Inbraakslachtoffer in Suriname beter beschermd

27

PARAMARIBO, 25 jul – Slachtoffers van inbraak met geweld zijn voortaan beter beschermd als zij weerstand bieden. Het parlement heeft na vier maanden wikken en wegen en sentimenteel geruzie, goedkeuring gehecht aan het wetsvoorstel. De goedkering was kamerbreed, hoewel niet enkele parlementariërs voor de stemming wegliepen.

Het betrof leden van oppositiepartij NDP, die de Marrongemeenschap in het binnenland vertegenwoordigen. Kennelijk wordt ook binnen deze partij niet gelijk gedacht over de wet. De sentimentele kant heeft het parlement maandenlang in de ban gehouden. De maatschappelijke werkelijkheid wil dat de meeste inbrekers die de politie in de kraag vat uit het binnenland komen. Aan de andere kant noemt de NDP de wet een politieke stunt.

Dit initiatief van minister Santokhi van Justitie & Politie zou vooral bedoeld zijn de meer Hindostaanse achterban van zijn politieke partij, de VHP, tevreden te stellen. Uiteindelijk is toch voorgestemd, “omdat we tegen criminaliteit zijn”, zei NDP-er André Misiekaba, die zelf ook afkomstig is uit het binnenland. Ook coalitiepartner A Combinatie, die wortelt in de Marrongemeenschap, heeft het aanvankelijke verzet opgegeven.


27 REACTIES

 1. waarom maken die mensen van het binnenland zich zo druk de wet is voor een idereen in su het lijk net of die mensen hun inkomen kwijtraken


  Maak melding

 2. Het gaat niet om belang van Hindo surinamers, maar ook van een ieder.

  Criminaliteit mag geen steun krijgen van wie dan ook. Heel Suriname staat achter deze wetswijziging van Meneer Santhokie.

  Hindostanen zijn vaak de slachtoffers, vandaar dat zij zich verenigen en vragen om ook hun belangen te behartigen dan alleen dat van de criminelen.

  Blij dat Meneer Misikaba dit keer niet mist.


  Maak melding

 3. dit is nou een echte ndp reaktie niet anders verwacht voor mij mogen er nog meer mangals opstaan .wat deze man niet weet is dat hij parlements lid is voor de gehele bevolking ik zal het deze keer kort houden .


  Maak melding

 4. Dus wat nu?? Het is mij nog onduidelijk of men zich mag bewapenen of in ieder geval jezelf op je erf en in je eigen huis beschermen tegen kwaddwillige inbrekers.


  Maak melding

 5. Okee dang.

  Nu moet er ook een wapenwet komen waarbij elk goedgescreend, burger, zonder ernstige strafblad, een vuurwapen mag hebben in zijn huis evt. met een verplichte theorie / praktijk wapencursus.

  Met nadruk, alleen in huis, dus niet op straat, om cowboy situaties te voorkomen.

  Bij onjuist gebruik gelijk vergunning intrekken en straf en boete opleggen.

  God bless Suriname


  Maak melding

 6. Zeer goede zaak.
  Nu kunnen de rovers eindelijk van een afstand gewoon neergeknald worden. Gewoon aan elke gezin van de achterban van de VHP een machine-geweer vergunning toekennen. Dat geeft weer hoop om eindelijk met een gerust hart in je eigen huis te slapen.

  Dit geeft weer aan dat in ontwikkelingslanden als Suriname, vanwege politieke belangen bepaalde (misdaadplegende)groepen beschermd worden en andere groepen in de samenleving benadeeld worden en de politie gewoon voor spek en bonen hun geld verdienen.

  Al jarenlang worden de chinezen en hindoestanen de dupe van geweest van geweldadige roofovervallen waarbij velen hun leven hebben verloren en waarbij vele jongemeiden en oude vrouwen verkracht zijn. Deze groep rovers zijn al 15 jaren lang beschermd door sommige politieke partijen omdat hun achterban uit deze groepen bestaan.

  Nu mogen ze nog een wet goedkeuren en dat is namelijk de gedetineerden onder druk zetten om te werken. Deze gedetineerden kunnen onder zware bewaking de hele stad ( paramaribo en omgeving ) schoonmaken met een zware ketting om hun nek en voeten.

  Paramaribo kan eindelijk weer schoon en opgeruimd eruitzien. Alle straten die niet geasfalteerd zijn kunnen voorzien worden van waterlozingen (sleuven) zodat het water makelijk in de sloot terecht kunnen komen. Ministerie van Openbare werken kan deze krachten goed gebruiken. Gewoon niets betalen en die gasten laten werken. Ze hebben al een goede huisvesting en gratis eten !
  Verder kunnen een deel van de nutteloze VHP-ers die bij de Openbare Werken in dienst zijn lekker naar huis gaan.

  Nu kan ik eindelijk de diefijzers van mijn huis verwijderen !

  succes met de nieuwe wet en maak gretig gebruik van! Lang leve Santokie !!!!!


  Maak melding

 7. Het land wordt niet bestuurt door figuren die op jou lijken.
  Het land wordt bestuurt door mensen die het algemeen belang van land en volk dienen..
  Door het volk wordt je gekozen om lands belang te dienen.
  Wet en recht door door het bestuur van het land gemaakt om het land en volk te beschermen.een fatsoenlijk beleidt te voeren voor het algemeen beschaving..

  Mensen die etnich denken hebben inderdaad problemen met deze wetgeving..

  Het heeft niets en dan ook niets met andere soorten van mensen te maken..

  Dus van waar die haisa.

  Een ieder moet ten alle tijde van ander-mans have en goed afblijven.

  Je moet in een land kunnen leven zonder dief ijzer voor je raam en deur.
  Zie maar weer een v.b. in nederland..


  Maak melding

 8. “Dit initiatief van minister Santokhi van Justitie & Politie zou vooral bedoeld zijn de meer Hindostaanse achterban van zijn politieke partij, de VHP, tevreden te stellen.”

  Wie heeft dit gezegd? Is het de journalist zelf die dat zegt of is het iemand anders? Bovenstaande is niet bewezen, dit is je reinste insinuatie.


  Maak melding

 9. Wat hiermee bereikt is, is dat ik mij wel tien keren zal bedenken om in één van onze vele doodlopende wegen te keren voor deze of gene inrit. Mensen kunnen allerlei stupiditeiten bedenken om hun vuurwapens aan te wenden.
  Ik hoop van ganze harte dat de toestand niet uit de hand loopt.


  Maak melding

 10. Hartelijk gefeliciteerd, met de overwinning. Nu is het volk van Suriname beschermd. Dank u wel voor de pro stemmers. Eindelijk heeft de rechtvaardigheid gezegevierd.


  Maak melding

 11. Eindelijk zegeviert het rechtsdenken. Omkering bewijsalast, laat de crimineel het bewijs leveren dat het gebruikte “geweld” niet evenredig is aan de daarvoor gepleegde daad.
  Ik zou zeggen: “eerst neerleggen die handel en liefst niet in leven laten want dan kan er ook geen omkering van bewijslast worden gevraagd want die kan aldus niet worden gegeven want betrokkene is niet in staat dit te doen”.
  Gezien de drukte van de politie en de vele justitiële dwaling hoef je als “moordenaar” niet te vrezen zoals de criminelen voorheen ook niets te vrezen hadden.

  Ik denk dat het A Team gebeuren nu een deel van haar taken heeft overgeheveld naar het volk. Ik denk dat de boslandcreool (is dit de juiste benaming) nu weet waar hij / zij aan toe is maar moet nu even afwachten als inderdaad de reactie van het slachtoffer ook datgene oplevert wat ervan wordt verwacht.
  Beng Beng they shoot him down
  Beng Beng he hits the ground.


  Maak melding

 12. dan hebben de jongens van hermandad minder werk.hierdoor krijgt de opruimingsdienst meer werk om te verrichten.en de assurantie bedrijven zullen gaan inboeten.

  men heeft niet gezegd hoe de mensen aan een vuurwapen kan bekomen.de douane en de vreemdelingen politie moeten nu op scherp ingesteld worden.want velen gaan uit brazilië zijn vuurwapen halen.

  met een vergunning in de hand kan men nu heel suriname rond met een revolver of een pistool.
  de pistoleros zijn niet meer te stuiten,dus toeristen wees op je hoede.


  Maak melding

 13. ja he ik ben heel blij, nu kan ik ze neer knallen, ze zijn al twee keren bij ons in huis geweest, zelf in de slaapkamer, we hadden puur geluk, er waren drie djoekas, maar hun geweer weigerde, en ze rende weg, niet alleen bij ons maar in de hele buurt, nu bewaken we zelf onze buurt, als ze nu komen zijn ze niet jarig.
  als dat mee maak, zal je anders praten.
  goed zo satokie


  Maak melding

 14. Hoe kan het ook anders: Van de 11 reacties is er maar 1 die het weer over de NDP heeft. Als dit geen boutatrauma is, dan weet ik het niet meer hoor.


  Maak melding

 15. Dit is een goede wetgeving omtrent de veiligheid van surinaamse burgers. Deze wet had al jaren eerder ingevoerd moeten worden.
  Wie “ZONDER TOESTEMMING VAN DE EIGENAAR EN VOORAL IN DE NACHTELIJKE UREN “op zijn of haar erf begeeft kan neergeschoten worden als zelfverdediging. Immers in de nachtelijke uren en zeker in bepaalde situatie’s heeft een ander dan wel een “VREEMDE” op een andermans erf en/of territoruim “NIESTS TE ZOEKEN”.


  Maak melding

 16. je heb mensen hier die anderen erop wijzen dat ze beter moeten lezen doe je dat is het weer niet goed want dan heb je een bouta trauma , de ndp noemd de wet een politieke stunt het staat er toch of niet raj of ben jij ook bezig bezig spijkers op laagwater te zoeken ,weet je wat wij ons moeten afvragen hoe het komt dat zoveel landgenoten uit het binnenland in de criminaliteit belanden dat is verstandige vraag wij surinamers hebben een probleem we kunnen niet construktief discussieren over problemen die ons land aangaat het moment dat wie dan ook de vingers op de zere plek zet worden we boos gaan we schelden zelf je ouders worden erbij gehaald terwijl veel mensen die hier reageren in nerderland wonen een land die alles bespreekbaar maakt wat dat betref kunnen we wat leren van de witten man die soms hier onderuit word gehaald ik denk dat velen landgenoten een domme trots hebben daar kom je niet ver mee niet iedereen is geboren met de zelfde wijsheid als je dat maar weet ik weet het wel daarom ben ik niet bang om fouten temaken aldoende leerd men .


  Maak melding

 17. Whawhaaaaa radj,je kan nu echt beleven hoe DOM hij is whawhaaawhaaaa.A DOMBO-DU disi jereh ,hij heeft zelf niet door hoe zijn haat erge vormen aannemmt.


  Maak melding

 18. Goed zo Santokhi, dit is een uitstekende wetswijziging. Het kan niet zo zijn dat diegene die zich verdedigd tegen het rovende/moordende/verkrachtende/mishandelende gespuis opgepakt wordt door de politie en in voorarrest wordt gegooid (samen met de echte criminelen).
  Nu moeten ze het makkelijker maken om aan een wapenvergunning te komen want je moet jaren wachten voor een vergunning terwijl de echte criminelen makkelijk aan (zware) wapens komen.


  Maak melding

 19. Goeie wet “licence to kill”,als de zonen van hermandaad niet instaat is, deze uitschot uit de binnenland te bestrijden dan moet het volk maar zelfs ter hand nemen.

  aapie


  Maak melding

 20. hoe meer je sommige negeer hoe meer ze aandacht zoeken ik sta boven dat soort mensen die andere voor dom uitmaken in een discussie kan niet iedereen gelijk hebben maar als de feiten daar zijn en je probeerd met allerlij bochten het toch goed te praten dan ben jij nog erger als de dader zelf dan blijf ik maar dom maar ik zal nooit de kant van welke moordenaar dan ook kiezen. en als je andere uitlacht voor zijn schrijffouten moet je beter doen als je dat maar aanneemd van mij meester.


  Maak melding

 21. “Inbraakslachtoffers in Suriname beter beschermd.Welke bevolkings groep voelt zich slachtoffer en welke voelt zich dader?
  ‘In Nederland hebben de buitenlanders het gedaan.’


  Maak melding

 22. Ik vind deze nieuwe wet een goede zaak dit had al veel eerder moeten plaatsvinden.
  Kijk je erf en huis dat is je eigendom zodra er onbevoegden op je erf begeeft komt die persoon geen glas water vragen en vooral niet als ze deuren en ramen forceren.
  Ik ben blij met deze wet. Dat er tegenstaanders in het parlement zitten die hiermee niet eens komt uit een bepaalde bevolkingsgroep. Het is algemeen bekend in suriname wie de daders zijn en wie de slachtoffers.


  Maak melding

 23. 29-07-2008
  PARAMARIBO, Zelfverdediging tegen inbraak of roof in eigen woning is binnenkort niet meer vervolgbaar. Het Wetboek van Strafrecht wordt zodanig gewijzigd dat burgers inbrekers of rovers mogen uitschakelen in geval van nood. Het parlement is zo goed als eenstemmig over de wijziging. * Ik wil deze wetswijziging nog scherper stellen, namelijk dat mensen (burgers) zonder een strafblad c.q. crimineel verleden, een verzoek kunnen indienen voor het verkrijgen van een wapen vergunning c.q. vuurwapen (geen vuistvuurwapen), om zo hun gezinsleden c.q. eigendommen te beschermen. * Het is van de zotten dat je in je eigen huis niet veilig voelt. Het is een omgekeerde wereld; burgers zitten thuis achter tralies (dievenijzer), opgesloten. Het moeten de dieven zijn die bang zijn om zich onbevoegd op jou privé terrein (eigendom) te begeven. Het moet een keiharde lik op stuk beleid, zero tolerance worden. De wapenvergunning heeft alleen rechtsgeldigheid in en om het huis. * Bij het verlaten van jou property verliest de wapenvergunning zijn (rechtsgeldigheid) rechtmatigheid. En wordt de wapenvergunning ingetrokken c.q. het vuurwapen in beslaggenomen en er is ook nog een gevangenisstraf aan verbonden. Daarnaast heeft de overheid ook de verantwoordelijkheid om werkgelegenheid te creëren, want potentiële criminelen hebben ook een gezin die ze moeten voeden. Maar armoede/werkloosheid mag geen excuus zijn om het criminele pad op te gaan en andere mede burgers het stuipen op het lijf te jagen. * Voorkomen is beter dan genezen. De dievenijzer moeten tot het verleden behoren. Slogan; dievenijzer wordt vervangen door dievenlood!!! * Dieven horen achter de tralies te leven, niet de brave keihard werkende burgers, gevangen achter de tralies (dievenijzer), opgesloten in hun woning!!! * Even een anekdote hieromtrent; Zelfs leden van de militairenpolitie zijn niet veilig in hun eigen huis. * …… is lid van de Militairepolitie eenheid (MP), zij heeft zes broers die ook een militaire achtergrond hebben. De broers zijn geïmmigreerd naar Nederland. De broers waren terug op vakantie in hun geboorte land (vaderland) Suriname, en waren na een avondje stappen met hun zusje even bij hun zusje binnen gestapt om gelijk weer te vertrekken. Zodoende was de ijzeren poort en dievenijzeren voordeur niet op slot. En dat was een excuus voor de twee pasante geboefte (toevalligerwijs Marrons)om zich zonder toestemming op het privéterrein ofwel woning te begeven met getrokken doorgeladen pistool, om hun brutale brute slag te slaan. Een van de geboefte is met een schotwond uit zijn eigen vuurwapen gewond geraakt. Maar die bewuste dag zullen de twee boeven nog lang van hun boeven jaren heugen, en zullen voortaan tweemaal bedenken voor ze een privéterrein ofwel woning onbevoegd binnendringen. De boeven wisten niet dat ze een perceel van een lid van de lange arm van de wet (Militaire Politie) waren binnen gedrongen. De boeven werden door de (MP) politie hardhandig met schotwond en al in de boeien geslagen en afgevoerd. * Ps. Ik ben jongsleden met mijn gezin in Suriname op vakantie geweest. Mijn kinderen begrepen er niets van dat we dag en nacht opgesloten zaten achter dieven ijzer. Het is ze ook opgevallen dat het letterlijk dieven ijzer waren. Alle deuren en ramen waren voorzien van dievenijzer, grote zware ijzeren garage deur, grote hoge muren, dievenijzer over het hele huis en perceel. Mijn mondige kinderen met hun Nederlandse mentaliteit vonden dat ze (we) net vogels in een volière waren. * Mijn kinderen waren op de eerste indruk onder de indruk van de luxe Villa, daarna werd de enthousiasme overschaduwd door de aandacht voor de dievenijzer (‘mensen volière’). * Ik moet wel toegeven dat je veilig, letterlijk. achter (dievenijzer)slot en grendel zit. Maar het is een zware psychische belasting. In Nederland bijvoorbeeld hebben zij alle vormen van snufjes ter preventie verzonnen (ontwikkeld) om inbraken in woningen te verkomen. Tegen inbraak preventie bijvoorbeeld zijn er lampjes/ schakelaars ontwikkeld die onregelmatig aan en uit gaan,om potentiële criminelen te misleiden dat de bewoners in het huis aanwezig zijn. In Suriname is het frustrerend dat bewoners juist bang moeten zijn voor inbraak als criminelen merken ofwel weten dat de bewoners thuis zijn. * Het is een grote deuk op je geestesgesteldheid, om je niet veilig te kunnen voelen in je eigen huis. De dievenijzers zijn trouwens geen garantie dat je veilig bent in jouw eigenwoning, die worden gewoon doorgezaagd (of bewerkt met een brander)waar jij en je familie bij staat, en tegelijk wordt afgesnauwd door de boeven dat het niet lang meer duurt voor ze je woning onrechtmatig binnentreden. Met de mededeling als je hun de moeite bespaar om niet door te hoeven zagen aan de dievenijzer je wat milder behandeld zal worden als je de deuren zou ontgrendelen. * Zoals ik al eerder aangaf dat ik met mijn gezin op vakantie in Suriname in een zeer beveiligde woning zat , had ik daarnaast ook nog de nodige voorzorgsmaatregelen tot mijn beschikking om mijn gezinsleden en mijzelf te beschermen tegen potentieel (gevaar)geboefte.
  Patriot!


  Maak melding

 24. Ben het helemaal eens met snekie tere

  Dit initiatief van minister Santokhi van Justitie & Politie zou vooral bedoeld zijn de meer Hindostaanse achterban van zijn politieke partij, de VHP, tevreden te stellen.”

  Ik vraag me af welk idioot deze stelling schrijft????????????????

  Kennelijk een journalist van de abop partij ach ja wat zal ik zeggen oerwoud -journalistiek????

  Inderdaad ben ook helemaal eens met Raj.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.