zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNauwere culturele banden Nederland - Suriname

Nauwere culturele banden Nederland – Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Nederland moet de liefde van Suriname beantwoorden en de culturele banden met de vroegere kolonie versterken, betoogt Pieter Broertjes in de Volkskrant. De roep om nauwere culturele banden met Nederland is groter dan ooit, maar de liefde wordt niet beantwoord. De mentale afstand is aan Nederlandse kant erg groot.

Drie decennia stond de politieke klok stil in afwachting van betere tijden. Het is toch te gek dat Lubbers (12 jaar premier vanaf 1982) en dat Kok (8 jaar premier sinds 1994) Suriname nooit hebben bezocht. Sterker, koningin Beatrix heeft nooit meer een voet aan land gezet sinds Bouterse aan de macht kwam. Een officieel bezoek van de huidige president Venetiaan in 1992 wacht nog altijd op een contrabezoek van haar. Dat doet pijn en is diplomatiek ongehoord.

Het is de verdienste van premier Balkenende dat hij deze magische cirkel in 2005 heeft doorbroken bij de viering van dertig jaar onafhankelijkheid. En onlangs in mei was hij weer present op doorreis naar Peru en er zijn plannen om in december opnieuw langs te gaan. Ze noemen hem in de volksmond niet voor niets ‘flexi’; dat is iemand die het juiste gevoel heeft voor de aard van Surinamers.

Lees verder in de Volkskrant

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Oke dan, Pieter Broertjes, je snapt dat ding. Alleen: ik zie nog geen Surinamer op klompen en een Nederlandse vrouw in een koto. Of is dat te ver gezocht? Maar de intentie van je betoog is duidelijk.


  Maak melding
 2. Piet Broertjes is zeker vergeten dat je liefde niet kan afdwingen of eisen, kijk maar naar Indonesie, ook daar was de koningin in 25 jaar niet meer geweest.
  Ik begrijp de beste man wel maar wat nu niet zal ooit wel weer komen en ik schat dat het nog vijf jaar zal duren.


  Maak melding
 3. @ 4: Ik geef maar een voorbeeld. Ik had ook andere kleding kunnen noemen, maar koto kwam het eerst mijn hoofd op. Heb ik iets lelijks gezegd, of zo? Is koto een scheldwoord?


  Maak melding
 4. nu is de relatie goed te noemen tussen nederland en suriname als de mammoetblok aan de macht komt onderleiding van die crimineel bouterse zijn we terug bij af want zo dom is hij, hij moet toch niets van die witte mensen hebben maar zelf heeft hij zijn schaapjes verlopig op het drogen en die domme massa die niets heeft loopt achter hem aan.


  Maak melding
 5. Verandering zoekt weer de confrontatie zwart-wit met blakka bakra op. Waarom?
  Verandering betekent anders denken, doen, leven enz. als voorheen.
  Koto, sari, jarre, pangi, drie-delig pak of spikrie broekoe wat maakt het uit?
  Verandering betekent niet alleen andere kleding of schoeisel, maar van binnenuit als mens veranderen is het allerbelangrijkste.
  Weg met het zwart-wit, creool-hindustaan, javaan-indiaan of chinees-braziliaan gedoe.
  Je bent Surinamer of je bent het niet! Punt!
  Das


  Maak melding
 6. Citaat: “Nederland moet de liefde van Suriname beantwoorden ”

  Is dan wel een haat liefde verhouding.

  Trouwens klompen! Heb ik ooit geprobeert. Mijn hielen doen nog pijn. 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES