dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieImport Braziliaans bauxiet geen optie Suriname

Import Braziliaans bauxiet geen optie Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jul – De regering ziet de import van bauxiet uit Brazilië niet bepaald als werkbare optie. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het idee gelanceerd door bauxietmaatschappij Suralco, wijkt te sterk af van de richting die de regering uit wil.

Het gaat er bij het uitstippelen van een toekomstig bauxietbeleid juist om de lokale productie te stimuleren. “Het ontwikkelen van de bauxietreserves in West-Suriname en het draaiend houden van de Paranam-raffinaderij genieten prioriteit. We zijn er niet happig op bauxiet te importeren uit Brazilië”, zegt Rusland. Als de oude mijnen zijn uitgeput in 2010 moet West-Suriname kunnen invallen.

Het is dan ook zaak zo snel mogelijk een plan klaar te hebben. “Het kan best zijn dat er bedrijven zijn die nog niet zover zijn. Andere zijn dat wel”, aldus Rusland. De onderhandelingen met BHP Billiton verlopen goed. Toch wordt de deur nog opengehouden voor Suralco. Het argument dat het bauxiet in West-Suriname van mindere kwaliteit is, houdt ook geen steek.

Volgens Suralco-manager Warren Peddersen zal het mer kapitaal vergen om winstgevend te kunnen produceren. Hij vindt het ook de reden waarom niet tot ontginning is overgegaan sinds de ontdekking van de voorraden in West-Suriname veertig jaar terug. Rusland ziet het anders. De wereldmarktprijzen zijn hoger dan ooit en de technologie is verbeterd door de jaren heen. “Dat betekent dat je met minder kwaliteit toch hoogwaardig resultaat kunt halen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. als ik de minister mag geloven dan kan men de suralco gewoon de deur uit wijzen.echt waar.de suralco moet de laatste zijn dat vervelend doet.en stagneert hierdoor de ontwikkeling in west suriname.

  de suralco mag niet in de gelegenheid worden gesteld om bauxiet te importeren.terwijl er genoeg te mijnen is op west suriname.
  de minister moet aan de suralco een ultimatum stellen.want op deze manier kan het echt niet verder.


  Maak melding
 2. wie controleert hoeveel bauxiet suralco ontgint en verwerkt. het is belangrijk om dit te controleren want het heeft te naken met de inkomsten van sr.


  Maak melding
 3. Wat wil je dan Alex,Suralco heeft is nog niet verzadigd Suriname leeg te zuigen,tegenwerking gaat Gregory op zijn pad krijgen ja ,Yankee go home!!!!!.het is ons ding, het is onze Gudu. blijf met je viesepoten vanaf.


  Maak melding
 4. Dit is je reinste chantage. Laat maar rustig importeren, terwijl Suriname uitkijkt naar de meest gunstigste aanbiedingen om West-Suriname te exploreren.

  Wat hebben wij nog aan de Suralco. De stadjes Moengo en Paranam zijn al opgedoekt.


  Maak melding
 5. Stom,stom,heel dom en zelfs debiel is het oordeel van de minister.Deze man lijkt mij geen kaas gegeten te hebben van “strategisch oordelen”.Laat Suralco bauxiet importeren uit Brazilie.Dit is voordelig voor Suriname.De bedrijvigheid en werkgelegenheid in Paranam blijft behouden door de verwerking van de geimporteerde grondstoffen.

  Aan de andere kant kunnen de nieuwe voorraden in het Surinaamse achterland aan een andere maatschappij worden gegund voor de ontginning en verwerking tot aliminium.

  Een maatschappij die Suriname meer te bieden heeft dan de rovers Biliton en Surlaco.Deze maatschappijen hebben aangetoond dat ze niet kunnen zorgen voor een aliminiumverwerkende industrie in Suriname.

  Vers bloed(nieuwe bauxietmaatschappijen) in Suriname kunnen wel voor deze industrie zorgen.De oude maatschappijen zit erg vastgeroesd in hun denken en verborgen agenda, waardoor zij in staat zullen zijn om dit voornemen te torpederen en dat zij hun zin doorgedrukt krijgen.


  Maak melding
 6. Natuurlijk Suralco wacht en wacht tot op het moment dat de aapachtigen in Suriname snel snel een akkoord moeten hebben want ze hebben dan geen geld meer.

  Dan gaat Suralco toeslaan geloof me ik vermoed dat het Afobakka en Cambior deal zich gaan herhalen.

  Als dat gebeurt mag er van mij part hard afgerekend worden met deze zg. leiders.

  Lang leve de patriotten met een grote mond en lang leve de politici vanaf de onafhankelijkheid.

  Let wel wat is dit voor idiote oplossing om buaxiet te importeren en in Suriname verkwerken.

  Als Suraloc Braziliaans bauxitet wil verwerken dan kunnen ze beter in Brazilie gaan wonen.

  Ik hoop dat er Surinamers met ballen opstaan in met onmiddelijke ingang zeggen onze grondstoffen en jullie investering.

  Het is ook een beetje myway or the highway Suralco!


  Maak melding
 7. @6 heeft gelijk. aan de ene kant verdienen we door aluminium uit braziliaans bauxiet te halen (werkgelegenheid surinamers), en aan de andere kant wordt west-suriname ontgonnen door een ander bedrijf. Of Suriname moet gewoon een eigen raffinaderij opzetten en zelf bauxiet uit Brazilie importeren, en ook zelf beginnen om Bauxiet van West-Suriname te ontginnen. Ik dacht dat het niet zo moeilijk moet zijn nietwaar?

  Maar het blijft een droom.


  Maak melding
 8. Mensen, mensen. In 2010 (ja, u leest het goed, in 2010!!) is Suriname uitgemijnd wat het bauxiet betreft. Nog twee jaar!!! Het bauxiet wat op dit moment in het Bakhuys wordt gewonnen is van een dermate lage kwaliteit, dat de produktiekosten vele malen uitstijgen boven de ontginningskosten. Dus als de Surinaamse regering op dit moment praat over een eigen produktiemaatschappij met betrekking tot de eigen bauxietverwerking, denk ik dat het niet onzinnig zou zijn om buitenlands bauxiet te importeren en te verwerken. ALS het al zover komt! Na 2010 staat de werkgelegenheid in de bauxietsector op zeer losse schroeven. Er zal nog veel water door de diverse rivieren vloeien voordat dit een feit wordt, alle beloftes en goede bedoelingen ten spijt. Staatsbemoeienis in deze zaken staat (zie het verleden) vergelijkbaar met zelfmoord!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES