dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurMini tentoonstelling in Readytex Art Gallery

Mini tentoonstelling in Readytex Art Gallery

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 aug – Morgen (7 augustus 2008) gaat in de Readytex Art Gallery een nieuwe mini feature van start. De mini tentoonstelling wordt zoals gewoonlijk gehouden in de grote voorzaal van de gallery maar zal deze keer toch, letterlijk en figuurlijk, een ander tintje hebben. In plaats van de gebruikelijke veelkleurige compositie’s wordt de aandacht in nu opgeëist door de sprekende zwart witte portretten van de getalenteerde kunstenaar Soeka (Henry Soekarman Kartotaroeno). Het werk van Soeka is in een klasse apart, en presenteert aan het publiek een stijl die niet door veel hedendaagse kunstenaars in Suriname gehanteerd wordt. Adembenemende zwart-witte portretten, boordevol expressie zijn ondertussen kenmerkend voor deze bescheiden maar uiterst bekwame kunstenaar.

Soeka werkt niet uitsluitend, maar wel het liefst in zwart wit en zijn obsessie is geconcentreerd rond de gezichten van de zwarte mens. Het resultaat is levensechte weergaven van voornamelijk mannen, vrouwen en kinderen van Afrikaanse oorsprong. De kunstenaar is echter niet alleen geïnteresseerd in het zo realistisch mogelijk portretteren van zijn gekozen subjecten, maar is hoofdzakelijk geobsedeerd met het vastleggen van emoties en uitdrukkingen. Hoewel de accuratesse van de anatomie in zijn werkstukken indrukwekkend is, zit bij hem het bijzondere dan ook daadwerkelijk in de geanimeerde uitdrukkingen, de emoties en de sprekende blik in de ogen. Elke aanschouwer wordt onvermijdelijk verleid tot speculatie over de oorsprong van en het verhaal achter de expressieve gezichten in het werk van Soeka.

Soeka heeft een gedeeltelijke kunstopleiding aan het Nola Hatterman Instituut genoten, maar uiteindelijk is het zijn aangeboren talent en inherente liefde voor het vak die hem hebben gemotiveerd zich door middel van zelfstudie verder te bekwamen in het vak. Ondertussen is Soeka uitermate begaafd in het creëren van realistische zwart-witte kunstwerken in conté op papier en olieverf op doek. Zijn vaardigheid kan nimmer in twijfel getrokken worden en ook zijn techniek, vooral bij de zwart witte olie schilderijen, is bewonderenswaardig. Velen maken de vergissing te denken dat de olieverf portretten met houtskool getekend zijn, maar de artiest hanteert zijn verf en kwast ondertussen met zoveel expertise dat hij elk gewenst effect hiermee weet te creëren.

De portretten van Soeka beelden niet alleen een realistisch ogend gezicht uit, maar meer nog insinueren zij een levensverhaal, een mens in contemplatie van zijn behoeften, eisen, wensen en grieven.
Dit zijn de elementen in de kunstwerken van deze mini feature die elke aanschouwer zullen boeien en nieuwsgierig zullen maken naar de het verhaal achter die emoties.
De mini feature van Soeka loopt van 7 tot en met 23 Augustus en is te bezoeken tijdens de normale openingstijden van de gallery. De Readytex Art Gallery is open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur en op de zaterdag van 8:30 tot 13:30 uur en is gevestigd aan de Maagdenstraat 44 boven, in het Readytex winkel gebouw.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES