vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBuitenlandse schuld Suriname verdubbeld sinds 2000

Buitenlandse schuld Suriname verdubbeld sinds 2000

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 aug – Suriname’s buitenlandse schuld is gestegen met ruim honderd en vijftig procent sinds 2000. Dit meldt de Ware Tijd aan de hand van een rapport van het Bureau voor de Staatsschuld. Aan buitenlandse schuldeisers is ongeveer zeshonderd miljoen dollar verschuldigd, vergeleken met ruim driehonderd en vijftig miljoen dollar in 2000.

Frappant is de forse stijging binnen enkele maanden tijd. Eind 2007 bedroeg de buitenlandse schuld nog ruim vierhonderd en dertig miljoen dollar. Deze toename schijnt voornamelijk te wijten aan de leningsovereenkomst met China. De Chinese Exim Bank heeft ruim honderd en veertig miljoen dollar beschikbaar gesteld. Het betreft een lening voor het asfalteren van wegen in en buiten Paramaribo.

De binnenlandse schuld is sinds 2000 gestegen met ruim driehonderd procent. Dat jaar bedroegen lokale schulden ongeveer driehonderd miljoen dollar. Eind vorig jaar stond de schuldmeter al boven de zeshonderd miljoen. In totaal staat Suriname voor bijna negenhonderd miljoen dollar in het krijt. Dat is een stijging van ruim tweehonderd procent ten opzichte van 2000, toen de regering Wijdenbosch aftrad.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

56 REACTIES
 1. GVD, waar gaat al het geld naartoe. Ze moeten echt een onderzoek gaan instellen. Of een klacht indienen bij de internationale gerechtshof. Ze moeten de huidige regering in de bak gooien. Allemaal dieven. Begin maar alles af te pakken wat hun nu bezitten. Want het is niet zo dat ieder minister meteen een miljonair wordt.
  De enige die hun een lesje kan leren is NDP. Rabin Parmessar for President.


  Maak melding
 2. En dan toch lees je hier op het forum dat Wijdenbosch de big spender was, nee nee nee en nog eens nee.
  Dat er geen ontwikkeling in Commewijne komt kan je en mag je Wijdenbosch niet aanrekenen en daarom moeten ze stil blijven.
  Als deze regering gewoon verder was gegaan waar Wijdenbosch aan was begonnen dan zouden ze echt krediet krijgen van het volk.


  Maak melding
 3. Ik dacht dat het zo goed ging met Hildenberg aan het financiele stuur hihihihih.Dit soort dingen hoor je v.p. Ram Sardjoe niet zeggen of mocht het niet naar buiten?????


  Maak melding
 4. Al deze liegers en bedriegers gaan de bak in.

  Advies:zorg dat jij een buitenlands paspoort hebt.

  Jullie worden opgesloten wegens zeer zwaar ‘LANDVERRAAD’.


  Maak melding
 5. Kenny, Kenny toch,

  Niet zo hard van stapel lopen. Deze regering heeft er voor gezorgt dat er een bureau voor de staatsschuld is ingesteld die alle staatsschulden in kaart heeft gebracht. Daarvoor stond nergens geregistreerd welke schulden Suriname wel of niet had. Dit dank zij Wijdenbosch. Logisch dat met het in kaart brengen van de schulden het bedrag stijgt. De schrijver van het artikel behoort natuurlijk ook niet tot de slimste.
  In het verleden is er voldoende over geschreven. Internationale ratings begonnen omhoog te gaan naarmate de schulden positie duidelijk werdt.


  Maak melding
 6. de belastingen
  die kan na gaan wat iemand bezit.
  en hoe is men aan dat geld gekomen?
  elk 5 jaar een belasting check.
  maar wie is de baas van de belastingen?
  dus ndp doet geen moeiete ..
  want straks is ook de ndp aan de beurt om ge checht te worden….
  dus laat maar ….
  laten wij met zijn allen de politiek ingaan ….
  dus volk wordt politiek mainded.
  als er geld is wordt er gepikt
  als er geen geld is wordt er niet gepikt.
  dus waar moet een dief naar toe ?
  daar waar geld is.
  en waar is geld?
  geld zit bij de belastingen.
  dus moeten wij belasting mainded worden.
  ja toch ….
  maar liever gaat men werk creeren voor zich zelf en familie….
  als je werkt


  Maak melding
 7. de staatskast is niet leeg geen hoge inflatie goud vooraad niet verkocht dus ja , ik vind dit bericht niet volledig en wat wij niet moeten vergeten die schulden die achter zijn gelaten door de vorige regering.


  Maak melding
 8. Als je investeert met een achter gelaten legen portemonnee zal je toch wat moeten, lijkt mij
  In 2000 een behoorlijke schuld en er was niets nu een behoorlijke schuld en er is iets.


  Maak melding
 9. voor 2000,onder Wijdenbosch had Suriname een staats schuld dat aantoonbaar te bewijzen is naar de bruggen die onder deze president zijn gebouwd.8 jaar later heeft Suriname een schuld van 900 miljoen us dollar waar er geen aantoonbare bewijzen of verwijzingen naar zijn.Een stijging van ruim 200%.Deze regering weet dat zij na 2010 niet meer aan de macht komt en alle ministers op enkele na hebben dus miljoenen naar het buitenland gesluis.Denk maar aan de indonesiche president en de pilipijnse president Marcos.Tijdens Wijdenbosch kwam de hele Surinaamse bevolking op straat onder leiding van de vakbond voor zijn aftreden omdat hij de staatskas had geplunderd.Nu zit deze zelfde vakbond in de regering die de staatskas plunderd.Waar is nu de reacties van de “helden” oftewel rediemoesoes op dit forum.Het is ploteseling zo stil want de NDP van meester DDB heeft weer gelijk gehad.Voor de verkiezing van 2010 moeten alle ministers hun paspoorten inleveren om vluchten te vermijden en de grenzen hermetisch bewaken voor voortvluchtigen.


  Maak melding
 10. Suriname moet schulden maken om zich te ontwikkelen, alle Zuid-Amerikaanse landen gingen haar voor…

  wie herrinnert zich nog de gigantische schulden en hyper inflatie met als gevolg totale geldontwaarding van Brazilie en Argentinie?..


  Maak melding
 11. Alleen kletse dat se schult van wijdenbos hebbe betaalt
  Nu laate se selef ook een schult voor Sranang
  Er gaan tog niemant geniete van die sjieneese weg
  Gelukig neme se wel sjieneese slave om goetkoop te werke
  Ik kan bijna om lache maar is serejeus sieleg
  Poer ding mang na magtie
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding
 12. Net een huis gekocht. Ben ik nu ook opeens arm geworden?
  Volgende keer graag een volledig plaatje. Hoe staat het met de schkist, etc.

  De stijging in de verschillende ratings geeft een beter en betrouwbaarder beeld dan dit stukje onvolledige cijfertjes ( zie de afdruk in DWT)
  http://dwtdatabase-com.web5.tempwebsite.net/website/nieuws.asp?menuid=37&id=47500&ref=#ReactieOverzicht

  Blijft natuurlijk wel staan dat het ons goed recht is de minister om toelichting te vragen en hij verplicht is die te vertrekken. Zou overigens wel de eerste keer zijn in de SME geschiedenis dat we die ook krijgen.


  Maak melding
 13. Zo nu komt de aap uit de mouw! en allemaal praatjes over de vorige president en z’n regering,maar deze kunnen het toch vele malen beter,geld over de balk smijten, ben benieuwd met wat voor smoesjes ze dit gaan goed praten!!


  Maak melding
 14. WHAHAHAHAHHAHHAHAA HOERA IK JUIG TOE! 🙂
  SuriBABWE 2010!!!

  Weken geleden werd hier een artikel gepubliceerd dat er sprake zou zijn van een economische groei van ongeveer 6%.
  En nu is er dit tegenovergesteld bericht???

  *SuriBABWE is waiting in front of your door*


  Maak melding
 15. JONGE,JONGE.

  Nederlands is voor bepaalde volksstammen moeilijk hor…(10)

  “Dat is een stijging van 200% t.o.v.2000,toen de regering Wijdenbosch aftrad”


  Maak melding
 16. Een staatsschuld hoeft niet per definitie de doodsteek voor een land te zijn. Als de staatsschuld maar in verhouding staat tot het b.n.p. Tijdens de vorige regeringen Bouterse en Wijdenbosch zijn er torenhoge schulden ontstaan, die nooit in hun regeerperiode zijn afgelost omdat het b.n.p. dat niet toestond. Er is blind geld uitgegeven, zonder dat daar een deugdelijke verantwoording is afgelegd. Investeringsleningen konden dus niet meer worden aangegaan, want de Wereldbank en de IDB draaiden de geldkraan dicht. Nu de staatsschuld na 2000 voor een deel is weggewerkt door een weloverwogen monetair-economisch beleid, heeft dat er ook voor gezorgd dat Suriname weer bij de grote banken kon aankloppen. Binnen enkele maanden zijn er dan ook grote sommen geld Suriname binnengekomen, die weer geïnvesteerd dienden te worden in b.v. de infrastructuur en de agricultuur. Als Suriname netjes een deel van zijn schuld jaarlijks afbetaald (hetgeen een verplichting is), kan men percentueel de staatsschuld binnen een aantal jaren wegpoetsen. En met de gedane investeringen kan er misschien nog iets van overblijven ook. Dat hangt in grote mate van de wereldeconomie af. Als de ticketprijzen omhoog blijven gaan, komen er minder toeristen. Slecht dus voor de toeristenindustrie. Ik noem maar één voorbeeld. Veel landen hebben een staatsschuld. Nederland ook. En wacht dacht u van het rijke Amerika? Ze praten nu over het aanspreken van de Nationale Reserve. Nou, dan mag je pas écht de broekriem aan gaan halen. Telegram van Bush: Stuur broekriemen! En de hele wereldeconomie valt en staat nog steeds door de yankie dalla.


  Maak melding
 17. no.22 blaka bakra, ik heb liever een blinde regering die met geld over de balk smijt en er toren hoge schulden ontstaan maar wel voor ontwikkeling zorgt, dan een regering die steelt en geen ontwikkeling kan tonen aan het volk.er is blind geld uitgegeven en werden er bruggen en een staatsolie geboren en jouw regering heeft een bril op, geeft geld uit maar het volk ziet daar niets van terug.Hoe ziek kan iemand in zijn hoofd zijn om zulk onzin uit te kraaien.als het westen een bepaalde regering (marionet)niet gezind is draait men inderdaad de kraan dicht, dombo.kijk maar in de wereld om je heen.Nederland heeft het toen probeerd met indonesie maar die had goud zat en een goede landbouw dus kun je hem niet isoleren.een goede tip:maak jouw ogen open en kijk wie de wereld politiek bepalen,de oude kolonisator.zolang je afhankelijk bent van hen dien je te doen wat zij zeggen.vandaar dat Hugo Chavez de boel Nationaliseerd en zich met het zuidelijk continent bezig houdt.


  Maak melding
 18. Dat vind ik ook die Nederlandse regering zit ons gewoon uit te kleeden ….
  vraagt u zich niet af waarom de autochtonen dit niet hoeven te betalen die mensen zijn gewoon gek ik vindt het onbenamelijk.
  ik vind dat het tijd word voor een revvolutie de suri’s neemen de macht over


  Maak melding
 19. Het is een schande dat wij nog in nededrland wonen…..
  Volgens mij zijn sommige van ons vergeten wie ons als slaven naar suri heeft gebracht de NEDERLANDERS ik vind dat we niet in 1 land met ze kunnen wonen en oook niet dat we de zelfde kaas mogen eeten.
  Het is tijd dat zij moeten voelen hoe het is geweest om slaaf te zijn.
  wij moeten hun als slaven verkopen aan allen negers over de hele wereld


  Maak melding
 20. Dit is maar een topje van de ijsberg.
  De rest van de vernietiging zal naar boven komen na 2010 . Deze regering bestaat 75 % uit niet “gekwalificeerde” mensen. En “niet gekwalificeerde” mensen kun je niet bij veel geld in de buurt zetten omdat “men’dan op een onjuiste manier mee om zal gaan.
  Maar al met al is de hoofd schuldige van deze boevenregering is VENETIAAN om de heel simpele reden dat hij bewust de rovers en verkrachters bij elkaar heeft gebracht om als wapen tegen Bouterse te gebruiken.
  En je hoeft niet hoog geleerd te zijn om deze analyse te maken.


  Maak melding
 21. @Noltie
  De schulden zijn op verschillende manieren te verstoppen. Bv door verplichtingen net te registreren. Eigenlijk is deze regering gewoon veel te eerlijk in haar bericht geving.

  Bosje was veel slimmer. Als hij 100 miloen nodig had voor zich zelf of voor vriendje dan liet hij dit gewoon drukken. Gevolg niemand die ziet dat hij met geld smijt. Pas door de inflatie merken we er wat van. Aangezien de inflatie in die tijd een factor veel grote dan 100 was kunnen we er van uit gaan dat Bosje meer malen het BNP aan geld heeft bij gedrukt. We praten dan dus niet over miljoenen maar over miljarden die oncontroleerbaar zijn uitgegeven.

  Wie dit schulden staaje van Veni vergelijk met de sitatie onder Bosje ergelijke appels met extra zure en bittere lemontje.


  Maak melding
 22. Vorige regeringen waren:Venetiaan,Venetiaan en nog eens Venetiaan.
  Dus no.10, Du, who`s to blame???
  Ik kan me niet voorstellen dat 3 regeringen Venetiaan niet in staat was/is de zg schulden in te lossen,een kind kan de was doen als je ,je dat afvraagt is het antwoord simpel,Venetiaan is de zondebok let wel,de SLM heeft duizenden personeelsleden aangenomen die geen zak uitvoeren maar wel gratis reizen ,IPBers ,op 23 december 2007 zat het SLMtoestel met 25 van dit soort profiteurs merendeels boslandcreolen 1van die pursers ken ik heel goed en die attendeerde mij daarop ik vroeg nog hoe kan dat terwijl je steeds te horen krijgt dat het volgeboekt is,nou zei hij door dit soort Brunswijkmisstanden,het zelfde geldt voor Openbare Werken,Volksgezondeheid enz.enz.enz. en wat te zeggen over de 25.000 spookambtenaren??


  Maak melding
 23. Tja,

  zols jullie het weten ze maken de buitenlandse investeerders rijk en verijken zich zelf. maar dit hebben ze al geleerd toen mijnheer aroon er ook nog was.

  een of andere manier zit het in de mentalitiet van deze viespeuken.

  voordat iemand het politiek ingaat moet men hun de vraag stellen.

  waarom wil jij de politiek in:
  a) voor het volk en land
  b) ik heb niks beters te doen
  c) ik moet er zelf beter van worden.

  sorry maar wat ik nu ga zeggen meen ik.

  als iemand b en c antwoord meteen de bossen insturen met wat kogels erachteraan. deze mensen horen niet in de surinaamse maatschappij.
  dit zijn niet de personen die het land een keer uit de ellende willen halen.

  suriname blijft een bananenrepubliek zolang deze malloten het voor het zeggen hebben en zolang het volk als een koe en kudde het maar blijft volgen.

  oftwel ik dacht dat suralco niet zoeveel jaknikkers in sranag had staan!

  Vetenitiaan succes met de bananeneet wedstrijd.

  heb echt medelijden met jullie.


  Maak melding
 24. ha ha ha zie je wel, en maar die nederlanders de schuld geven dat ze alles hebben gepikt.
  die surinaamse stront regering is tien keer erger. hoe gaat men dat terug betalen…..
  een ieder weet hoe er word betaald, er word betaald met chinezen en nog eens chinezen.
  suriname moet zich gaan voorbereiden voor een invasie van chinezen.

  de schuld is verdubbeld en wat denk je aan de vermogens van de ministers, bij elkaar opgeteld kunnen we zeker een deel van de schuld terug betalen maar ja waar en bij wie moet men beginnen.

  de schulden die suriname heeft gemaakt, zijn schulden aan china. ik vraag me af hoe men dit gaat terug betalen.
  en dat alleen maar voor een beetje asvald van de goedkoopste soort. het is net een strijd in de surinaamse regering. de bouwt bruggen en laat de staat met schulden achter, de andere laat asfalteren en verdubbeld alle schulden. maar de laatste ministers zijn de grootste winnaars met de chinezen. en de grootste verliezers, de surinaamse bevolking. die zijn zo blij met hun nieuwe asfalt en de winkels die ze aan de chinezen verhuren……toch


  Maak melding
 25. nr 26 koelimang,
  je moet ze dankbaar zijn dat ze je voorouders in suriname brachten, anders zou je hier niet zitten, en in afrika pinaren.
  gebruik je verstand, en als je dat niet hebt, pak een vliegtuig en vertrek naar afrika, je bent geen koelimang, je bent een negermang!! bangerik

  negermang!


  Maak melding
 26. Ik kan me de uitzinnige jubbelstemming en overeenkomstig emotioneel doorspecte reacties van vele posters hierboven wel indenken.
  Immers is al zo vaak op dit forum gewezen op de bankroete status na regering Wijdenbosch/Bouterse.
  Daarnaast is ook vaak gewezen op de misterieuze sfeer rond de tot stand koming van die bankroete status, en het gebrek aan uitleg en verantwoording door die destijds naar huis gestuurde regering.
  Kortom, de aanhangers van die destijds afgewezen regeerders waren begrijpelijkerwijs enorm getergd en zaten vol opgekropte haat.
  Dat blijkt er nu in één keer uit te spuiten na een slecht journalistiek stuk die zeer onvolledig en tendentieus opgetseld is.
  Ik ga geen aanreikingen doen of verder ingaan op volledigheid en economisch besef.
  Als je een indicatie wil hebben over de richting waar je uit moet denken voor meer volledigheid en een beter economisch plaatje, lees dan hierboven nog eens de postingen 7, 16 en 22.


  Maak melding
 27. Plus binnenlandse reserve op de centrale bank minus is nog altijd minus, minus zero!

  Wat hebben we dan aan die “reserve” ad US$.400.000.000,=, als wij verder tot over onze oren in de schulden zitten?


  Maak melding
 28. Ik snap sommige berichten hier niet waarom men Nederland bijbetrekt in dit bovenstaande artikel? Het gaat toch enkel om Surinaamse staatsschulden.

  To Koeli mang,
  Heb je een zonnesteek opgelopen??? Je berichten heeft een opruiende toon, vol met racistiche trekkingen. Met dergelijke fossiele benadering los je geen staatsschulden op? Suriname heeft haar eigen huiswerk, dat is: de staatsschulden gaan aflossen en zo gauw mogelijk!

  Nog iets…
  Zonder die Nederlanders was jij niet in Suriname geplant. En als je de Nederlanders niet mag waarom communiceer je ons in de NEDERLANDSE taal?? Gooi dat ook weg, maar dan ook alles weg, als je toch niets van Nederlanders moeten…


  Maak melding
 29. HET KAN ALTIJD BETER, NATUURLIJK !

  Dat er een tekort kan optredenis een gewone zaak voor een land als Suriname,als je nagaat dat USA geld uitgeeft naar MARS wat ze eigenlijk NIET hebben !

  Het zou jammer zijn voor een land als Suriname om de balans niet op orde te kunnen) hebben, omdat we niet met z’n velen zijn maar we moeten niet vergeten dat een land “draaiende houden” zonder OOIT kapitaal te hebben gehad, het al een prestatie kan zijn geweest om het hoofd boven water te houden.

  Wij mogen ons niet vergissen in de enorme bedragen aan RENTE die moet worden betaald, bovendien is de wereld economie minder geworden; olie en voedsel prijzen gigantisch gestegen in de wereld.

  En bovendien is Suriname natuutlijk niet te vergelijken met een land als Nederland.
  Vertel me:”wat voor producten, we vanuit Suriname wereldwijd verkopen” ?
  Bovendien, hoeveel zou het dan in de”staatskistje” opleveren ?

  Laten we allen proberen om de mensen die VERSTAND van zaken hebben aan het woord laten in Suriname;
  ik verwijs echt niet naar mezelf want ik ben dat niet !

  Surinamers in Suriname, ik weet dat jullie HET KUNNEN !!!! (Er is capaciteit genoeg.)

  Ik wens jullie heel veel WIJSHEID en GOEDS toe.

  Ik zal jullie allen gedenken in mijn gebeden tot GOD.

  Alle andere Surinamers, tang boeng en steun ons land met gebed, geld, middelen, enz. i.p.v de hele tijd MORREN.


  Maak melding
 30. Je hoeft geen ECONOOM te zijn om soms te begrijpen hoe sommige zaken in elkaar zitten.

  Als je als persoon honger hebt en in een huis woont die geen dak heeft, geen bed hebt om te slapen, neem ik aan dat je ook geld gaat lenen bij de bank of een familielid om te eten, je dak te maken en een bed te kopen om te slapen.

  Laten we de regering in Sur. maar niet naar de de grond boren, omdat er te weinig mensen in Sur. werken die belasting betalen om het land draaiende te houden.

  HOEVEEL BELASTING BETALEN WIJ NIET IN NED.????

  Janny


  Maak melding
 31. Geachte mijnheer de President Venetiaan,

  hierbij ontvangt u mijn sollicitatie brief.

  Graag wil ik solliciteren op de volgende functies:

  -minister van zelfverrijking en milieu
  -minister van zelfverrijking en bodemschatten
  -minister van zelfverrijking en financien
  -minister van zelfverijking en buitenlandsezaken

  u hoeft mij geen salaris te geven en geen contract op te stellen. want het geld stroomt dadelijk vanzelf binnen. haha ik zie het al voor me maatie.
  ik kan zowel een tijdje doorgaan maar daar schiet niemand wat mee op.

  Doe het eens een keertje goed Venetiaan en schop want van die jokers uit de regering. Laat nu eens zien dat je (ballen hebt) en voor het land en volk staat of treed af want je helpt de land naar de gvdmme mang.

  PS. mijn sollicitatiebrief moet je wel seriues nemen want ik wil graag mijn vierde bankrekening op de bahama’s ook afvullen met stinkend geld.

  je kunt me altijd bellen je weet toch en dan zorg ik weer voor de bananen.

  gr. maarten


  Maak melding
 32. De reactie van nr 16 en 22 zijn voledig in lijn en goed.En daarom zeg ik dit:
  Een groot deel van de Surinamers hier op de forum lezen niet weten niks van politiek af en doen maar wat.
  Terwijl het juist zo zou moeten zijn:
  Hoe zorgen wij ervoor dat ons land Suriname minder afhankelijk wordt van het buitenland.
  Bv.Door te investeren (infrastructuur Afobaka projekt)
  Op langetermijn kan Suriname van profiteren.
  Want als een weg verhard is wil men bouwen(winkels huizen concerten pretparken scholen wellicht ziekenhuizen).
  Dit betekend dat men personeel nodig heeft.Dit betekent dat men minder tijd heeft om op de hoek van de straat te staan. Denkt men aan een gezin komen er kinderen en ga zo maar door.
  Suriname heeft het nodig .
  Suriname moet nu investeren.
  Het Economisch klimaat in Suriname is gezond.
  Lees dan kom je erachter.
  Als je niets weet reageer niet.
  Iedereen leent weleens geld .En velen van ons hier hebben een koophuis. Ik zit er 30 jaar aan vast. Betekend het,dat ik geen geld heb om andere leuke dingen te doen?


  Maak melding
 33. Een tijd dat het niet zo was.
  Als je tegen woordig een auto-onderdeel nodig hebt,stap je gewoon naar de dealer of naar een zaak die garant staat voor goede auto-onderdelen.ook zijn er zaken die niet genuine parts verkopen maar toch een namaakonderdeel aan de man brengen dat van redelijk kwaliteit is. zo kunnen we onderdelen die in taiwan gemaakt worden en passen op een toyota,isuzu,of mazda. de onderdeelvoorziening is redelijk en in geval niet te vinden, zijn er nog altijd slooponderdelen die in redelijk staat en gebruikt kunnen worden . vooral de spuitinrichting moeten vaak gebruik van carosseriedelen om een beschadigde auto weer in goede staat te brengen. als we de suppermarkten binnenlopen weet je op bepaalde momenten waar je je de voorkeur aan moet geven .zo goed zijn ze gesorteerd.europese, amrikaanse,chinese braziliaanse produchten liggen in de schappen . ook in andere sectoren is men goed gesorteerd. wil je een brommer kopen, is er genoeg keus. wens je een auto te kopen dan struikel je over de modellen en dealers. als je kleding wens aan te schaffen kan je je hart ophalen in onze hoofdstad. we zijn zelf zo goed gesorteerd dat de fransen uit frans guyana speciaal naar suriname reizen om op grote schaal inkopen te doen . ze komen naar suriname hun auto die schade heeft opgelopen en laten het voertuig hier opknappen. na een week of twee komen ze terug om de auto op te halen. voor wat betref de basisbehoeften is er helemaal geen gebrek. en toch is er een tijd geweest dat zulks helemaal niet het geval was . we denken daarbij aan de aan de jaren nahet inluiden van de zogenaamde revolutie. vlak na de moorden van 8 december 1982 ontstond er al spoedig een ernstige gebrek aan vreemde valuta, hetgeen resulteerde in het steeds slechter kunnen betalen van de meest noodzakelijk importen . op een gegeven moment kwam er van overheidswegen zo weinig vreemd geld vrij dat de bedrijven van mensen snel achteruit gingen .de overheid zag met moeite de olie- en gas rekening te betalen en maakte ook wat geld vrij voor medicijnen. in die tijd zag de medicijnenklapper ook het levenslicht,omdat de overheid geen geld had voor het kopen van verschillende soorten medicamenten.na 1983 ontstond ook de zwarte markt voor vreemde valuta. memsen die hun goederen hadden gekocht op eigen aanbreng-basis konden hun producten voor hogere bijdragen aan de man brengen . de overheid was niet in staat de inflatie te remmen en die sloeg dan ook medogenloos toe. steeds verder zakte de economie weg en steeds meer raakte het gehele bedrijfsleven afhankelijk van inporten via het zogeheten grijze circuit.mensen die hun bedrijf staande wilden houden moesten dollars en nederlandse kopen op de zwarte markt en dan werd niet eens gevraagd waar deze dollars vandaan kwamen . de cash bedragen werden naar de handels banken gebracht om overgemaakt te worden . het is dan ook meer dan logisch dat in die tijd witwassen van drugs gelden grootschalig zijn intrede deed. mensen die in de drugs handel zaten en zitten maakten hun grooste kapitaal in die tijd. met dat start kapitaal gingen ze verder om hun winsten en vermogen te maximaliseren . het surinaamse volk betaalde uiteindelijk het gelag in de supermarkten die grotendeels leeg waren waren.via allerlij connectie konden bepaalde mensen toch nog wel aan wat goederen voor de huishouding komen. tot aan het begin van 1986 reden ook veel mensen naar albina om in saint luarent du maroni wat inkopen te doen bij etienne. zelf lucifer waren op een gegeven moment een probleem geworden .als je in die tijd een biertje lustte, moest je genoegen nemen met een parbo djogo zonder label en waar het schuim binnen een minuut al uit de glas verdween. volgens de vakbond van parbo in een nieuwsbericht kon men niet alle ingriedienten kopen die nodig waren om goed bier te produceren.voorzitter derby van de bond vroeg dan ook regelmatig assistentie van de centrale bank van suriname wat geld te beschikking te stellen om tenminste wat bier voor het volk te produceren.thans leven we in een democratische bestel en kan men parbo zelf in een blik krijgen en het bier is van uitstekende kwaliteit . we kennen ook de momenten waarop coca cola zijn productie noodgedwongen moest onderbreken omdat men niet over witte zuiker kon beschikken .ook hebben we het moment gekend dat de onderneming suiker gedwongen kocht bij een ondernemer die wel aan suiker kom komen ,omdat hij over dollars uit de zwarten circuit kon beschikken. het was een bende van de welste orde winkeliers die goederen voor een hogere prijs hadden gekocht moesten die wel tegen een meerprijs van de hand doen en werden geterroriseerd door mensen van de prijscontrole die tegen beter weten in maatregel namen en de goederen meenamen . in die perioden kom keerpunt zien hoe in de nachtelijke uren een deel van de goederen door voertuigen van hoge militairen aan de mirandastraat werden opgehaald.de in lang groene gestoken hoge pietjes wensen wel die goederen te hebben , want hun familie mocht niet pienaren. ook kennen veel ouderen nog de langa rijen om aan spijsolie,suiker zout,knoflook,groene en gele erwten, blom en andere premaire levensbehoeften te komen.alcoholische dranken konden slecht tegen tegen een zeer hoge prijzen worden betrokken. had je een accu voor jou auto nodig dan moest die maar uit nederland komen . badzeep, daarvoor je in de rij staan of via een stroman kopen bij para industries.dan werd daar ook mee gerommeld want de man moest er ook wat aan verdienen.de zaak verslechterde zo erg dat op gegeven momentmen bruine zuiker ging vermengen met scherp zand en witte zuiker met baanzand. in de pindakaas werd op gegeven moment poep in gevonden. een scheutje diesel ging in spijsolie. zo werden mensen tijdens de zogeheten revo van bouterse bedrogen.voor fietsonderdelen moets je in de rij staan. de maatschapij junker kreeg op een gegeven moment onderdelen uit india via een kredietfaciliteit. fietsen die geen moer waard waren en voor mensen van een klein postuur en minder fysieke kracht te zwaar .rommel uit andere ontwikkelingslanden werd ingevoerd en we moesten daar maar genoegen mee nemen.aan de auto sleutelen tot er niets meer te sleutelen viel, daar we allemaal aan gewend geraakt.cubaanse toestanden, en de militairen maar volhouden dat het niet erg was en dat er betere tijden zouden aanbreken.nou,die betere kwamen echt niet. er werd een monetaire beleid gevoerd dat gewoon een diaster genoemd kon worden. alles ging achteruit in suriname was een sprekend voorbeeld van verpaupering en slecht onderhouden gebouwen.de wegen gingen kapot en er was geen geld voor herstel. ook bij de overheid zakte de zaak snel in elkaar. aan het einde van de revolutie 1987 was er niets wat nog goed funtioneerde. het land was financieel economisch geruineerd en marco- economisch klopte er niets meer van. monetaire financiering door goedschalk om het overheidstekort te dekken ging al sinds 1982 troef.elke week moesten de prijzen in de winkels gecorrigeerd worden omdat de koers van de us dollars en de nederlandse gulden weer eens gestegen was. winkeliers werden steeds gek van het corrigeren van prijzen,terwijl de marktinterventie en prijsstabilisatie unit op de loer lag. dat was de situatie toen mensen van de huidige ndp het voor het zeggen hadden in dit land. er werd een grondige puinhoop gemaakt van slandsbestuur enmen was gewoon niet instaat ordening te brengen. ook was het isoloment waarin suriname suriname beland was na de moorden van 1982 fnuikend voor het land.niemand wilde eingelijk zaken doen met een moorddadige regime onder leiding van bouterse.overal had denhaag de zaak aangezwengeld om de regering- bouterse te isoleren en het isoloment hield het gehele surinaamse samenleving in gijzeling. men wilde de militairen naar huis maar wij voelde exstra het gewicht van de pina.laten wij duidelijk zijn. de ploeg bouterse zich thans als een soort mammoetblok aan de surinaamse samenleving presteerd kan het land niet besturen . ze hebben het niet gekund tussen 1980 en 1987 tussen december 1990 en mei 1991 en ook niet tussen 1996 en 2000 . elke keer als ze aan het stuur van de staat hebben gestaan werd het land geruineerd en werd er naar hartelust gestolen door het kliekje die zich verenigd heeft in de ndp en de aangeplakte entiteiten.de voorbeelden liggen er.de argieven spreken boekdelen en de raporten zijn overduidelijk. keerpunt kan zonder enige trughoudendheid vastellen dat we een volk van klagers zijn en maar al te snel vergeten deze zogeheten mammoetblok dit land en volk heeft aangedaan in het verleden .we beseffen maar al te weinig wat we thans hebben en hoe goed we het hebben in vergelijking met de jaren tachtig negentig van de vorige eeuw . we realiseren ons niet dat thans mensen willen investeren in het het land en dat mensen ook nun vreemde geld op banken in paramaribo laten liggen. en het gaat om honderde miljoenen aan dollars en euro,dat deed men niet onder de juk van de revo. al het geld werd geparkeerd op buitenlandse banken en niemand haalde het in zijn hoofd forse invertering in dit land te doen, als was het alleen maar het ontbreken van de mohelijkheid om de gamaakte winsten over te boeken om verder te kunnen inverteren. en dat te bedenken dat mensen dat er nog steeds mensen zijn die een mammoetblok in de gelengeheid wensen te stellen om weer te komen plunderen .vooral de jongeren mensen in suriname moeten goed nadenken over wat ze gaan doen in mei 2010. deze jonge surinamers die nog ukkies waren toen de revolutie haar slachtoffers maakten, moeten zich goed laten informeren door ouderen die aan den lijve hebben ondervonden wat een onderdrukkend regime kan doen wat voor sociale ellende teweeg kan worden gebracht . schaarste kennen de jonge mensen in dit land niet, want die is allang opgeheven door het veel betere monetaire beleid van de huidige regering en het prachtige werk dat telting op de centrale bank van suriname vericht. de jonge leden van het electoraat moeten maar navraag gaan doen hoe slecht het wel kan worden en hoe vreselijk het is geweest toen rovers en moordenaars aan de macht waren .het gaat thans beter toch klagen wij voordurend. laat mijn een studie maken van de contemporaine surinaamse geschiedenis dan zal dat geklaag ten spoedigste wegebben en zal men de zo kostbare stem niet uitbrengen op mensen die in de startblokken staan om wederom te komen stelen en plunderen. lees dit artikel en begrijp het. is een waarschuwing .


  Maak melding
 34. dames en heren
  ik begrijp niet waarom jullie zo druk over maken.ik zou zeggen denk aan je hart en hoge bloed druk.of kan iemand mij vertellen wanneer het in suriname anders was na 1975.
  het is curupie wat daar regeert altijd al geweest maar ja dat heb je overal.we kunnen springen en schreuwen maak toch niks uit.een eezel in kleren blijft een ezel.geniet van suriname.we kunnen toch niks doen omdat wij geen stemrecht hebben.en dat is jammer

  palu


  Maak melding
 35. Schulden zijn er om af te lossen. Er zijn maar een handjevol landen zonder schulden. Suriname is niet de enige en daarbij komt nog dat Suriname bodemrijkdommen heeft die garant staan om deze schulden af te kunnen lossen. Ik schrijf “kunnen” omdat daar het grote probleem van de Surinaamse politiek ligt. Schulden maken kan iedereen; maar aflossen?
  De achter ons liggende 48 jaar heeft Suriname verschillende regeringen gekend. Het zal u niet verbazen dat na elke regeringsperiode het geld op was. Weg!
  Rekenkamer na rekenkamer heeft zich de hals gebroken op de praktijken van sommige bewindslieden en hun adviseurs. Geld weg!
  Gedurende die 48 jaren is er niets tastbaars voor het Surinaamse volk achtergebleven, met uitzondering van de twee prachtige bruggen over de Suriname en de Coppename rivier.
  Geld weg! Maar toch is de echte Surinamer zeer trots op deze bruggen die ons land hebben open gegooid. Durf, wilskracht en doorzettingsvermogen hebben deze bruggen gekost. Onze kleinkinderen hebben er straks veel meer aan wanneer ook de wegen met diezelfde durf, wilskracht en doorzettingsvermogen worden opgeleverd.
  Ik ben niet politiek bezig, want daar heb ik geen enkel verstand van. Ik noem het zelf liever poliziek want de bevolking van ons land gedoogd het gedrag van onze polizieke leiders. De schuld ligt dus deels ook bij de kiezers. 48 jaar lang komen dezelfde namen in de politiek terug, met of zonder strafblad of schuld aan criminele handelingen
  of oneerbaar verkregen rijkdommen. De paar uitzonderingen daargelaten.
  Het moet nu stoppen! Stem niet! Laat je stem in 2010 voor 1 keer collectief liggen. Dan zal elk zichzelf respecterende politicus zich schamen om het gezamenlijk protest. Zet alles op een rij en vraag jezelf emotieloos af op wie je zal moeten stemmen voor echte vooruitgang van je land en ook jezelf en wie onze schulden kunnen aflossen. Veel geluk!
  Opo kondreman un opo! Sranang gron de kari un. Na 48 jaar is het genoeg geweest. Nog 48 jaar zo doorgaan dan zijn onze bodemschatten allang op en kunnen we niets meer aflossen.

  Das


  Maak melding
 36. Yep,

  Sommige posters lopen maar te schelden op de Surinaamse regering. Ze doen in hun ogen niets goed. Als jullie het beter weten, waarom gaan jullie dan niet jullie bijdrage leveren aan de opbouw van onze geliefde Suriname?

  Bijna 100% van de mensen die gaan ondernemen hebben vreemdvermogen nodig. Hoewel een x percentage van de aanstaande of ervaren ondernemers de beschikking hebben over eigen finaciële middelen, trekken ze toch wel min of meer vreemdvermogen aan voor hun aanstaande bissness. Bijna heel Nederland leent geld om het een of andere te financieren, dus waarom zou dat niet voor Suriname gelden?

  Alle banken zouden failliet gaan als ze geen leningen zouden verstrekken aan wie dan ook. Schuld hebben is geen schande, het hoort bij het leven. Zaak is dat je je aflossingsverplichtingen nakomt, dan is er helemaal geen vuiltje aan de lucht om een schuld te hebben.

  De miljoenen die de huidige Surinaamse regering aan de asfaltering van bijvoorbeeld de Afobakkaweg gaat pompen, is absuluut een goede zaak. De economische ontwikkeling van de Districten Para, Brokopondo en naaste omgeving krijgen daardoor een enorme push. Denk bijvoorbeeld aan de ecotoerisme, die momenteel al een feit is in het District Brokopondo, zal als maar toenemen. Er zullen zich veel meer mensen langs de weg gaan vestigen en dat zal heel veel ondernemers naar het gebied kunnen trekken. Tegenwoordig is er al het prachtig Nanistrand in de hoofdplaats Brokonpondo, welke al aardig bezocht wordt door mensen uit Paramaribo en omgeving. Dus als de asfaltering van de Afobakkaweg helemaal klaar is, kan je gewoon in je car stappen en lekker crossen naar het Nanistrand om lekker te relaxen. Dus de miljoenen voor het Afobakka asfalteringsproject, die deel uitmaakt van de totale Surinaamse schuld, zal bijdrage aan de economische groei van Suriname en werkgelegenheid voor veel Surinamers.

  Peace out

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 37. Beste Noltie: Ik zou Indonesië en Venezuela absoluut niet als voorbeelden willen nemen. Indonesië is zelfs lid van de OPEC, maar 3/4 van het volk zit de pienaren. En Chavez zie ik in dezelfde kolom als Stalin, Trujillo, Duvalier en Castro.


  Maak melding
 38. Het zou goed zijn om op bepaalde routes treinen in te zetten bv Nickerie Paramaribo, Albina Paramaribo, Lelydorp Apoera, BRONSBERG lAROUR ETC. iNVESTEER OP EEN VERANTWOORDE WIJZE


  Maak melding
 39. Waarom geeft Sharmila.Mangal.Mansaram, op dit onderwerp geen commentaar in het parlement.
  Dan zou ik haar een beetje kunnen gaan vertrouwen dat ze integer is.


  Maak melding
 40. Beste Kwama,

  ik wil best meewerken met het opbouw van suriname. er zit echter een maar en dat is dat de politci nooit een goede opvoeding hebben genoten.

  ik bedoel hiermee het volgende te zeggen:

  – je geeft thuis toch ook niet eerst al je geld uit en ziet maar hoe je de volgende dag gaat leven. of mag een ander land alles komen onteigenen en daarmee wil ik zeggen dat ze eventjes alle bodemschatten op een molesterende komen halen.

  ik denk dat het bij jullie principieel verkeerd gaat in de basis.
  geen lange termijn visie maar een echte hit en run mentatliteit en dat moet eerst veranderen want het volk wil wel maar nu de regering nog.

  ik weet een ding en dat heb ik tot nu toe overal op de werled gezien waar ik geweest ben. arme mensen zijn eerder geneigd om elkaar te helpen dan iemand die zijn bankrekening zit te vullen!


  Maak melding
 41. no 37 wise man vraagt zich af wat voor producten wij wereldwijd (kunnen)verkopen en hoeveel het de staatskas zou opleveren.het antwoordt is GOUD.ik vraag mij af of jij wel op de hoogte ben van wat er in Su. echt gebeurd.Ken jij de deal mat het Canadees bedrijf nee he.ff voor de duidelijkheid:Suriname krijgt 5% bruto van de opbrengs en de Canadezen 95%.Bauxiet worden wij al decennia lang opgelicht.Vraag ff na hoeveel goud er vorig jaar is verscheept en het eerste halfjaar van 2008.Met een minimale 30-70% hadden wij een gevulde staatskas aan goudreserve.Maar onze bokito en consorten hebben geen vaderlands liefde maar eigenbelang.


  Maak melding
 42. @46,

  Zorif,

  Je hebt over treinen? Stoomtreinen? Hoe wil je electrische treinen laten rijden in Suriname…

  Suriname is nog steeds 110 VOLT. En vaak valt de electriciteit uit. Een trein kan daar niet op rijden!!!!


  Maak melding
 43. Om een zo min mogelijk staatsschuld te hebben, moet je meer exporteren dan importeren. Meer produkten, grondstoffen, landbouwprodukten etc.etc…. exporteren.

  Tegelijkertijd moeten iedereen naar vermogen belasting betalen. Dat gebeurt naar mijn idee te weinig. Mensen die belasting ontduiken moeten ook een forse boete betalen. Corrupte ambtenaren moeten de gestolen staatsgoederen teruggeven en ook een fikse boete betalen.


  Maak melding
 44. @noltie
  wil de echte….. opstaan.
  het beleid van bosje en bouterse was misdadig en crimineel ze hebben alles wat je kapot kon maken in suriname kapot gemaakt ik weet dat jij en de club het niet over die tijd wilen hebben, verstop je niet voor de realiteit en de waarheid jongen want eens kom jij je zelf wel tegen en dan zal dat zwaar op jou dak vallen .tang boeng mie boi


  Maak melding
 45. Beste Maarten,

  Hoe kom je eraan dat de politici nooit een goede opvoeding hebben gehad? Ken je ze persoonlijk? Ik denk zeker van niet, dus is jouw uitspraak onterecht.

  Ik heb nergens gelezen dat Suriname al zijn geld heeft uitgegeven. Het onderwerp is “Het buitenlandsschuld van Suriname is sinds 2000 verdubbeld”. Als iemand een vordering op je hebt wilt niet zeggen dan je geen spaarcenten op de bank kan hebben staan. Je kan een schuld van bijvoorbeeld €100.000 hebben en een spaartegoed van €150.000 op de bank hebben staan en daar is dus niks mis mee.

  Een slimme ondernemer zal altijd een klein percentage van zijn eigen financiële middelen aanwenden aan zijn zijn bezittingen en de overige financiële middelen die nodig zijn, voor de financiering van de overige bezittingen, zullen uit vreemdvermogen bestaan.

  Suriname heeft diverse leningen gedaan in het buitenland maar de instellingen die de leningen aan Suriname verstrekt hebben, zijn niet gek. Voordat een financiële instelling lening aan wie dan ook verstrekt, doet men eerst een creditcheck, men kijkt naar jouw betaling historie enzovoort. Als de checks negatief zijn uitgevallen, dan kan je dus de lening vergeten. Waarom denk je dat Suriname de laatste jaren min of meer in aanmerking komt voor leningen? Omdat de Suriname de laatste jaren netjes zijn aflossingsverplichtingen aan de schuldeisers is nagekomen. Een land regeren is geen kinderspel. Het is gemakkelijk vanuit de zijlijn kritiek te leveren op de Surinaamse regering. Ze doen hun best en zo slecht is het in Suriname ook al niet hoor. Als je niet lui bent, heb je elke dag wat te eten in Suriname. Als je in Nederland niks uitvoert, heb je het ook heel moeilijk.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES