maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname betreurt vastlopen WTO-besprekingen

Suriname betreurt vastlopen WTO-besprekingen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/GENEVE, 31 jul – Het vastlopen van de besprekingen over verdere liberalisatie van de wereldhandel, valt te betreuren. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Gehoopt was op een redelijk snelle afronding om vooral meer duidelijkheid te verkrijgen over de toekomst van de bananenindustrie.

De industrie in met name de Caribische landen, waaronder Suriname, staat onder grote druk. De EU lijkt steeds meer bereid toe te geven aan de druk van de Latijns-Amerikaanse producenten. De WTO-besprekingen in Genève zouden ook over bananen gaan. Er is zelfs een overeenkomst getekend. “Nu de besprekingen niet hebben plaatsgevonden, is ons inziens de overeenkomst niet meer geldig”, zegt Marica.

Toch wordt met alles rekening gehouden. “Dat is een grijs vlak. We moeten goed in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de overeenkomst voor de bananenindustrie in het Caribisch gebied en in Suriname”, aldus Marica. De EU is bereid de tariefmuren voor bananen uit Latijns-Amerika te slechten. De kleine Caribische producenten vrezen het einde, daar bij de buren veel goedkoper geproduceerd wordt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
  1. Dat hele Caricom ding van Su. heb ik nooit kunnen begrijpen. Geografisch zit je er net wel of niet bij? we zijn geen common wealth land, we spelen ook geen cricket. Waarom hebben we Mercosur en het latere Zuid amerikaanse pact afgewezen, omdat we Caricom belanrijker vonden.
    Is de Latijns Amerika niet groter?? Gaat er niet veel meer geld in om? Was het niet beter geweest om Brazilie te steunen en ook nog in die zuiging van hun ontwikkeling mee te gaan? Tezamen kunnen Latijns Amerikaanse landen in een alliantie spierballen vertonen. Economie van Brazilie, Argentinie en Chilie gaat heel goed. Ik mis het motief in de keuze van Suriname voor Caricom ten nadele van Mercosur. Mischien kan iemand mij dit uitleggen. Mischien wordt iemand weer betaald om een slechte keuze te maken. Maar nu ben ik een fictief persoon valselijk aan het beschuldigen en dat is niet betamelijk. Want zo zijn we niet!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES