zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname’s potentie aan water nog onbeheerst

Suriname’s potentie aan water nog onbeheerst

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 aug – De voorraden drinkwater waar Suriname over beschikt zijn nog in belangrijke mate ondoorgrondelijk. Dit stelt de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus. Er wordt dan wel getheoretiseerd over economische mogelijkheden, maar meer zit er niet in. Buitenlandse expertise moet dat helpen veranderen.

In samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van de Antillen zal onder meer technologie worden ontwikkeld. Ook de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij doet mee. Er is dringend behoefte aan meer inzicht. “Niet voor niemendal is ons land als zesde rijkste land aangegeven wat watervoorraden betreft”, zegt Allan Li Fo Sjoe, bestuursvoorzitter van de universiteit.

Dat er veel water is, weet een ieder. Alleen valt het moeilijk aan te geven waar de winbare hoeveelheden zich echt bevinden en hoe die aan de man te brengen. Vooral het laatste is een echt ontwikkelingsprobleem. Steeds meer nieuwe woongebieden ontstaan, zonder dat duidelijk is hoe die voorzien zullen worden van goed drinkwater. “Vandaar dat de samenwerking goed uitkomt”, aldus Li Fo Sjoe.

opening
Fernandes Express
BODO Party

10 REACTIES
 1. Hoe wil je het water weer zuiveren??? Het zit vol met kwik, door de massale goudwinning in het achterland. Zelfs het flora en fauna zit vol met kwik. Hier is nooit goed over nagedacht, alleen maar snel geld maken en wegwezen, en een vergiftigd zooitje achterlaten voor het nageslacht.


  Maak melding
 2. Somige mense wilen ales verkoope
  Water kom van de lugt van regen
  So iets moet voor alle mense vrij sein
  Ding griedie mang lai na ienie oen swiet srangang
  Wang ekte regering de vanodoe foe strafoe deng
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding
 3. “Er wordt getheoretiseerd over de mogelijkheden, meer zit er niet in”. Het theoretiseringsvermogen van Surinamers is wereldwijd bekend. Maar dan ook niet meer dan dat. Dus wat wordt er weer ingehuurd? Buitenlandse know how. Gelukkig maar, en terecht.
  En NDP Forever: Ik zou je willen aanraden het water uit de Lawa bij Benzdorp te drinken. Met TWEE handen opscheppen. En het is helemaal gratis. Binnen een jaar krijg je bulten en puisten en lichtgevende ogen. Maar ja, dan zijn we in ieder geval van dat slappe gelul af.


  Maak melding
 4. Het wordt tijd dat men in Suriname goed gaat inventariseren wat er allemaal aan studie’s zijn uitgevoerd op hun grondgebied.
  De winbare hoeveelheden grondwater voor de drinkwaterbereiding zijn genoegzaam bekend. Er is tenminste 1 wetenschapper gepromoveerd op een studie naar grondwatervoorraden en hoe deze beschermd moeten worden in Suriname.

  Het is jammer dat de overheid niet over deze kennis beschikt.
  Volgens mij is het dringend gewenst een inventarisatie uit te voeren naar alle studie’s die in Suriname zijn uitgevoerd.

  De 1e stap zou zijn:
  De NL-universiteiten en NL-adviesbureaus die in Suriname gewerkt hebben benaderen.

  We hoeven niet alles weer opnieuw te gaan doen.


  Maak melding
 5. hahahahahaa, ik ben het met jou eens nummer 5 vooral met HET deel voor NDP FOREVER,wat een grappen maker is die man maar ja wat moet je van zo iemand vinden de ndp zal zeker blij zijn met hem.


  Maak melding
 6. Een heel goede actie.
  We weten dat we water hebben,
  welke kwaliteit, waar op welke diepte, met welk techniek moet het gezuiverd worden zodat het drinkbaar wordt etc.

  alles moet nog onderzocht worden.

  we zijn de 6e land maar weten niet eens een zesde van ons water.

  Papo.


  Maak melding
 7. O ja, eh, what about Para Springs, Blue Diamond, Désha, Whahaha, Basics en nog meer lokale merken drinkwater. Blijkbaar heeft de commercie de winplaatsen van drinkbaar water allang gevonden. Drinkwater wordt zelfs geëxporteerd vanuit Suriname. In flessen van anderhalve liter, één liter, een halve liter en een kwart liter. En de SWM pompt ook zijn water uit Carolina. Maar het zoeken naar meer winplaatsen zal zeker noodzakelijk blijven.


  Maak melding
 8. Ik ben het met Paagal eens.
  Tegen de tijd dat ál het kwik uit het binnenland de stad bereikt, worden de zakkenvullers in de DNA en de Regering met hun goudconsessies misschien wakker!
  Het stuwmeer is al zodanig vergiftigd/vervuild dat het eten van vis uit het meer en drinken van het water sterk wordt afgeraden. Men vergeet denk ik dat het water richting stad/kust ( van hoog naar laag) stroomt, dus ook het kwik. Welk water gaan we straks verkopen en aan wie???? En wat gaan we zelf drinken ? Suriname moet straks zelf kwikvrij water en vis gaan kopen in het buitenland.En dan moet Suriname blij zijn dat het niet door de internationale gemenschap wordt aangepakt , vanwege vervuiling van de Atlantische Oceaan. Powerplate


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES