zondag, december 10, 2023
HomeOnderwerpenMedia en literatuurBoek met portretten Javaanse ouderen

Boek met portretten Javaanse ouderen

-

Does Travel & Cadushi Tours

De titel van het nieuwe boek van de Zoetermeerse schrijfster Henriëtte Mingoen is ‘Stille passanten’. In het boek zijn levensverhalen opgeschreven van Javaans-Surinaamse ouderen. Verhalen die meestal beginnen op Java, voortgaan in Suriname om veelal te eindigen in Nederland.

Het boek van Mingoen wordt op 9 augustus a.s. gepresenteerd op de Haagse Hogeschool. Een van portretten in het boek is die van Diman Matredjo uit Den Haag. Hij kwam eind jaren 30 met zijn vader naar Suriname.

Bekijk het videoverslag op de website van TV West.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

10 REACTIES
 1. mijn respect voor deze hardwerkende surinamers.anderen hebben hun leven gegeven als nederlanders maar begraven in suriname.deze konden zich tijdens de onafhankelijkheid niet verplaatsen en zijn dus ook automatisch surinamers geworden.moge deze in vrede rusten.


  Maak melding

 2. mijn opa en kameraden tussen 10 en 11 jr.waren thuis op java op straat aan het spelen toen ze door ned. gelokt werden met speelgoed naar de boot.toen ze naar huis wilden zaten ze midden op zee.die kameraden zijn in sur. hun familie geworden.en dit is niet met alleen mijn opa gebeurt.en je leest het ook niet in de geschiedenis boeken.


  Maak melding

 3. @2

  De Afro’s beweren dat de Javanen en Hindostanen op vrijwillige basis naar Suriname zijn vertrokken.
  Slechts weinigen hebben die keuze gemaakt. Velen zijn geronseld en onder valse beloftes naar Suriname gebracht.

  Dus ook bij de Javanen zijn er families uit elkaar gehaald, dit wist ik niet.
  Voor zover mij bekend is dat niet onder de Hindostanen gebeurd.

  @3

  Troost je. Mij wordt vaak gevraagd of ik uit India/Pakistan kom. Als ik zeg dat ik van Suriname ben, dan word ik verbaasd aangekeken.
  Zo heb ik een keer uitgebreid verteld over de kontraktarbeiders.
  1 Collega zei toen, dat zijn voorouders schoften zijn geweest en dat hij zich er diep voor schaamt.
  Een andere haalde de schouders op en vond dat hetgeen haar voorouders hebben gedaan, paste in het leven van toen, dus waarom zij zich schamen. Ik was overrompeld door haar onbeschoftheid en het goedpraten van wat haar voorouders hadden uitgevreten.

  Intussen leg ik het niet meer uit, dat Suriname niet alleen bestaat uit Afro’s.
  Dat de blanken in het jaar 2008 nog steeds niet weten hoe de Surinaamse bevolking is ontstaan, is een fout van de blanken zelf.
  Ze vinden het al niet leuk te weten hoe hun voorouders zijn omgegaan met de slaven, dus waarom ook nog weten over de
  kontraktarbeiders?

  Maar het ergste vind ik dat Surinamers onder elkaar geen eenheid vormen, elkaar discrimineren, elkaar met de grofste woorden benaderen.
  Zoals Surinamers elkaar op wkn benaderen, zo gaat dat ook in het echte leven aan toe.


  Maak melding

 4. Prema,

  Nog steeds gaan menigen nederlanders uit dat Javanen/Hindoestanen uit VRIJWILLIGE basis naar Suriname zijn gegaan! Zij geloven niet dat Javanen/Hindoestanen in de plantages te werk worden gesteld.

  Ik ben het soms beu ze te moeten vertellen dat de bevolking van Suriname uit meerdere etniciteiten bestaan, dan alleen maar AFRO-Surinamers. Sommige Nederlanders zien nog STEEDS dat Roti een NEGER-gerecht. Omdat “de Surinamer” een neger is…

  Ik ben met je eens dat er geen eenheid is onder de Surinamers, men benadert elkaar vanuit een racistische bril. Het duurt een generatie verder voordat ALLE Surinamers moeten inzien, dat dat niet door kan gaan! Want het houdt verdere ontwikkeling en opbouw van Suriname in de weg.
  Ik voel me echt verbonden tot al die halfbloedjes, hoe zij soms door bepaalde etniciteiten in Suriname min of meer gedwongen zijn partij te moeten kiezen uit bepaalde etniciteiten.

  Mijn neven, nichten, ooms en tantes zijn niet eens meer 100% javaans meer…ik bedoel maar.


  Maak melding

 5. Hallo
  Ik erger mij sinds jaar en dag aan mensen die niet ronduit zeggen dat ze Surinamer zijn maar zich altijd verschuilen achter “ik ben in Suriname geboren.”‘Ik lijk niet op een doorsnee Surinamer Maar ik heb mij altijd bekend gemaakt als Surinamer. Om U een voorbeeld te geven: Binnenkort komt er een boek over mij uit in Amerika en ik heb erop gestaan dat de titel als volgt moet zijn.
  EDDY TAYTELBAUM
  SURINAM BORN CONJURER
  AND MASTER CRAFTSMAN

  tROOST u, DE iNDONESIERS ZIJN NOG VEEL ERGER , DIE GAAN GEWOON GEBUKT ONDER HUN INDISCH ZIJN.Ter compensatie noemen zij zich Indo”s Ik weet er alles van want mijn vrouw is een indische en wij hebben er vaak ruzie over.
  Om een beetje meer over mij te weten te komen ,voer mij naam in op Google dan begrijpt U beter waarover ik het heb.

  Vriendelijke groeten Eddy Taytelbaum

  (P.S. ik ben 83 jaar )


  Maak melding

 6. Eddy,

  Ik zelf heb een HEKEL aan van sommige Surinaamse-Javanen, die menen een “Indo” te willen categoriseren! Ze moeten zich schamen hoe zij in Suriname terecht zijn gekomen. Ik hoop dat hun voorouders uit hun graf komen en hun halzen wurgen!

  Als Surinaamse-Javanen zich willen voordoen als een “Indo” hebben zij inderdaad een minderwaardigheidscomplex, een interne racist, die denkt onder de noemer “Indo” zich beter te voelen.
  Niet wetende dat die “Indo” vaak cultuurloos, traditieloos, taalloos en vaak slappe aftreksels zijn tussen een kamponghoer en verdwaalde Jan Soldaat! Terwijl een Javaan van Suriname in hun genen cultuur, taal en traditie meenemen ja en dat sinds 1890!

  Eddy, via google kom ik steeds over magic cards te weten….? heb je geen eigen website? Ik ben geinteresseerd


  Maak melding

 7. INDO– In Ned.Door Omstandigheden.
  wij zijn vrijwillig hier naar toe gekomen.en ja ik ook,erger mij aan mijn javaanse landgenoten die schamen dat ze uit sur. komen en zich indo noemen.meestal zijn het degene die een relatie met in indo hebben.


  Maak melding

 8. Soepar,

  Die Surinaamse-Javanen die zich schamen voor hun “suri”-afkomst en liever onder het labeltje “Indo” willen verscharen, zijn vaak degenen die weinig tot geen benul hebben over hun culturele Javaanse erfgoed. Zij hebben nog hun koloniaal denkwijze en denken dat alles wat Javaans is, inferieur is!
  Ik vraag me af wie die Borobudur (een van de 7 wereld wonderen) en de Prambanan hebben gebouwd toen de witte man nog in een babaarse tijd leven….

  P.s.:
  Mocht ik weten waar je het boek kan bestellen, laat ik je weten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES