Inheemsen zien kansen voortschrijdend Suriname

7

PARAMARIBO, 9 aug – Inheemsen zien de ontwikkeling van Suriname niet als een bedreiging, maar als een uitdaging. Dit is precies de reden waarom de strijd om behoud van het fysieke leefgebied zal worden voortgezet. Organisaties als de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden nemen het voortouw.

De strijd moet op meerdere fronten gevoerd worden. Lokaal worden de meer traditionele leefgemeenschappen bedreigd door ondernemers. Met of zonder toestemming van de overheid wordt gegraaid naar bodemschatten. Dat zorgt niet alleen voor milieuverontreiniging, het is ook een regelrechte aanslag op de gezondheid. De visvoorraden bijvoorbeeld staan hier en daar al onder druk.

In het Van Blommenstein stuwmeer, in het district Brokopondo, is er sprake van chronische kwikvervuiling. Dat heeft direct te maken met de goudkoorts in het gebeid. “Daar de lokale gemeenschappen voor hun eiwitvoorziening afhankelijk zijn van vis, staan zij meer dan ooit blootgesteld aan een chronische kwikvergiftiging”, zegt Paul Ouboter van de Anton de Kom universiteit tegenover de Ware Tijd.

Het kwikgehalte in vissen die gevangen zijn in het meer is ruim honderd procent meer dan internationaal toelaatbaar wordt geacht. Toch worden er dagelijks grote hoeveelheden van gevangen en geconsumeerd. Organisaties die zich het lot aantrekken van de leefgemeenschappen hebben vaker aan de bel getrokken. Volgens de Vids zal alleen sprake zijn van evenwichtige ontwikkeling als de lokale bevolking medezeggenschap krijgt.

7 REACTIES

 1. En wat doet de inheemse zelf? Op die steen gaan zitten wachten tot de vooruitgang naar hem toekomt.
  De inheemse dorpshoofden hebben nog nooit een eensluidend blok gevormd. Ruzies onderling zijn aan de orde van de dag. Het betoog van de heer Ouboter is algemeen bekend, maar nóg worden er geen afdoende maatregelen getroffen. En dat hoef je van de inheemsen ook niet te verwachten. Ze gaan door met vis eten totdat ze straks zelfs in het donker kunnen zien…


  Maak melding

 2. volgens anderen zijn de inheemsen nomaden.zijn mensen die je eigenlijk zouden kunnen vergelijken met trekvogels deze hebben geen vaste woonplaatsen.

  en dit maakt het juist moeilijk voor de indianen dat eigenlijk aanspraak maakt op heel zuid en noord america.tevens canada.door de verdrijving van de westerlingen zijn deze tot nomaden gedwongen te leven.het was een kwestie van run for your life.


  Maak melding

 3. Daarom zou men strenge controle moeten houden op de illegale goudwinning. Ook zou men maatregelen moeten nemen om het milieu te ontlasten, zodat deze zich weer kan herstellen. Dit kan jaren duren maar beter te laat dan nooit.


  Maak melding

 4. Bij net een kijkje gaan nemen in de “Palmentuin”. Het graf van v. Sommelsdijk ziet er niet uit. Verder zie je door al die hosselaarsstandjes de ware aard van die dag niet meer. Warm en stoffig met hier en daar een poku.


  Maak melding

 5. @Alex
  Sommig mensen nemen elke kans te baat om te etaleren dat hun knnis en inzicht minimaal is.
  Veel indianen waren altijd al nomadisch. Niet alle indianen waren nomadisch. Meestal is het nml een direct gevolg van de leef wijze: wel of niet voor een groot deel afhankelijk zijn van de jacht. in een noten dop samengevat; In NAm volgde de stammen de trek van de bizon. In Midden Amerika an het Ands gebied waren er vooral stabiele landbouw kolonies en in het oerwoud treft men rondtrekkende goepen die meestal enkele vast pleisterplaatsen kennen.
  De werkelijkheid is heel anders dan die in de (cowboy) films.


  Maak melding

 6. nues,
  doet er niet toe wat ik wil etaleren.maar ik weigert gewoon om het spelletje met jou te spelen.tenminste als je mij wilt begrijpen.

  ik doe echt niet mee aan goedpraterijen van de piraten des tijd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.