Opening hip-hopschool in Suriname

29

PARAMARIBO, 5 aug – Suriname heeft sinds afgelopen weekend een hip-hopschool. Op 1 maart 2008 vond er reeds een pre-opening van deze Hip Hop school, genaamd FAYA plaats in het Cultureel Centrum Suriname (CCS). De naam FAYA staat voor ‘For All Young Arts/ Artists en is opgericht door Jeffrey Roberts (Stepcreator), Marlon Stjeward (Turbosquad) en Vanessa Veldhuis (stichting VVFLEX).
Samen hebben zij de krachten gebundeld en dit resulteerde in een nieuwe organisatie, met een internationaal karakter: hiphopschool FAYA”

Dit maakte een van de initiatiefnemers, Vanessa Veldhuis van de Stichting VVFLEX, vorige week bekend via de Amsterdamse omroeporganisatie FAYA FM. Na enkele maanden van voorbereidingen opende de Hip Hopschool ‘FAYA’ op 3 augustus jl. officieel haar deuren in het Cultureel Centrum Suriname (CCS). VVFLEX is een jonge culturele organisatie die zich richt op artistieke talentontwikkeling en groei van opkomende artiesten/ jong talent. De stichting werkt zowel in binnen- als buitenland.

Op de hiphopschool wordt aandacht besteed aan alle elementen van hip hop, zoals rap/mc-ing, dans: bboy-ing, turntablism, maar ook aan graffiti, en andere elementen waaruit deze lifestyle bestaat zoals theater, muziek en in een later stadium aan multimedia en merchandising. Jongeren kunnen zich op deze school verder bekwamen op een hoger niveau in de Hip Hop middels coaching en kadertrainingen. Ook andere geïnteresseerden die affiniteit hebben met de hiphop cultuur en kunsten kunnen zich inschrijven.


29 REACTIES

 1. Het streven is leuk, en ik gun iedereen het zijne, maar als je aan een van de komende regeringsleiders zult vragen naar zijn opleiding en hij antwoordt: Ik zat op de hip-hop-school, dan wordt hij de risée van de gemeenschap. Ik zou liever zien dat het reguliere middelbaar en hoger onderwijs wat meer aandacht kreeg. Dit is een leuke bijkomstigheid voor een bepaalde doelgroep, maar niet meer dan dat.


  Maak melding

 2. wat is dit voor onzin.
  wat is dat voor een studie?

  bijv.
  een vraag van je vrienden. wat doe je in het dagelijkse leven. ik ben vakkenvuller in een chinese toko.
  heb je dan geen studie mogen volgen op kosten van de staat? jawel.
  wat heb je gedaan dan. Tja ik kon kiezen man. de hogeschool of chillen met dikke billen.
  met vlag en wimpel deze pretstudie geslaagd.

  jullie zijn echt triest daar! bahbah. als jullie nou in een luxe positie zaten en het geld in studies werd gestoken waar de bevolking iets aan had gaat men geld weggooien.

  iemand die deze onzin wil volgen moet maar naar de VS en niet in suriname op kosten van de staat dit volgen.

  dit kan je toch niet seriues verkopen aan het volk!

  succes daar met jullie bananenplantage want het is ieder dag een lachertje.

  gr. maarten


  Maak melding

 3. Jullie begrijpen het verkeerd denk ik. Het gaat om een stichting die een paar ‘hobby’ opleidingen aanbiedt. Er is niets triest hierin. Ik denk niet dat meneer turbosquad zijn huidige baan opgeeft om fulltime les te geven….


  Maak melding

 4. Ik vind het jammer dat er geen aandacht meer word besteedt aan onze eigen nationale dansen. De oude” Set” dans bijvoorbeeld is geheel verdwenen.


  Maak melding

 5. @ blaka bakra.

  Your right! Dit is een leuke bijkomstigheid voor een bepaalde doelgroep, maar niet meer dan dat.

  Maar waarom die hele tekst ervoor. Beperk je tot een reactie als een een objectieve ongefrusteerde mening over iets wil geven.

  Ierdeen haalt er weer van alles en nog wat bij. Wat zijn wij gefrustreerd.

  @ Maarten
  Jonge, jij begrijpt er ook niets van. Hip Hop is geen chillen met dikke billen. Dat is bubbling of iets anders.

  Verdiep je in de cultuur, de lifestyle en de maatschappelijke geschiedenis van de Hip Hop en dan kom je tot een heel andere conclusie.
  Ouderdom !!!!


  Maak melding

 6. en als je de school met goed gevolg heb doorlopen, wat voor diploma krijg je? MBO(O)Hip-hop. Die extra “O” staat voor ontspanning. En waar in suriname zou je werk kunnen vinden met dit diploma? En welke vakken worden er op deze opleiding gedoceerd? Hoe lang duurt deze opleiding en wordt het diploma door het Min. van Onderwijs erkend? Allemaal vragen die mij te binnen schieten.


  Maak melding

 7. Als een afgestudeerde van de hip-hop academie dit op z,n cv vermeld zal een personeels manager bij een sollicitatie zich toch afvragen wat hij daarmee aan moet.
  Natuurlijk kan een afgeronde opleiding iets zeggen over de persoon , maar wat kan de pz verder hiermee? Zijn er toelatingseisen en welke zijn die? Als ik de elementen die aan bod zullen komen lees , heb ik zonder negatief te willen zijn een zwaar hoofd in. Ook al is t belangrijk jong en artistiek talent te stimuleren. Bij toeval heb ik een gedeelte van een uitzendig van faya gehoord vanmiddag , en ik was eerlijk gezegd niet ondersteboven van, maar dat kan ook t onbekende zijn.


  Maak melding

 8. Is dit echt nieuwswaardig ? wat moeten we hiermee ? wat heeft Suriname hieraan? geen ene moer!!!!! laten ze maar opflikkeren met die zogenaamde studie and get a real life!!


  Maak melding

 9. Ja en nu gaat de jeugd van Suriname ook kapot. In Nederland gaat de jeugd al helemaal achteruit door al dat gedoe met rappen, graffiti, roken en noem maar op. In Suriname heeft de jeugd nog discipline, en dat mag niet verloren gaan.
  Laten ze maar eerst meer tijd besteden aan het gewone onderwijs.


  Maak melding

 10. Als een kandidaat met zo’n hip-hop-diploma wordt opgeroepen voor een sollicitatiegesprek voor -pakweg – de funktie van verkoper, zal hij zijn hip-hop spraakwaterval goed gebruiken


  Maak melding

 11. Ik lach me rot om de reacties op het artikel.

  Ook wel een beetje uit schaamte.

  Er is heel veel gebrek aan feitelijke kennis bij mensen die maar luk raak denken op alles en nog wat te moeten reageren. Verdiep je eens in de achtergronden van zaken.

  Wat is Hip Hop eigenlijk? Hip Hop heeft heel veel met maatschappelijke betrokkenheid te maken. Hip Hop is sociaal. Uiteraard kent elke lifestyle zijn exessen, maar in beginsen en objectief gezien liggen de zaken in het geval van HIP HOP heel anders dan de duffe achterlijke mensen denken.

  Sommigen halen er roken bij etc.

  Nu pas begrijp ik wat het probleem van ons is: We zijn opgegroeid als cultuur barbaren.

  Alles moet amateuristisch als het om kunst en cultuur gaat.

  Daarom hebben opeenvolgende regeringen nooit any fuck gegeven aan verheffing. We slopen monumentale gebouwen zonder enige wroeging of geweten.We noemen onze muziek bigi poku, terwijl we Kaseko bedoelen, we schrijven het Sranantongo zonder enig respect op een fonetische manier. We hangen onze vlag met de gele ster naar beneden.

  We zijn loosers. Cultuur barbaren. Culinair zijn we rijk, maar weten het niet te presenteren, laatstaan te veredelen.
  We lezen niet. We doen maar. We ontwikkelen ons niet. we zijn niet fanatiek met iets bezig. Proberen maar wat. Rotzooien er maar aan en noemen ons monteur of kapper, maar zijn daar niet in onderricht.
  Onze kinderen hebben we niet van jongsaf aan gestimuleerd een hobby erop na te houden.

  Un zomaar.

  Laten we ons verdiepen, scholen in waarmee we bezig zijn of willen zijn.

  Onze kinderen falen bij spreekbeurten. We zijn vaag en wazig, oppervlakkig.

  Daarom verliezen wij het van die Hollanders die eigenlijk cultureel veel armer zijn dan wij.

  Laten we proberen om gefundeerd te leuteren en dan komen we er misschien eens.
  Mensen met een negatief vooroordeel over de Hip Hopschool mogen zich nu in de hoek gaan schamen.


  Maak melding

 12. @ Edsel: That’s what I mean! Dit heeft voor de jeugd geen enkele meerwaarde! Het heeft alleen waarde als de organisatie vereist dat men een reguliere schoolopleiding volgt. Hoeveel hiphoppers en rappers zijn er de afgelopen decennia niet vermoord in Amerika en daarbuiten? Rap en hiphop prediken racisme, seksisme en begeven zich in het criminele (lees: drugs) milieu. Kul, kul en nog eens kul. Laat de jongeren sporten, dät is pas gezond voor lichaam en geest. Mens sana in corpore sano? Weet je nog?


  Maak melding

 13. Ik dacht dat dit hip-hop cultuur en al haar vaardigheden uit de straat/getto zijn onstaan en gevormd.

  Dus ik denk dat je hierdoor met dit soort studie toch het echte fieldwork helaas miste, zeg maar de echet GANGSTA-rap, om nu maar even zwart-wit te benaderen, zoals: het zwanger maken van jonge meiden, bank beroven, auto pimpen, bling bling styling, met sportautos rondscheuren en ondertussen met pistolen schieten, hip-hopster in spe voorbereiden hoe ze als bitches moeten gedragen tegenover hun ega’s.

  En betaalt de staat dit ook voor die drop-outs studenten, die net te veel aan het pistooltje hebben getrokken? Want ja er moet toch ergens een nazorg zijn bedacht voor deze mogelijke jonge (ex-)delinquenten, niet?

  🙂


  Maak melding

 14. Frido,

  ik snap dat je het leuk vind.
  maar wat levert dit nu op aan echte zelf ontwikkeling. of is het nu puur ontspanning.
  wie gaat dit betalen deze onzin.
  ga onder een bananenboom zitten als je je wilt ontspannen dat kost ons niet zoveel. maar jij hoeft dit niet te betalen want suriname heeft geen schulden. maar we investeren maar raak in echte goeie onziingheden.

  jongen ga eens werken voor je geld ipv hiphop. als je deze wereld niet kent dan moet je een keertje goed naar de states en kijken waar hiphop is gebaseerd Met je cultuur. het gaat om hit en run techniek. sla zo snel moeglijk je slag. als het niet lukt met drug en onderwereld. maar ja jij nbent nog te jong om hierover een echt over te kunnen meepraten.

  oftwel verdiep je in cultuur en maatscahppij haha… ga nu eens een keer echt hard studweren en werken voor je geld !

  ik zie wel wat voor slap excuus er nu weer aan komt.

  maar lees ook even hoe de rest van suriname reageert voordat je jezelf wederom belachelijk maakt.

  gr. maarten


  Maak melding

 15. o ja en wat graffiti kunnen we ook gerbuiken in suriname.

  snappen jullie daar helemaal niks meer. wij hebben hier moeite om dit soort onzin van straat te krijgen en daarbij jullie doen ze een studie of cursus hieraan geven.


  Maak melding

 16. Het is jammer dat velen niet begrijpen dat de hiphopschool en de verschillende vormen van kunstbeoefening voor vele jongeren en doelgroepen juist een goede opstap is naar regulier onderwijs, sociale betrokkenheid, participatie en (re-)integratie in de maatschappij.
  Het is niet zozeer een recreatieplek, maar laagdrempelige en structurele manier om de jongeren te stimuleren in hun verdere artistieke ontwikkeling, groei en culturele bevordering. Hierbij wordt uiteraard op enkel positieve wijze de cultuur en haar kunstvormen belicht.
  Elke vorm van negatieve en destructieve aandacht op of uitvoer van hiphop (bijv. drugs, geweld, sex, misbruik, criminaliteit, intimidatie, etc) wordt volledig uitgesloten bij de hiphopschool.

  Immers vinden er uitwisselingen plaats met het reguliere sociaal maatschappelijke-, pedagogische- en kunstvak- onderwijs, in Nederland.

  En: de maatschappij, de jongeren en hun opvoeders reageren er zeer positef op!

  Mensen reageren zo door onwetendheid over wat hiphop daadwerkelijk inhoudt en wat er mee kan worden bereikt. Men heeft zich er niet in verdiept.
  Dit bewijst dat het des te belangrijker is dat er een gelegenheid is die zich ermee bezighoudt en duidelijk kan laten zien wat het inhoudt, alszijnde lifestyle, culture en manier van uiten.

  Wat ik me afvraag is:
  Zou er ook zo negatief op worden gereageerd als deze school de naam droeg van:
  Klassieke, Pop- of Jazz-school?


  Maak melding

 17. Vanny,

  zit jij toevallig in de politiek of ben jij een dure aircoverkoper?

  lees even de berichten van de stucenten die een echte studie willen volgen ipv deze onzin.
  dit is niet negatief bedoelt maar het land zit in schulden word eens wakker of zit jij ook relaxed onder die boom?


  Maak melding

 18. Neen Vanny,we zouden er niet zo negatief op reageren omdat je dit soort studies reeds kunt volgen op de erkende muziekonderwijsinstellingen en bij klassiek,pop of jazz heb je ook geen pimp,bitch,hit&run,shoot the M’THER F’CKER E.D .bijsmaak.en buitendien als men zo graag wil rappen of beatboxen gewoon als muziekstroming bijvoegen bij de muziekschool en al de andere bijzaken als graffiti en kleding erbuiten laten.


  Maak melding

 19. Ai sa si en alle anderen die hiphop geen cultuur of kunstvorm vinden,
  er is zeker wel een reden om de hiphopschool in het Cultureel Centrum van Suriname te vestigen.

  Ik respecteer je mening, maar niet omdat jij de `bijzaken´ niet leuk vindt en een negatieve bijsmaak krijgt van hiphop, wil het zeggen dat het ook niet goed kan zijn of niet nodig is.
  Je mening klinkt ook meer gebaseerd op van horen en zeggen, aangezien je telkens negatieve aspecten aanhaalt, en daarmee hiphop associeert.
  Ik vind het ook erg bevooroordeeld en voorbarig.

  Misschien is het een idee om je open te stellen voor wat die hiphopschool voor positiefs te brengen heeft.
  Al zou je alleen maar proberen te kijken naar wat daar daadwerkelijk gebeurt.

  Maarten,
  Goed punt: schulden. Laten we onze aandacht richten op het aanpakken van problemen zoals schulden, ipv af te geven op anderen en hun initiatieven.

  En nee, ik zit niet in de politiek en verkoop niks.

  Ik zie graag jullie reacties tegemoet;)


  Maak melding

 20. Oh, waarom wil je zo graag graffiti en fashion achterwege laten?
  Graffiti is geen bijzaak, maar een van de elementen waarmee hiphop kan worden geuit.

  Graffiti=een beeldende kunstvorm en expressie vorm.

  Ik zou niet weten wat daar mis mee is.


  Maak melding

 21. @ 22 Ai Sa Si,
  ik ben het niet met je eens, maar merk dat je oprecht gelooft in wat je schrijft dus respecteer ik je. Je draait zelfs enigszins bij. een verdienste van die Vanny denk ik.
  Je hoeft het niet eens te zijn met de ander, maar argumenten van anderen serieus meenemen in je eigen owegingen is een goede stap om nader tot elkaar te komen.

  Je voorstel voor een vak Hip Hop op een algemene muziekschool zie ik dan ook als de Surinaamse manier van denken. SURICALVINISME.

  Het kan en het mag, als de pater het maar niet ziet. Neigt naar taboe. in dit opzicht is de oprichting van zo een school of dit instituut om je te verdiepen in de ware Hip Hop een school te noemen een goeie provocatie geweest.

  Ik kan relativeren omdat ik een Hip Hop dominee ben.


  Maak melding

 22. Om nou iedere stroming in de muziek meteen een “cultuur” te noemen, gaat mij te ver. Is het “cultuur” om met ruim 2000 SRD aan geluidsapparatuur in je auto je medemens te terroriseren? Is het “cultuur” om in één hip-hop- of rap-lyric meer f-woorden te gebruiken dan ik in mijn hele leven heb gedaan? Is het “cultuur” om je leefomgeving te vervuilen met graffiti waar niemand op zich te wachten? Als ik naar de huidige videoclips kijk, begrijp is pas wat de “cultuur” is: NEGERCULTUUR!!!!!!


  Maak melding

 23. Vanny,

  om te beginnen bied ik mijn excuses aan.
  ik had het berichtje niet goed gelezen.
  ik zie dat het een stichting betreft.

  maar toch vind ik het jammer dat jullie hieraan heelveel geld en tijd weggooien terwijl er nodige vraag aan belangerijke zaken zijn.

  In nederland hebben we luxe problemen en daar word dankzij deze luxe een teringbende gecreerd door dit soort activiteiten. uds ik weet wel waar ik over praat ben zelf fan van hiphop muziek (vanaf toen het in zijn kinder jaren starte) maar laatste tijd meer reggaeton liefhebber (maar dat terzijde).

  ik wil hiermee zeggen: als je kinderen niet meer normaal kunt opvoeden omdat je in een bepaalde luxe kunt veroorloven dan kan ik dat begrijpen. maar surinamers zitten volgens mij niet in die luxe positie om daar geld in te steken. volgens mij hebben jullie daar armoede.

  En ik weet dat sranang booming is op dit moment maar loop aub niet te hard van stapel en zorg dat je eerst een goede basis hebt anders blijft het altijd knudde mang.

  weet je wat graffiti doet in de woonwijken. graffiti is ergens ontstaan lees maar op internet en had met bendes tye maken. ik snap dat je het mooie kunst vind. Maar weet je wat een land als nederland per jaar kwijt is aan deze onzin te verwijderen omdat de jeugd dit overal wegzet. miljoenen dus veel succes maar jullie hebben genoeg knakken en euries.

  Vanny ik snap je wel maar ik vind dit op dit moment een hele slechte besteding maar ik hoop dat ik het mis heb.

  gr. maarten


  Maak melding

 24. @nr.26 blakk bakra.

  🙂 whahahahaha, bij het lezen van je betoog ging ik spontaan over de grond rollen….Ik wilde dat precies ook zo neerzetten hier, maar ik was bang dat men mij dan voor een racist uitnaakt…maar jij mag het permiteren. LOL…. 🙂


  Maak melding

 25. Het Amsterdamse hiphopduo Pete Philly and Perquisite heeft donderdag 28 augustus de AmsterdamPrijs voor de Kunst gekregen. Ook videokunstenaar Julika Rudelius en architect Marlies Rohmer kregen de prijs.
  Volgens de jury mixt het hiphopduo moeiteloos hip hop, klassiek, jazz en wereldmuziek. Ze maken op die manier het draagvlak voor de Amsterdamse muziekscene steeds groter, meent de jury.
  De AmsterdamPrijs wordt jaarlijks toegekend aan drie kunstenaars uit verschillende disciplines


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.