dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname niet afhankelijk van externe energie

Suriname niet afhankelijk van externe energie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 jul – “We hebben de Venezolaanse olie niet nodig om onze generatoren draaiende te houden.” Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Voor zijn energieopwekking is Suriname niet afhankelijk van buitenlandse brandstof. Toch wordt een deal met Caracas niet bij voorbaat uitgesloten.

Als er ook maar een mogelijkheid bestaat voordelig brandstof aangeleverd te krijgen, valt er te praten. Een mes-op-de-keel situatie zal het niet worden. Suriname heeft een degelijke onderhandelingspositie. “Wij hebben bijzonder goede uitgangspunten in vergelijking met een aantal andere kleine landen wereldwijd: wij hebben onze Staatolie en de Afobakadam”, zegt Rusland.

Suriname is niet geneigd meteen toe te happen. Bij het eerste aanbod, de zogenaamde Petro Caribe deal, is dit al bewezen. Ook het huidige aanbod, een gaspijplijn via Guyana, wordt met de nodige reserve bekeken. “Maar als je mogelijkheden tot samenwerking krijgt, moet je je kansen bekijken en daar je voordeel uit halen”, aldus Rusland .

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Beste Sranangmangs,

  Vakantie en nogmaals vakantie hebben ertoe geleid dat ik enige weken niet mijn commentaar heb gegeven. Ik hoop dan ook dat men bij anderen hun oren te luister hebben kunnen leggen. Minister Rusland vind ik een beetje arrogant overkomen. Hij heeft het over staatsolie en de afobaka dam, wat heeft dat met het gratis of gereduceerd verkrijgen van olie van Venezuela te maken. Ik zou zeggen als de kwaliteit goed is pak maar aan en houd je mond. Zelfs Amerika laat Venezuela olie gratis en/of tegen een laag bedrag invoeren. Wie zijn wij dan om te denken dat we met een kleine staatsolie en een 80 jaar oude dam grote spelers zijn.

  Ik ben niet tegen het hebben van een gezonde portie zelfvertrouwen, maar dit slaat nergens op. Dit duidt op een grote overschatting die het gevolg kan zijn van een onrealistisch grote ego van de minister.

  Sranangmangs,

  Tang Boeng


  Maak melding
 2. Deze man spreekt verstandig, hij is een wijze Surinamer en moeten hem koesteren; hopelijk dat hij ook zo zal doen wanneer puntje bij paaltje komt en niet terug krabelt als hij een envelope onder tafel krijgt, you know what I mean.
  Sterkte
  Remember “Stay Black”
  Groetjes
  ReddFoxx and Crew


  Maak melding
 3. Het land achterhouden is geen argument, zelf Nw Hempshire, krijgt olie uit Venezuela en nog weg wel een Amerikaanse staat.
  Maar goed, er komt een dag dat jullie je zullen moeten verantwoorden waarom er bewust wordt nagelaten het land op te bouwen.


  Maak melding
 4. Dit is het ware verhaal, ik vraag me soms af of de forumbezoekers niet bewust om de tuin worden geleid met halve verhalen, vandaar mijn eerste reactie.

  Paramaribo – Suriname gaat onder de Petrocaribe-deal maandelijks 300.000 vaten olie (47,7 miljoen liter) afnemen van Venezuela.

  Een dagelijkse behoefte van 10.000 vaten. In grote lijnen hebben de landen al een akkoord en worden er al voorbereidingen getroffen om snel te participeren. “Het quotum is min of meer vastgesteld op basis van onze maandelijkse behoefte, maar het betekent niet dat we per se alles hoeven af te nemen”, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aan de Ware Tijd. De brandstof zal wel tegen de marktconforme prijs worden opgekocht “met het voordeel dat we niet alles direct hoeven te betalen.” Surinames maandelijkse olierekening ligt rond de 40 miljoen US dollar en blijft stijgen door de onzekere prijzen op de wereldmarkt. Naarmate de olieprijs verder stijgt, wordt de deal echter voordeliger.

  Gregory Rusland.-

  Zolang de referentieprijs voor Brentolie uit de Noordzee boven de 100 dollar per vat (159 liter) blijft, moeten de landen die deel uitmaken van Petrocaribe maar veertig procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen negentig dagen betalen. Als de prijs boven de 200 dollar per vat uitkomt, vermindert dat aandeel zelfs tot dertig procent. Dit is aan het einde van de Petrocaribe-top op 13 juli in Maracaibo afgesproken met de Venezolaanse president Hugo Chávez. Rusland vertegenwoordigde president Ronald Venetiaan op die vergadering.
  Zeventien landen in Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied maken deel uit van deze overeenkomst.

  Petrocaribe werd in 2005 opgezet door Venezuela om arme landen in de regio te helpen. Tot de recente top moesten de lidstaten van Petrocaribe 50 procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen de 90 dagen betalen. De rest van het bedrag wordt omgezet in leningen over 25 jaar, met een gratieperiode van twee jaar een interest van amper één procent. Volgens Venezuela hebben de betrokken landen daarmee de afgelopen drie jaar al 921 miljoen dollar uitgespaard. Venezuela investeerde al een deel van zijn inkomsten uit de olieverkoop in de Petrocaribe-landen in de welzijnssector in die landen.

  Caracas wil nog meer aandacht schenken aan de humanitaire noden van zijn partnerlanden. Andere afspraken in het kader van het Venezolaanse Petrocaribe-initiatief moeten ook de voedselproductie opkrikken. “Petrocaribe moet een schild worden tegen de crisis, om ons te beschermen tegen honger”, verklaarde Chávez. Ook is hij niet vies van ruilhandel. Chávez moedigde de partnerlanden nog eens aan hun oliefacturen te betalen “met vee, bonen of toeristische diensten.” Venezuela voert meer dan zestig procent van de levensmiddelen die het nodig heeft in, en door de ruilhandel kan het land deviezen besparen.-.

  You cant fool the people all the time, give them hope.


  Maak melding
 5. Importeren, importeren en nog eens importeren dat is het enigste dat ze daar in Suriname kunnen doen. Men vergeet dat al dat geimporteer kostbare valuta kost.
  Trouwens heeft men daar nog nooit gehoord van produceren, in je eigen behoeften voorzien, opbouwen etc etc. Waarvoor bestaat Staatsolie dan als men olie van Venezuela moet importeren. Of wilt de politiek Staatsolie (net als zoveel andere sectoren) breken met (tijdelijke) goedkope importen.


  Maak melding
 6. de heer minister doet me denken aan de tijd toen die hollanders voor een symbolische bedrag marienburg aan suriname verkocht.een jaar later was de gehandicapte kind stervende en nooit meer tot leven is gekomen.

  naar ’t schijn heeft de regering en in het bijzonder de minister rusland schik in wanneer de stroom in paramaribo en omstreken uitvalt.dan heeft de affobakameer niet genoeg water om op volle toeren te draaien of de diesel motoren van de e b s het hebben begeven.al dit soort excuses moet het volk aanhoren.

  maar ja suriname wordt door amateurs bestuurd en dit soort pastorale uitspraken van de minister blijven aanhoren.
  dit is suriname anno 2008.


  Maak melding
 7. weet u waarom hirsbal in aug. naar sur.komt?
  om die bejaarde mannen die in de regering zitten en geen standpunt kunnen nemen onderdruk te zetten, dat het proces van 8 december doorgaat, want koste wat het kost moet santoki en venne bouwta voor de verkiezing van 2009 in het gevang hebben. ze staan onder grote druk van Holland en America, maar de gevolgen ervan weet men al. want Santoki praat omdat hij weet dat er heel veel spionnen in Suriname zijn. kijk maar om het heen, veel veraders bah


  Maak melding
 8. @Mahindre,

  je hebt volkomen gelijk.

  het wordt tijd dat Su zelf gaat produceren ipv alles maar te importeren ze moeten gaan WERKEN VOOR HUN CENTEN en niet hun had open houden voor kleine giften.

  Deze man(Gregory Rusland)spreekt zichzelf
  zwaar tegen waarom olie kopen(ook al is het voor een laag tarief) als we het niet nodig hebben?
  Citaat Gregory Rusland:
  We hebben de Venezolaanse olie niet nodig om onze generatoren draaiende te houden.

  maar toch kopen we het.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES