zaterdag, december 9, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijRecht op land Surinaamse Inheemsen nog issue

Recht op land Surinaamse Inheemsen nog issue

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 aug – Het recht op land is nog steeds een issue voor de ruim tienduizend Inheemsen in Suriname. Dit stelt de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS. Pogingen de politieke agenda te bereiken zijn tot nog toe meer individueel geweest. Dat lijkt te gaan veranderen dankzij een aantal recente ontwikkelingen.

Binnen de groep zijn er individuen die bijvoorbeeld het formeel aangeven van een Dag der Inheemsen als een sprong vooruit zien. De weg naar erkenning van eeuwenoude rechten zou stappen dichterbij zijn. “Middels het uitroepen van de Dag der Inheemsen op 9 augustus 2006 is de basis gelegd voor de algehele erkenning van de rechten van de Inheemsen”, zegt OIS-voorzitter Nardo Aluma tegenover Dagblad Suriname.

Het optimisme binnen de groep heeft in elk geval een opkikker gekregen. “Hoewel het vraagstuk nog steeds niet is opgelost, blijven wij hopen dat dit zo spoedig mogelijk wordt aangepakt”, aldus Aluman. Een pijnpunt is vooral het toestaan van economische activiteiten door de overheid in Inheems woongebied. Bepaalde gemeenschappen worden zelfs bedreigd met verwijdering.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

9 REACTIES
 1. Als er een bevolkingsgroep is die niet alleen in Suriname, maar ook in beide Amerika’s het recht zou moeten hebben op een vrije dag en het recht op aanzienlijk deel van het land, zijn het de Inheemsen wel. Een ieder weet dat dat de autochtone bewoners van ons land zijn; om land moeten vragen of zelfs smeken, zou deze groep nooit mogen! Er zijn groepen mensen die zich tot de OAS hebben gewend om zich op grond van een eeuwenoud verdrag, dat namens Suriname bovendien niet eens getekend was door Surinamers, maar door koloniale machthebbers, zich land in Suriname te laten toewijzen! Schandalig ! En dan zouden mijn broeders nu moeten smeken om land?
  Dan is er nog een figuur bij ons bezig land te verdelen onder mensen die op hem lijken! Het meest grappige is dat de president van Suriname erbij zit en er naar kijkt. Ik zou bijna willen zeggen: Het is weer tijd voor aktie! Voor onze mensen in Nederland: De beste stuurlui staan aan wal; kom hier wat doen en zeik niet zoveel van grote afstand! Verschuil je niet achter alle bekende excuses (laat de surinaamse regering dit en dat doen of als het verandert in Suriname dan…), maar kom zelf helpen doen! Jullie kennis, hulp en kritiek (maar dan wel hier) is meer dan welkom!


  Maak melding

 2. @ Snekie-tere, wacht even. Voor die ingi-sma maakt het geen donder uit. Voor de Surinaamse economie hebben deze mensen nul en generlei waarde. Jammer, maar het is zo. Dat hebben zij zelf over zich afgeroepen. 9 augustus is de dag van de inheemsen. Zij gaan er zelf aan voorbij. Feestje en kraampjes in de Palmentuin. En daarna? Terug in het bos, en niet verder lullen. Begrijp je me? Los zand. Rommel opruimen en wegwezen.


  Maak melding

 3. wanneer zal het recht tot zijn recht komen of moet men oorlog voeren.

  niemand weet wat er precies in het binnenland van suriname plaatsvindt waar de inheemsen gevestigd zijn.de overheid bemoei zich helemaal niet met de zeden en gewoontes van deze landgenoten.en zolang dit zo blijft zal men echt geen last hebben van deze mensen.

  neem bijvoorbeeld palumeu daar liepen de indianen vroeger bloot maar nu niet meer.met de komst van de stads arbeiders op het vliegveld zijn deze verder het bos ingetrokken.omdat de vrouwen werden toen gebruikt/misbruikt.er zitten nog een deel op palumeu vliegveld maar de grootste deel is weg vertrokken.


  Maak melding

 4. zo zit de wereld toch in elkaar. de sterkste wint. In Brazilië worden in het Amazonegebied steeds weer inheemsen middels geweld van hun woongebied verdreven. Welke inheemsen bedoeld men in Suriname dan. Die in het verre binnenland wonen of zij die al in Inheemse gemeenschappen wonen. Er zijn er veel leefgemeenschappen van de inheemsen of niet. Of moeten wij de nomaden opsporen en zeggen, hier is jouw gebied ga niet verder dan die berg, die rivier of voorbij de savanne. een reservaat naar Amerikaans model en als er rijkdommen in de grond zitten verjagen. Die Inheemsen zwerven al eeuwenlang rond, laat ze hun gang maar gaan. Maak gewoon de wegen naar de inheemse gemeenschappen begaanbaar creeër werkgelegenheid dan blijven de mensen inclusief de jongeren er wonen. Hoeveel mensen wonen nu nog te Kasipora bijvoorbeeld of redi Doti. Hoeveel hindoestaanse en javaanse gemeenschappen zijn er aan de rechteroever van de Commewijne niet vernietigd. de enige weg verwaarloosd, de dijk verwaarloosd. geen enkele regering keek ook om naar die mensen.
  Het was de NPS, VHP, PNR en versiering (kembangan)KTPI die toen aan de regering zaten. Tot nu toe heeft de politiek geen oog voor de gewone mensen. misschien als Somo president wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES