donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieInteresse in Surinaamse palmolie-industrie groeit

Interesse in Surinaamse palmolie-industrie groeit

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 11 aug – De belangstelling voor het opzetten van palmolie-industrieën in Suriname neemt toe. Naast Chinese en Indiase zakenlieden hebben zich nu ook Nederlandse investeerders aangemeld. De laatste groep wil zich gaan onderscheiden van de rest.

Waar China Zhong Hen Tai gewantrouwd wordt wat betreft milieuzorg, zal dit soort weerstand mogelijk minder zijn bij Quality Palm Oil Suriname. Dat heeft onder meer te maken met het voorgenomen teeltgebied, de oude suikerplantage Mariënburg. “In andere landen worden bossen open gekapt om plantages aan te leggen. In Suriname hebben we het geluk dat er al plantages bestaan”, zegt woordvoerder Soewarto Moestadja tegenover de Ware Tijd.

De infrastructuur zal hooguit wat worden aangepast. Intussen is reeds ruim drieduizend hectare grond overgedragen aan het Nederlandse bedrijf. Het wachten is nu op toestemming van de overheid. “We denken dat de regering gevoelig zal zijn en inderdaad dit project zal omarmen. Hoe dan ook, Mariënburg moet bedoeld zijn een herboren gebied te worden”, aldus Moestadja.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

14 REACTIES
 1. Ach wat maakt de nederlanders zo verschillend van de chinezen en indiers.
  Winst oogmerk is de same, verschil is we hebben een historie met de bakras. Ik denk dat door de kolonialistische sentimenten in onze samenleving deze mensen de voordeel van de twijfel krijgen. Dat wil eigenlijk zeggen we kiezen ervoor om liever door de bekende onderdrukker weer geexploiteerd te worden.
  We moeten goed onderhandelen met deze landen, want de grondstoffen zijn van ons!!


  Maak melding
 2. onbegrijpelijk? Er is drieduizend hectare grond toegekend aan het nederlands bedrijf en de regering en het parlement hebben hiervoor geen toestemming gegeven. wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding
 3. De minister heeft zich verstopt…rede.. kosten wat het ook zal mogen kosten….a pa wan serie ing bakba fu wan doni.

  Toen het bloeide & groeide in de palmolie, wat heeft die domkop gedaan….juist th’m…..vernietigen.

  En wat willen deze zogenaamde geschoolde jongens nu anno 2008.
  Dat ding weg doen voor appel en ei!!!!!!!!!!!
  Draag zorg dat Suri dat ding weer laten bloeien…en stop met het nemen van smeer geld om land en volk te verkopen.

  Dit is een van de zoveelste domoren gedrag van Front..ipv eigen Suri’s ……nee !!!!!! buitenlander is beter…deze Katibo lover moeten gauw !!! oprotten !!!.


  Maak melding
 4. Ik ben benieuwd hoeveel Sur. gaan klagen dat weer een Ned. bedrijf in Sur. wil gaan vestigen. DSB mag zich niet vestigen in Ned., maar de ABN-AMRObank was wel jaren in Sur. Nu weer dit.
  Sur. heb respect voor land en volk en blijf op twee benen staan.

  Janny.


  Maak melding
 5. Snekie-tere: Wie heeft de grond toegekend aan het bedrijf? Van wie was die grond? Van paé-petje? Overigens zie ik liever een Surinaams/Nederlands combinatie met een deugdelijk milieu- en bedrijfsplan (goed voor de inwoners van Mariënburg), dan een draken-Chinees met alleen maar destructieve bedoelingen en Chinese arbeiders. Deze combinatie wil de mensen van Mariënburg aan werk helpen en dat lijkt me goed. Maar vooral: Uitkijken, uitkijken en nog eens uitkijken.


  Maak melding
 6. Welk maatschappij het project doet herleven er zal toch winst voor Suriname zijn zij het met een minder dan met de andere. het is dus aan Suriname met wie ze in zee gaan.
  Brinswijk frusteert dit proces en vergeet zelf dat hij niet alleen lokale bevolking, maar de totale Surinaamse gemeenschap schade heeft berokkend door masten op te blazen. de economie in het binnenland lam te leggen door de onveilige situatie die hij c.s. veroorzaakte. de financiele malaise waarin wij kwamen door de devaluaties door de binnenlandse oorlog. schade door benzine tekorten en schaarste van allerlei goederen.


  Maak melding
 7. Harry.

  Ik ben het niet eens met jouw betoog. Ik vind het wel kort door de bocht om te zeggen dat Brunswijk dit proces frustreert. Heb je je wel afgevraagd waarom de mensen van dat gebied zich verzetten tegen de komst van een oliepalmindustrie? Weet je hoeveel oerwoud voor z’on oliepalmproject moet wijken en wat de gevolgen daarvan voor het milieu zou kunnen zijn.

  Ik had ergens gelezen dat de Chinezen de opbrengst van de oerbomen, die met de grond gelijk gemak zouden worden,zouden gebruiken om een deel van het project te financieren. Waarom kiezen ze dan niet voor Patamacca? Daar was vroeger toch al een bloeiende oliepalmindustrie? Die zouden toch weer in bloei kunnen brengen? Nee hoor in Patamacca valt er niks te verdienen met hout, dus valt Patamacca buiten de boot. Ik geef de lokale bevolking van dat gebied groot gelijk als ze zich verzetten tegen zo’n megaproject. Vroeg of laat als de investeerder genoeg geld verdient heeft, verkast ie weer naar China en de lokale bevolking zullen opgezadeld zijn met al die shit die achtergelaten hebben, met alle gevolgen van dien.

  Waarom ziet een Nederlandsbedrijf het wel zitten om een oliepalmindustrie op te zetten te Mariënburg, waar er ooit al een plantage was? Ik juich dit project toe. Men hoeft geen kersverse gebied open te gaan kappen om “Obe” te plannen. Ik weet niet of sommige van jullie dat weten. Obe groeit heel gemakkelijk hoor, dus kan er een boomin oliepalmindustrie op Mariënburg verrijzen.

  Harry.Jouw verhaal over de binnenlandse oorlog is aan de subjectieve kant. Na 1980 begon de economie van heel Suriname en niet alleen het binnenland bergafwaarts te gaan. Ik kan erover praten. Mijn ouders hadden vroeger een winkel die goed liep in het dorp waar we vandaan komen maar na 1980 werd het steeds moeilijker om in te kopen in Paramaribo. Alles werd schaarster en duurder met alle gevolgen van dien.

  Peace out,

  Kwamma(de Saamakka)


  Maak melding
 8. John op 7 met jow kan ik praate
  Bouta ga Sranang weer goet maake
  Ik kan je beloove john Bouta ga niemand meer doodmake
  Want iedereen is now bang om met hem te kletse
  De mense hebbe nu respek voor hem
  A mang na Basie Ala sma e gie ing respect
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding
 9. Eindelijk een beetje goed nieuws voor Commewijne. maar eerst de distict Commissaris van Commewijne naar huis sturen. Die man wil niet eens in Commewijne wonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES