Touwtrekkerij Universiteit Suriname houdt aan

44

PARAMARIBO, 20 jul – De politieke touwtrekkerij rond de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, houdt aan. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NPS) vindt de ambities van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo (PL) te ver gaan. Het moet maar afgelopen zijn met de politieke bemoeienis.

Somohardjo vindt het logisch dat zijn Pertjajah Luhur, PL, de volgende universiteitsvoorzitter levert. Het zou de historische aanspraak zijn van de achterban, voornamelijk Surinamers van Javaanse afkomst. “We moeten niet kijken naar politieke afkomst, maar naar kwaliteit. Een universiteitsvoorzitter moet gepromoveerd zijn. Ook moet je respect kunnen afdwingen”, zegt Rusland tegenover ATV.

Dat de PL-kandidaat tekort schiet, wordt niet met zoveel woorden gezegd. Rusland, die ook voorzitter is geweest van de universiteit, zegt meer dan eens politieke oprispingen te hebben meegemaakt. Die zijn steeds in de kiem gesmoord. “In mijn periode heb ik alle politieke activiteiten buiten de deur gehouden. Ik gaf aan dat zodra je de poort hebt bereikt, je alle politiek buiten moet laten.”


44 REACTIES

 1. Ongetwijfeld dat er van de zijde van de pl een reactie zal volgen. t Is goed dat Rusland “”the skeleton with the big mouth”‘ van repliek dient. Iemand moet t toch doen , en aangezien venetiaan t niet doet, dan maar zo. t Is duidelijk dat deze twee mensen geen vriendjes zijn, maar dathoeft ook niet. somohardjo kan maar niet blijven provoceren , zonder op z,n nummer gezet te worden.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Bestaan er wel reglementen om als docent of om welke andere post dan ook op de Anton de Kom Universiteit te kunnen of te mogen bekleden, en welke zijn die?

  Zijn die er niet, dan heeft de politiek wederom gefaald en mag bij wijze van spreken zelfs een Ronny Brunswijk zich als docent op de Universiteit of als Universiteitsvoorzitter aanmelden.

  Het antwoord die je gezien de gedurfde houding van Paul Somoharjo en de paniek reactie van de minister op die houding kennelijk zou kunnen verwachten is, dat die Universiteitsreglementen er hoogst waarschijnlijk niet zijn. Anders zou Somohardjo dat op deze wijze nimmer hebben gedurfd.

  Buitendien, dan had de minister dit in zijn reactie aan Somohardjo wel te verstaan gegeven m.b.t. zijn ambities, opgrond waarvan hij als minister ‘reglementair’ vindt dat Somohardjo ‘te ver gaat’ met zijn ambities.

  Trouwens is het volgens de Wet niemand verboden ‘te ver te gaan’ met zijn of haar ambities, zolang je binnen het ‘wettelijk kader van de Grondwet blijft en dus niet strafbaar handelt. Handelt Somoharjo hier wel en niet strafbaar volgens de Wet of /of tegen enige ‘geschreven’ reglement van de Anton de Kom Universiteit. Of is men slechts boos omdat hij “grensverleggend” bezig is?

  “Een universiteitsvoorzitter moet gepromoveerd zijn. Ook moet je respect kunnen afdwingen”, zegt Rusland tegenover ATV. Wij vragen ons af of dit een ‘geschreven regel’ is of een ‘gewoonte regel’.

  Verder zegt de minister: “In mijn periode heb ik alle politieke activiteiten buiten de deur gehouden”. Niet van: “kunnen houden”.

  Verder zegt de minister: “Ik gaf aan dat zodra je de poort hebt bereikt, je alle politiek buiten moet laten.” De minister zegt: “IK GAF AAN”, met de nadruk op ‘IK’.

  Begrijp onze houding niet verkeerd, maar opgrond van welke ‘regelgeving’, enig ‘geschreven’ Universiteitsdocument’ of (schriftelijke) afspraak, baseert de minister zijn redenering of houding. Is het cultuur, want cultuur niet statisch. Is het opgrond van wetgeving met duidelijke richtlijnen en regelgeving, dan zit Somohardjo fout.

  En zo zijn wij benieuwd, hoe ‘jurisprudentie’(een Rechterlijke Uitspraak) hieromtrent zou luiden. M.a.w: stel dat Somohardjo naar de rechter zou stappen vanwege zijn vermoeden dat hij hier onrechtvaardig behandeld wordt en dat de argumenten van de minister slechts zijn ambitie proberen te dwarsbomen, zonder enige onderbouwing van de woorden van de minister door enige regelgeving op dit stuk. Dan vragen wij ons bezorgd af, waarop de minister zijn tegenargumenten jegens de ambitie van Somoharjo dan op schoeit, tenzij er WEL enige wetgeving of regelgeving op dit stuk bestaat. Of is hier sprake van een ‘gewoonte regel’ welke de minister zich aan vasthoudt.

  Een ‘stelling’ om over na te denken.


  Maak melding

 3. Hoe moeten mensen als Somo en Brunsi dat weten. Somo weet nog geen eens wat voorzitterschap inhoud. Daarom was toen tijden de vergadering in het parlement een knokpartij. Somo moet je als voorzitterschap van de Surinaamse Cassino vereniging benoemen en niet wat hij nu bekleedt. Somo is tjekremang en geen skrifimang.


  Maak melding

 4. Daaraan denkt deze kaaksomo niet,hij laat niets achterzicht:hij steelt breekt en maakt dit heb je tedanken aan jouw guru vene die hem niet opzijn gedrag kan aanspreken,de emmer van jouw Guru Gregory zit vol gaten je hebt nog twee jaren om met deze dietosorosomo mee te gaan Wees gerust alles komt terecht,MY BOY,HAD WIJLEN JOPIE PENGEL EENS GEZEGD!!!!


  Maak melding

 5. Misschien wil back & nek alia prof. mr. drs. ing. Tjekre tjekre zelf universiteitsvoorzitter worden.
  Als je ooit voorzitter bent geweest van de SBWB (Surinaamse Brombereh Werknemers Bond) kan je overal voorzitter van worden


  Maak melding

 6. Deze schermutselingen zullen steeds blijven herhalen in Suriname. We hebben het nu over de Universiteit maar bij haast alle benoemingen binnen de overheid en soms ook in de partikuliere sector wordt er basis van politieke motieven iemand benoemd. De referentie kader die nodig is om een bepaalde functie te bekleden is van infurieur belang, voorla bij bepaalde politieke partijen. Het grootse belang, n.l. dat het land er baat bij moet hebben telt helemaal niet.

  Kijk, nu naar de benoeming van het hoofd van de Justitiele Dienst van politie Suriname. De persoon die daar nu geplaatst is heeft helemaal geen ervaring op onderzoek gebied heb ik me laten vertellen. Dan kan ook waar zijn want naar zeggen van vele ingewijden heeft zij zich vanaf haar indiensttreding bij de politie zich bezig gehoduen met personeelszaken. Enkel en allen om politieke redenen is zij als hoofd van de justitiele dienst aangesteld. Vanaf haar aanstelling wordt zij naar verschillende trainingen en opleidingen gestuurd om haar kenneis bij te schaven. Dus men moet niet alleen maar de dingen die Somo doet willen zien. Somo doet precies wat die andere doen. Alleen weet Somo niet op een goeie manier zijn kandidaten aan te prijzen. Alles gooit hij op het feit dat het nu de beurt is aan de javanen.

  Iedereen bezondigt zich aan politieke voortrekkerij in Suriname. Dus wil je dit fenomeen uitbannen dan moet men in Suriname stoppen om etnisch te stemmen. Laat het front nu maar fuseren tot een partij dan maken zij een stap in de goede richting. Want dat is dat ding. De etnische politieke voering belemmerd in ernstige mate de ontwikkeling van het land.

  Ik ben van mening dat instituten als de Universiteit van Suriname, het Defensie apparaat en de Poltie nimmer met politieke steek spelletjes moeten worden gerund. Maar dat speelt nu jammer genoeg heel sterk bij vooral de politie in Suriname. Jammer maar ik blijf hopen dat de politieke leiders in Suriname eens tot het besef zullen komen dat wij samen, jan en alle man, moeten bouwen aan de toekomst van Suriname.

  Ruben


  Maak melding

 7. Aan bepaalde reacties kan concluderen dat deze mensen niet lezen of begrijpen wat somo bedoeld met ’t opeisen van de voorzitterschap van adek. Dat wil niet zeggen dat somo zelf daar de voorzitter van gaat worden. Het kan zijn dat iemand binnen zijn partij die daar de kwaliteiten voor heeft daar de scepter zwaait. ’t hoeft niet een javaan te zijn , maar kan evengoed een andere bevolkingsgroep zijn. Maar als die javaan de kwalificatie heeft waarom niet. Wie heeft in al die jaren het land bestuurd en wat is er overgebleven van onze geliefd Suriname.Waarom mag deze javaan die kans niet krijgen om ons geliefd Suriname eens een keer te besturen. Zijn de javanen niet goed genoeg of willen de andere bevolkingsgroepen het altijd voor het zeggen hebben en zo altijd in de pot blijven roeren en Su naar de verdoemenis laten zinken? Laat het eens een javaan zijn die Suriname misschien vooruit kan brengen of misschien ook niet dan kunnen dan wij ook oordelen of de javaan ook even slecht is als de andere beolkingsgoepen die al eerder de kans hebben gehad.De javaan is trouwens ook een Surinamer met evenveel rechten als de andere . Ik heb zelf een gezegde bedacht voor me zelf ; leer uit de fouten van anderen zodat je zelf niet dezefde fout hoeft te maken.

  so na mi


  Maak melding

 8. Prik @6 nou ga je te ver. omdat hij javaan is ga je over brombere praten. tenminste in die tijd toen jullie op de hoek van de dr Sophie Redmondtstraat en de zwartenhovenbrugstraat of elders in de stad stonden te bietsen en te niksen. of mensen lastig vallen en te beroven had de brombereman een lap grond die hij na zijn werk bewerkt. een eigen huis en kinderen die hij naar school stuurt. mensen als jij woonden in scheefstaande huurhuis achter op een erf met doksen en kippenpoep. dan now ye plei moi man. dyim wan brik, Mr Prik.


  Maak melding

 9. Het is zijn goed recht om dat te proberen. Maar het is een duidelijke zaak dat hij meer politieke invloed wil hebben op ADEK.
  Wordt er op ADEK een politieke strijd gevoerd soms. Is ADEK soms een springplank geworden voor de ethnische politiek in Su.Hoe meer Somo greep kan hebben op ADEK hoe meer hij zijn achterban kan betrekken op de dagelijkse gang van zaken.Zoals funkties etc etc. Kijk maar naar Vene,Rusland, Chassy etc etc. Ze komen allemaal van de ADEK.
  Je kunt de deur achter je dicht doen maar je politiek geweten zit in je. Dus wat Rusland uitkraamt is pure nonsens.


  Maak melding

 10. ” Een wetenschapper heeft gesproken en het
  is gezegd” .

  Wij gaan voor kwaliteit: kennis en kunde.

  Ga terug in de historie.
  Overal waar de politiek haar kop heeft opgestoken is kapot gegaan.
  Hiervoor zijn voorbeelden te over: Marienburg, Bruynzeel,Surland,Wageningen,etc.


  Maak melding

 11. Waarom een universiteit van javaans afkomst, een surinamer is een surinamer, blakka,wittie,bruin, geel,wel een voorzitter met een drs. mr. maar ergens heeft somo toch gelijk, wie is nou dom en wie is slim, sluw.zelfs in onze dromen hebben wij niet kunnen bereiken wat somo nu reeds heeft bereikt, djaloesoe brada na wang ziekie


  Maak melding

 12. Ik stel voor dat alle cruiciale posities in het land worden ingevuld door mensen die uitsluitend op meneer de Kaak lijken. Wat is dit nou voor rotsooi in een land als Suriname?????


  Maak melding

 13. Dat ding zit zo,Somo en ook Brunswijk willen dat hun labiele en domme vriendjes en familieleden de hoogste posten in Suriname bekleden,kijk maar naar Openbarewerken,TCT,Domeinen enz.enz.,goed opgeleiden die hoge posten bekleedden worden weggebonjourd enkel en alleen maar om minder geschoolden uit het kamp van Somo en Brunswijk te plezieren,Japjapie Vene staat erbij en kijkt er naar.

  Min.Rusland ik hoop ,dat U deze knettergekke Somo kan stoppen,maar wees op Uw hoede ,als Somo weer gaat dreigen dat hijen zijn PL uit de regering stapt, zit er niets anders op voor Vene dan wederom ja te knikken tegen zijn baas Somo dan is Uw goedbedoelde tegenstand naar de knoppen ,want Japjapie Vene wil koste wat kost zijn prentenkabinet in stand houden.
  Japjapie Vene loopt aan de leiband van Somo en ook van Brunswijk ie noh sabi datie dang tsssssssss,waarmee U nu bezig bent min.Rusland is water naar zee dragen reken maar dat Somo zijn zin krijgt.


  Maak melding

 14. Maken jullie geen grappen deze man heeft de wetenschap van grond in pikken en om daarmee
  geld te verdienen.
  Hij heeft ook de wetenschap van visa verstrekking aan Chinezen….en waarom….. geld verdienen toch.
  Hij is ook in staat om Su. aan een tjekri-tjekri dobbel te vergokken.

  Laat die man gezamelijk met Opa Ruru oprotten.


  Maak melding

 15. Allemaal,storm in een glas water.
  om een een instituut te leiden hoef je geen universiteit geschoold te zijn.als de je de feeling voor hebt why not.ik ken genoeg personen die een soort mugabe achtige universiteit hebben gehad, en die het niets van hebben gebakken.vooral die mensen die zo hard zit te schreeuwen, ik ben er zeker van dat deze soort mensen niet eens hun vmbo hebben afgemaakt,ze kunnen alleen maar negatief over oordelen.aan deze mensen zeg ik, kom naar suri. geen woorden maar kijk wat je voor sranang kan doen.

  aapie


  Maak melding

 16. Somohardjo heeft nog heel veel eisen op zijn verlanglijstje.Deze man weet dat het einde in zicht is van het Nieuw Front, als hij dit verbond de rug toekeert.Zijn belangrijke en strategische politieke positie gaat hij bewust en schaamteloos uitbuiten.Er zal openlijk sprake zijn van corruptie.Het Nieuw Front gaat het gewoon pikken.Aan eensul als Venetiaan zal men niets hebben.Met demantel der liefde zal hij deze schurkenstreken van Somo proberen te bedekken.


  Maak melding

 17. ik ben geen fan van somo maar als ik lees hoe er hier word gereageerd op de uitspraken van somo vraag ik mij af wat met sommige surinamer aan de hand is willen ze leuk doen of menen ze het serieus hun reaktie wie het weet mag mij zeggen er niets mis mee wat somo vind als de gene die daar komt zitten wel geschoold is en de nodige papieren heeft. een moordenaar is nu bezig om president van suriname te worden en die zelfde mensen die some nu uitschelden om zijn afkomst die zelfde mensen hebben daar geen problemen mee bosje heeft een jongeman van de mulo school tot adviseur van staat gebombadeerd dat mag allemaal laat mijn niet lachen hoor .


  Maak melding

 18. typisch, waarom sommige mensen altijd uit de daken schreeuwen,voor de mensen die altijd negatief zijn, deze mensen willen liever een witte hollander dan hun eigen sranang mang.Voor deze mensen zeg ik word maar slaaf van de wit mang.

  blaka


  Maak melding

 19. Wat beziel mensen als Somo en Brunsi, ven & botha Sard.dat het land allen voor hun is ze moeten gewoon de jonge generatie de kans geven ze willen alleen maar president worden waarvan ze geen kaas hebben gegeten


  Maak melding

 20. Ha ha ha uncle Mané, dont take it so hard.
  Ja hoor ik ben gelukkig die prasi-osso situatie ontgroeid, maar jammer genoeg is doctorandus tjekre tjekre blijven steken in zijn vakbondsaktiviteiten van toen bij de SBWB.
  Jij maakt ervan dat ik javanen stigmatiseer. Ha ha ha ha. LOL


  Maak melding

 21. @3 EBU-Akademya Amsterdam reageert zoals altijd met quasi intellectueel geleuter!!!
  Aan vooral de reacties die pro Somo zijn kan men merken , dat het verblijf in Nederland deze figuren verstandelijk geen stap verder heeft gebracht!!
  Ze redeneren op de zelfde domme manier als hun soortgenoten in Suriname!
  Een javaan die Suriname vooruit zal helpen??!!
  Laat me niet lachen!!
  Wat ze nu bereikt hebben komt voort uit opportunisme en niet uit ontwikkeling op enig gebied.
  Door de controverse tussen koelie/blakkamang zijn zij de derde die met het been heengaan.


  Maak melding

 22. Aapie om hier iets te schrijven hoeft je Nederlands niet geweldig te zijn. Om voorzitter van een universiteit te worden geldt over de heeeele wereld, gepromoveert zijn en daarbij ook het hoogleeraarschap aanvaarden. Die mensen van PL zijn met veel moeite DRS, dus die promotie kunnen ze op hun kumba schrijven. NO 6, I like your style, want dat is de waarheid als een grote koe. En discrimineren? Dat doen de schatjes van de PL zelf, door de etnische kaart te spelen voor een functie die zo belangrijk is voor de goede organisatie van de unversiteit. Rusland is altijd een hardwerkende man geweest die in de VS is gepromoveert dus hij weet waar hij over spreekt.


  Maak melding

 23. prik ik vind je een ziele poot.
  soms lult je maar wat.
  maar ja, wat wil je als je een IQ hebt als een baviaan.waarom sluit je niet aan bij de SLM van mugabe


  Maak melding

 24. Ik vind de reacties binnen dit forum beneden maat. Alleen maar scheldkannonades met weinig steekhoudende argumenten. We kunnen schelden op de politiek maar zijn geen haar beter. Het lijkt mij dat aan de hand van voorafgestelde criteria deze vacante post wordt vervuld. Feiten: vorige vz [Rusland] was gepromoveerd, de huidige wn vz is drs. Als je aan een universiteit leiding geeft dan zul je minimaal een dr titel moeten bezitten. Het liefst heb je Prof. dr als wetenschapper voor deze functie omdat deze figuur behalve in Suriname ook in het buitenland enig gezag heeft. Een Universiteit moet wetenschap [levert kritische wetenschappers op] en geen politiek bedrijven. Dus een wetenschapper en geen politicus op deze plek
  Vanna


  Maak melding

 25. somo heeft in alles gelijk
  als er alleen slaven in sme zijn achter gebleven.
  somo ga zo door ,blijf provoceren
  want je leeft alleen een keer.
  dus zeg ik je doet wat er ook geschreven staat.
  het sme volk is een zeer stom volk
  en somo maak er goed gebruik van ..

  ja dat zeg ik datra
  somo als ik jouw ontmoet zal ik jouw omhelzen.
  somo laat zien wat je met een heel volk kan doen ,die niet luisteren wil.


  Maak melding

 26. Ik ben ook van mening dat iem. die de leidinggevende positie binnen de universiteit bekleed, een kundig en gepromoveerd persoon moet zijn. Wat heeft de politiek daarmee te maken? die moet zijn poten ervan af houden. ieder heeft zijn denkwijze of politieke kleur maar met de universiteit moet er geen grappen worden gemaakt anders kunnen we de tent sluiten. Op de manier hoe Somo het wil???????????? dan mogen we het opdoeken en hebben we een generatie verder alleen maar middelmatig geschoolden. Nu helpt ie het ministerie van Onderwijs al naar de verdoemenis met een mister die een lachende idioot blijkt en geen kaas van het ministerie weet en steeds andere mensen voor hem laat praten …bah is dit onze toekomst? er moet ferm worden ingegrepen…maar ja door wie?????// want de “pres” laat alles toe


  Maak melding

 27. Afro’s hebben altijd zo’n hoge dunk van zichzelf. Ze denken dat zij alleen het recht hebben op het presidentschap en nu denken ze dat zij alleen het recht hebben om een NPSer als universiteits voorzitter voor te dragen.
  Geef me een brik zeg. Ongeacht wat bepaalde onwetende mensen hier beweren weet ik zeker dat je ook bij de P.L. een paar slimme Javanen hebt zitten met behoorlijke kwalificaties en werkervaring, maar bepaalde afro’s op deze site denken nog steeds dat javanen (en hindoestanen) ongeletterde mensen zijn die bij de bronbere bond werken.

  Als hindoestaan zijnde gun ik het voorzitterschap vd universiteit gerust aan een gekwalificeerde javaanse kandidaat vd P.L. De NPS moet niet arrogant doen.

  ps: die slappe lullen/verraders vd VHP kunnen een voorbeeld nemen aan Somo, hij komt op voor z’n achterban en laat ze niet stikken i.d. naam van ‘verbroederings/shanti politiek’, een paar ministeriele posten en wat ‘kleingeld’.


  Maak melding

 28. Mensen op deze site lezen trouwens niet goed. In deze kwestie gaat het om het voordragen van een kandidaat uit de P.L. kringen nergens staat dat het Somo zelf is die voorzitter wilt worden.
  Bovendien hoe je ’t draait of keert de benoeming van een universiteits voorzitter is in Suriname (helaas) een politieke aangelegenheid. En de gewoonte is om een NPSer te benoemen. Daarom hoop ik dat de volgende voorzitter uit de P.L. kringen komt zodat NPS een lesje wordt geleerd, want ze zijn veels te arrogant in de NPS.


  Maak melding

 29. Beste Djogo (reactie no.25),

  Wij zouden u willen adviseren om onze stelling nog eens goed door te nemen en u niet te schamen om eventueel hulp te vragen, mocht u er toch niet uitkomen. Maar een reactie als deze slaat naar ons inziens totaal nergens op. Buitendien heeft uw stelling een racistisch luchtje, wanneer u stelt dat ‘Javanen’ Suriname niet vooruit kunnen helpen. Waarop baseert u die houding nou weer op.

  ‘Intelligentie’ is beslist niet slechts weggelegd voor een bepaald ras op groep, tenzij je lijdt aan een minderwaardigheidscomplex.

  Indonesische Surinamers hebben voor Suriname veel betekent, net zozeer als Hindustaanse en Afrikaanse Surinamers, waaronder onze Marronsbroeders. De onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek Suriname 1975) is mede te danken geweest aan vooral de politieke inzet van al deze groepen in de Republiek Suriname. Hierbij adviseren wij u het boek te lezen van Sandew Hira getiteld van:

  VAN ‘PRIARY’ TOT EN MET ‘DE KOM’

  Dat wij nu opgescheept zitten met een Somoharjo kan elk ideaal gezin overkomen. Niet voor niets zegt men dat elk huis zijn kruis heeft. Dit is natuurlijk niet waarvoor er gestreden is, maar in feite is het ook een verdienste van de strijd. Want wanneer een visser op zee zijn volle netten ophaalt, zit er van alles relatief “onbruikbaars” in en dat is een gegeven.

  Maar sommige dingen in het concert des leven zijn niet blijvend, maar zijn er juist wel alsof een pagina van een hoofdstuk, onderdeel van een boek die gelezen hoort te worden. Sommigen onder ons lezen kennelijk wel, maar begrijpen niet altijd de inhoud van wat zij aan het lezen zijn. Maar wat niet is kan nog altijd komen.

  Wat gewone mensen elkaar soms in de praktijk trachten te leren, is niet alleen hoe het moet, maar vaak genoeg ook ‘hoe het niet moet’. Maar beide typen zetten ons aan het denken, waardoor je genoodzaakt wordt om geestelijk te groeien, als je dat nou wil of niet, wat ook een vorm van bewustwording is.

  Het Universum heeft de Republiek Suriname gezegend met enorme natuurlijke rijkdommen, maar helaas met een beperkte bevolkingsdichtheid:

  NB. De Bevolkingsdichtheid geeft de verhouding aan tussen het aantal inwoners en de oppervlakte van een bepaald topografisch gebied. Meestal wordt de ‘bevolkingsdichtheid’ uitgedrukt in het aantal inwoners per vierkante kilometer (vaak landoppervlak, soms totaal oppervlak).

  Daarnaast hebben wij ongerept ‘natuurschoon’ meegekregen waaronder onze bossen en onze oerwouden, maar ook de prachtige samenstelling van de Surinaamse multiculturele samenleving.

  Helaas zaten er bij al deze zegeningen ook mazen in de netten, waardoor kennelijk de ongelukkige gelegenheid geschapen werd, dat je zo’n Somoharjo in de netten binnen haalt.
  En daar sta je dan met zo’n asociaal geval in je bootje.

  Maar vervolgens heeft het Universum ons als gevolg daarvan, weer gezegend met een Desire Delano Bouterse, als een ssort tegenwicht voor dit soort hinderlijk spartelende visjes.
  Pas dan ga je begrijpen hoe ingewikkeld de dingen soms doch perfect in mekaar passen.

  “Dati meki, yu no kan lobi a okro wawan, yu musu lobi a siri tu”

  En derhalve is het ‘bewustwordingsproces’ er om ons te leren hoe tegen de diversiteit van de problematiek aan te kijken en hoe er mee om te gaan, net zoals boeken die er zijn om gelezen te willen worden.

  “MA, TE WIRI FADON NA WATRA, A NO A SREFI DEY A E PORI”


  Maak melding

 30. Blakka, ben jij soms biegie voetoe blaka die in de ladesmanstraat woonde en door alle buren werd gehaat omdat je als de raven stal? Er hoefde maar een poort open te staan en je was op dat erf te vinden om te kijken wat je kon wegdragen. Adjosie ha ha ha


  Maak melding

 31. De dieven hebben het land naar de afgrond geholpen. Nu ook de Universiteit. Is men van plan daar diploma’s aan ongeletterden te verstrekken. De gediplomeerden moeten dan zeker ondertekenen met een DUIMDRUK.


  Maak melding

 32. Somohardjo heeft ook de minister van Onderwijs geleverd in dit kabinet. Deze man is onzichtbaar en incompetent. We willen in Suriname de lat maar niet hoog leggen met als gevolg dat de meest “rare” figuren hoge politieke functies in de wacht slepen. Benoemd of onbenoemd.


  Maak melding

 33. Na een paar van de reakties gelezen te hebben sla ik een zucht;hmmmmmm hopelijke zullen we echt er voor waken dat die somohardjo zijn poot niet meer in de buurt van ons parlement meer komt En dat kan alleen als vooral zwarte mensen gaan stemmen,want zij roepenhet meest dat ze niet gaan stemmen en je kunt ze het best omkopen. Ze verkopen binnen no time hun ziel en geest. o ja en nog wat het is niet alleen de mini-ster van onderwijs die zo hopeloos is maar ook nog de handelaren. Heeft u ooit eens Di–lip Sardjoe horen spreken. Het was niet meer sang taki so zoals de javaan het zou zeggen, maar het leek meer op san–doe hahahaaaaiiiii wat een mannen toch. En deze dingen proberen via datgemeen blok terug te keren in de D.N.A. wel wel ik zal zeker stemmen dat zij in elk geval buiten het parlement blijven.En ik herinner de mensen nogmaals aan het feit dat er op de vorige kandidatenlijst van de N.D.P.maar liefst 6 grote handelaren staan. en pas op nummer 7 staat Miiiisie kaba als zwarte man. De N.D.P. heeft hst gepressssteerdom zelfs in het distr. Coroni een jaan op de lijst te plaatsen en hoor daar gaan we weer die wordt zonder een probleem door zwarte mensen gekozen. Bouta zou zeggen wiehoudt wie voor de gek? Hij die Bouterse houdt zwarte mensen echt voor de gek en malller kan het niet Du Neus en Romeo Hoost ik vraag ook aan jullie om niet te slapen en de zake
  n te blijven volgen, want ook ik doe dat


  Maak melding

 34. Die man Somo is een complete nonsens…Ik neem die hele Front combinatie, zeer en ook nogeens zeer kwalijk.
  Dat zij met dit soort mens in zee gegaan zijn.


  Maak melding

 35. Wie tijdens de verdeling van ministers en andere belangrijke functies en posten aan de onderhandelingstafel heeft gezeten zal zeker weten waarom de heer Somo zo praat en blijft vasthouden. Helaas, het volk was er niet bij………soema na mi?


  Maak melding

 36. @nr 31 je hebt gelijk hoor,
  Waarom moet ’t altijd een blakkamang vd NPS zijn die de post van universiteitsvoorzitter moet krijgen. Waarom mag ’t niet een keertje een Javaan, Hindoestaan of Chinees zijn.
  Er lopen een hoop gekwalificeerde javanen, chinezen en hindoestanen rond maar die krijgen geen kans omdat de N.P.S. die post aan z’n eigen mensen wilt geven.
  Er zijn zelfs mensen van andere politieke partijen die ook geschikt zijn voor die functie, maar N.P.S. beschouwt ’t als hun post.
  Ik zou zeggen: GO FOR IT SOMO.


  Maak melding

 37. De etnische benadering onder de “suris” spreekt boekdelen hier als ik de berichten lees. 🙂
  Kinderen kinderen kinderen

  *united we stand devided we fall*


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.