dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse exporteurs vrezen verlies rijstmarkt

Surinaamse exporteurs vrezen verlies rijstmarkt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 jul – Suriname loopt kans zijn plaats op de wereldmarkt voor rijst kwijt te raken. Dit stelt de Vereniging van Surinaamse Rijstexporteurs, VSE. Als grote schuldige wordt de regering aangewezen. Die zou zich teveel richten op bescherming van de lokale behoefte.

Maar die behoefte is niet in staat alle geproduceerde rijst af te nemen. Aan de belangen van de boeren en exporteurs wordt nauwelijks aandacht besteed. Intussen is al een overschot opgebouwd van rond de dertigduizend ton. “Dit komt simpelweg omdat de overheid de exporteurs met opzet traineert zodat wij niet kunnen exporteren”, zegt VRE-voorzitter George Pahlad tegenover Dagblad Suriname.

Vooral de uitgifte van vergunningen voor export zou extra langzaam verlopen. Gepleit wordt voor afschaffing van het vergunningenstelsel. “De overheid moet de vergunningsplicht onmiddellijk intrekken. Anders kunnen wij geen padie opkopen”, aldus Pahlad. De plicht is heringevoerd na jaren van liberalisatie. Voorkomen moest worden dat door de gunstige marktprijs teveel geëxporteerd zou worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Er was een tijd toen deze zelfde (arme)rijstboeren hun bezittingen verkochten aan de Guyanesen en hun kapitaal bij “boef” roep belgden.

  Moet de overheid weer inkomen met financiële injekties?


  Maak melding
 2. A soortoe liebiesma sang e pranie a alesie
  Na soso monie deng e denkie
  Deng taki deng abie toemsie foeroe alesie
  Dang ding fenie datie Srananmang no mang pai ding nofo
  Mekie deng pratie a alesie gie a piepel
  Gie ding potie sma njang
  A soortoe foe oenoe abi toemsie foeroe monie kaba
  Bouta for presedent
  Ndp forever


  Maak melding
 3. Dit komt voort, omdat dit ministerie bestuurt wordt door iemand die niets snapt van handel!!
  Hij denkt zeker dat handel het verkopen van spullen op zuur is of het verkopen van Knippa!!


  Maak melding
 4. Ik geef de Surinaamse overheid in dit concreet geval volkomen gelijk.Granen, waaronder rijst brengen thans op de wereldmarkt veel meer geld op.Deze producten worden gebruikt voor o.a. de biodiesel.Het is dik verdienen voor de exporteurs.

  De regering van Suriname is bezig de binnenlandse markt, dus de binnenlandse rijstbehoefte te beschermen.In heel veel landen zijn voedselopstanden uitgebroken omdat o.a. rijst niet meer voor het volk betaalbaar is.

  In een aantal landen zoals Bangladesh krijgen de miliairen thans aardappelen om te eten omdat rijst niet meer is te betalen.Dit voedsel hangt de militairen de keel uit. Bangladesh is notabene een rijstexporterend land.Als de Surinaamse overheid aan de rijstexporteurs toegeeft is het hek van de dam.Deze lieden gaan dubbel willen verdienen door o.a. mede een binnenlandse schaarste te creeeren.


  Maak melding
 5. Zodra de lokale behoefte is gewaarborgd zal men automatisch het overtollige exporteren.

  Ook moet men deze sector flink gaan uitbreiden omdat er veel geld te verdienen valt.


  Maak melding
 6. meneer pahlad deze mes snijd aan twee kanten als jullie als rijsboeren ervoor hadden gezorg dat niet alle rijst word gexporteert dan was de regering niet met deze maatregen gekomen maar dit is denk ik een geld kwestie in buitenland verdien je meer dan in het binnen dus hou op met jou krokodillen tranen ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te reageren op posting nummer 3 wat ik dom vind is iemand die jou land economisch sociaal moreel en geen rekening houd met de wetten van het land als je zo iemand terug wil als redder van suriname vraag ik mij af of dat wel slim is nummer 2 en 3 ?????


  Maak melding
 7. toen het slecht ging met de rijstboeren,heeft de regering toendertijd nooit omgedraaid, nu dat ze weer goed geld kunnen verdienen worden ze tegengewerkt. Harde werkers blijven altijd de dupe van.Eerdst werden ze leeggeroofd door de boslandcreolen en nu weer de regering.


  Maak melding
 8. @ nr 10,
  je hebt groot gelijk. Geen enkele regering komt op voor de producenten. als de regering de lokale markt wilt beschermen waarom kopen zij het rijst dan niet tegen MARKTPRIJZEN op van de rijstverbouwers.
  Maar nee hoor Vene gaat er alles aan doen om de hindoestaanse rijstboeren in Nickerie (waarvan een deel toevallig N.D.P. steunt vb. Manglie) tegen te werken en ze financieel te breken.


  Maak melding
 9. Sommigen van ons kennen de (handels-)geschiedenis van Suriname helaas niet.
  In de jaren 60-70 van de vorige eeuw hebben opeenvolgende Frontregeringen( als ik die zo mag betitelen: de NPS-VHP-KTPI) de hele suikerindustrie naar de bliksem geholpen( MArienburdg met opzet laten verpieteren, omdat een VHP-er de importvergunning voor suiker zou moeten krijgen.
  Hetzelfde zagen wij met de Sappenfabriek e.d.
  Dit is pure politiek.
  Dat onze rijstsector nu op z’n gat ligt? Tja, ook de NPS-VHP e.d. hebben niets gedaan deze sector te boosteren.
  Helaas zien wij anno 2008 in Suriname nog steeds geen politieke partijen met een programma: zij regeren op basis van heldere momenten. Volksbelang? Neen mensen, de SME politiek is gebaseerd op groepsbelangen . Niets meer, niets minder.
  Wanneer staat de echte Staatsman op?
  Een staatsman is iemand die aan de volgende generaties denkt: een politicus denkt aan de volgende verkiezingen!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES