Voorzitter Surinaams parlement zweert bij amnestie

76

PARAMARIBO, 28 jul – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo blijft bij amnestie voor daders van de Decembermoorden na de veroordeling. Amnestie mag niet bij voorbaat worden uitgesloten, hoe moeilijk dat ook lijkt. Zeker in persoonlijk opzicht is er alle reden de schuldigen een ander lot toe te wensen.

“Ik ben ook ternauwernood aan de dood ontsnapt, op 7 december (1982, red.) was het meer geluk dan wijsheid dat ik wist te ontkomen. Ik was ook op de lijst”, zei Somohardjo in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Het lukte uiteindelijk te vluchten naar Frans Guyana en dan naar Europa. In de loop der tijd zijn familieleden bedreigd en zelfs lijfelijk belaagd.

“Mijn jongere broer loopt nog met een kogel in zijn schedel. Maar het zit in mijn bloed te vergeven en dat heeft mijn politieke partij Pertjajah Luhur overgenomen”, aldus Somohardjo. Dat daar politiek opportunisme achter zou schuilen, moet maar op de koop toe worden genomen. “Het heeft niets te maken met ons willen aansluiten bij Bouterse, het ligt in onze cultuur en karakter.”


76 REACTIES

 1. Hahahahahahahaha. Hij weet dat het afgelopen is met de Front regering na deze periode.

  Somohardjo moet eigenlijk aftreden nu hij nog voor het proces zulke uitspraken doet.

  Dit is een beinvloeding van het proces of het positief is of negatief laten we in het midden.

  Pas na het proces moet de balans opgemaakt worden en gekeken worden hoe nu verder!!!!!

  Met de uitspraken van Somo is niemand gediend. Het proces wordt besmet en niemand heeft er nu baat bij.

  Aftreden en mond houden SOMO!!!


  Maak melding

 2. Toen ik de kop van t artikel las had ik meteen de gedachte van skelet njang…….Maar al verder lezend moest ik toch lachen. jammer dat hij zelf niet echt te grazen is genomen, zong hij waarschijnlijk een heel ander lied met heel wat tonen lager. “het” zit , m in t bloed en “karakter”(welk) om te “vergeven”,ik lach me nu echt toch een kriek;jammer dat ze zijn broer ipv hem te pakken hebben gekregen. Maar wat in t vat zit verzuurt niet, bonebag. Als deze vos z,n passie prekt, boer let op je ganzen, want anders zijn ze verdwenen , nog voor dat je met je ogen hebt geknipperd.


  Maak melding

 3. Dit lijkt veel op een politiekestunt van kaaksomo,ik kan mij met hem verenigen,dat er vergeving in ons leven hoort,Maar vergeten kan je niet, wat er plaatst heeft gevonden in de Assemblee met Doekhie ,dus Mijn voorzitter laat zich niet zo gauw omkopen!!!!!. Vene somo pot ju now na skoro!!!!misschien kan montnor je ook helpen!!!!!


  Maak melding

 4. Alleen Jezus christus kent grote vergevingsgezindheid,maar bij Paul zit een addertje onder gras,zoniet een boa-contrictor op de loer! Paul waar blijft de gerechtigheid??


  Maak melding

 5. Het heeft niets met partijdigheid te maken maar het zou inderdaad het land sneller doen ontwikkelen en elkaar doen vergeven.
  Tja, en Somohardjo, weet ook dat ontwikkelen van het land beter is dan wraak en dan nog andere zaken die liever onder de mat kunnen blijven in staats belang!!!!
  Het was fout, maar meer fouten maken geen enkele fout ongedaan, daarbij hebben er nog velen boter op hun hoofd.
  Un siti a kondre!!


  Maak melding

 6. “Ik ben ook ternauwernood aan de dood ontsnapt, op 7 december (1982, red.) was het meer geluk dan wijsheid dat ik wist te ontkomen. Ik was ook op de lijst”, zei Somohardjo in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen.

  Meer geluk dan wijsheid! Dat geloof ik zo!
  Wijsheid,is één ding waarvan wij hem niet
  kunnen beschuldigen.


  Maak melding

 7. Beste LULHANNES,

  Praat voor jezelf indien jij vergeeft maar ga het niet gooien over “Het zit in ONZE cultuur”, want daar heb jij te weinig kennis van.Ja , jij bent Javaan maar ga nou niet beweren dat de Javaanse cultuur nou eenmaal vergeving kent. Je moest eens weten wat er allemaal niet in Indonesië heeft plaats gevonden en nog steeds plaast vindt en er HELEMAAL NIKS VERGEVEN wordt, en je LULT over Vergeving in samenhang met CULTUUR.

  So ONCE MORE: “SPEAK for YOURSELF”. Afgesproken?


  Maak melding

 8. Deze man is natuurlijk ook bang om na zijn ambtstermijn vervolgd te worden, vanwege zijn talloze corruptie praktijken. Daarom gaat hij slijmen t.o.v. zijn opponenten.


  Maak melding

 9. Het recht dient ertoe licht te brengen in de duistere spilonken van onrecht, omdat het onrecht zelve daartoe niet instaat is!

  DAAAAAG SOMO…….. DA.. DAAAAA.

  KOMTJIE


  Maak melding

 10. Vene je wordt totaal omringt door crimi- ..

  Is die emmer nog niet vol hoeveel druppels nog..

  Wanneer valt de laatste druppel ….

  Ik vind het zielig voor jou en je aanverwanten..


  Maak melding

 11. Het geslijm van pae Somo begint nu al.NDP trap niet erin.Deze man is eengluiperd. Als NDP aan de macht zouden zij Somo de oplichter, verkrachter moeten oppakken en berechten.Laat hem niet meer ontvluchten.


  Maak melding

 12. Met deze double-shot of te wel two mofo gong is het oppassen geblazen. You never know welke richting deze payong kan uitwaaien.

  Ga er vooral niet van uit!


  Maak melding

 13. Het geslijm van pae Somo begint nu al. NDP trap niet erin. Deze man is een gluiperd. Als NDP aan de macht komt moeten zij Somo de oplichter, verkrachter oppakken en berechten. Laat hem niet meer ontvluchten.


  Maak melding

 14. Het recht moet zijn loop hebben, dus fout is het zeker om politiek daarmee te bedrijven. Overigens is dit heerschap zo laag gezonken dat normen en waarden niets meer voor hem betekenen. Hij toont geen karakter maar geeft met zijn geschwetst eerder een klap in het gezicht van de nabestaanden, maar zo ook velen die het moraal hoog houden en koesteren.

  Een man als Somo hebben wij niet nodig als zedenprediker want dit egoistisch serpent heeft geen idee waartoe het moreelbesef moet leiden. De samenleving wordt al genoegzaam verscheurd en het bepleiten van broodnodige beschaving is voor Suriname essentieel.
  Dit is dan ook de taak van een regering om zich o.a met de rol van voorbeeeldfunties te profileren.

  De rechterlijke macht is een andere en de politiek staat en hoort er buiten.
  Dit zou die Somo toch moeten weten?


  Maak melding

 15. Nang a mang diesie mie kang taki
  Sranang habie moro foe deng mang diesie vanowdoe
  Toegedder nanga deng soortoe mang diesie Bouta kang mekie a kondre boeng baka
  Bouta for presedent
  NDP forever


  Maak melding

 16. Correctie: 15 truetory
  Het is de taak van de regering om zich met de rol van goede voorbeeldfuncties te profileren. En niet met figuren a la Somo.


  Maak melding

 17. na de mislukte coup van s.rambocus werd deze somo gearresteerd,en beschuldigd van betrokkenheid en vastgehouden samem met……
  op fort zeelandia.en niet te vergeten deze waren voor hun eigen veiligheid kaal geschoren.

  i v m het overlijden van zijn grootmoeder heeft hij toestemming gehad om de begrafenis in commewijne bij te wonen.

  en de vraag is hoe is dit mogelijk dat iemand wordt begeleid en toch kans
  zag om te vluchten.en liefst op 7/12/1982


  Maak melding

 18. Het is niet de eerste keer dat Somo soortgelijke uitspraken heeft gedaan., hij weet het beter als geen ander dat de de politieke macht hebben is 1, maar om die te behouden 2 is.Somo (PL) wil die behouden, en het ziet er dik in dat die alle kanten op kan gaan. Het is een nachtmerrie geworden voor de overige partners. In de politiek moet je nooit., nooit zeggen.


  Maak melding

 19. Het Surinaams volk is nu klaar voor verzoening en vergeving zonder drogredenen van wie dan ook.
  Ja het was erg en het zal erg blijven, maar wie wil elk jaar en elke dag niet vooruitkomen omdat hij of zij boos is.
  Alleen een sadist wil elke dag pijn lijden en anderen pijn doen lijden uit echoisme, zelfs een zwerver denkt onbewust aan betere tijden.
  Slemat detang Somohardjo,wij zonen en dochters van Suriname, moeten het samen doen en niemand anders, wij willen geen Districten die zich gaan afscheiden, nee wij willen wan people wan sranan.
  A wans ope un de, un mu setie kondre bun!!!!
  Geen strijd maar slagvaardigheid in eenheid en opbouw van een gezegend land.
  En inderdaad Somohardjo, ambities mag je hebben, zo ook anderen.


  Maak melding

 20. Was Somo misschien dan ook betrokken bij de decemdermoorden???????????????? . Meneer Santhokhi , start gelijk ook een onderzoek naar hem toe .


  Maak melding

 21. Wij kennen vele grote verraders van het zwarte deel van onze bevolking;maar wat Vene ons heeft aangedaan slaat alles.een hele generatie naar ede bliksem.
  alleen ja alleen door een zwaar minderwaardig conplex die niet alleen verklaart kan worden door zijn uiterlij


  Maak melding

 22. ik ben het eens met nr 28, verzoening binnen alle politieke-partijen, is alleen in het belang van het land en het volk, met haat en met het vingertje wijzen naar een ander komt men nergens , . geen show-proces , maar een waarheid-commissie,of zowel amnestie ,en daarna met een schone lei verder gaan.


  Maak melding

 23. Somo heeft de NDP tijdelijk voor iets nodig, dus begint hij weer over amnestie.
  Hij heeft deze grap eerder uitgehaald , nadat NDP had meegewerkt in de assemblee zijn zaken door te drukken, Somo pur a heri amnestie van de agenda.Un arki Somo baka yere.Als hij jullie een 2de keer met dit verhaal pakt dan verdienen jullie in de oppositiebank te blijven.
  Jullie vergeten op welke manier hij zijn vechtpartij in de assemblee heeft afgehandeld.Trap niet weer in de verhalen van Somo.Wijs hem de deur met zijn amnestie verhalen.Je hebt hem niet nodig om amnestie te verlenen.Win de verkiezing en doe het zelf.Laat Somo op het dak gaan zitten


  Maak melding

 24. Zweren is een te plechtige daad om aan deze naam te verbinden. Als deze mner zegt ja bedoelt hij nee of misschien; hoog/laag; afgelegen/dichtbij; licht/donker; zwart/wit enzovoort.

  We kunnen nu al stellen, “zo onbetrouwbaar als……”.


  Maak melding

 25. No 28 weet waarom Somohardjo, amnesty wil, want Somohardjo,is de cruciale getuige als de tijd rijp is.
  No was 1 van mannen die Handen af van Bouterse had gefinancieerd en Evert.Tjon, op Somohardjo, af had gestuurd.
  No 28 ontkennen kan je niet want wat is die D in je initialen, mi sabi, je dochter, en je zoon heten ook zo.
  Ik heb niets tegen je maar dat je ook geen lieverdje bent staat vast, schietpartij 1983 vergeten zeker Sarphatiestraat.
  Voor wiw is Anton.Hooplot ex voorzitter van de NDP Nederland bang, voor no28.
  Alias linka, alias Magnum, vrouwen jager als zijn oom D.


  Maak melding

 26. slijmbal huigelaar die je ben, je wil gewoon met de ndp samen gaan werken, dat is alles, en nog meer grond van de armen pikken, daarin zijn juliie goed.


  Maak melding

 27. Ben helemaal niet verbaasd, dat dhr. Somo het steeds heeft over amnesty! Wij Sranamans weten, wat hij hier..in Bakra kondre heeft uitgekraamd in de jaren *80 over Bouta, c.s..
  Vergeet hij…dat geval met dhr Tjon tijdens het TV-programma met Karel van de Graaf ? Hij heeft – heel veel geluk – gehad, dat de club van Desi…hem niet in een rijstveld..Nickerie of Kwatta…(net als anderen) heeft laten “verdrinken” Voorlopig is hij al jaren terug..partij opgericht…voorzitter van het Parlement…Excellentie (min) geweest! Deze Javaanse man heeft het in Suriname gemaakt! Ik denk, dat hij AMNESTY van Bevel heeft gekregen toen hij naar zijn “koembaté-kondré” terug ging. ZO IS DAT DING !! Hij werd/wordt “Back and Neck” genoemd toen…en nu…kraait hij als de mooiste HAAN in Suriname. Wie…commentatoren…DOET hem NA ?
  No spang..no spang…SOMO…President van Uw/mijn swietie Sranan !


  Maak melding

 28. Ik wil nog even reageren op de commentaren! Al die Surineds od Nedsuri*s die schuilen..onder…”schuilnamen” waarom zijn jullie bang..om je naam te noemen? En dan wéér aan de redactie…scheldwoorden…zie hierboven…worden VERWIJDERD !! Nou, nou,,Redactie…leest U zelf wel de commentaren ? Vele..kunnen niet door den(de) BEUGEL !! Slecht Nederlands…wij Surinamers spreken én schrijven beter Ned. dan de Hollanders zelf ! Ja..we “dokken” onder pina-hutten…sorry…een slip of the type-machine..and so on. Come on meeennnn…pet af, voor hun..die durven hun naam te noemen
  A tan so en tan bun.


  Maak melding

 29. Ach ja, we kletsen hier allemaal slap.
  Somo heeft een groeiend electoraat, daar heeft hij ook voor gewerkt. En dat zijn echt niet alleen maar Javanen. Het zijn Hindoestanen, Javanen, Chinezen en handjevol Indianen. Lonny kan overigens ook goed met hem opschieten. Dus valt me op dat de enigen die steen en been klagen, de creolen zijn. Hoe komt dat? Somo is een kruimeldief dat weet iedereen. De rest van de politici is net zo erg al daniet erger dan Somo. Ik zie politici van allerlei partijen sávonds in hotels met beeldschone vrouwen die jonger zijn dan hun dochter. Moet ik ze veroordelen , omdat ik die brik niet krijg en zij wel?? Dat is afgunst! Zijn die veels te jonge missen er ook niet debet aan?? Moet ik alleen over Somo vallen omdat hij eet en zijn oppositie kornuiten negeren die nog meer eten?? Somo market zichzelf, of we hem jovel vinden of niet, hij vervuld ontegenzeggelijk een behoefte bij het Surinaams electoraat, gelet op het feit dat zijn partij stabiel blijft en licht groeit, terwijl NPS en VHP alleen maar verliezen in de peilingen. Zijn politieke vrijage hoort bij het spel van de Surinaamse politiek. De alternatieven voor Somo zijn net zo slecht als Somo zelf. Maar om even kort door de bocht te gaan denk ik gewoon dat creolen het niet kunnen hebben dat een javaan ze een grote bek terug geeft. Creolen kunnen doorgaans niet tegen kritiek alleen van hun voormalige blanke masras accepteren ze iets. Een Javaan of koelie die in staat is om ze te klappen als ze vrijpostig zijn kunnen ze niet verdragen, vandaar deze onbezonnen en kortzichtige reacties hierboven..


  Maak melding

 30. sterkt staaltje poppenkast in suriname. Jan Klaasen en Katrijn zijn in nederland passé en wonen hier in een bejaardentehuis, terwijl hun vak/soortgenoten nog springlevend zijn en hoogtijdagen beleven in dat ander stukje nederland aan de surinamerivier.


  Maak melding

 31. 29-07-2008
  *
  Geachte waarachtige sranang man, nanga sranang oema!
  *
  De waarachtige Surinamers worden gek van deze poppenkast politieke Hollands 8 dec. proces op Surinaams soeverein grondgebied!
  *
  We hebben (militairen) coups, guerrilla (burger) oorlogen achter de rug.
  *
  Hoe zit het met de ongestrafte koloniale politieke (bloederige)trauma’s c.q. hibbies.
  *
  Wat Suriname nu te wachten staat ti a waswaskodo bos, is niets vergeleken bij de rampen die wij achter ons hebben. pre pre feti e kiri ston doifi.
  *
  De enige winnaars zullen ding witman, (westerlingen)in het bijzonder Holland zijn.
  *
  Suriname is overspoelt met allerlei pluimages (vormen) van gewapende machten, bij de overheid, particuliere organisatie alsmede de illegale gewapende (groepen)machten.
  *
  Dus overheid c.q. militaire krijgsraad/rechtbank c.q. justitiële autoriteiten, blijf maar als een Marionet van Holland aan zijn hand (leiband)dansen annex schoot hondje naar zijn pijpen dansen, als eenmaal de vonk in de pan is geslagen (de geest uit de fles is), dan krijgen we de poppen aan het dansen.
  *
  In Kenia leek het heel erg, een paar burgers met kapmessen. In switi sranan wordt het nog erger, daar zijn het burgers die met vuurwapens elkaar te lijf zullen gaan, en vergeet vooral niet de speciale (elite corps) eenheden die Holland speciale (d. e.)trainingen heeft gegeven.
  *
  De 8 dec. slachtoffers zullen zich in hun graf omdraaien om wat uit hun naam Suriname is bekomen aan ellende, veroorzaakt in de zogenaamde 8dec.gerechtigheid in een uit de hand gelopen (politiekspel/politiekveroordeling) geschil.
  *
  De druppel doet de emmer overlopen, als eenmaal de geest uit de fles is dan zijn de rampen te samen die Suriname tot nu toe is overkomen een picknick, wat Suriname te wachten staat na de miskleun, mismanagement, politieke blunder, verkrachting van de Surinaamse politieke evolutie, overmoedige machtmisbruik in het politiek spectrum. si na bribi te a lati ka ba.
  *
  Surinaamse autoriteiten, loop niet meer achter de feiten aan. Verzoen je met al je onderdanen, vooral in een omstreden beladen politiek geschil. Laat je niet verdelen (verdeeldheidpolitiek) door vreemde (buitenlandse mogendheden)machten. Kies voor solidariteit (bewustzijn van saamhorigheid) Een nieuwe vorm van burgeroorlog zal niet alleen in het binnenland van oost- Suriname gevoerd worden, maar door heel Suriname en Fooks let op natuurlijk onvermijdelijk ook in Paramaribo & Nikerie.
  *
  Kortom mongolen met jullie ziekelijke machtspelletjes, over de hoofden van de onschuldige, naïeve, ofwel de arme Surinamer heen. De waarachtige Surinamer is het Russische roulette spel met de Surinamers langzamerhand al beu. Om zo met de duurzame/waardevolle leven van onze dierbaren in een nodeloze/onnodige bloederige avontuur te sleuren en te storten in een donker gat.
  *
  Wees een daadkrachtige volksvertegenwoordiger (parlementaire) met (spier)ballen om knopen door te hakken. Je kan niet iedereen blij maken. Zo zit de wereld nou eenmaal niet in elkaar, maar het gaat uiteindelijk om het groot geheel in landsbelang, de openbare orde & veiligheid. Je kan niet eerst eisen dat er eerst veroordelingen uitgesproken moeten worden alvorens over te gaan tot amnestie.
  *
  Wie houd wie voor de gek. Welke voldoening zullen de nabestaanden/familieleden van de slachtoffers van het 8dec. incident krijgen als de verdachten eerst koste wat het kost veroordeeld moeten worden en daarna door de zelfde overheid met terugwerkende kracht gratie/amnestie verleend zullen worden. Volgens mij wordt het verlies en de pijn voor de nabestaanden nog intenser.
  *
  Eerst veroordelingen, dan amnestie verlenen in het omstreden beladen 8dec. politiekproces betekent onherroepelijk politiekdood van de NDP/NDP2008. Het betekent dat na de politiekveroordeling de chantage op volle toeren zal draaien. De veroordeelden dan krijgen de keus om uit de politiek te stappen voor het verkrijgen van het amnestie of bij weigering het moeten uitzitten van de opgelegde jarenlange gevangenisstraffen. Dit is namelijk de droom in de ziekelijke machtwellustige braim van Paul Somohardjo.
  *
  PS
  Onder meer zou geen rekening zijn gehouden met het algemeen belang, aldus de verdediging.
  Neem lering uit je recente arrogante geschiedenis dat geleid heeft tot bloedvergieten. Namelijk punt een; het ontstaan van de revolutie door naïviteit, machtmisbruik, arrogantie van het burgerlijk gezag. Punt twee Brunswijk is begonnen als enkeling zonder voorbereiding (gestart met nul manschappen, achteraf heeft hij wat manschappen weten te ronselen) heeft een bloederige guerrilla oorlog gevoerd na een geschil met zijn meerderen (baki).
  Tegen coups door arrogantie, van machtswellustige jonge militairen die gemanipuleerd werden door machtswellustige welgestelde intellectuele burgers. Het zelfde lot wat George W. Bush is beschoren in Irak, machtwellustige machthebbers kunnen makkelijk gemanipuleerd worden,vooral als je ze een worstje voor houdt en hen voorhoudt dat dit een peulenschilletje/picknick zal worden.
  *
  Surinaamse regeringsverantwoordelijken/volksvertegenwoordigers hebben jullie niets geleerd uit de recente Surinaamse jonge onafhankelijkheidsgeschiedenis, dat een kleine onschuldige djoegoe djoegoe zich als een olie vlek kan verspreiden ofwel als een lawine.
  *
  O ja, ik weet precies wat du denkt a man disi e taki wan lo low low sa ni. Du lacht in zijn vuistje want de Surinaamse overheid houdt de blanke moorddadige westerlingen met hun meedogenloze moorddadige reputatie achter de hand, just in case. Dat er zo korte metten gemaakt kan worden met de Surinaamse verdachten en hun Surinaamse solitairenaanhang/verzet. O ja du want de witte mensen komen in Suriname helpen om jou broeders en zusters een kopje (uit te moorden van wat nog over is van de slavernijtijdperk c.q. kolonialenperiode)kleiner te maken. Sorry dat ik de witte bloeddorstige mensen nog niet had ingecalculeerd in het grote bloedbad dat zal plaats vinden in Suriname. De witte mensen komen in Suriname net zo “helpen”, precies zoals zij (dood en verderf zaaien onder)de Irakezen en de Afghanen “helpen”.
  *
  Het zijn niet mijn woorden dat de Surinaamse autoriteiten buitenlandse militaire ondersteuning hebben gevraagd voor politionele acties/ondersteuning, maar de woorden en daadkracht van minister van justitie Santokie, mocht het zijn dat er enige vorm van verzet is van de verdachten c.q. sympathisanten/aanhangers, Surinaamse patriotten/chauvinisten, alsmede burgerlijke ongehoorzaamheid inzake het 8dec. politiekproces/neokolonialistisch- proces .
  *
  Suriname mijn Vaderland. Stré de f’stré, wi no sa frede. Gado de wi fesiman. Eri libi te na dede wi sa feti gi Sranan
  *
  Patriot!!


  Maak melding

 32. Nou nou zeg, krijg ik een veeg uit de pan van anonieme mensen op dit forum dat ik geen lieverdje was of ben.
  Als ik geen lieverdje ben of was weet ik zelf wel Justitie ook defensie ook, want waarom loop ik al jaren en vlieg ik al jaren overal naartoe.
  Ik ben trots op mijn naam en zal die dan ook niet bezoedelen door stommiteit of iets dergelijks.
  WAt ik blijf hopen is vrede onder de Surinamers onderling want soms ben je familie zonder dat je het weet.
  En ja ik heb die bijnamen gehad want ook ik was jong en voor de duivel niet bang zoals elke jonge militair, nu jaren later zie ik mijn fouten en dank god dat ik niet ben afgegleden tot een crimineel vandaar dat met trots mijn eigen naam gebruik.
  En ja de D,je ouders geven je namen en die draag je tot de dood, wat is er mis met de naam Desire, niets en inderdaad mijn zoon en dochter heten ook zo.
  Maar dat vrienden en familie mij moeten bellen om mijn aandacht op een bericht te vestigen van die G2 is jammer.
  Wel G2 je bent toch een deserteur die uit angst is gevlucht uit Suriname, moet ik mij nu gaan verlagenom je familie naam te noemen nee.
  Wat ik wel zal doen is wat ik laatst als belofte aan je vroeg, Zondag op Kwakoe waar ik nooit naartoe ga, maar nu speciaal voor jou.
  Ach laat maar ik hoop voor je dat je een verblijfsvergunning krijgt want hij loopt over drie maanden af.
  Hier in Nederland komen brullen terwijl je in Suriname ja baas nee baas uit je mond kreeg.
  De redaktie zou persoonlijke aanvallen moeten weren en niet de feiten die wij niet mogen weten.
  Hopelijk krijgt G2 zoals hij zich wil noemen een ticket terug om naar zijn drie kinderen en vrouw te gaan kijken, ze krijgen nu ondersteuning en je weet van wie.
  So so ophitserij nanga verdeel en heers en daar schieten wij niets mee op, niet in Nederland en ook niet in Suriname.
  Kijk ik naar die zogenaamde kwakoe festiviteiten dan vraag ik me af waarom de mensen hun geld niet sparen en met hun gezin lekker naar Suriname op vakantie gaan en echt vakantie vieren in plaats van elk jaar je geld uitgeven aan dure Stands waar enkelen beter van worden.
  Na Kwakoe komen de schulden en kunnen de schoolboeken niet worden gekocht, ai boi un tja lafu.
  I wan jere yu tori G2, betaal je onder huur maar op tijd want ook daarmee loop je achter en onderhuur in blanda is hard brada.
  Voor derest moet ik je vergeven en ook namens mijn kinderen.


  Maak melding

 33. Ik denk dat het beter zou zijn om het land terug te geven aan Nederland. Maak er een provincie van Nederland zijn we beter af dan al het gespuis in het parlement en vergeet niet de decadentie. Roofmoorden, criminaliteit en verkrachting met de dood tot gevolg. AuB Holland neem het land weer terug.


  Maak melding

 34. Konsensie fong fong hatie moro langa wiepie
  somo vertel op wat weet je van 8 dec
  wat waren jouw en hun plannen
  wat deed je in de zogenaamde bevrijding raad
  hoe kwam je aan het geld om dat te leiden
  van wie kreeg je wapens om via fransguana
  mensen te bevoorraden.
  ik begrijp je best wel berouw komt na de zonde of heb je de wijsheid dat je nu langzaam politiek dood gaat,
  mie grang ma bo takie
  joe bakasee e njang joe
  of ben je gered door bouterse
  omdat joe verraad na coup of niet.
  saluut
  ps suriname voorwaards


  Maak melding

 35. @ patriot saka mi dya brada,
  waren het die witte mensen die in 1980 nog geen 28 jaren geleden onze landgenoten hebben afgeslacht in het fort zeelandia bouterse heeft dood en verderf in suriname geziaad met mensen als jou kan ik niet discusseren het is makelijk om de hele wereld probleem erbij te halen je moet blij zijn dat er mensen zijn die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van de democratie en mensen rechten anders had jij nu gewoond in fascistisch land ik neem an dat jij in nederland woond wees blij dat hier de ondegrondse was mensen die in het verzet waren en nu woon je hier en verkondig jij allemaal van die onzin als bouterse aan de macht was gebleven was er nu een totalitaire staat in suriname alla cuba waar een man het voor het zeggen had bespaar jou de mooite met al die die onzin wat jij iedere keer hier zeg en doe wat anders met jou tijd want slaat echt nergens op laten wij gewoon de uitspraak afwachten van de rechter dan praten we verder ok en noem mij nick niet meer als het kan in jou posting want ik zal jou niet meer atwoorden praat met jou club die mensen begrijpen jou wel.


  Maak melding

 36. Ik heb het al weer gezien. De broodschrijvers moeten nog vlug hen stukjes prodiuceren. Straks wordt het moeilijk voor hun broodheer om ze te betalen. dan is hij nml voor jaren op “vakantie” 😆 😆


  Maak melding

 37. AI BOY….. SOMO. wat betekend SOMOhardjo sranang mangs……..OVER LOPER…ei pet BOUTA keba.somo toch,die koek is al gebakken je krijgt geen stuk,misschien een kruimeltje ,het kantoor van mamoet blok schoon te maken, hahahahahahahah die somo toch…..


  Maak melding

 38. Kan je het nog volgen..

  Ndp zit in een blok ..

  somo zit ook in een blok samen met front ..

  Wat wil deze meneer is dit geen verraad voor het front..

  Of zie ik het verkeert…


  Maak melding

 39. Altijd RND Leider djaktie e tik vaja wat moeten we met dit gezeur van onderhuur en vakantie betalen?

  Je weet dondersgoed wie en of wat je bent.
  Zo gauw je met justitie in aanraking komt ben je voor je leven opgef……t. En iedereen die DDB hemelt is even CCCRIMINNNEEEL als de man zelf.


  Maak melding

 40. patriot,
  een man met lange jaren ervaringen op waterkant net.weet precies waarover hij praat.

  wie nog in het duister wilt vertoeven is hun probleem.er zijn vele waarschuwingen geuit op dit net om zijn broeders en zussen wakker te schudden maar helaas.deze zijn juist bezig het omgekeerde te propageren met alle gevolgen van dien.

  nogmaals deze maken een grote fout om de surinamers met de hollanders te gaan vergelijken.of rekent op de steun van de buitenlandse machten om hun doel alsnog te kunnen bereiken.

  soms kunnen ruzie tussen twee personen overslaan tot oorlogen en dit moeten wij verkomen.
  wie niet horen wil zal het merken


  Maak melding

 41. het enige wat uit de mond van ndp komt en zijn aanhang is bedreiging ik vind jullie echt stront eigenwijs nu hoor echtwaar mensen die in het parlement die feiten naar voren brengen worden ook bedreigd moeten nu beveilig worden de media moet geweerd worden uit de rechtzaal ik vind dat deze regering de zelfde methode moet toepassen wat de moordenaars benden heeft toegepast in 1980 want volgens mij verstaan deze macht geile klootzakken geen andere taal dan de gewapende taal,allemaal stuk voor stuk hebben ze de zelfde idiote verhaal te vertellen lijkt alsof deze mensen in een soort waanbeeld leven sekte leden zijn jullie mensen als patriot die meest kranzinnige dingens hier schrijven die worden als profeet gezien ja valse profeet als de posting van patriot en r.m.d lees dan vraag mij af of deze mensen geen hulp nodig hebben want is echt tegek voor woorden . mss kunnen jullie nog nicolai en elena ceausescu herinneren hoe zij aan hun eind zijn gekomen ik vrees dat bouterse de zelfde manier ook aan zijn einde zal komen let maar op mijn woorden .


  Maak melding

 42. @Alex
  Volgens mij is Patriot eerder de dorpsidioot met zijn onzin verhalen. Maar ja klup leden vallen elkaar niet af. Typisch.
  In mijn ogen is een forum er om informatie en inzichten uit te wisselen. Niet als platvorm voor partij-, sorrie persoon idioten.
  De inhoud van je reactie geeft overigens een wel heel ongewone manier van redeneren aan.
  -1- Propaganda wordt mn door jullie bedreven.
  -2- Niemand rekent op steun van buitenlandse machten. Dat is weer typisch een NDP bangmakerij truukje. Simplistische invulling van een marchaveliaanse techniek.
  -3- Welke ruzie tussen 2 personen? En waarom zou dat overslaan naar oorlog? Gaan we oms weer dreigen?


  Maak melding

 43. dramaman,
  jou reactie past precies in de sfeer van jou vijand bouterse.
  mijn bevindingen hier op dit net is dat men juist bezig zijn om een nog grotere splitsing te verkomen in suriname.door het geval van acht december 1982.zolang men bezig zijn met deze elite/politieke strijd gaat men de eenvoudige burgers op hun kont krijgen.

  de moedwillige elimineren van de verdachte bouterse maakt dat deze partij groter en groter wordt.en dit is de schuld van onze president en niet van de mensen zoals jij beweerd bouterse te hemelen.


  Maak melding

 44. In sommige landen staat op landverraad de doodstraf. Somo is een slang, hij wentelt zich naar alle kanten die hem goeddunkt. Wat een bullshitter is die man. Bah!!!


  Maak melding

 45. neus je probeert stoer te doen,inderdaad je bent echt een prodiucer inplaatst van producer!!dramaman ziet het niet meer zitten hij is helemaal dol gedraait.


  Maak melding

 46. De heer Somo is vergeten dat hij met vele-anderen EEN RECHTSTAAT dient.Laat de echte rechter(s) hierover oordelen over de schuldigen!


  Maak melding

 47. Is Pae somo Di Krommo wel een diplomaat?
  Zijn uitspraken raken kant nog wal. Heeft hij wel een gedegen opleiding achter de rug of komt hij van een of ander lagere school van commewijne. Niet Zo slap lullen somo en land en volk dienen. Volksbelang, en niet eigen belang. Tenslotte neem je geen gronden of landerijen mee tussen de zes planken.
  Sarkaar


  Maak melding

 48. Neus en DOMBO-DU,zijn degenen waar de NPS sinds jaar en dag op stuwt,vertel de domme massa een leugen en ze geloven het krijgen ze meer stemmen,maar die tijden zijn voorgoed voorbij,nu is er een andere generatie die niets van de gore leugens geloofd.
  deze 2 batjaw nanga alesie aanhangers pretenderen democraten te zijn aan me hoela,in hun optie mogen er geen NDP aanhangers bestaan,er mag niet positief gereageerd worden,zo ja dan zijn ze niet goed bezig.
  Hebben jullie ooit gehoord van VRIJE MENINGSUITING?Jullie hebben geen mening wat jullie doen is enkel en alleen maar haatzaaien.

  Gaan jullie maar lekkerf door met ,teh troe kong leeh oh lowe,2010,passen jullie maar op dat jullie dan geen rolberoerte krijgen,als Mamoetblok overtuigend de verkiezingen wint.

  Ik ben absoluut geen fan van Somo,als hij het meent of niet,amnestie voor Bouta en co. ,die denkt ook waarom de ene wel,Brunswijk ,en de andere niet.Is Brunswijk dan een lieverdje?


  Maak melding

 49. ik moet mij maar verontschuldigen want die man heeft mij niets gedaan het komt ook door anderen die mij ophitsen.
  Mijn oprechte verontschuldigingen en ik heb dat gisteravond ook aan die twee heren verteld die langs zijn geweest.
  Sorry meneer Leider en ook mijn oprechte verontschuldigingen aan uw kinderen.


  Maak melding

 50. Een zichzelf respecterend land kent beschaving.
  Maar met figuren als Somo en Brunswijk kent Suriname allang geen respect meer voor zichzelf en voor de bevolking.


  Maak melding

 51. Deze uitspraken van Soemohardjo laten zien dat deze man ook politiek op hoog niveau kan denken en handelen. Amnestie is inderdaad de enigste oplossing voor dit vraagstuk. Ik ben er zeker van dat ook andere politici in het Nieuw Front er ook zo over denken.Het zijn alleen nog een paar politici van de koloniaal denkende politieke partijen(VHP,NPS),die alleen denken aan rancune.De meerderheid van de Surinaamse bevolking denkt aan amnestie.De mensen vragen zich af waarom bepaalde op rancune beluste politici zoals het parkietje mevrouw Ramsaran,blijven zeuren over berechting van de grote helden. Goed zo Somohardjo,ondanks de prblemen die je een paar maanden terug had met leden van de NDP, ben je toch vergevingsgezind.


  Maak melding

 52. neus/pipi-langkous,
  heeft last van een onregelmatige bloeding en kan hierdoor zijn mond niet normaal gebruiken.deze gefrustreerde man is afgericht om alleen maar op anderen hun reactie af te reageren.zelf kan hij geen mening geven en zit op de loer om anderen met woorden te boelen.deze boeren jongetje gedrag zich als een loslopende big.


  Maak melding

 53. AAN Du laat het eens duidelijk zijn wij van N.D.P hebben geen haat maar liefde aan volk en vaderland dus joe ook toe wat wil je het land naar de afgrond zien drijven of wil je voorspoed ik volg de discussie al een hele tijd laat mij je dit zeggen ik heb de vuile oorlog meegemaakt
  als boordschutter van een oroetoe en geen spijt van gehad anders zou je anders kraaien
  als alles was gelukt van die land veraders
  ik bedreig niemant een ieder heef recht om zijn of haar mening te geven maar niet uitloken want dang mie finga e krasie mie
  ik ben dat verplicht uit waardering van mijn grang grang papa mentor en mijn ooms codjo en present
  sranang sa wienie
  soso lobie


  Maak melding

 54. Beste mensen, ik volg met grote belangstelling al een tijdje dit forum en soms zijn er best goede argumenten, waarin ik mij kan vinden; zowel van pro’s en contra’s.
  Kijk, Somo is een beroepspoliticus en is niet gek. Hij weet nu al dat hij de meeste aanhang van javaanse Surinamers achter zich heeft; in tegenstelling tot Soemita(KTPI), die nog in de koloniale tijd leeft en niets op eigen kracht kan presteren. Dus Somo probeert op die gronden ingang te vinden bij partijen cq combinaties, die goed in de peilingen staan.
  Wat hij zegt over amnestie is een wereldwijd gebruik; denk maar aan Zuid-Afrika, Argentinie en de andere landen, waar er een militair regiem de macht een tijd in handen heeft gehad.
  Ik denk zelf en weet, dat ons geliefd Suriname gebaat is bij een nationale verzoening in combinatie met amnestie. Alleen op die manier kan het land vooruitgang boeken en op de manier, zoals het nu toegaat, met dorps- en rioolpolitiek; zowel van de coalitie en van de oppositie.
  Maar zijn de huidige politici in staat om op die basis het land te besturen? Je zou haast denken: vervang ze allemaal!!!!!! de Trias Politica werkt in Suriname niet of nauwelijks ,omdat er teveel belangenverstrengeling plaatsvindt.
  Ook vraag je je af, of Somo de juiste persoon is om de amnestie zaak te bepleiten; gelet op zijn turbulente verleden. De amnestie zaak zal meer inhoud en waarde hebben, als 1 van de nabestaanden de vermeende daders in de ogen kan kijken en kan zeggen:”ik vergeef het je”.
  Niet de huidige president,niet de huidige vice president; niet Somo; niet Brunswijk; maar 1 van de nabestaanden!
  Ik weet waarover ik praat: ik heb de heer DDB al vergeven op 31 december 1999 tijdens de owroe jarie viering bij het Vat, toen ik kennis met hem maakte. Er waren jaren van haat vooraf gegaan en toen het moment daar was, had ik geen haat meer; maar vrede in mijn hart. Ik zal niet verder hierover uitweiden;maar mijn boodschap is: leef niet in het verleden en blijf er niet draaien;maar koester haar en probeer het positieve eruit te halen.
  God zij met ons Suriname

  LEUVIE


  Maak melding

 55. Even een kleine correctie mijnerzijds: bij de passage :alleen op die manier kan het land vooruitgang boeken en NIET op de manier ,zoals het nu toegaat.
  Dus het woordje :NIET moet erbij.
  Excuses

  Leuvie


  Maak melding

 56. De nabestaanden willen slechts gerechtigheid.
  Het ging om pure moord van diegene die niet met de militairen wilden sympathiseren.Laten wij dit vooral niet vergeten.

  Ze hadden een duidelijke uitgesproken mening en daaarom werden ze standrechtelijk geexecuteerd. Stel je voor, wat een lafheid. Verzoening lijkt mij alleen al om die reden uitgesloten.

  Het is een beschaving en een zichzelf respecterende natie onwaardig, om zich met een verzoening vanaf te doen terwijl het hart van vele oprechte Surinamers en de nabestaanden nog steeds blijft bloeden.
  Het is niet juist om deze feiten en de lafheden gewoon toe te dekken en te doen als of het woord vergelding gewoon niet bestaat. Ik zou mij schamen om een Surinamer te zijn.


  Maak melding

 57. Somo voelt de nattigheid!!!

  Maar hij mag zich gelukkig prijzen na zijn zittingsperiode dat hij toch heeft mogen mee profiteren van het volk na zoveel pogingen.
  Hij heeft voor een goed pensioen gezorgd voor al zijn nakomelingen want zolang Chinezen in Suriname zullen leven gaan ze hun contributie moeten storten op de priverekeningen van Somo


  Maak melding

 58. aan meneer mentor ik zeg meneer omdat ik beleefd ben als jij hier beweerd dat de ndp geen haat kent voor volk en vaderland ik moest eerst lachen om jou posting gelijk kwam de vraag ik mij op van wat zou er dan met suriname gebeuren als de ndp suriname gaat haten want dan zou de ramp niet te overzien zijn. luister no ik volg de surinaamse politiek vanaf 1970 bewust geen enkele politieke partij heeft zo een puinhoop van gemaakt dan de ndp laat dat heel duidelijk je zal weer niet eens met mijn zijn maar de feiten liegen er niet om daar kan je niet onderuit meneer nooit eerder is er zo een puinhoop van de economie gemaakt dan onder de ndp en niet te spreken over de voorzitterd van jou partij die heeft een nog grotere rotzooi acter gelaten hij houd van zijn en volk maar hij moord ze uit slachting te moiwana slachting in fort zeelandia mooi manier om te laten zien hoe je van jou land en volk houd geef me een hele grote break hoor als ik tegen bouterse ben betekend niet dat voor de front of nps ben ik ben voor de vooruitgang van suriname maar sommige idioten hier leggen gelijk die link om te zien hoe achterlijk en dom ze zijn iedereen in suriname heeft gebruikt gemaakt van de bedeeling zoals het vroeger in de volks mond werd genoemd ik ben surinamer ik ben daar opgegroeit ik heb alles meegemaakt wat je mee kon maken verlogen nooit jou afkomst afkomst niet MI gro nanga batyaw nanga aleisi mi no syen en dat kunnen velen hier ook beamen tenzij ze eerlijk zijn. sommige mensen gebruiken een woord en weten volgens mijn niet wat het inhoud vrijheid meningsuiting is dat je mening vrij mag uiten hoe jij over iets denkt ik lees vaak de meningen hier de mensen die het opnemen voor bouterse zijn de meest onbeschofte hier ze schelden bedreigen intimideren als je het niet met mij eens ben ga maar kijken op vorige bericht dan zal je zien en die zelfde kortzichtige idioten die het op nemen voor iemand die mensen heeft afgeslacht omdat zij een andere mening hadden en hebben die zelfde korzichtigen beschuldigen anderen ervan dat ze niet weten wat vrijheid van meningsuiting is dit noem ik echt de omgekeerde wereld ze worden steeds dommer. in nederland heeft men een spreekwoord een zwalum maakt nog geen winter ik hoop dat de megablok dit wel weet of begrijpt. mijn mening


  Maak melding

 59. Geacht heer Gandhi,

  Langs deze weg wil ik u verzoeken om deze naam met alle respect goed te schrijven en niet andersom.

  Met vriendelijke groet,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.