Surinaamse oppositie speelt te veel op de man

23

PARAMARIBO, 14 aug – De oppositie richt te veel op de handel en wandel van tegenstanders. Dit zegt minister Micheal Jong Tjien Fa van Ruimtelijk Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Er is nog maar weinig aandacht voor nationale zaken en problemen. Een goed voorbeeld is de recente heisa rond Jong Tjien Fa’s vermeend Canadees paspoort.

Vanuit de oppositie is gevraagd om een formeel onderzoek. Het paspoort zou gebruikt zijn tijdens een recente trip naar Trinidad & Tobago. Maar bewijzen zijn er niet echt. Het is dan ook de vraag waarom zo vaak bij de zaak wordt stilgestaan. “Ik denk dat men maar zit te blaffen tegen een situatie waar men geen antwoord op kan vinden. De mensen zoeken het in de verkeerde richting. Het is tijdverlies”, zegt Jong Tjien Fa.

Volgens oppositielid Kenneth Moenné is het niet verantwoord een ‘buitenlander’ het beheer toe te vertrouwen over domeingrond. Dat wordt nu uitgelegd als spijkers op laag water zoeken. Jong Tjien Fa zegt wel een Canadees paspoort te hebben gehad. Maar dat is in 2002 teruggegeven. “Ik ben als gevolg van die actie uitgeschreven uit de bevolkingsregisters van Canada. Ik heb er geen behoefte aan, maar we kunnen niet zien in de toekomst.”

23 REACTIES

 1. Wat een geseur
  Se lopen selefs altijd te seuren over Baas Bouta
  Dat hij moordenar is en so
  Dan wat Hij doet het voor Sranang
  Om Sranang groot en rijk te make
  Deze mense van de regering moete gewoon naar huis
  Jagie ding go na oso
  Bouta for President
  NDP Forever


  Maak melding

 2. euh waarvoor heb je anders een oppositie partij Jong Tjien Fa’s ?

  maar je komt in zwaardere luchtlagen of in het zwarte daglicht haha….

  ja jongen stront komt een keer altijd boven drijven en hoe je draait of keert je blijft het ruiken. HET stinkt dombo en als jij.


  Maak melding

 3. Kijkuit die man is buitenlander.
  Laat hij geen zand in de ogen strooien… 100% ….hij is buitenlander.
  Die man is gewoon daar om de boel te bedonderen.(geld uit Su.halen en de boel vol pompen met Chinezen.

  Unulukubun blijf niet dom..als NPS…maar pier you ai and luku bun.


  Maak melding

 4. Beste Sranangmangs,

  De minister heeft gelijk, maar hij is ook onderdeel van deze werkwijze. Doordat hij op deze wijze ingaat op dit onderwerp. Ik denk niet dat hij of de andere politici in Suriname anders kunnen handelen. Er ontbreekt op partij en regeringsniveau een nationale visie. De meeste politici zijn er voor het persoonlijk belang in de politiek en zien niet het belang van samenhang en van een coherente beleid. Het is dan ook een wonder dat dat land bestaat. Ik wil geen harde woorden gebruiken omdat ik aanhanger ben van Norbert Elias, die in zijn grootste werk het had over de civilisatieproces. Surinam is in een proces en moge God ons land bijstaan dat het proces goed verloopt.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 5. Kenneth Moenne heeft niks te doen in het parlemnt en loopt de hele dag de vergaderingen te verstoren met zijn domme en achterlijke opmerkingen!!!!!Die hele NDP kliek is een verzameling idioten en moordenaars bijelkaar.


  Maak melding

 6. De oppositie richt zich teveel op handel en wandel…..Nou als die handel en wandel niet zo discutabel was,was er geen vuiltje aan de lucht dunkt mij en buiten dat overal waar er democratien voorkomen is het de taak van de oppositie om de regeringen onder een vergrootglas te bestuderen,is gewoon een der taken van een oppositie.


  Maak melding

 7. ik denk dat Norbert Elias bij de meeste onbekend is en bij de enkele lezers die het wel kennen snel tot een sociaal darwinisme verword.
  Maar het is wel onmiskenbaar dat SME er goed aan doet om de huidige enthnische zuilen te verruilen voor meer programma georienteerde zuilen. Jamer genoeg is er nog geen enkele politieke stroming die zo’n programma duidelijk en vooral meetbaar en controleerbaar gepubliceerd heeft. Als ze al iets hebben wat ze een progamma noemen dat zijn het verzamelingen van poplistische kreten en vage doelstellingen.


  Maak melding

 8. Neus, ik verwijs in dit geval even naar de reatie van @ nr.2. Ik acht je intelligent genoeg om dit soort reacties naar het rijk der fabelen te verwijzen. Als dit soort “intelligentia” het in de toekomst in Suriname het denkt voor het zeggen te hebben, denk ik dat de “bananenrepubliek” inderdaad terugkeert. En dat wil hij. Return to Africa. Een responsant die niet eens Nederlands kan schrijven, en zelfs het Sranangtongo niet beheerst, die ongeletterde gaat ons met zijn NDP-gekloot lastig vallen? Reageer niet meer op die looser. Ik word kotsmisselijk van die ongeletterde, door drugs gekrompen hersenen. Niet meer reageren op die klootzak. Ik zit me nu kwaad te maken, maar eigenlijk is dat verspilde energie. Eigenlijk zijn deze mensen geen reactie waard, maar ik doe het toch. Waarom? Omdat ik vind dat dit op geen enkele manier bijdraagt tot welke discussie dan ook. Dit was mijn laatste reactie op NPD Forever. En NDP Forever: Kruip lekker in die mars van je baas. Kom naar Suriname, dan zal ik je een lesje leren!!! Idioot.


  Maak melding

 9. Oke, jongtjienfa, als je aangeeft dat men “t” zoekt in de verkeerde richting , wat bedoel je daar nou mee , wat is t en in welke richting moet er dan wel gezocht worden? Of hoop je dat deze blaffende honden niet zullen bijten? Ik hoop voor je dat je je zaakjes in orde hebt en niet weer zit te draaien om de hete brij. Jou gedrag (hoe er met zaken op t ROGB aan toe gaan) is op z,n minst discutabel te noemen, dus moet je niet raar opkijen dat je constant onder vuur ligt.
  Vele anderen zowel in buiten -als binnenland hebben vaker heel hard geroepen dat er niks aan de hand was , tot t bewezen werd. Denk erover na, je zou niet de eerste zijn die net als een illusionist of stuntman, een mogelijkheid tot ontsnapping(achterdeur) achter de hand heeft ,voor als t er op aan zou komen.


  Maak melding

 10. Suriname is het land van de contrasten.

  Na bijkans 35 keiharde dienstjaren komt lanti erachter dat een ambtenaar al- dan niet buiten zijn schuld om Nederlander is gebleven.

  Betrokkene wordt ondanks een wrikvaste staat van dienst en bewezen lotsverbondenheid met dit land zonder scrupules ontslagen!

  En Jong-Tjien-Fa (en wellicht ook anderen) mag met zijn Canadese staatburgerschap minister worden in- en van dit land.


  Maak melding

 11. Bijna alle vrouwen van de poltieke leiders of ministeries etc, hebben een buitenlandspaspoort. Somo heeft er twee zelfs. Somo kan meepraten hoeveel geld hij gebakt heeft om surinaamse paspoorten uit te geven aan deze gasten. Toen der tijd was deze ministerie onder het beheer van zijn partij.

  maar in suri. is alles mogelijk en niks is controleerbaar.


  Maak melding

 12. @ Neus, even serieus. Mijn reactie had niets te maken met jouw posting, die overigens zeer correct is. Mijn excuses. Maar er moest mij iets van het hart. Maar dat snap jij ook wel, denk ik.

  Je hebt het over het verwijderen van de etnische zuilen, maar dat zal in de huidige politieke consititie niet makkelijk zijn. De etniciteit in de politiek in Suriname is, in weerwil van wat anderen zeggen en denken, diep verankerd in de Surinaamse samenleving. Het blijkt dat de man in de straat nog wel met andere etniciteiten door één deur kan, maar in de politiek is dat niet zo. De ministeries worden over het algemeen bevolkt door de ethnische achterban van de zittende minister. Jong Tjien Fa is een Pertjajah Luhur-minister, en zijn baas is niet president Venetiaan, maar DNA- en partijvoorzitter Somohardjo. Zo liggen de zaken. Er werken veel hindoestanen op Justitie en Politie, veel creolen op Gezondheid en ga zo maar door. Suriname is politiek gezien etnisch verdeeld en de etnische belangen worden letterlijk in de DNA “uitgevochten”. Suriname is geen eensgezinde smeltkroes, zoals men een ieder wil doen geloven. Dat is een wrange constatering. Duyvendak (als voorbeeld) heeft de eer aan zichzelf gehouden, maar wanneer was het de laatste keer dat een politicus in Suriname een dergelijke stap heeft genomen? Jong Tjien Fa is even op zijn vingers getikt, maar heeft inmiddels, met hulp van zijn “baas” het heft weer stevig in handen. Maar het “pootje lichten” zal nog wel even duren hier.


  Maak melding

 13. in suriname moet men de lat hoger leggen op in de politiek tegaan wat dat betref kan de surinaamse politiek heel veel van hun nederlandse colega leren als je nu kijk hoe men omgaat met het probleem duyvendak van groen links hij trek zijn conclussie en treed af zo hoord het .er zijn mensen in suriname als je naar hun achtergrond kijk horen ze helemaal niet in de politiek thuis maar dat zeg ook iets over de kiezers de samenleving als je nu kijkt hoe een vrij grote deel in suriname achter bouterse staat is dat een zeer trieste ontwikkeling bosje noem maar op mensen die het volk met open ogen hebben bedrogen ik vind ook dat de rol van de media in suriname wel groter mag worden .


  Maak melding

 14. @blaka bakra

  Ieder dorp heeft recht op zijn dorpsidioot of dorpsdebiel. Maar toegegeven door het forum kan allicht de indruk ontstaan dat het er in SME wel erg veel zijn. Is ook in alle opzichten een vreemde groep.
  Ze hebben duidelijk geen scholing en intelectuele vermogens. Hun normen en waarde maken hen volkomen ongeschikt voor enig normaal dienst verband. Toch schijnen ze over voldoende middelen te beschikken voor een PC met een snelle internet aansluiting en een sterke drang om op het internet hun bekrompen mening te geven.

  Bij mij bestaat dan ook de indruk dat ze op enige wijze geaccomodeerd en/of gestimuleerd worden in die behoefte. Vraag is wie er bij gebaat is dit te doen? Als ik naar de reacties kijk dan kunnen dat er nooit veel in SME zijn. Wie is er nu gebaat bij zo’n stupide reactie? Wie kan er in hemels naam zo dom zijn om dergelijke reacties te promoten?


  Maak melding

 15. neus,
  je gaat nou te ver dit kan echt niet door de beugel is een zeer ernstige belediging/beschuldiging aan het adres van de surinamers.
  dit verdient een serieuze aanklacht.

  als je moeite mee heb ga dan aub van deze site weg man.wat een dictator mentaliteit dat niet meer past in de huidige tijd.
  wat voor opvoeding heb je gehad.
  toont toch een beetje respect man


  Maak melding

 16. Mijn mening.
  wat een ditator mentaliteit dat niet meer past in deze tijd.dus je weet wel dat in deze tijd geen plaats is voor een dictator vreemd om dat van iemand te horen die het hier wel opneemd voor een dictator en een moordenaar iemand die tot op de dag van vandaag nooit zijn oprechte excuus heeft aangeboden aan het surinaamse volk voor de wandaden die hij ons land en volk heeft aangedaan over respect en opvoeding gesproken.


  Maak melding

 17. kijkuit,
  ik ben een eenling als je dat wou weten kon je mij dat vragen had je wel antwoord gehad hoor , een aantal dingens vallen mij hier op deze forum op als je tegen bouterse ben dan ben je in sommige hun ogen een fronter als ik mijn in de reaktie van neus en blaka bakra kan vinden dan ben je een drieling vraag mij fa hoe jij die mensen noem die het voor bouterse opnemen en die hem verdedigen alsof het om hun eigen leven gaat ik noem die mensen idioten dat zijn mensen die suriname eerder achteruit zien gaan dan vooruit en als ik daar tegen ingaat ben je dom gek noem maar op ik ga liever als een dom of gek persoon door het leven dan de daden van bouterse verdedigen . mijn mening ik hoop dat het nu duidelijk is hoe ik over bouterse denk en zijn mammoetblok .


  Maak melding

 18. Kijkuit en Alex,

  De enige bruikbare reacties op dit onderwerp komen o.a. van Blakka Bakra, Neus en DU. Begrijp nu dat het om serieuze zaken gaat en niet om scheldpartijen. Doe mee aan de discussie en jaag niemand weg svp, want dat zal in geen enkel geval deze discussie helpen.
  Wanneer iemand de vinger durft te plaatsen op de plaats waar de wond zich bevindt, gaan de meeste Surinamers schelden. Waarom? Zijn we dan zo blind om de waarheid te erkennen?
  Het is al jaren bekend dat etniciteit een grote rol speelt in de Surinaamse politiek. Zo zijn de 7-even ambtenaren geboren. De ene groep komt aan de macht en stelt voor hetzelfde bureau een partijambtenaar aan. Men durft de ene ambtenaar niet te ontslaan en zo zijn er twee namen voor 1 funktie, maar ook twee salarissen.

  Neus heeft het niet over alle Surinamers. Dat geloof ik pertinent niet! Hij heeft het over die Surinamers die zich schuldig maken aan reacties op dit onderwerp die kant nog wal raken. Reageer scherp, zonder te schelden
  dan verdient iedereen een plaats op deze site. Kom op! Het kan beter.

  Deze discussie moet eigenlijk gaan over een dubbel paspoort en wat men daarmee mag.
  Het op de man spelen heeft meneer Moene niet uitgevonden, dat bestaat overal in de wereld.
  Maar mag hij de Minister een buitenlander noemen? En daarbij suggereren dat een buitenlander niet goed kan omgaan met ‘s-lands grond? Een Canadees paspoort maakt je nog geen buitenlander. Het is de plaats waar je hart ligt en hoe je je voelt. Als opositielid is het je plicht om dingen aan de tand te voelen maar dan moet het ook voor iedereen gelden. En als Moene verder gaat kijken vindt hij ook binnen zijn eigen partij mensen met een dubbel paspoort.

  Mijns inziens mag een minister of parlementslid die het goed doet over vijf paspoorten beschikken. Maar dan moet hij/zij het land goed kunnen dienen zonder praktijken die niet door de beugel kunnen.
  Een wijs man zei heel lang geleden dat grenzen, visa’s en paspoorten in het leven zijn geroepen om rijk van arm te scheiden.
  Een dubbel paspoort heeft geen enkele noemenswaardige voordelen voor een politicus.

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.