vrijdag, maart 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameOud-politicus Wijntuin: China koloniseert Suriname

Oud-politicus Wijntuin: China koloniseert Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jul – China is bezig Suriname te koloniseren. Dit stelt oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Voor wat geschenken en leningen wordt toegegeven aan zelfs de minste druk vanuit Beijing. Het jongste voorbeeld is de eis dat Chinese arbeiders worden toegelaten voor het asfalteren van straten.

De reactie vanuit politieke hoek en ook vanuit de vakbeweging is opmerkelijk selectief. “Als Nederland een dergelijke grap had uitgehaald, zouden alle kranten vol staan over kolonialisme en wat al niet meer. Maar ik heb niet gemerkt dat vanuit de vakbeweging of de pers is geprotesteerd”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname. Op zijn minst kon zijn ingebracht dat Surinamers het werk aankunnen.

Het heeft er veel van dat het gevoel voor eigenwaarde overboord wordt gegooid, alleen maar omdat China voorfinanciert. “In het verleden hebben wij zelf onze wegen geasfalteerd. Ik vind dat de regering in samenwerking met de vakbeweging, die dat heeft toegestaan, de mensen die in het verleden onze wegen hebben aangelegd een klap in het gezicht toebrengt”, aldus Wijntuin.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

77 REACTIES
  1. meneer wijntuin dat hebt ook toegelaten aan uw wittemeesters zij hebben het gedekt gedaan,in uw regeerperiode,dus het is niets nieuws,deze regeerder zijn de schoothondjes van China,Vakbonden genieten erook van,waarom zouden ze wat zeggen


    Maak melding
  2. Oke Meneer WIJNTUIN!! Het is te hopen dat die bende ongeoefende steltenlopers het maaiveld opzoeken en gelijk ophoepelen ook.

    KOMTJIE


    Maak melding
  3. Volkomen gelijk heet Emile Wijntuin.

    Dit is het werk van de racist Ronald Venetiaan die Hindoestanen discrimineert en zo een tegenwicht wil opbouwen en wat doen de hillenlikers VHP?


    Maak melding
  4. ja he, er is grof geld aan tjoekoe genomen, die schurken in de regering, ze kunnen hun moeder zelf verkopen voor geld, vandaar je niks hoord, dat noemen ze , je zelf verijken.


    Maak melding
  5. Geef het geld terug..Geef het terug !!!! en laat de boel daar oprotten !!!!.
    En de schuldige is PL onderleiding van boef Somo.
    En verder echt een behoorlijke domme NPS onderleiding van Opa Ruro staat deze wijze van KATIBO toe.

    dom domme mensen bah !!!!!!


    Maak melding
  6. Er zijn heel wat werkloze mensen die de hele dag met een bierfles en djonko doelloos rondhangen. De boel onveilig maken om aan geld te komen. Daarom zou werk en scholing heel nuttig geweest zijn, een soort leer en werk traject. Maar ja.

    Als deze mensen graag zouden willen werken dan was het nooit zover gekomen. Die chinezen proberen tenminste het land op te bouwen.


    Maak melding
  7. Wijntuin zit te lullen. Chinezen hebben net als alle andere aziaten een veel betere arbeidsmentaliteit. Dat is de reden dat ze worden binnengelaten om de wegen te asfalteren. De stadscreolen/boslandcreolen zouden het werk (asfalteren) nooit zo snel en efficient kunnen doen als de Chinezen.
    Ik ben ze in elk geval wel dankbaar voor hun werk want als ik in Suriname bent heb ik de gelegenheid om over hun prachtig geasfalteerde wegen te rijden.
    Wijntuin moet dus niet zo ondankbaar doen.


    Maak melding
  8. Volkomen gelijk heet Emile Wijntuin.

    Dit is het werk van de racist Ronald Venetiaan die Hindoestanen discrimineert en zo een tegenwicht wil opbouwen en wat doen de hillenlikers VHP?

    Kritische Noot
    — —
    Wat een stomme idioot is die Vene dan toch. Alsof Hindoestanen werkzaam zijn in de asfalteringswerkzaamheden. Nee hoor de enigsten die baantjes zullen verliezen zijn de creolen.
    Trouwens die chinezen die in de supermarkt sector zitten huren hun winkels v.d. hindoestanen (die hebben geen zin meer om ondankbare klanten te helpen en iedere keer te maken te krijgen met rovers). Daar gaat die tegenwicht dan.
    Ik denk dat het goed is dat chinezen komen, ze hebben een gezonde arbeidsmoraal en een degelijke cultuur, hindoestanen kunnen de chinezen tot voorbeeld nemen en met hun gaan concurreren. Dat komt de hindoestanen ten goede want concurrentie maakt je alleen maar sterker.
    Ik hoop dat er nog meer Chinezen komen voor mijn part mogen er een paar miljoen aziaten (chinezen, indiers, vietnamezen,indonesiers,koreanen etc etc) komen. Met hun werklust en kennis zal Suriname binnen no time vooruit gaan.


    Maak melding
  9. Een oude wijze man heeft gesproken.
    jammer dat die sukkels i/d regering niet luisteren wat de heer Emile wijntuin zegt.
    ik spreek mijn hoop uit dat de volgende regeerders deze wijze man tot nationale adviseur benoemen.

    flor


    Maak melding
  10. Was Wijntuin niet degene die o.a. Suriname met grote vriend ARRON onafhankelijk heeft gemaakt???

    Is hij mogelijk niet een van degenen die goed geprofieteer heeft van de 3.5 miljard ontwikkelings hulp?

    Wat was het loon van een parlementsvoortzitter in Suriname anno 1980??

    En hoe kon Wijntuin het zich veroorloven om in veel landen te wonen en te leven tijdens de jaren 80-90?? Dat kost een paar centen dacht ik.

    Heeft iemand zich ooit afgevraagd wat voor kameleon hij is????


    Maak melding
  11. Niemand koloniseert ons! Wij koloniseren ons zelf. Wij willen niet werken. Wij staan liever op de hoeken van de straten. Jan gratis is allang dood. Mars go wroko!

    Kijk maar om u henen.


    Maak melding
  12. Tja wat wil je als je als China 1200 miljard us-dollars cash in huis hebt, dan kun je alles kopen, geniet nog maar ff van jullie mooie regenwouden, over een aantal jaren maken die rijstepikkers er mooie plankjes van die jullie dan weer zelf mogen kopen. O ja, en tegen die tijd babbelen jullie gezellig allemaal Chinees want dat wordt jullie nieuwe baas….


    Maak melding
  13. Inderdaad hebben we zelf onze wegen geasfalteerd. Maar what about de prijs-kwailiteit verhouding?

    Ik denk dat de wegen nu beter geasfalteerd zijn dan die we door Baitalie en al die andere aannemers hebben laten doen (al geef ik toe dat ik misschien wat vroeg ben met mijn conclusies gezien sommige grote gaten in bijv de gongrijp of princessestraat gezien)


    Maak melding
  14. We moeten naar mijn mening niet zo emotioneel en djompo djompo reageren. Natuurlijk heeft hr. Wijntuin gelijk! En natuurlijk is dit in het verleden ook gebeurd. Maar we moeten niet blijven kijken en wijzen naar het verleden! We moeten bijvoorbeeld via dit soort reacties de dames en heren “bewindvoerders” bekogelen met onze opbouwende kritiek! Als ze slim zijn lezen ze dit en ook andere forumreacties en gaan ze nadenken?! Helaas zijn we daar in Su nog niet zo ver dat er georganiseerd wordt geprotesteerd tegen dit soort rare acties van de regering. En als we het misschien niet goed zien, dan kunnen ze ons uitleggen waarom we dat niet goed zien……toch?
    Aan de andere kant…. als onze landgenoten daar niet bereid zijn om e.e.a. zelf op te pakken en/of het wordt niet gestimuleerd door deze zelfde bewindvoerders…..ja, dan hebben we met en ander groot probleem te maken!


    Maak melding
  15. Dhr.Wijntuin, zou dit soort onnodige discriminatie niet moeten uiten en genuanceerder brengen als ex DNA voorzitter.
    En ja, als de burgers geen baan krijgen bij OW omdat OW geen eigen materieel en materiaal heeft dan krijg je dat.
    Maar het moet geen rascisme gaan worden want die chinezen stoppen er zo mee en gaan naar een ander land.


    Maak melding
  16. Hey KRITISCHE NOOT wat lul je? sinds wanneer zijn hindoestanen benadeeld door vene? sinds wanneer is vene een racist? dat jij zo denkt geeft alleen maar aan dat jij een vuile racist ben die denkt dat hindoestanen alles voor t zeggen hebben in suriname.

    Want sinds wanneer zijn alle surinaamse asfalterdeerders hindoestanen? EN over welke tegenwicht heb je Joe dommie!!


    Maak melding
  17. Ik ben er met meneer wijntuin gedeedelijk eens in ons land zijn er heel wat werk loze
    arbeiders en dan nog wil men arbeiders binnen halen wat zijn de voordelen daar van
    wat zijn de nadelen
    en wat is het gevolg daarvan
    pakt het goed uit voor onze arbeiders of niet
    regering gebruik je verstand maak je mensen niet brodeloos.


    Maak melding
  18. Nederland die tot vandaag de dag gezien en wordt beschouwd als de blanke kolonisator is ingeruild voor een chinese kolonisator. En ja, we kunnen er niet omheen , maar de vakbond leiders die er zitten ,zijn regelrechte “sell-outs”, en, zoals t gros van de bevolking weet , gaat voor z,n eigen belang. Ik las ergens en bericht dat vorige week een 100tal chinezen op Zanderij zijn gesignaleerd, allen met een rode pet met opschrift”dalian”. Ze waren met een KLMvlucht aangekomen. Dat zou dan een derde van t aantal van 300werkers zijn. En ja er zijn veel ongeschoolden en werkelozen in Su. en er kleven bezwaren aan de werkwijze ,opstelling en instelling van hun arbeidsethos , maar ik geloof t absoluut niet dat de chinezen beter geschoold zijn dan de Suri,s . De importarbeiders zijn bereid harder te werken , dat zonder meer , maar ze hebben ook geen andere keus.Is er ooit onderzocht hoe deze mensen ingelijfd/gerecruteerd worden? t Hoeft niet bij elk van hen zo te zijn , maar vaak zijn t mensen die niks te verliezen hebben ,een crimineel verleden of geld schuldig zijn aan tussen personen die op hun beurt een constructie bedenken om hun geld terug te krijgen , en dan maar kiezen voor een ander leven en in een ander land . Als eenmaal de schuld is afgelost aan (bv de chinese maffia)en ze een paspoort hebben , kunnen ze verder, want ook Canada schijnt geliefd te zijn. Su. krijgt weer een zwik chinezen erbij , waarvan niemand op dit moment ,met enige mate van planning kan zeggen wat er na afloop van de drie jaren die geplanned zijn zal gebeuren . Maar hey, ONE china policy heeft Su. in een fikse taekwando greep, waar ze maar niet uit kunnen komen.


    Maak melding
  19. hallo.mahinder,rajeev en pagaal jullie zijn racisten ik schaam mij voor jullie ik ben hindustaan jullie zijn racisten telkens schelden jullie op blakamang al ze niet meer in de winkels van hindustanen gaan de chinezen wel kopen .


    Maak melding
  20. sardjoe je hebt gelijk ik ben zelf hindustaan koelis,s lullen en zeuren te veel over blakamang koeli,s zijn de grppste racisten ,in suriname zo komt het land niet vooruit want de blakanmangs kopen bij de koeli,s en geen chinezen blijven jullie hier in holland lekker de hollanders kont likken


    Maak melding
  21. Het is voor velen van jullie moeilijk te bevatten dat er een arbeidstekort in su heerst,laat ze maar komen, alleen mannen voor mij part en assimileren mer su vrouwen, die dragen ons goud te minste niet weg of ontw. hulp sturen naar land van herkomst haiti,guyana,brazil,, die chinezen komen voor 90% met geld en investeren hier hun geld hoe gaje de projekten in west draaien, met surinamers? hoe dan??


    Maak melding
  22. SME is zo dun bevolkt heeft zo weinig body dat de komst van grote groepen hardwerkende emigranten juist aangemoedigd moet worden. Sinds ’75 is meer dan de helft van de bevolking vertrokken. Moet dat verlies niet gecompenseerd worden? Is het niet zo dat meestal juist de beste emigreren (ondernemingszin, etc.) SME moet blij zijn met elke toestroom.
    Ok geef ik de mensen gelijk die zeggen dat ze gekomen zijn omdat er in SME geen geschikt personeel was. Laten we ( of juist zij) eerst eens de hand in eigen boezem steken.


    Maak melding
  23. Het wordt tijd dat de Surneds Suriname koloniseren. Geen pakketten en financiële hulp meer, maar structurele hulp. Daar heeft en de Surned wat aan en de Surinamer.


    Maak melding
  24. ik weet echt niet of de chinezen op de loer zijn,maar tot dus ver hebben deze zich al de jaren netjes gedragen.daarom heb ik de neiging te zeggen geef mij maar de chinezen.want de hindoestanen kunnen jou vermoorden om een cent verschil.


    Maak melding
  25. De schemering is net ingevallen en die Chinesen die doende zijn een pand te bouwen hebben de hamers net nog wat rust gegund tot het vroege ochtend gloren. Wie koloniseert dan wie?


    Maak melding
  26. Ach pure onzin,..de chinezen kwamen al in het 1800 naar Suriname, voor de javanen en hindustanen.
    Ze hebben zich altijd goed gedragen in Suriname en hebben nooit een politieke rol gespeeld.Dus waar hebben we het over?


    Maak melding
  27. ai baja surinamers wat doen jullie tog in suriname slapen jullie nog steeds.
    na die 5%die somo en vene hebben aan genomen
    is het de buurt aan wie Oja bruinswijk die bank rover.
    en wijntuin wat zuur je tog je had ook een vinger in de pap weetje nog
    wie kan mij 2 dingen voor mij op noemen die frond heeft gedaan terbate van het land
    ik ben politieke partij maar nu rijd ieder een over TWEE mooie BRUGEN of niet
    mijn hard bloed geeft mij een glas helder water zonder wurmen er in
    de groeten van een ras echte
    surinamer


    Maak melding
  28. want de hindoestanen kunnen jou vermoorden om een cent verschil.

    alex
    – – – –

    Nu komt je ware aard naar voren he alex. Racistisch stuk stront.
    Voor jouw informatie: de meeste roofmoorden worden in suriname gepleegd door anderen dan de hindoestanen. Maar dat wist jij wel want jij behoort zelf tot die groep die in suriname a.h. roven/moorden en verkrachten is.


    Maak melding
  29. Alex over dat laatste stukje ben ik niet mee eens integendeel verwacht ik dat van een creool,jhon chinezen hebben wel meegedaan in de politiek,(Lie ken Jie,Chun ing) de tijd van Pengel,Aaron,nu heb je in schurk bij PL.


    Maak melding
  30. Hoe ver kan een chinees gaan in het bereiken van zijn doel????
    In zuid-afrika is er een wet die een ieder die een bedrijf wil beginnen een zwarte als partner moet hebben.
    Wat hebben die slimme chinezen nu bedacht om dat te omzeilen,gewoon zichzelf ook als behorende bij het zwarte ras te kwalificeren.
    Nu hebben ze geen enkele zwarte partner meer nodig als ze een bedrijf willen beginnen.
    En die chinezen die naar Suriname komen zijn voor het grootste deel criminelen die voor de keuze gesteld worden,uitschot,china is deze mensen liever kwijt dan rijk.
    Onze regering in Suriname denkt dat dit wel goed voor de economie is waar niets is daarvan waar,ze hebben hun eigen mensen voor alles,wie beweert dat ze beter zijn dan onze eigen mensen??
    Maar als je goed kijkt naar China haar politiek zie je dat ze alle foute leiders steunen zo ook de onze,met als grote vriend van de chinezen,onze Somo.


    Maak melding
  31. Deze man (ff goed checken, misschien is hij van geslacht veranderd, je weet nooit met zulke gekken), had zeker drugs gebruikt toen hij zo’n uitspraak deed. Chinezen zijn bekend als zeer harde werkers (we praten niet over kwaliteit), integenstelling to onze brothers, you know what I mean; dus begrijp ik die uitspraak niet van deze gast, dat China Suriname koloniseert.
    Remember “Stay Black”
    Groetjes
    ReddFoxx and Crew


    Maak melding
  32. ik zelf ben geen voorstander van de komst van zoveel chinesen naar suriname laat dat duidelijk zijn ik vind die chinesen van nu brutaal. er is ook een tijd geweest dat er veel guyanesen in suriname werkzaam waren in de bouw toen hoorden ik niets van emile het probleem is waneer het sommige surinamers op deze forum goed uitkomt dan is de komst van de chinesen goed en waneer het ze niet goed uitkomt dan weer niet opvallend, ik heb eerder verwezen naar een radio pragamma genaamd http://www.looking for mr li.een persoon moeten wij niet vergeten in het hele chinese probleem en dat is henk herrenberg oud ambassadeur in china.


    Maak melding
  33. Sommigen vergelijken Nederlad altijd met Suriname:In Nederland is dit zus en zo,vooral als ze in Suriname zijn met vakantie,waarom wordt niet getypt:eind jaren `50 en tot nu toe werden er Marokkanen,Turken,Italianen en Spanjaarden geronseld om hier te komen werken?Tegenwoordigen zitten ze te springen om Polen,Roemenen en Bulgaren.
    Waarom dan als de Chinezen graag in Suriname willen werken,wordt er zo een poeha van gemaakt?
    Inderdaad van de creool en de boslandcreool zal het niet afhangen om Suriname op te bouwen en tot bloei te brengen,gaan jullie niet schelden maar eerst een kijkje nemen bij de VCB tegenover de centralemarkt daar zitten zoveelllllllll jonge toekomstige arbeiders het publiek lastig te vallen met goud enz.enz.heel Steenbakkerijstraat en de Saramaccastraat hangen ze de gehele dag rond ,moeten hun niet werken?

    Als men op de Kwattaweg rijd worden er hele mooie gebouwen uit de grond gestampt,door Chinezen,de Hindustanen verkopen zelf hun land en panden aan de Chinezen,voor grove dollars,ik snap niet dat men zo afgeeft op de Chinezen,die mensen hebben een Godgegeven handelsgeest en zijn keiharde werkers.Voor mijn part komt half China naar Suriname zal goed zijn voor Land en Volk.


    Maak melding
  34. Aan Sardjoe en Lachman,

    De berichten van Mahinder, Rajeev en Pagaal zijn zeker NIET van racistische strekkingen enof enige scheldpartijen. Integendeel zij verwoorden vanuit hun eigen ervaring en in zekere zin klopt het wel over het arbeidsethos van aziaten. Je hoeft daar geen onderzoekingen voor nodig te hebben. Noem nu maar 1 afrikaans land dat welvarend is! Misschien wel Zuid-Afrika, maar ja dat werd gedomineerd door blanken. En verder kan ik nog tal voorbeelden geven…
    Dus over racistische opmerkingen en scheldpartijen kan ik uit hun berichten niet opmaken. Trouwens om maar weer een voorbeeld te noemen. Welke etniciteit scheldt en schreeuwt het hardst in Suriname, sinds mensengeheugen???
    Zeker niet de hindoestaan, de javaan en de chinees….zelfs niet de inheemsen!
    Ik zou zeggen laat jullie handen lekker wapperen en ga terug je erf WEER verbouwen zoals alle aziaten in Suriname dat ook deden!
    Rijkdom komt niet van feesten, beesten, beroven en verkrachten.


    Maak melding
  35. Emil Wijntuin heeft graag blanke meesters wie ie sinds jaar en dag gediend heeft,Nederland heeft Suriname ook gekolonialiseerd waarom kwam ie toen niet op,neen want hij vrat van die ontwikkelingshulp,dat was allemaal goed alla sang a witmang eh doe boeng.


    Maak melding
  36. Het ene emotioneel geladen bericht na het andere met hier en daar een schrijven dat getuigt van een behoorlijke intelligentie..
    Afgeven op elkaar kunnen we heel goed. opbouwende kritiek kunnen we door ons domme trots niet hebben..
    Wij hebben als Surinamers ALLEMAAL de gelegenheid om het land op te bouwen, dat ligt echt niet alleen bij onze chinese broeders en zusters.
    Dat wil echter wel zeggen dat diegene die een probleem hebben met het feit dat de chinezen niet ‘praten’ maar ‘doen’ maar beter bij zichzelf te rade zullen moeten gaan..

    En is het nou zó moeilijk om elkaar te beschouwen als Surinamers ipv Chinees, Hindustaan, Creool, Inheems,etc, etc..??


    Maak melding
  37. Mensen toch, waar gaat het naar toe met jullie gescheld op dit forum, helemaal niet nodig.
    Un seti a kondre leki kondre man ongeacht etniciteit, kijk maar naar de Indianen ze blijven rustig.


    Maak melding
  38. @ Neil,

    blijkbaar voor sommige Surinamers wel.

    @ radaja ik ben het met je eens maar Su regering heeft blijkbaat geen zin om een camapnge op te zetten om de helf van de bevolking (die nu in NL zit) proberen te overtuigen om terug te komen.

    Ik zelf ben ook geen voorstander van zoveel Chinezen,ze werken wel hard en hebben een positieve bijdragen aan Su maar straks leven we in little china ipv Su en dat kan niet de bedoeling zijn.

    ze moeten een campage opzetten die de luie/werkelozen surinamers(die kunnen werken) ook aan het werk te zetten. hierbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan NL die het laagste percentage werkelozen van de EU heeft.


    Maak melding
  39. @nr 25 en 26,
    Geef maar eens aan wat precies zo racistisch is aan de reacties van de 3 genoemden. Want ik heb hun reacties gelezen en er is niets racistisch aan. Integendeel zelfs het zijn eerlijke en oprechte meningen waarin ik me kan vinden.
    Jullie aan de andere kant hebben een echte probleem. Als ik jullie reacties lees kom ik tot de conlusie dat ik te maken hebt met 2 ernstig gefrustreerde poepvliegen die ook nog te kampen hebben met een ernstige vorm van een minderwaardigheidscomplex. Jullie gedragen jezelf als het domme knechtje en als de vloermat van de creolen. Vertel me eens: bevalt het om een vloermat en een knechtje te zijn van anderen????
    Vriendelijk advies: laten jullie jezelf maar nakijken door een psychiater, want er zijn heel wat steekjes los bij jullie.


    Maak melding
  40. Suriname heeft een kleine bevolking en niet iedereen heeft een goede werk mentaliteit. Sommigen hangen liever wat rond en houden zich bezig met illegale zaken alleen maar op snel rijk te worden. I.p.v. dat ze eerlijk en hard gaan werken.

    Ik ben het eens met diegenen die vinden dat Suriname meer chinezen kan gebruiken. Er mogen miljoenen aziaten (en niet alleen maar de chinezen) naar suriname emigreren. suriname zou veel voordeel kunnen behalen met hun arbeidsmentaliteit en kennis.


    Maak melding
  41. Hallo Sardjoe,

    Heb ik (nr7) iets gezegd waaruit blijkt dat ik racistisch bezig ben.

    Als je het goedkeurt dat er zoveel werklozen zijn in Sur. dan is het jou probleem. Ik geef alleen aan dat er voor deze groep van welk ras dan ook, geholpen moet worden, aan werk. Dit zal de criminaliteit ook doen verminderen.

    Als je werk en geld verdient hoeft je ook niet meer te roven, tenzij je dat voor de kick doet. Als dit niet mogelijk is dan arbeiders importeren uit het buitenland.


    Maak melding
  42. hoor al die domme surinamers dan. een ding was vroeger zekker alles, was in surinaamse handen. al waren die hollanders aanwezig. nu hebben jullie alles uit de hand gegeven, wacht maar tot de spleetogen jullie je eigen land uischoppen en waar gaan we dan naar toe …… HOLLAND.
    of gaan weer bedelen bij fam in holland. jullie ka…kren te veel op andere maar zien niet dat alles word weggeven. de volgende generatie word opgevoed met afgekeurde chineese rotzooi. ach ja zolang het maar goedkoop is vinden jullie dat niet erg

    de volgende generatie zal weer slaaf worden maar deze keer voor de chinezen

    sterkte suriname

    hollandse surinamer


    Maak melding
  43. Jaag die schurken van Chinezen weg, en laten zij de openstaande rekeningen betalen.
    Ik weet niet wie zo stom kan zijn om geld te lenen, om daarmee uitgebuit te worden.

    Front onderleiding van Opa Ruro…zij zijn zeer achterlijke domkoppen.


    Maak melding
  44. Ik zelf ben ook geen voorstander van zoveel Chinezen,ze werken wel hard en hebben een positieve bijdragen aan Su maar straks leven we in little china ipv Su en dat kan niet de bedoeling zijn.

    @ mellie,
    relax niemand hoeft bang te zijn dat suriname verandert in een little china/india/indonesia etc etc.
    Suriname heeft juist behoefte aan veel harde werkers.
    De aziatische cultuur van hard werken, zuinig/spaarzaam leven, opbouwen en wat voor de kinderen nalaten, nadruk leggen op het belang van een goede educatie voor de kinderen, nadruk op de familie en een gezonde gezins- en family life etc etc zijn GOEDE WAARDEN die iedereen in suriname goed kan gebruiken en een voorbeeld aan kan nemen.

    Trouwens heel wat steden (o.a. in westerse landen) hebben een chinatown (en ze zijn niet veranderd in little china), dus voor mij is een little china town in Paramaribo geen probleem. Het zou juist leuk zijn. Men hoeft dus niet paranoide te gaan doen als chinesen/indiers/koreanen/japanners etc etc naar suriname komen. Ik zeg hoe meer hoe beter omdat ik weet dat het uiteindelijk het land Suriname is die zal profiteren van hun arbeid en kennis.

    I am proud of my asian roots.


    Maak melding
  45. Weet je wat ik ironisch vind: als in nederland een politicus opstaat en zich uitspreekt tegen arbeiders die uit het buitenland komen om in nederland te werken (terwijl nederland zulke arbeiders hard nodig heeft)dan staat iedereen hier op deze site om het hardst te schreeuwen dat die politicus een racist is. Maar sommige mensen accepteren blijkbaar wel uitspraken v.e. surinaamse politicus die gericht zijn tegen chinese (buitenlandse) arbeiders. Op deze site gaan bepaalde mensen zelfs verder door regelmatig uitspraken te doen tegen chinezen en andere aziatische groepen als hindoestanen en javanen.
    Dat vind ik ronduit HYPOCRIET.


    Maak melding
  46. akuba,
    ik ben wel eens met je opmerking maar zal mij niet laten afleiden door de boeven bende van somo en jong tjien fa.
    en volgens mij is deze chinees een mix tussen de ras van zijn bende leider en een ras echte chinees.

    Prem,
    yu faya je poneert hiermee jou eigen stellingen en niet van mij.
    dit heeft niks te maken met racisme.


    Maak melding
  47. Alex ik heb je begrepen,omdat ik dat nooit bij de hindustaan heb ervaren vandaar mij opmerking,die chinees jong tjien fa ???, ja hij is een mix nou laat mij het zolaten.


    Maak melding
  48. Prem,
    yu faya je poneert hiermee jou eigen stellingen en niet van mij.
    dit heeft niks te maken met racisme.

    alex
    — — — — — — — — —

    @ alex,
    Lees maar die reactie nr 30 van je en dan met name de laatste zin. Als je me dan nog komt zeggen dat dat niet racistisch was dan ben je behalve een racist OOK nog een leugenaar. Ik poneer helemaal niet mijn eigen stelling maar ik confronteer jouw juist met die rotzooi die jij zelf opschrijft.
    Dit is wat jij zelf gepost hebt:
    “de hindoestanen kunnen jou vermoorden om een cent verschil.
    alex”
    Dus racistisch mormel kom me dus geen sprookjes verkondigen dat je geen racist bent want je eigen woorden verdoemen en veroordelen je.


    Maak melding
  49. hey PALULU

    koopkracht komt niet door malls en chinezen! ga eerst economie studeren voordat je onzin zegt. In surinames geval is de economie bijna 100% afhankelijk van de export, dus wilt men economische groei moet men meer produceren en exporteren en niet alles wat maar geimporteerd kan worden, importeren zoals chinezen! met een werkloosheidscijfer van 9% denk ik niet dat er een tekort aan arbeidskrachten zijn in SR

    wat doen die 35000 chinezen in SR? alleen maar importen in china, dat is het geheim van china. ze planten overal chinezen die dan weer nonstop importen uit china !


    Maak melding
  50. Waar ik bezwaar tegen heb is dat het brein achter deze chinese invasie de chinese overheid is.
    niet alleen in suriname maar in alle landen van de derde wereld,net een kanker gezwel.
    IK reis veel en zie het in vele landen waar ik kom en dat zijn best wel veel.
    De chinezen in suriname zijn mensen met een crimineel verleden.
    de gastarbeiders van vroeger waren niet door een regering op pad gestuurd.


    Maak melding
  51. prem/raj/rocky rules,

    de amerikanen/russen/hollanders/chinezen/belgen/afrikanen/indiers/surinamers:van hindoestaanse-creoolse-javaanse-chineze-indiaanse-enz afkomst/enz

    een hindoestaan heeft de hoofd prijs gewonnen of een nederlandse van hindoestaanse afkomst heeft ons de wedstrijd tegen rusland de das omgedaan.

    Sorry maar de game is over


    Maak melding
  52. Door zijn afkeer van hindoestanen heeft Vene alleen niet in de gaten dat zijn eigen soortgenoten uiteindelijk weer de klos zijn!!
    Hij is zo onnozel dat hij niet eens door heeft dat chinezen zijn soortgenoten ook niet lusten!
    Chinezen zijn net als hindoestanen een vooruitstrevend volk, dat niets opheeft met feestneuzen!!


    Maak melding
  53. suriboy19,

    als je in sur woont dan weet je dat baitali asfalteert. hou je smoel beter dicht als je niet weet te zeggen.

    en waarom deze chinezen hier bezig zijn is ook niet zo maar zo. de president en zijn maatjes worden gespekt. als het ze een beetje tegen zit dan vliegen ze in 2010 eruit.
    maar dan lagen zij als laatste, en de bevolking vooral in sur mag toe kijken zoals ze zijn gewend. de bevolking word met dode mussen blij gemaakt.

    langa


    Maak melding
  54. Nogmaals, ik ben ervan overtuigd dat als alle werklozen in Suriname geholpen wordt via opleiding of wat dan ook aan werk. Dan is het niet nodig om chinezen te importeren.


    Maak melding
  55. als de surinets moeite hebben met het importeren van chinezen.dan moeten deze massaal teug keren naar hun land.
    behalve du deze mag van mij gewoon hier in nederland blijven.

    mijn verzoek aan meneer wijntuin is geen nodeloze spanningen te creëren.
    zo was het toen ook begonnen met het toelaten van de heer koorendijk tot lid van het parlement in suriname.met als voorzitter de heer wijntuin.


    Maak melding
  56. prem/raj/rocky rules,

    de amerikanen/russen/hollanders/chinezen/belgen/afrikanen/indiers/surinamers:van hindoestaanse-creoolse-javaanse-chineze-indiaanse-enz afkomst/enz

    een hindoestaan heeft de hoofd prijs gewonnen of een nederlandse van hindoestaanse afkomst heeft ons de wedstrijd tegen rusland de das omgedaan.

    Sorry maar de game is over

    alex

    Wat voor stomme reactie is dat nou???? Waarop slaat deze reactie???? Heb je je hersenen soms verloren alex???

    Met jouw eigen reactie nr. 30(laatste zin vooral)heb ik bewezen dat jij (ondanks jouw ontkenningen) een racist bent. Jij bent behalve een racist ook een leugenaar. Dus kom me geen sprookjes vertellen, want voor JOUW is het game over: je ware aard is naar voren gekomen.Ik merk dat je met een mond vol tanden staat daarom kom je nu met onzin reacties als nr. 62 aandansen. Geef ’t nou maar eens eerlijk toe en dan kunnen we verder.


    Maak melding
  57. @ nr 61,
    Wat voor onzin is dat nou. Hoe weet je dat DE CHINEZEN in Suriname (allemaal) een crimineel verleden hebben??? Ben je ze soms allemaal gaan controleren op een strafblad??? Nee toch, wel dan moet je niet als een kip zonder kop gaan lullen. Je moet je feiten eerst op een rijtje gaan krijgen voordat je het recht hebt om uitspraken te doen.


    Maak melding
  58. Toen de hindoestaanse immigranten kwamen kankerden de afro’s op hun. Toen de javaanse immigranten kwamen kankerden de afro’s op hun. Nu komen de chineze immigranten en ziedaar de afro’s (o.a. Wijntuin) kankeren op hun. Volgens mij is het genetisch bepaald, de afro’s kunnen het maar niet laten om op anderen te kankeren. 🙂 🙂


    Maak melding
  59. Toen de hindoestaanse immigranten kwamen kankerden de afro’s op hun. Toen de javaanse immigranten kwamen kankerden de afro’s op hun. Nu komen de chineze immigranten en ziedaar de afro’s (o.a. Wijntuin) kankeren op hun. Volgens mij is het genetisch bepaald, de afro’s kunnen het maar niet laten om op anderen te kankeren. 🙂

    zie daar

    —-

    En kan men dan op concluderen dat de afro-suri’s nog in een koloniaal-syndroom verkeren??? Ik hoop het niet, anders is het een in zekere een minderwaardigheidscomplex.

    *Obama: Time we change, Yes WE can*


    Maak melding
  60. Wanneer of ..PAS ALS het Kalf verdonken is dempt men de put..of hoe zegt men dat ..; “de pot verwijt de ketel dat het KALF verdronken is..”..haha..
    Wijntuin is de pot die de huidige regering van Suriname verwijt..
    Niks mis mee toch..zou ik zeggen..een deel van de Srananmans is toch OOK CHINEES???
    Leve de new muliculturele Surinam..like OBAMA stated ” It’s time for a change..?”; ook Su ontkomt hier niet aan..
    Korie


    Maak melding
  61. Ik weet niet waar de Suri. hun verstand is, die hele Front is een kumakiosie vretende bende.(kunkun di ini din idi)


    Maak melding
  62. Sommige reacties getuigen van een domheid die ik vaak zie bij de gemiddelde NL telegraaf lezer. Niet alleen de Afro Surinamer lijdt aan pks maar ook de Hindoestaan. Allebei proberen ze het gedrag van de “blanke meester” te kopieeren. Wanneer worden we als Surinamer eens een keer volwassen. Schelden op elkaar en praten als de racistische blanke man zal ons geen stap verder brengen. Tegen de Blakamang en de Hindoestanimang die niet met elkaar in Suriname samen willen leven zou ik zeggen, ga terug naar Afrika of ga terug naar India. Jullie hoeven niet de boel steeds te verzieken voor alle Sranangmangs die wel vreedzaam met elkaar willen leven.


    Maak melding
  63. Aftakelen en verrechtsen is een bekend verschijnsel bij mensen op leeftijd. Van Wijntuin wist ik het maar dat de gemiddelde leeftijd van de forum leden zo hoog ligt had ik niet verwacht. 😆 😆


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES