Meeste nabestaanden Moiwana geen Surinamer meer

33

PARAMARIBO, 3 aug – De meeste nabestaanden van het door het leger verwoeste dorp Moiwana zijn al lang geen Surinamers meer. Dit zegt André Dikan, consul-generaal van Suriname in Frans Guyana. Het grootste deel is nu Frans staatsburger na in het buurland jarenlang de status te hebben genoten van vluchteling.

Sinds de massaslachting in 1986 zijn de meeste dorpelingen neergestreken in het plaatsje Charvein. De integratie in de Frans-Guyanese samenleving is vrijwel probleemloos verlopen. “Nu zijn ze gewoon Fransen, althans zij die daarvoor hebben gekozen toen de gelegenheid zich voordeed”, zegt André Dikan tegenover De West. Slechts een klein deel van de vluchtelingen uit 1986 is Surinamer gebleven.

Die wonen verspreid in andere dorpen. Een handjevol leeft rusteloos aan beide zijden van de grens. Het dorp moet in opdracht van het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof worden heropgebouwd op kosten van de overheid. De vraag is dan ook wie echt zullen terugkeren. “Eigenlijk zijn ze al helemaal geïntegreerd, het zijn geen tweederangsburgers, maar formeel is het integratieproces nog in uitvoering”, aldus Dikan.

33 REACTIES

 1. Jammer dat alleen maar de nabestaanden van moiwanna naar frans-guyana zijn gegaan. voor mijn part mochten alle bosnegers verhuizen naar frans-guyana. Die fransen mogen het criminaliteits probleem dat dat soort creert maar hebben.


  Maak melding

 2. Foei Vintje. Dit is een zuiver racistische en generaliserende opmerking. Voor mijn part zijn ze Eskimo geworden, het blijven NABESTAANDEN. Of dacht je dat alle nabestaanden van de 8-decembermoorden Surinamers waren? Nee, de meerderheid heeft een Nederlands paspoort.


  Maak melding

 3. Wat me opvalt in dit bericht is dat er met de vermelding, van de zin , ik citeer:” de integratie in de Frans-Guyanese samenleving is vrijwel probleemloos verlopen” gewag gemaakt wordt dat deze ex -Surinamers ( dat zijn ze geworden door t aannemen van de Franse nationaliteit)zich daar normaal gedragen.Als geboren en getogen Fransen. Voor mij houdt deze zin in , dat t dus wel kan dat mensen die vanuit t binnenland de stad intrekken zich ook daar normaal zouden kunnen/moeten gedragen. Waarom t niet van komt dat weet ik ook niet, maar t zou veel prettiger zijn voor allen, dus ook voor hen in Paramaribo , als t wel gebeurde.In de krant t Parool is een foto van dit gebeuren gepubliceerd , met onderschrift:President Ronald Venetiaan van Suriname (tweede van links ) begeleidt de oudste nabestaanden naar de onthulling van het monument, donderdag.Rechts ,(nu komt t ) met das Ronnie Brunswijk


  Maak melding

 4. ik zou het ook hebben gedaan vluchten voor die tiran die geen vrouwen en kinderen levens bespaard deze mensen zijn voor hun leven gevlucht, hun leeftgebied is vernietig velen van deze mensen zijn in de stad komen wonen een deel zorg voor overlast het is aan de regering om deze mensen hun leefdgebied weer bewoonbaar temaken zodat wie terug wil terug kan gaan .nummer 1 je lijkt wilders wel en verdonk samen.


  Maak melding

 5. Vintje, nu scheer je een ieder over één kam.
  Have a heart. Het gaat hier om de bosnegers die voor hun leven moesten vluchten en niet over de misdadige volgelingen van brunswijk.
  Weet je het misschien nog? De inwoners van Moiwana zijn toentertijd afgeslacht door SSS of anders geschreven Surinaamse SS-ers. En het was toen ‘redde wie zich redde kan’. Er waren in die dagen een paar ziekelijke Radovan Karadžić-achtige figuren die de dienst uitmaakten in suriname. Als ik jou was zou ik nu op mijn knieën gaan en de Heer om vergiffenis vragen voor zo’n uitspraak.


  Maak melding

 6. De meeste personen langs de Marowijne rivier (de Marrons) hebben de Surinaamse en de Franse nationaliteit. Ze zijn erg goed aan beiden zijde van de rivier geintegreerd. Zij hebben geen cursus integratie nodig.


  Maak melding

 7. Eigenlijk schandalig dat het zolang heeft geduurt. Dat de mensen inmiddels hun heil elders gezocht hebben. Deze zaak had direct bij de eerste burger regeringen geregeld moeten zijn. Maar die waren te laf om de aanstichter van deze genocide te trotseren.

  @vintje Lijkt mij beter dat JIJ verhuist naar Antartica of zo. Heb je alle ruimte en neem gerust je vriendjes mee.


  Maak melding

 8. Dus volgens jou (vintje) zitten alle bosnegers in de criminaliteit en ze veroorzaken alleen maar problemen. Whahahaha.
  Jij mist duidelijk een paar hoofdstukken en…….En je bent een R A C I S T
  Jij had ook naar Frans-Guyana moeten, daar had je fatsoen kunnen leren.

  Grtz
  Moestafa


  Maak melding

 9. Opa Ruro Vniemand woont in Su.
  Maar denkt u dat hij weet van de Djuka’s dat als er doden zijn gevallen.
  Dat deze mensen daar niet meer willen of gaan wonen.

  Ik zou nu zeggen dat ik behoorlijk moe begin te worden van deze domme grappen van Front.

  Ga bouwen, gaan jullie maar, dan zullen jullie zien dat jullie voor het bos staan te bouwen…..dus voor niemand net als Opa Ruro Vniemand.


  Maak melding

 10. @Tjally
  En jij mag naar Groenland. De ijsberen hebben het moeilijk om robben te vangen dus ga ze maar helpen.
  In SME kunnen we jouw soort leugenachtig hufters niet gebruiken.


  Maak melding

 11. Prik , zijn Surinamers zo heilig dan?Je had die vraag ook zo kunnen stellen ,Vene zou je het goedkeuren als Nederland Suriname zou belasten met criminele SuriNeds?
  Altijd doen de zg Surineds andere allochtonen uitmaken voor criminelen enz.,maar steken hun handen niet in eigen boezem,Surineds zijn ook nu nog criminelen of ze willen zich als blankeNeds voor doen,zou het niet weten,wat ik wel 1000000% weet is dat de zg Surineds ook tot de criminele-allochtonen behoren.


  Maak melding

 12. @, Moestafa. een groot deel van die surinaamse bosnegers zijn degelijk zwaar crimineel. ze zouden een voor beeld nemen van die meeste afrikaanse zwarten. zij werken hard en stelen meestal niet of als iemand toch steeld bij hen dan worden zij levend verbrand. vraag het aan iemand uit Senigal of Gana. die kunnen jou uit leggen hoe het bij hen gaat. ik heb respect voor die mensen.


  Maak melding

 13. De naar Frans-guyana uitgeweken ex-Surinamers ,met een Frans paspoort dus ,hebben ze ook een visum nodig om naar Su. te komen of kunnen ze vrij en blij ongehinderd gaan en komen wanneer ze willen ? Weet iemand dit of is t een rare vraag?


  Maak melding

 14. is er geen enkel nabestaande die nu echt de waarheid komt vertellen? want ik denk echt niet dat het leger een dorp in puin schiet zonder dat er daar voor aan leiding is. time wil tell.


  Maak melding

 15. stenley wil terug naar het stenen tijdperk of middeleeuw, weet je wat wij ons moeten afvragen hoe het komt dat deze jongens in de criminaliteit terecht zijn gekomen, in amerika heb de doodstraf toch heb je daar criminelen , ik hoop niet dat de surinamers een voorbeeld nemen aan die afrikanen. ik heb een vraag voor jou stenley als het gezag bestond uit criminelen wil ik jou vragen welke straf jij de daders van dergelijke misdaden die zijn gepleegd in het binnenland geeft?


  Maak melding

 16. Neus wat weet jij !!!! denk jij dat ik zit te liegen …..Ik weet dat jij een leeghoofd bent, dus met jouw aan de praat is onzin (law man wroko)
  Ik ben geen Fronter daarom lieg ik niet, jij bent echt een domkop.
  Als jij meer wil weten vraag na. leeghoofd.(NEUS)


  Maak melding

 17. Als frans guyanees ben je ook european. Dus krijg je ook kinderbijslag en een ww uitkering. Dit in Euro’s. Veel meer dan iemand die keihard werkt in Sur. Wel slim bekeken door deze mensen.


  Maak melding

 18. mensen als vinje staan er niet bij stil dat je ook als je anoniem denkt te zijn op het net, je aangeklaagd kunt worden wegens rasisme. Kijk maar naar wat er gebeurd is met geen stijl punt NL. Ik vind dat de webmaster dit soort berichten moet weren. Zwart rasmisme bestaat en is ergert dan Wit rasisme. Want wie weet beter dan wat het is om gediscrimineerd te worden dat een gekleurde mens.


  Maak melding

 19. Aan de redactie van deze Forum:
  Kunt u mij vertellen wat wel en of niet toegestaan is bij deze Forum?

  Zou het niet beter zijn de forum te splitsen nl:
  in een kinderen Forum tot 12 jaar (post nr1)en eentje waarbij er serieus nagedacht word over ontwikkelingen in Suriname waarbij wij wel op een andere manier onze bijdrage kunnen leveren.

  toff


  Maak melding

 20. Dag blaka bakra,
  De backtrack route is geen nieuws voor mij, want via die onofficiele route gebeurt er van alles en nog wat , incluis en vooral wat bij wet verboden is.
  Waarom ik die vraag stel is, dat als men vanuit andere landen van de wereld ,Su. wil bezoeken dat een vereiste is.Dus als mensen met de Franse nationaliteit de oversteek maken naar Su. , dat dan ook zou moeten.t Staat tenslotte niet op iemands voorhoofd te lezen als die geboren of genatauraliseerd Fransman is. Alleen, t komt er niet van , waarom weet ik ook niet , of er wordt gemakshalve niet gecontroleerd, of men gaat er vanuit dat t wel okay zal zijn. Velen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten , vinden dan ook de weg naar “tra sei ” of “frans sei”, en dan echt niet alleen via de back track route. t Kwam in me op ,en ook al kan ik er niets aan doen , zou toch ik willen weten hoe t zit . Al was uit weetgierigheid. No problems or hard feelings against anybody.


  Maak melding

 21. Wat een paar domme reactie’s zeg. Het lijkt telegraaf nl wel. Ik ben zelf een bosneger, wel in Paramaribo opgegroeid,en ik ben geen crimineel.Ik weet dat een hoop bosnegers strafbare feiten begaan, maar je kan en mag niet een hele volk voor staffen, in mijn familie komen geen criminelen voor. Dus, ik weet nu dat er wel Surinaamse racisten zijn.Voor alle Surinamers die discrimineren wil ik zeggen,houdt toch op met die rotzooi.


  Maak melding

 22. @,DU.
  in Afrika help het hart stike goed. in Amerika en Suriname en bijna heel zuid Amerika help het geen moer niet om dat ze hen daar te veel verwennen ze krijgen te veel om te vreten. die afrikanen. zij weten hoe je iemand zijn manieren moet leren. die mensen zijn te streng waar door het hart stiike help. die Afrikanen buiten Afrika zijn verwend. eigen wijs.en dom. ik heb het over een deel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.