zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse Aluku’s wanhoop nabij door Clean Sweep

Surinaamse Aluku’s wanhoop nabij door Clean Sweep

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 aug – Aan de vooravond van de lancering van Operatie Clean Sweep, neemt de bezorgdheid onder plaatselijke bewoners toe. Volgens juridisch adviseur Martin Misiedjan ziet het er niet goed uit voor de voornamelijk uit Aluku’s bestaande bevolking. Er dreigt zelfs een sociale ramp.

Aanleiding is Operatie Clean Sweep, die een eind moet maken aan de jarenlange bandeloosheid in het gebied rond Benzdorp. Het in Zuidoost Suriname gelegen dorp is een bolwerk van illegaliteit, van goudwinning tot prostitutie. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie zal hard worden opgetreden. “Alles dat gedurende jaren is opgebouwd, dreigt nu in één klap te verdwijnen”, zegt Misiedjan.

Er zal toch tenminste rekening moeten worden gehouden met de noden in het gebied. “Het heeft niet aan de mensen gelegen dat er zo lang geen ordening is geweest”, aldus Misiedjan. Nu die wel schijnt aan te komen, is het van belang een evenwichtige oplossing te zoeken. Onder meer is voorlichting nodig over milieuvriendelijke goudwinning. Ook tegen het betalen van belastingen is geen bezwaar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. Een zekere mneer zou zeggen, “wat is die probleem”.

  Een rein geweten mag geen aanklacht vrezen! Als mensen zich niet bezig houden met subversieve zaken kan er geen vuiltje aan de lucht zijn.


  Maak melding
 2. Allemaal huigelaars en jungel rebelle in die bineland
  Krieng oso houden Alle rotsakken neerknalle
  A regering diesie mikie a sanie bos nanga ding safrie anoe
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding
 3. Beste Sranangmangs,

  Wat is er aan de hand? Als ik de woorden van de heer Misiedjan mag geloven, dan is er al geruime tijd geen aansturing van het bestuur van Suriname in dat gebied geweest. Als dat zo is, dan kan ik best begrijpen dat er anarchie daar geheerst is. De vraag die bij mij opkomt is: waarom op deze wijze Clean Sweep? Ik krijg er een naar gevoel aan de naam van deze operatie ” Schoonvegen”. Het lijkt alsof men de bewoners of de bevolking als een ding of iets vuils beschouwen. De geschiedenis van de Aluku`s herhaald zich. Wie had hen in het verre verleden als een ding beschouwd? Ik vind de naam van deze operatie getuigen van geen respect naar deze mensen toe. Dat er iets moet gebeuren snap ik ook wel, maar er zijn andere namen en methoden om in dat gebied orde in te voeren of te herstellen. Ik denk aan een en/en aanpak, daarmee bedoel ik het volgende mee.
  Het herstellen van de openbare orde in samenwerking met de andere ministeries. Want het schoonvegen alleen is geen oplossing meneer Santohki. Een gefaseerde integrale aanpak. Ik geloof dan ook dat de heer Misidjan gelijk heeft wanneer het heeft over sociale ramp, want hoe moet men in hun levensonderhoud voorzien als ze niet meer goud mogen delven en andere activiteiten. Zoals onzedelijke waar op de lange duur het prachtige cultuur vernietigd wordt, maar ook waar op de lange termijn meer slechts wordt geborgd. Ja meneer Santokhi er moet iets gebeuren, maar dan met respect en een integrale plan aub.

  Sranangmangs,

  Tang Boeng


  Maak melding
 4. Wat deed deze zgn.juridische adviseur dan al die tijd,slapen in een hangmat?Kon hij z’n mensen al die tijd dan niet erop wijzen wat hun plichten als burgers van dit land zijn? nu huilen ze en zijn ze radeloos bij het horen van de woorden orde en wet.Er zijn zoveel knapkoppen onder de marrons waarom kunnen zij bijvoorbeeld deze gelukzoekers niet onderwijzen in de gevaren die deze illegale activiteiten met zich meebrengen of het niet naleven van de wet of afdragen van belastingen.Nu schreeuwt men van de daken dat er educatie en voorlichting moet komen simultaan met deze operatie,M.A.W.Deze operatie uitstellen en wederom jarenlang zgn. gaan zitten plannen terwijl de bandeloosheid welig blijft tieren.


  Maak melding
 5. wat is er dan jarenlang opgebouwd? als ik het nieuws hierboven leest, is dat dan een bolwerk van illegaliteit, van goudwinning tot prostitutie. nu het heet onder de voeten begint te worden wil er wel over millieu en belasting betalen gesproken worden. bij sommigen is het. mi de ini mi konde,mu du san mi wani kon teki ef yu tranga.


  Maak melding
 6. Denk echt niet dat de soep zo heet gegeten wordt. Uit de woorden van santo lees ik een zeker begrip voor de noodzaak van de inheemsen op activiteiten te ontplooien. maar dat geld voor hen, en niet voor elke gelukszoeker die er neergestreken is.
  Ook geeft Santo aan dat er scholing moet komen om op verantwoorden wijze goud te winnen ed. De lokale bevolking moet dan ook blij zijn met dit initiatief.

  De vraag die rijst is waarom het lokale gezag dan zo tegen deze actie is? Immers het is ook en vooral in het belang van de lokale bevolking dat het milieu gespaard wordt! De grote vraag is dan ook waarom die weerstand van uit het lokaal gezag? heeft die soms – gezien de anergie lijkt het er veel op – soms haar taak niet naar behoren gedaan? hebben ze soms te veel door de vingers gezien of erger nog ondersteund?


  Maak melding
 7. @ Eigenwaarden, helemaal eens met je. Deze aanpak getuigt van een groot gebrek aan kennis van de recente geschiedenis van het binnenland van Suriname. En de overheid heeft heel veel boter op haar hoofd. Zo is er in het Lawa-Aluku (en Wayana) gebied bijvoorbeeld geen enkele school, en zijn er ook verder geen overheidsdiensten beschikbaar. Ook geen belastingkantoor dus 😉
  En wat te denken van het feit dat STAATSBEDRIJF Grassalco de concessiehouder is van de goudvelden van Benzdorp. Grassalco int maandelijks wel “belasting” bij alle personen die een onderneming hebben in het gebied. Maar dat telt zeker niet?


  Maak melding
 8. Goud zoeken zonder de benodigde concessionaire papieren is: ILLEGAAL.

  Het vervuilen en vernietigen van de natuur is: ILLEGAAL.

  Het smokkelen van goud naar het buurland is: ILLEGAAL.

  Drugs vervoeren en verkopen is: ILLEGAAL.

  Het oneigenlijk bezit en gebruik van vuurwapens is: ILLEGAAL.

  Het beroven, bestelen en vermoorden van mensen is: ILLEGAAL.

  Wat willen deze mensen dan? Blijven leven in hun anarchie? Suriname is een rechtsstaat, en in een rechtsstaat horen deze praktijken niet thuis. Een staat binnen een staat? De wanhoop nabij? De Aluku’s hoeven zich geen zorgen te maken, zolang ze de Brazilianen niet onder hun bescherming nemen. De ene hand wast de andere blijkbaar, en als dat op een illegale manier gebeurt, kan ik me voorstellen dat ze bang zijn.


  Maak melding
 9. Tegen het betalen van belastingen is geen bezwaar!!!! Was het maar zo makkelijk hier in Tatta, dan zou ik graag bezwaar aantekenen tegen al die belastingen die we hier moeten betalen – in Suriname klaagt iedereen maar belastingen betalen ! en vooral de rijkere zwaarder belasten, daar willen ze niets van weten.


  Maak melding
 10. nr 4 en 9 ik ben het met jullie eens , de illegale goudwinning is al jaren in het binnenland actief , waarom hebben ze niet eerder ingegrepen , dit ruikt naar een politieke stunt, propaganda stunt


  Maak melding
 11. Wat denken die aluku’s wel van zichzelf. Denken ze soms dat ze boven de wet staan.
  Ze kunnen wel gaan kankeren wanneer brazilianen illegaal goud mijnen, dan staan ze wel op hun achterste poten om te eisen dat daartegen opgetreden moet worden en nu Santokhi eindelijk eens optreedt tegen ALLE illegale praktijken te Benzdorp zitten ze weer te kankeren omdat niet alleen de brazilianen getroffen zullen worden maar ook zijzelf.
  By the way als ze geen bezwaar hebben tegen het betalen van belastingen dan waarom hebben ze het al die tijd dan niet vrijwillig gedaan (ze konden bijv 1 keer in de 3 maanden naar de stad gaan om hun belastingen te betalen).
  Dat hele verhaaltje van die djoeka’s rammelt van alle kanten.
  Als zij al die tijd zonder vergunningen (illegaal dus) zaten te mijnen dan is het hun probleem wanneer Clean sweep wordt uitgevoerd. Wie z’n billen brandt moet maar op de blaren gaan zitten.Wie illegaal bezig is moet maar de consequentie aanvaarden dat er op een dagje opgetreden zal worden tegen die praktijken. Die zogenaamde sociale ramp hebben ze over zichzelf geroepen


  Maak melding
 12. Henk Vaart,

  Zo kan je een land niet opbouwen. mensen willen slechts profiteren en belasting onduiken. Waarom moeten ze plotseling protesteren. De wetten en regels zijn voor elke burger hetzelfde. Waarom moeten er uitzonderingen worden gemaakt. Als men daar geen werk heeft, moet men ervoor zorgen om werk te vinden. Maar het punt is dat wij in Suriname eenmaal gewend zijn om zwart te werken . De bedragen die gevraagd worden door deze zwartwerkers is gewoon niet normaal. Ik kan me voorstellen dat iedreen snel rijk wil worden in Suriname. Maar elke burger moet aan de regels houden en keihard belasting betalen. De belasting betalers in Paramaribo vinden dat ook niet fijn om steeds te gaan betalen voor anderen die gewoon illegaal werken en niks terug willen geven.

  Dat er geen school meer is voor de bevolking,kan ik me voorstellen. Maar waarom werd er niks gezegd voor deze operatie. Nu deze operatie alles schoon wil vegen, voelt men ineens dat ze in de steeg worden gelaten.

  De scholen etc, zijn door sommigen kapot geschoten en die gasten zitten lekker te niksen in de verschillende politieke partijen en proberen daar de belastinggelden van de burgers af te pakken. Die gasten zijn verantwoordelijk ervoor omdat hun alles kapot hebben gemaakt.

  ik zou zeggen ga door met clean sweep en sweep degenen die het niet willen meewerken. schurken!


  Maak melding
 13. Niemand moet hierover belasting praten.
  Opa Ruro is in het verleden hierop gewezen maar hij zat te brullen dat hij alles heel groot wilde aanpakken.(domoor)

  En daarom alles aan de buitenlander wilde overlaten.(dan vangen wij meer)>>>>(domme grap)

  Maar wat zien wij nu!!!!!!!als hij gevoel heeft zit hij nu met zijn grote witte tanden buiten zijn mond….. nu te jammeren en zijn lippen bibberen.

  Laat de binnenland bewoners met rust.!!!!

  Die hele Front heeft geen gevoel voor deze mensen zij mogen het liefst van de aard bodem verdwijen.

  En dat is Front….een stel buitenlanders.(katibo lovers)


  Maak melding
 14. Hij gaat zwepen noh …Opa Ruro Vniemand jij wil jouw eigen mensen laten zwepen.

  Is jouw uitroei nog niet beeindigd is de lust nog zo groot dat jij de man bent van met wortel en tak uitroeien.(vernietigen)

  Geef deze mensen licht, water, onderwijs, gezondheidszorg, goed leven.

  Maar zit niet te beloven maar ondertussen wil jij uitroeien. Opa Vniemand of Opa de Ruro de Vernietiger.( een heel mooi geschiedenis Opa)(Wij zullen jouw wreedheid nooit meer vergeten)


  Maak melding
 15. Laten wij niet proberen om weer een binnenlandse oorlog te creëren. Waar is het reeds zo lang beloofde binnenlands onderwijs gebleven? Belofte maakt schuld. Die mensen doen het met wat zij hebben om de overheid niet tot last te zijn.

  Waarom niet die illegale Brazilianen/Chinesen aangepakt?


  Maak melding
 16. Bericht in The Suriname Times van zaterdag 16 augustus 2008:

  door Henk Doelwijt.

  De garimpeiros omzeilen waar en wanneer mogelijk de autoriteiten in Paramaribo. Maar kunnen niet om de boslanddignitarissen heen. Maar dat is ook niet nodig. De rode loper is permanent uitgelegd voor Brazilianen. Het komt voor dat er in het binnenland goud wordt gemijnd zonder concessie en zonder het bestuur in Paramaribo te kennen. Vaak wordt er maar wat gesmoesd en gesjoemeld tussen dignitarissen en garimpeiros. De bewoners van het binnenland gaan er vanuit dat het hun territoir is. Niet alleen wat er op het land staat maar ook wat zich in de bodem bevindt. Het is een politieke kwestie. Als gevolg dat voorschriften niet worden nageleefd. Het wordt aan de dorpshoofden en kapiteins overgelaten om in hun woon- en leefgebied aan de slag te gaan. Kortzichtigheid ondermijnt traditie, cultuur en gewoonten en veroorzaakt fragmentatie onder de bevolking. Traditie van samenwerking en gezamenlijke leefruimten worden vervangen door eigenbelang en wantrouwen. Het zal niet verbazen dat het leeuwendeel van het goud via back track naar Brazilië en elders verdwijnt. Het mag lijken alsof de kapiteins en andere dorpelingen dik verdienen, maar de garimpeiros kennende met hun gewiekstheid, trucs, streken en oneerlijkheid worden de Marrons met een kluitje in het riet gestuurd.
  Ik denk dat dit overeenkomt met wat ik in mijn eerdere posting (@ 10)heb geprobeerd te verwoorden.
  En mensen, hou op met die ongenuanceerde uitspraken als: etnische zuivering, nieuwe binnenlandse oorlog, enz. Dat is werkelijk van een mug een olifant maken. Ik mag jullie aanraden de pagina Weekend Special van de Times van zaterdag 16 aug. 2008 te bemachtigen, daar staan heel veel leerzame artikelen dit aangaande in.


  Maak melding
 17. De operatie Clean Sweep behelst onder meer het illegale mijnen van de Brazilianen aan te pakken, die in Frans-Guyana al achter de broek worden gezeten, in Guyana het binnenland al hebben “bezet”, met als gevolg moord en doodslag, prostitutie en vernietiging van het milieu (het is daar 100x erger dan in Suriname), in Venezuela hetzelfde proberen en ook in de andere landen in de regio. Wie kan erop tegen zijn deze criminelen (want dat zijn het in grote getalen) te laten zien dat Suriname van Suriname is, en niet van iemand anders? Operatie Stofzuiger lijkt mij een betere benaming dan Clean Sweep (niet erg origineel).


  Maak melding
 18. Maar hoe jij het ook wil bekijken…dan brengen de Braziliaanen meer economische voordeel voor de binnenland bewoners dan die hele regering(FRONT) op dit moment in Su.

  Daarom wie gaat wie lopen zwepen.

  Door domheid en achterlijkheid zitten wij nu met de smerig gebakken peren.

  Front faja op alle Fronten.


  Maak melding
 19. Ik ben het helemaal een met posting #15 en #16. IERDEREEN in Su moet belasting betalen dus ook de bewoners in het binnenland,die zeker niet boven de wet staan.

  het enige wat ik betreur van deze operatie is dat het niet jaren geleden al is gebeurt.

  Maar van mij mogen ze de boel goed schoon vegen en goed ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES