Surinaams bananenbedrijf ten verkoop aangeboden

18

PARAMARIBO, 29 jul – Staatsbedrijf SBBS is te koop. Gestreefd wordt naar overdracht van het bananenbedrijf tegen eind dit jaar. Ruim dertig buitenlandse bedrijven zijn uitgenodigd voor deelname aan de openbare verkoop. De focus op buitenlandse investeerders is min of meer bewust.

SBBS heeft vooral behoefte aan een sterke rugdekking op de ruige internationale markt. De vrij agressieve houding van de Amerikaanse bedrijven in Latijns-Amerika vergt gedegen marktinzicht. Ook het vermogen in te spelen op trends zal een plus zijn. ”Alleen een groot bedrijf kan SBBS overnemen, omdat wij garanties eisen voor de sector”, zegt SBBS-bestuursvoorzitter André Brahim tegenover de Ware Tijd.

Verwacht wordt dat onder meer de werkgelegenheid gewaarborgd is. Nu verdienen zo’n tweeduizend arbeiders aan de twee plantages in Saramacca en Nickerie. De afgelopen jaren is ruim dertig miljoen euro geïnvesteerd door de overheid en de EU. Vooral de modernisering is aangepakt. Het Franse Katope neemt sinds ongeveer een jaar deel in het management.


18 REACTIES

 1. Dit is een goeie move. Vooral met het oog dat je de opkoop prijs van bacove en de wereld marktprijs niet in handen hebt. Laat ze garanties geven voor grondhuur, exportbelasting gefixeerd en werkgelegenheid. Misschien moeten we hetzelfde concept voor de rijstindustrie toepassen. Als we zelf niet voor voldoende productie kunnen zorgen laten multinationals het voor ons komen doen met garanties passend in deze tijd van beschaving en met in achtneming dat er een voedsel crisis is. m.a.w. een goede prijs voor onze rijst. Enige wat we moeten doen is faciliteren van een goede infrastructuur en irrigatie.


  Maak melding

 2. Zo…. precies zo gaan ze eigen goud en bauxiet bedrijf starten om het dan via international tender te verkopen.
  Alle mooie verhalen ten spijt….het bedrijf wordt eigendom van buitenlanders, net als Cambior. Dan wanneer het nog meer bloeit, gaat men praten over hun aandeel en dat die buitenlanders alle bacoven wegdragen, terwijl suriname niks verdient.Doen jullie je ding.


  Maak melding

 3. waarom nou?
  Zijn we niet in staat om een goed bedrijf te runnen.

  Kijk wat Jharap heeft gepresteerd kunnen we daar niet van leren?

  Bacco je posting getuigt van een die niets op poten kan zetten maar enkel maar vernietiging en blijf met je poten af van de rijstindustrie. Heb je wel eens rijst geplant bacco?


  Maak melding

 4. Verkocht ?
  Als de arbeiders maar weer niet gemotiveerd worden door krachten om te gaan staken, als in het verleden veel vuldig is gebeurd.


  Maak melding

 5. Multinationals komen alleen maar om over te nemen en 3e en niet-westerse landen klem te zetten op de wereldmarkt, en om rijk te worden van de bananen.

  Kijk b.v. naar al die miljarden mensen wereldwijd, hun landen hebben heel veel grondstoffen-mineralen-landbouwgewassen enz.
  Maar ze worden arm geboren, leven arm en sterven arm, van al die rijke opbrengsten merken daar merken ze vaak niet veel van.
  Het zijn de multinationals, de lokale elite’s en de westerlingen die er rijk van worden.

  En waarom moet de bananen-industrie nu ook al verkocht worden aan het buitenland, kunnen de Surinamers dan “HELEMAAL NIKS”, zijn het dan “GROTE STOMMELINGEN”????????????????????????
  Moet ik me nu gaan schamen omdat ik ook deels Surinaams bloed heb?

  Want wat kunnen de westerlingen b.v. de Hollanders nu eventueel gaan denken: “Ha Ha zelfs bananen verkopen kunnen de Surinamers niet, wat een dom volk”.

  Het ervaren personeel is toch aanwezig, en ik neem aan dat die de hele dag hard aan het werk zijn ook nog eens in de hitte.
  Misschien kun je het bedrijf beter verkopen aan het personeel, want de gevestigde orde zoals politici en leidinggevende die kunnen er duidelijk niks van.

  En ik ben er van overtuigd dat een b.v. “Max Havelaar” stichting best wel bereid is om de bananen te kopen van het personeel de nieuwe eigenaars, en dan wordt die banaan ook nog eens Eko-biologisch, dus 2 vliegen in 1 klap mooi toch?
  En Max Havelaar betaalt ook nog eens een eerlijke meerprijs voor die bananen dan de uitbuitende westerse multinationals.


  Maak melding

 6. OK Bacco,
  Maar als het heel erg succesvol wordt en het nieuwe bedrijf maakt winst moeten we geen moord en brand schreeuwen dat we uitgebuit worden. Ook niet als vanwege de dalende prijs op de wereldmarkt het bedrijf onmiddelijk gaat saneren in het personeels bestand zoals elk bedrijf behoort te doen als de produktie daalt.
  Want surinaamse bedrijven krijgen zo langzamerhand het SLM-keurmerk (groeiend of blijvend personeelsbestand bij dalende omzet)


  Maak melding

 7. Eerst Bruynzeel verkopen, nu bacoven bedrijf, dan wil men nu ook bauxiet importeren. Waarom verkoopt men niet hele suriname dan??? Er gaat toch niets overblijven van het land, behalve die boeven

  soso lobi


  Maak melding

 8. Beste deal ooit,

  Een bananen republiek moet inderdaad alles in de verkoop doen want srananmang zijn geen ondernemers, alleen maar boeven die snel geld willen verdienen.

  Misschien kan SOMO gelijk een te koop bord op suriname plakken zodat alles tegen een vrienden prijs verkocht kan worden maar wel exclusief die luilakken


  Maak melding

 9. @ No 2: Noem mij één Surinaams bedrijf of één Surinaamse investeerder die bereid is dit bedrijf over te nemen. Ik kan je vooruit zeggen: het gaat naar de kl….


  Maak melding

 10. Lieve mensen,

  Ik hou me continu bezig met het vraagstuk wat Suriname vooruit kan helpen. Een land gaat economisch niet vooruit door emotisch van nostalgie en domme trots. Je moet rooeien met de riemen die je hebt. We hebben geen invloed op de wereldhandelsprijzen van bacove, daar zijn we veels te klein voor. Prijzen van dit soort commodities wordt bepaald door degene die opkoopt en niet door de verkoper. Daarentegen produceren wij meer bananen dan voor eigen comsumptie wenselijk is. Dus is het het verstandigste als een derde partij de faciliteiten leased, en er vaste inkomsten voor de staat daartegenover staat.
  En als niemand die toko wil overnemen tegen harde condities weten we ook dat het niet feasible is dat er ooit winst daaruit kan worden gegenereerd.
  Met rijst beste Cruz, zijn de omstandigheden anders. Er is in de wereldhandel een groeiende prijs per kilo. Kijk wat nu gebeurt: Front coalitie stimuleert kleine boeren om rijst te verbouwen, maar kan ze niet voldoende faciliteren met zaaizaad, machines en irrigatie. Er is alleen een toewijzing van grond en that’s it! (remember: boze pres en vice op coalitiegenoten van Pertaja Luhur), men kijkt naar elkaar en wacht op een wonder uit de hemel. Let us cut the crap..
  Mr. Manglie zegt verhuur die grond aan mij, ik klaar die klus. We weten allemaal dat Manglie het kan. Maar Front wil Manglie boycotten vanwege afgunst en hij is NDPer.
  Landsbelang wordt hierbij achtergesteld op tribale vetes. Dus zeg ik schrijf een tender uit voor rijstbouw daar zit meer feasibility in dan bacove, dan wordt er tenminste geld verdient. Ook is gebleken dat buitenlandse management dikke winsten kunnen behalen met onze producten, waar wij elkaar alleen maar tegenwerken en het geld verbrassen. Staatsolie is een uitzondering, maar speelt op wereld nivo geen rol van betekenis en floreren we daarin bij de gratie van Don Hugo Chavez. We moeten verder kijken dan onze landsgrenzen om te begrijpen hoe het spel wordt gespeeld. Valse emoties helpen ons niet.


  Maak melding

 11. Toen hetzelfde onze vlaggenschip “Staatsolie” stond te gebeuren was Leiden letterlijk in last.

  De geneugten van dit bedrijf zijn slechts aan een vliesdunne elite voorbehouden.


  Maak melding

 12. Bacco,

  Dan lijkt me beter om de onafhankelijkheid nietig te verklaren en het land een provincie maken van Nederland en niet meer zeuren dat we uitgebuit worden want wie buit suriname nu uit??????


  Maak melding

 13. Want wat kunnen de westerlingen b.v. de Hollanders nu eventueel gaan denken: “Ha Ha zelfs bananen verkopen kunnen de Surinamers niet, wat een dom volk”.

  groeten uit bananenrepubliek banana suriname!!!


  Maak melding

 14. @blaka bakra, je weet niks van Suriname af.
  Ten eerste wilde manglie zowel dit bedrijf als SML kopen.
  Front heeft geweigerd. SML hebben ze,het Front,onlangs geveild als een sloop auto.
  Djillip Sardjoe een man met een concern can 160 miljoen zou het ook kunnen kopen.Kasimbeg van CHM,mocht het hem interesseren zou het ook kunnen kopen.Er zijn meerdere multimiljonairs in Suriname met goed draaiende bedrijven.

  Dus stop met die domme reacties


  Maak melding

 15. OMG kunnen we dan ook helmaal niks zelf.

  Als caribiche land moeten wij juist onze bananesector houden(het is namelijk goed voor de (export)als we het verkopen dan hebben we helamaal niets meer.

  @ bacco dromen zijn bedrog.

  Ik ben het toch weleens met posting 5#
  als we het verkopen aan die multinationals krijgen we helemaal niks kijk maar naar BHP biliton en Surlaco(oplichters)nee beste Surinamers we doen er goed aan om de bananen sector gwn in surinaamse handen te houden.


  Maak melding

 16. @ 16: Dat is exact wat het probleem is. Eerst de zaak naar de kl… helpen en vervolgens voor een habbekrats opkopen, voor eigen gewin. Dit komt de gemeenschap niet ten goede. Zolang de hele Surinaamse gemeenschap nog afhankelijk is van de politiek(!), zal er geen vooruitgang zijn. Praat me niet over Manglie, Kasimbeg, Sardjoe en al die andere zogenaamde “multi-Surinamers”. Het is maar goed dat de politiek een rem zet op deze “krabben”. Ze willen het onderste uit de kan. Ik ken mijn pappenheimers, wees gerust. En ik weet genoeg over deze “vernietigers” van de Surinaamse economie. Handjeklap, onder-de-tafel-economie, that’s all.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.