vrijdag, april 19, 2024
HomeColumnsZoenoffers

Zoenoffers

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Jules Wijdenbosch had de twijfelachtige eer om als eerste Surinaamse staatshoofd vroegtijdig door het volk naar huis te zijn gestuurd. En zonder dat er sprake was van een geïsoleerde dictatuur, heeft zijn economisch beleid gezorgd voor een hyperinflatie vanjewelste waarvan je alleen nog maar hyperventilatie kreeg. Maar één ding moeten we Wijdenbosch meegeven. Hij is ondanks zijn graai- en verkwistende gedrag tot nog toe het enige Surinaamse staatshoofd dan wel politieke leider die traceerbaar kan aantonen waar 80 miljoen dollar is gebleven. En dat in de vorm van 3 kilometer duurzaam beton aan bruggen. Eén over de Coppenamerivier en zelfs een zeer prestigieuze over de Surinamerivier. Hiermee heeft Wijdenbosch Suriname tot een fysieke eenheid gesmeed. En dat kan geen enkele voorganger of opvolger hem na vertellen, ondanks de miljarden aan verdampt ontwikkelingsgeld.

Hiermee heeft Bosje ook gezorgd voor een nalatenschap van nationale zelftrots. De Surinamers hebben de bruggen – weliswaar zonder inspraak – geheel uit eigen zakken betaald. En hebben er zo krom voor moeten liggen en pinaren, dat destijds de bevolking wanhopig kermde: “Dan zullen we maar broodje brug moeten eten.” En Wijdenbosch dacht: “ere wie ere toekomt”. Dus heeft hij daarom de brug over de Suriname maar naar zichzelf vernoemd. De ‘drs. Jules Albert Wijdenbosch Brug’.

Voor zijn verkwistende gedrag had Wijdenbosch de ideale partner in crime gevonden in de persoon van toenmalige Centrale Bank-president Henk Goedschalk, die voor elke blindelingse krabbel van goedkeuring zo zijn aandeel ving. En wie mocht naderhand weer monetair puinruimen? Juist ja: de schoonmaakploeg onder leiding van huidig president Ronald Venetiaan. Met Centrale Bank-president André Telting als wondermiddel. Maar het land echt tot grotere hoogten stimuleren, lijkt Venetiaan niet in staat. Daarvoor is hij simpel weg te saai en te behoudend. Wauw, wat zou er van Suriname komen als je een president had met de monetaire discipline van Venetiaan en de groteske daadkracht van Wijdenbosch?! Ik weet zeker dat ons Suriname internationaal te boek zou komen staan als Zuid-Amerikaans danwel Caribisch modelstaatje. Maar ja, ook in een ‘gezegend land’ kan je niet alles hebben.

In mijn vorige column stelde ik dat ‘Eenheid in verscheidenheid’ dé leugen is waarmee Suriname zich laat regeren en internationaal etaleert. Dan heb ik het natuurlijk vooral over een politieke leugen. Want als het gaat om alledaags maatschappelijk verkeer, dan zijn Surinamers wel degelijk een vreedzame wereldvoorbeeld van eenheid in verscheidenheid. Maar de politieke elite weet de etnische sentimenten dermate en haarfijn te bespelen dat het maar niet komt tot daadwerkelijke nationale eenheid. Ook stelde ik dat Suriname na de verkiezingen van 2005 ‘dé kans voorbij heeft laten gaan om te komen tot nationale eenheid. Het Nieuw Front had op z’n minst moeten pogen regeringsonderhandelingen aan te gaan met de NDP, die immers met 16 zetels in haar eentje een derde van het parlement bemachtigde’.

Maar voor een dergelijke paarse verzoening zullen politieke ego’s zichzelf moeten zoenofferen. Te beginnen met Desi Bouterse enerzijds en Venetiaan én Ram Sardjoe anderzijds. Alle drie wanen zich dé alomredder van Suriname, maar ze staan door hun verstarring (onverzoenlijkheid) juist progressie in de weg. Dat Bouterse zich niet eenzijdig opwerpt als zoenoffer, is omdat politieke overleving nog zijn enige strohalm is. Maar wie denkt dat met een veroordeling van hem tijdens het Decembermoordenproces de patstelling zal zijn opgeheven, zou weleens bedrogen kunnen uitkomen. Het wordt spannend. En het aftellen is begonnen. Suriname bevindt zich nu in een bizarre ratrace. Zal het Decembermoordenproces eerder afgelopen zijn dan datum van de verkiezingen van 2010? Of krijgen we toch nog een politieke destabilisatie voordat er überhaupt een vonnis kan worden voltrokken? Of we nu willen of niet: alle ingrediënten en de timing maken het een politiek proces.

Voor een waarheidscommissie is een U-bocht maken niet meer mogelijk. Toch is er nog een afslag voor Suriname om een mogelijke frontale botsing te voorkomen. Oppositie en coalitie zouden kunnen komen tot een nationale convenant voor een verzoeningskabinet. Waarbij Eddy Jharap – de geestesvader van ‘vertrouwen in eigen kunnen’ – als president naar voren wordt geschoven. Yvonne Raveles-Resida – de moederweduwe van de doodgeboren revolutie – als vice-president. En André Telting – de onkreukbare boekhouder – als bankpresident. De ministers zouden dan op basis van relevante maatschappelijke kwalificaties worden gerekruteerd.

Maar nogmaals; dit kan alleen als politieke ego’s zichzelf voor volk en vaderland zoenofferen. En dit zal afhangen van hun mate van daadwerkelijke vaderlandse liefde. 2010 wordt het jaar van de Surinaamse Waarheid! Fasten your seatbelts…

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Bosje heeft tenminste een brug gebouwd,waarze allen gebruik van maken,ondanks brood met brug riepen soso FIOFIO, wat nu roepen ze nu? SOMO STELEN van GRONDEN,VOORZITTERSCHAP met de UNIVERSITEIT op BROOD,Zoenofferen?????
  daar heb ik een zwaarhoofd,men zegt je mag geen kwaad ,met kwaadvergelden ,het kon ze schelen,men ging liever met een verkrachter,en bankrover in zee ,Bouterse werd op allerlei
  manieren ondermijn,met drugs met een 8 decemberproces,een aanslag,waarom nu een zoenofferen?Ze moesten doen wat Nederland wilde,of heb jij een tip van de Nederlandse regering gehad,IWAN?? het gaat tenminste om Suriname zo kan het niet verder gaan, de oppositie zal goed na moeten nadenken ,een Jharap, als president naar voren te schuiven> wat wordt ik Kotsmisselijk van
  zijn gepraat, je valt zeker inslaap.waarom citeer je niet een RAMDIEN , Blakabara
  zal wel moe van mijn worden,waar ik mij (weer) nader zal moeten verklaren dit is mijn mening.yonne Ravales??????


  Maak melding
 2. Ach, wij weten allemaal wel wie er defacto achter onder andere deze bruggen heeft gestaan. Sommigen willen daar niets van weten maar het zij zo.

  Grote ontwikkelingen gaan nou eenmaal gepaard met bloed, zweet en tranen of tewel het niet ontkomen aan het brengen van grote offers!

  Die bloedige Amerikaanse burgeroorlog heeft aan de basis gestaan van hun ontwikkeling, net als het slavernij verleden van de Hollanders.

  Wie oren heeft, die hore! Wie hersenen heeft, zet ze aan het werk.


  Maak melding
 3. Ach liever laat dan nooit tot inkeer komen dus blijf schrijven Iwan.
  Toch zou het goed zijn als je terug gaat naar Suriname en nu je niet meer laat pakken door wat dan ook.
  Je beste journalitieke kunnen op papier zetten en ook kritisch omdat je dan laat zien dat je sterk bent geworden.
  Keep up the good thing!!!!


  Maak melding
 4. Waarom geen verhandeling over het feit dat we meer aan rente betalen aan de IMF en Wereldbank betalen dan wij ooit hebben geleend? Ziet hij dan niet deze vorm van imperialistische uitbuiting de ruggen van de Surinaamse bevolking knakt?

  Waarom geen letter besteden aan de miljarden die wij te goed hebben van de Nederlandse overheid? Is zijn aangeboren minderwaardigheidscomplex zo erg dat hij geen kritische noot durf te wijden aan de schandelijke rol die Nederland heeft gespeeld in het dekolonisatie proces?

  Waarom geen essay over de globalisering waardoor wij onze grondstoffen tegen een appel en ei worden moeten verpatsen? Durft hij misschien de Hindoestaanse grootkapitaal kartel niet aan te pakken, vanwege de angst om voor een racist te worden versleten?

  In plaats daarvan moeten wij het doen met zijn Wanpiliaanse gedachtegoed, dat als we maar interraciale huwelijken aangaan dat al onze problemen als sneeuw onder de zon zal verdwijnen. In plaats daar van moeten wij het doen met een column over een brug, die er nu al tien jaar lang een breed staat en waar dankbaar gebruik wordt gemaakt.

  En dan gaat u mij straks komen vertellen, dat ik niks mag zeggen over die dag dat hij het spaarvarkentje van zijn kindje tegen het asfalt aan gruzelementen smeet om in zijn drugsverslaving te voorzien. Wie houdt nu wie voor de gek?


  Maak melding
 5. “Juist ja: de schoonmaakploeg onder leiding van huidig president Ronald Venetiaan.”

  Inderdaad een schoonmaakploeg van de staatskas. Een president met gevolg die het land verkoopt. De grote LIJDER van Suriname. Onvoorstelbaar welk een korte termijn invulling zo iemand aan beleid kan geven. Hij geeft meer invullen aan zijn zakken en zijn maag dan wat anders.

  Het grote proces tegen de decembermoorden is een uitgelezen manier om het volk van de werkelijke problemen af te leiden. Waarom is dit proces niet 10 jaar eerder begonnen? (Ik praat niemand goed voor alle duidelijkheid; ik ben tegen iedere vorm van geweld, hoe minimaal ook!)
  Iedere verkiezing na 1986 hebben de oude politike partijen ” het zgn front of nieuw front” steeds meer partijen nodig om een coalitie te vormen en dus een blok tegen de NDP die absoluut de grootste partij is.

  Wat heeft Vene voor Suriname gedaan???
  Zijn incompetentie en die van zijn mede regeerders (voorzitter van de DNA en een aantal leden) scheppen inderdaad het beeld van een bananen republiek.
  – de 100% controle op Schiphol; vraagt ie balkenende of die ajb iets wili doen ofzo?! Er is voor de reizende surinamers niets veranderd.
  – de kwestie omtrendt de grens geschillen tussen Suriname en zowel Guyana en Frans Guyana
  – Olie kwestie aan de kust, wat is de status daarvan
  – Goud die gewonnen wordt en waarvan de surinaamse staat en dus de surinamers minder dan een fractie van terug zien. Een bank die vvor zijn eigen gouddekking kan zorgen. Over belangenverstrengeling gesproken,
  – Als je boven Suriname vliegt zie je een groot gat in het tropische regenwoud. Ook op de houtkap heeft hebben onze “lijders” geen grip.
  – de illegale goudzoekers, die met kwik de boel vervuilen en verzieken. Leidt zelfs toto problemen voor de gezondheid van hen die de vergiftigde vis eten.

  Waarom is het in hemelsnaam zo moeilijk om aan een handjevol mensen daadwerkelijk leiding te geven met een integere visie en op deze manier ook echt voor welvaart zorgen voor Suriname en alle surinamers.

  Balkenende is trots op de VOC mentaliteit van rovers en slavendrijvers en Venetiaan en andere futu boys, die doen gedragen zich op dezelfde manier: Uitbuiten zoveel mogelijk.
  Waar is de lange termijn visie van Venetiaan en ieder ander die zich een leider noemt van het surinaamse volk?

  Een leider is GEEN baas.
  Een leider staat niet boven een ander maar voor of naast de ander en geeft het spreekwoordelijk duwtje in de rug.
  Een leider faciliteert slechts.
  Een leider BEGELEIDT en biedt ruimte voor eigen inzicht en groei en creativiteit van degene aan wie er leiding wordt gegeven.
  De Ultieme leider heeft geen volgelingen, die brengt alleen leiders voort.

  mvg,
  Benito Bourne


  Maak melding
 6. Volgens mij was wijlen Pengel de eerste om vroegtijdig op te stappen, dankzij Vene toendertijd, als voorzitter van de studenten verenining.


  Maak melding
 7. wanneer bundelt u uw colums? de stukjes zijn altijd goed onderbouwd en inspirerend beschreven en ik denk een fijne bundeling voor op vakantie.


  Maak melding
 8. E`h ,Eh ,mijnheer brave,Jarap was niet de geestesvader van geloof in eigen kunnen,maar desi bouterse.het was bouterse die aangaf;ZIJ aan zij ,hand inhand,schouder aan schouder!!! jij zal het neit weten mi boi,want in die tijd zat je al voor je lang zal ze leven in p`tata.Het was bouterse die staat het levenslicht heeft laten zien,volkswoning bouwprojecten ga zo maar door.Jullie praten te veel over zaken waar jullie geen kaas hebben gegeten en die zogenaamde getuigen [ex-collega`s van me]die moeten zich afvragen of ze wel een ziel hebben.De meeste van ze waren altijd onder invloed van cannabis/coke!?Dat moeten ze maar zelf uit zoeken,maar verraad? dat gaat mij te ver.Ik heb gewoon afstand genomen van die kil en de zijnen en meer niet wat ik weet neem ik mee in mijn graf.Iedereen kletst over moi wanna,maar niemand weet wat er gebeurd is.Ik wil zien dat jij als wettig gezag je werk doet en dat burgers zich zodanig tegen jou opstellen dat je leven gevaar loopt.Maar dit alles is in gegeven door de fut`boi`s van den haag in suriname ,commitee christelijke kerken,vakbeweging[een van de leiders was de verklikker op 8dec][derby],die cyriel daal,[heeft vergadert met ,ronnie rens,mil attache vs,en een paar mannen van het state department,lieden van de cia en vertegewoordigers van minister Schultz van buitenlandse zaken van de v.s.dan hoe geen samenzwering dan? Mijn groot ouders zijden altijd: ,,te`i no sab`wan sani, i tan lek`wan aggu!”Mensen ik blijf het zeggen surinamers vergeten te snel en richten zich alleen op het losbandig bestaan[ser`i ma `gi wan sensi]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES