Nog hoop voor palmolie-industrie Oost-Suriname

8

PARAMARIBO, 7 aug – Er is nog alle reden te hopen dat de palmolie-industrie in Oost-Suriname nieuw leven wordt ingeblazen. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De regering wil de regio niet zonder meer opgeven. Veel hangt nu af van de lokale bevolking.

Het verzet tegen de vestiging van investeerder China Zhong Hen Tai zal dan wel plaats moeten maken voor een inschikkelijker houding. Zover schijnt het maar niet te kunnen komen, ondanks inspanningen vooral de voordelen te benadrukken. Toch wordt de moed niet opgegeven. “We gaan nog een poging ondernemen onze binnenlandbewoners mee te krijgen”, zegt Raghoebarsing.

Dat moet dan wel binnenkort gebeuren. De Chinese investeerder heeft al een bankgarantie verspeeld, omdat niet op tijd kon worden aangevangen. Voorlopig wordt nog niet gedacht aan het beschikbaar stellen van een ander gebied. Het Patamacca-gebied heeft in de jaren zeventig al een bloeiende palmolie-industrie gekend. Zover zou het weer kunnen komen. “Onze ontwikkeling hebben we in eigen hand, we mogen dat niet weggeven”, aldus Raghoebarsing.


8 REACTIES

 1. De regering kan beter een andere plek uitzoeken maar niet in het oosten van Suriname
  We moeten na gaan wat Suralco en Billiton voor de lokale gemeenschap heeft achtergelaten
  Inprincipe niets dus we moeten voorkomen dat het weer gaat gebeuren.


  Maak melding

 2. hebben jullie dan niks geleerd vanaf de onafhankelijkheid?

  ja jullie hebben geleefd maar hebben jullie nu daadwerkelijk iets bereikt zonder financiele en expertise hulp vanuit het buitenland?

  euh wat is hier uw antwoord op mijnheer de president Venetiaan?

  ik weet het niet ik zit in de bananenindustrie en voor lastige vragen moet je bij mijn kornuiten zijn.

  ps. was wel gezellig laatst op je tuinparty jammer van al die duistere figuren van die andere partijen. wie was dat met al die bling bling om zijn nek? dat zijn toch geen politiek vrienden? in italie . maar volgende keer zorg ik wel voor de hapjes. jij lust toch graag ingibanas toch?


  Maak melding

 3. @ Maarten: Ga niet interessant doen, jongu! Je weet nog niet eens wat constitutie van het parlement is. Volgens jou is de minister van Financiën een vrouw. Nou vraag ik je! Je bent nog nooit op een feestje van Venetiaan geweest. Ik vrsag me trouwens af of je ooit in Suriname bent geweest!! Is dit lullen om het lullen, of ben je echt zo dom! Wat het parlement probeert is coûte qua côute te proberen niet nog meer land aan de Chinezen te verkwanselen. Er is al genoeg naar de kl… gegaan in Suriname door dergelijke maatschappijen en vooral door reacties als de jouwe. Ga niet meejanken met die grote ondoordachte meute, maar geef eens een eigen mening. Ik wed dat je niet eens weet hoe de minister van Sociale Zaken heet. Dus tapoe mofo brada.


  Maak melding

 4. beste mensen,

  ook deze project gaat door, en natuurlijk vind men dat goed.
  oke, maar is er een project dat ooit is opetart waar de surinaamse bevolking een voordeel aan heeft gehad………NEE.
  en dat zal ook zo blijven. mocht het toch door gaan (wat allang is beslist door china) zullen er weer een paar honderd chinezen in suriname landen.


  Maak melding

 5. In verband met klimaatverandering is het van belang mee te nemen dat de bodem onvruchtbaar wordt, waar je palmoliebomen plant en ook het feit dat het niet het land van de chinezen is, en ze de boel vernietigen.
  Niemand kan dit gaan maken in China, ook een chinees niet.
  Wij geven al onze bodemschatten voor een appel en een ei weg, terwijl er zoveel jonge mensen werkloos zijn, of voor een hongerloon moeten werken.

  Suriame roept om goede en integere leiders en een kritisch volk. Het lijkt alsof we allemaal lamgeslagen zijn en alles maar laten gebeuren.

  Redt ook de bacovenindustrie..Niet verkopen, vooral de grond niet. Weg met al die buitenlandse Chinezen en laat Surinamers zelf het werk doen.

  Vernietig de natuur niet!!! Weg met de palmolie, we kunnen het ook met de cocosolie doen. Palmolie is alleen in het voordeel van het buitenland.

  Ga maar na hoede chinezen in Chili de natuur vernietigen en de bevolking onderdrukken.

  De Chinzen zijn bezig de hele wereld over te nemen.


  Maak melding

 6. Voor de palmindustrie zal men zeker chinezen nodig hebben. De lokale bevolking zal niet geschikt zijn voor het zware werk en de lonen zullen ook niet zo laag zijn. Zal het een surinaams bedrijf worden of zal het bedrijf al het verdiende geld meenemen naar china? Wat zijn dan de voordelen voor Suriname, want de luie gasten zullen zeker niet werken. Die krijgen allemaal een uitkering van Vene. Dus jammer. Is zon bedrijf dan wel nodig. Kan Suriname zelf niet investeren? Surinamers zeggen het altijd dat ze vindingrijk zijn en dat ze het beter weten en kunnen. Maar zou dit niet een leuke taak kunnen zijn voor de Surinamers om het op te zetten?

  Petje af voor de luie mensen. Kan Vene mijn vraag beantwoorden waarom jonge en zelfs oude geleerde Surinamers het land verlaten om te vestigen in nederland en nederlandse Antillen.

  Dus het berdijf zal twintig duizend chinezen binnenland op voorwaarde dat ze een surinaams paspoort zullen krijgen en dat ze vijf jaren lang gratis voor het bedrijf zullen werken. Goed he, moderne chineze slavernij. Verschilt niet veel van de Indiers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.