dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen zien de bui al hangen

Surinaamse Inheemsen zien de bui al hangen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – Het ziet er zowel in natuurlijk als menselijk opzicht niet bepaald goed uit voor de wereld. Dit zegt Josien Aluma van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS. Het klimaat wordt steeds minder voorspelbaar met alle gevolgen voor mensen en milieu. De schuldigen aanwijzen is nog het makkelijkst.

Al eeuwen terug werden de zaadjes gelegd voor wat mens en wereld vandaag overkomt. Al in de koloniale periode is nauwelijks of geen respect getoond voor anderen en de natuur. Dat gaat tot vandaag nog door en met name Inheemsen hebben het zwaar te verduren. “De manier waarop regeringen omgaan met de rechten van Inheemse volkeren is vragen om problemen”, zegt Aluma.

Komt nog bij kijken dat met mijnbouw en het aanleggen van dammen grof ingegrepen wordt in de natuur. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. In en buiten Suriname zal daar steeds meer rekening mee gehouden moeten worden. Hoe eerder dit begrepen wordt, hoe beter voor de mensheid. “De natuur is machtig en kan veel tolereren, maar er komt een dag dat er geen houden meer aan is”, aldus Aluma.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Aan echte ondderwerpen word er geen aandaxcht besteed alleen wanneer het om ophitserij gaat.
  Wel, deze indianen hebben het recht om voor het land waar ze als eerste bewoners vandaan komen te vechten.
  Gelukkig zonder geweld!!


  Maak melding
 2. Ja, maar het moeilijk vechten vanuit een hangmat met een fles “51” in de ene en een (vooral) gebietste sigaret in de andere. Als je je rechten niet gaat opeisen, vergooi je ze. De indiaan kijkt niet naar morgen, maar hij vergeet niet wat er 700 jaar geleden gebeurd is binnen zijn gemeenschap. Daar zijn nog steeds ruzies over.


  Maak melding
 3. De economie is belangrijker dan het milieu en dat gebeurt over de hele wereld van Alaska tot Tibet.Duizenden jaren geleden was de Sahara ook net als de amazone gebied met heel veel flora en fauna en nu is het woestijn geworden.Nu zie je alleen maar ali baba’s met z’n kamelen.
  Dat de aarde steeds warmer wordt ,dat weet iedereen maar je moet toch gaan produceren en ervoor zorgen dat er werkgelegenheid is.


  Maak melding
 4. Ik neem aan dat Aluma een indiaan is. Die spreken gewoonlijk vanuit een ander perspectief over de natuur. Meer harmonie, onmiskenbaar. Maar ook op een manier die niet srookt met de omvang van de huidige wereld bevolking.
  Daarnaast merk ik op dat hij 2 zaken op één hoop gooit. Natuurbeheer, etc en daarnaast de belangen van de inheemse bevolking. Die twee zaken hoeven niet noodzakelijk samen te gaan. Sterker nog. Waarschijnlijk legt ook hij een steeds groter beslag op de natuur (electra, olie voor de generator en buitenboordmotor etc.)

  @SosoLobie
  De Sahara is echt niet door menselijk handelen in een woestijn veranderd. Dus dat heeft hier niets mee te maken.


  Maak melding
 5. Meneer Aluma spreekt alleen over rechten. Terecht, zou ik bijna willen zeggen. Maar bij het woord PLICHT slaat iedere inheemse de angst om het hart. Het een sluit en ander niet uit. Laat hij zich eens uitlaten over de PLICHTEN van zijn achterban. Leuk verhaal, maar ik kan er niets mee. Ik ken de inheemsen als geen ander. Zij zullen het nooit hebben over het koloniale verleden. Waarom niet? Omdat zij er altijd beter van zijn geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES