Verouderde wetgeving kost Suriname miljarden

13

PARAMARIBO, 29 jul – De staat loopt miljarden Surinaamse dollars mis door de verouderde wetgeving op domeingrond. Dit zegt voorzitter Radjen Soerdjbali van de vereniging van notarissen. Aan de overdracht van grond van de ene persoon aan de ander wordt vrijwel niets verdiend.

Dat zou niet mogen. De situatie staat in schril contrast tot het aantal overdrachten dat vrijwel dagelijks plaatsvindt. “Het gaat om miljarden Surinaamse dollars aan overdrachtsbelasting”, zegt Soerdjbali in het actualiteitenprogramma In de Branding. De belasting kan niet geheven worden, omdat erkenning van de overdracht een vrij bureaucratisch proces is.

Het gaat namelijk niet om eigendomsgrond, die vrijwel rimpelloos kan worden overgedragen. Als het door de overheid afgestane grond betreft, is de titel meestal grondhuur. Bij verkoop moet het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, toestemming verlenen. Dat kan wel jaren duren. Net zolang wordt geen overdrachtsbelasting betaald.

Om verandering teweeg te brengen zal de wetgeving moeten worden aangepast. “De wetgeving is achterhaald. RGB is niet in staat overdachten te begeleiden”, aldus Soerdjbali. Door de nieuwe wetgeving zal de overdracht veel minder ingewikkeld verlopen. Het grote geld zou binnen een jaar of twee bijeen geschraapt kunnen worden. Het zou ruim twintigduizend terreinen betreffen.


13 REACTIES

 1. Dit geen nieuws wat wordt verkondigd.
  Suriname is een lijdend voorwerk voor Surinamers waar goed voorbeeld is goed volgen wordt gevolgd.
  Corruptie, luiheid, buitenechtelijke relaties, geen eigen initiatief, heen visie, geen strategie en geen beleid gericht op de toekomst, geen leding geven en durven nemen, dit zijn enkele competenties die de regeringsleden en onze politieke leiders bezitten.
  Dus zijn de Surinamers zoals altijd volgzaam in de daden en deugden van hun volsvertegenwoordigers.


  Maak melding

 2. Deze grappenmaker moet gewoon zeggen dat de notarissen meer geld willen verdienen aan de overdrachten. De staat kan hem weinig schelen. Hij wil zijn zakken vullen.


  Maak melding

 3. deze man praat te veel,hij is bekend als een groote boef. ik vraag me af of hij wel al zijn overdrachten ook aan de belastingen door geeft.

  sharma


  Maak melding

 4. Moe..moe…moe worden we van alle wetten, maar NIEMAND die een poot uitsteekt om iets te veranderen. We leven nog in de tijd der barbaren.WE WACHTEN OP DE GROTE VERANDERING EN SCHOONMAAK.


  Maak melding

 5. WATTTT, je betaald 10 % van het waarde. Is dat te weinig? Zelfs als je een geschenk van je ouders krijgt, moet je 10 % overdracht voor het betalen.


  Maak melding

 6. Suriname loopt niet alleen inkomsten mis, maar ook klanten die in Suriname willen investeren.

  Een normaal aanvraag voor veeteelt duurt minimaal 6 jaren met steekpenning. Tot die tijd moet je nog blij zijn als somo ernog zit, anders moet je opnieuw je steekpenning betalen.

  NIet gesproken over de gekaapte gronden die eerst op mij naam stonden en plots klap weer van een rijke lui in Suriname. natuurlijk zonder dat ik dat wist of iets aan verdiend hebt


  Maak melding

 7. Denk jij dat wij slapen….nee toch…hallo… begin belasting te betalen….over al de winkels die aan de Chinezen verhuurd zijn.

  Dan komen USA dollars in Staatskas vliegen….dus laat mij met een of ander notaris streek….straks doet de staat…. maar notaris vangt….slaap voor je…. maak slapende honden niet wakker…stel zakkenvullers.


  Maak melding

 8. Het is waar. In ben nu 56 jr. In 1983 keerde ik met vakantie terug. Vroeg aan mijn broer van” wat kost pachtgrond nu broer”en hij antwoorde mij van “nog steeds twee gulden en vijftig “. Mi gado, ding mang djaso sribie mang. Dang fa na kondré wan voorruit dan.


  Maak melding

 9. ik ben het zeker met de meeste eens. deze heer radjen s. is zeker niet goed bij zijn hoofd, hij heeft het over miljarden….weet hij wel hoe je dat moet schrijven ( in cijfers ).
  een ding is zeker het gaat echt niet om miljarden gewoon kletskoek. pak al die grote jongens aan die grote bedrijven hebben en die geen cent belasting betalen, die grote project ontwikkelaars. maar ja dan komt het weer terug op de notarissen die verdienen zicht helemaal krom. en natuurlijk willen zij ook geen belastingen overdragen. ik werk zelf bij een notaris en zie hoeveel geld er allemaal binnen komt ( in sur ).

  00597


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.