Surinaamse diesel, gasoline aan de pomp in 2012

7

PARAMARIBO, 11 aug – Suriname zal op zijn laatst in 2012 in staat zijn zelf diesel en gasoline te produceren. Dit zegt Benito Nuboer, topfunctionaris bij Staatsolie. De lokale markt zal volledig worden voorzien. De voorbereidingen zijn in volle gang in zowel Suriname als in Nederland.

In Nederland worden de uitbreidingsplannen voor de raffinaderij te Tout Lui Faut uitgewerkt door Surinaamse en Nederlandse experts. Dat kan nog een jaar tot anderhalf duren. “Dan zullen de activiteiten hier duidelijker worden”, zegt Nuboer. De raffinaderij zal meer moeten leveren dan alleen maar zware stookolie. Dat is zowel voor het bedrijf als Suriname zelf van groot economisch belang.

De stookolie levert relatief weinig op. “Onze olie heeft een unieke samenstelling en staat daarom niet internationaal geregistreerd. Je wordt dan ook niet betaald voor de eigenlijke waarde”, aldus Nuboer. De grootste afnemer is bauxietbedrijf Suralco. De kans op afzetproblemen is groot als die industrie ophoudt. “Als je de olie kunt omzetten in producten die hier worden gebruikt, is de afzet veiliggesteld.”


7 REACTIES

 1. over 1 tot anderhalf jaar dan is de nf en vhp al lang thuis dus dit gat lekker niet door ,want nederland met baas bbd in en regering werk gewoon niet,, dit is slecht en poletieke stunt , om de suri,s weer hoop de geven zodat ze strakjes weeeeeeeer die ouwe opa,s stemmen neee joh , we zijn al lang wakker , mnr vhp en nf,, sjouw de mieterrr op naar osso


  Maak melding

 2. Als het niet maar blijft bij praten, maar doen. Suriname heeft teveel vriendjes politiek.
  En de corruptie stagneert de vooruitgang. Geen enkele Surinaamse regering heeft de kennis, om het volk dat nog geen 500.000 zielen telt te voeden. Het is een schande. Een ieder, (op een paar zielen na) doet niet wat hun door het volk wordt opgedragen. Meestal proberen ze in de 4 jaren ( wanneer ze gekozen worden )zo vlug mogelijk zich te verijken. Soms openlijk en herhaaldelijk. En vanwege politieke consequentie’s worden ze niet vervolgd.


  Maak melding

 3. het is wel te hopen dat de bandieten bende niet aan de macht komt want dan zij ze we terug bij af als de mammoet van drugsdealers moordenaars en oplichters aan de macht komen .mijn mening


  Maak melding

 4. ik hoop dat sranang een keer zelf de specialisme in huis heeft om dit te kunnen realiseren.

  dus veel succes gewenst en zorg dat jullie deze kennis waarboregn en jullie producten goed kunnen beschermen.

  en een ander verzoek waar enige aandacht geschonken moet worden is.
  bewaken van het aantal vaten ruwe olie en verwerking tot……
  zorg dat je een schatkist van het land vult.
  en niet de bakrekening van de corrupte politici etc…

  maar heelveel succes.

  gr. maarten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.