te noemen.Politiek in Suriname is onnavolgbaar mijn waarde broeders en zusters.


  Maak melding

 13. Goede reactie van Zakelijk zijn. Het wordt tijd dat de mensen en politicie Realistisch zijn. Zakendoen vereist een klimaat van zekerheden en consistentie.

  Ook grappig om te lezen dat niet alleen Jules Wijdenbosch en DDB niet op één lijn zitten. (Beide willen de functie toch!). Ook Rashied Doekhie en Kenneth Moenné zitten niet op één lijn.

  Worden er straks in OCER CD’s met smakelijke tekstn uitgedeeld? Trouwens heeft iemand die andere CD al gepubliceert?


  Maak melding

 14. Persoonlyk dacht ik dat het nieuw Mammoet Blok politiek apparaat waterdicht was. Meneer Doekhie maakt niet alleen trouble voor de coalitie, maar ook binnen zyn eigen gelederen. Henk Herrenberg en Errol Alibux hebben vermoedelyk hun advies over deze gosert reeds uitgebracht aan Baas. U weet wat hun advies zal zyn: Henry Sajatsingh; Humphrey Keerveld; Roy Horb; Panday (Vliegveld Zandery) en anderen.


  Maak melding

 15. Bre 71

  Je hebt gelijk om te beweren dat politiek in Suriname onnavolgbaar is. Ligt de schuld daarvan ook niet bij de kiezers? Moet ons kiesvolk niet wakker geschud worden om hun eigen belangen te verdedigen?

  Van al de namen die je in je posting genoemd heb zou ons volk politiek afscheid moeten nemen. Ook de enige die in al de Surinaamse politieke jaren iets tastbaars (bruggen)heeft achtergelaten is niet brandschoon, maar de bruggen staan er. Bij alle andere regeringen was het geld ook altijd op, maar er was nooit iets aan te tonen dat met het geld betaald is of moet worden.
  Onze kiezers moeten kiezen uit vijf Daltons
  wanneer ze niet zelf deze mensen verjagen.
  Maar zolang we kiezen uit emotie en niet met verstand zullen deze figuren de Surinaamse politieke vooruitgang blijven blokkeren.

  Vers bloed en nieuwe partijleiders.
  Das


  Maak melding

 16. DE meeste mensen die op dit for.reageren hebben geen benul van/voor investeringen. Zie vooral de reaktie van Ricoco. Maar nee de aanhangers vandat Ma-VVVoetblok weet/kan niets anders dan soso djoe-goe-djoe-goe.het zit nog in die NDPkliek om mensen de keel af te snijden. Wel,wel beste aanhangers je doet de zaak geen goed op deze manier.Met deze reakties zal het niet NDP FOREVER zijn,maar NDP NEVER. And you must know that we all will/can follow the leader but not a dealer


  Maak melding

 17. Het is net Godsgeschenk dat de mamoetblok wordt gevormd.
  Alles wat niet deugd komt bij elkaar en gelijk na de verkiezing valt het compleet uit elkaar.
  Gods molen draait langzaam maar zeker.

  We kunnen niet nog een keer 5 jaar achteruitgaan.

  Dus een heel goede blok die de andere blok steviger maakt.

  Papo


  Maak melding

 18. Reactie 11 Henk Vaart , Meneer a word hartelijk bedankt, ik heb er helemaal niets aan toe te voegen, de beheerder van deze site zou uit respect voor het Surinaamse zaak alle andere inzndingen moeten verwijderen.

  KOMTJIE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.