Bouterse voor krijgsraad gedaagd

44

PARAMARIBO, 16 jul – De krijgsraad van Suriname heeft ex-legerleider Desi Bouterse voor het eerst opgeroepen te verschijnen bij een zitting op 25 juli in het proces van de Decembermoorden. Dit heeft zijn raadsman Irwin Kanhai gisteren in hoofdstad Paramaribo bevestigd.

De ex-legerleider heeft steeds herhaald dat hij niet op de zitting te verschijnen. Als Bouterse niet verschijnt, kan de krijgsraad opdracht geven hem te arresteren.

Bouterse behoort tot acht verdachten die zijn opgeroepen te verschijnen bij het proces op de marinebasis in Boxel. Voor deze zitting zijn negen getuigen opgeroepen.


44 REACTIES

 1. Laten we hopen dat hij niet opdaagt. Dan kan hij meteen alvast wennen aan ze cel in Boma die hij notabene zelf heeft laten gebouwd.

  “Zonder gerechtigheid, geen mentale vrijheid voor het volk”.


  Maak melding

 2. Hij heeft daar niks te zoeken, rede Suri’s zijn nog steeds even dom en stom als toen.(koloniale tijd)

  Dit alles hebben wij aan de Katibo denkers als Opa Ruro Vniemand te danken.(hebzuchtig mens)zeer slechte boze kwaadaardige blakaman…. hij ziet niet in…. in wat voor soort troep hij de blakaman inzet.
  Hij laat de blakaman’s zelfs uitbuiten en bestelen door een stuk soort smerige vent als Somo….dan wil hij mij wijs maken dat hij gezorgd heeft voor een RECHTSSTAAT…..maar ondertussen heeft hij niet eens een behoorlijk leger….maar loopt wel met een uit buitenland gefinancierde Krijgsraad….alleen voor hen die ooit Su. een beter toekomst en eigen land wilden bieden.


  Maak melding

 3. mijn mening is dat de heer bouterse gewoon moet verschijnen.maar wie garandeert deze verdachte zijn veiligheid.
  de onveilige situatie op boxel kan maken dat vele van de gestoorde deze man zullen proberen om zeep te brengen.en kan vergaande problemen op leveren voor land en volk.

  laten wij hopen dar er niks gebeurd en succes verder


  Maak melding

 4. No spang
  Bouta na wang ekte ekte dja dja mang
  A taki kaba a no kong na kroete BAKRA
  Teki joe ai loekoe a no kong
  BOUTA for PRESEDENT
  NDP FOREVER


  Maak melding

 5. Als hij niet verschijnt,wordt hij opgehaald

  God helpe Suriname ,want het zal niet makelijk aflopen,Misschien zullen @h,DU,neus en derest zich beschikbaar stellen hem op te halen
  Om voor dotzusje montnor te verschijnen.


  Maak melding

 6. Heel justitie rookt nu joints terwijl ze met een competitie russian roulette willen uitmaken wie bouterse zal gaan arresteren hihihi.


  Maak melding

 7. Bouterse gedagvaard voor 25 juli

  16/07/2008

  Paramaribo – Moordverdachte Desi Bouterse moet op 25 juli voor de Krijgsraad verschijnen. Hij is samen met zeven andere van de 24 verdachten gedagvaard om zich te verantwoorden voor de Decembermoorden. De voormalig legerleider en voorzitter van het toenmalig Beleidscentrum, nu gekozen parlementslid, geldt als hoofdverdachte in deze strafzaak. In december 1982 zijn 15 politieke tegenstanders van de toenmalige regering standrechtelijk geëxecuteerd.

  Ze zijn beschuldigd van het willen plegen van een gewelddadige staatsgreep. Behalve Bouterse zijn ook de verdachten Imro Themen, Iwan Dijksteel, Errol Alibux, Benny Brondenstein, Stephen Dendoe en Jimmy Stolk gedagvaard.

  Of Bouterse op 25 juli komt opdagen, is nog de vraag. Hij heeft altijd aangegeven nimmer een voet te zullen zetten in de rechtszaal te Boxel. Een advocaat zegt desgevraagd, dat een verdachte per definitie niet op de zitting hoeft te verschijnen, ook al is een dagvaarding uitgereikt. Verschijning tijdens de zitting is pas vereist wanneer de rechter dat expliciet aangeeft.

  Komt de verdachte toch niet, dan zal de magistraat voor de eerstvolgende zitting medebrenging gelasten, zegt de juriste. “Mijnheer Bouterse heeft een advocaat, dus hij hoeft in principe nog niet te verschijnen als het niet noodzakelijk is. Het is dus zijn persoonlijke keuze als hij op de zitting van 25 juli wil komen of niet”, stelt de advocaat.

  In totaal zijn voor 25 juli negen getuigen door auditeur-militair John Mohamedamin opgeroepen. De krant verneemt verder dat per verdachte drie getuigen gehoord zullen worden. Verschillende getuigen zullen in de zaak van meerdere verdachten verklaringen moeten afleggen. In de zaak tegen Bouterse zullen de ex-militairen Ohno Flohr en Evert Vrede en de adjudant Chandrikapersad Karpatoe verklaringen moeten afleggen. Flohr en Karpatoe verschenen op 4 juli reeds voor de Krijgsraad toen de zaken werden behandeld tegen Etienne Boerenveen, Arthy Gorré, Iwan Krolis en Dick de Bie.

  Zij hadden toen aangegeven dat Bouterse in het Fort Zeelandia aanwezig was toen de 15 mannen werden geëxecuteerd. Vooral militairen van lagere rang zouden in opdracht van hun meerderen op de weerloze slachtoffers hebben geschoten.
  De behandeling van de zaak tegen De Bie, Gorré en Boerenveen wordt op 1 augustus voortgezet. Voor Krolis is nog geen datum bepaald. Hij is voor de zitting van 1 augustus verhinderd.-.

  Dit is de volledige verklaring en niets anders, de man is niet verplicht te verschijnen.En wie heisa wil in Suriname no lobi a kondre, kijk naar Gilds, zijn zaak en vraag je af waarom hij nog niet is opgehaald.


  Maak melding

 8. En nu maar zien of hij “DAADWERKELIJK”wordt gearresteerd of zullen de rechters en justitiefunctionarissen incl. de procureur generaal in hun “BROEK” doen??????????????


  Maak melding

 9. Deze zaak houdt de vooruitgang van het land achter en de verraders die er aaan meedoen zullen een keer rekenschap moeten geven.
  Ja het is een zwarte bladzijde, maar tenkoste van een heel land en volk, kan nooit de bedoeling zijn 26 jaar na dato.
  Stel de nabestaanden schadeloos en ga over tot de orde van de dag want zo kan het niet langer.
  Al die afgestudeerde Surinamers in Nederland die hun land willen opbouwen worden zo gedemotiveerd en blijven in Nederland hangen.
  Gepensioneerden die hun oude dag in Suriname willen slijten durven niet de stap te nemen en remigratie lijd aan stagnatie.
  De gewapende machten staan in dubio aan welke kant ze moeten staan omdat ze wel beter weten.
  De politiek weet ook dat ze met een gebed zonder eind bezig zijn en het land verdelen in kampen van wij tegen zij, met alle gevolgen van dien.
  En ja, er zullen forum bezoekers zijn die mij de vraag gaan stellen hoe ik zou reageren als er familie van mij bij was.
  Ik zou boos zijn, maar hoelang wil je boos blijven, wil je de degene zijn die een heel land achteruit wil houden.
  Ik mag niet boos zijn om ons slavernij verleden, wel kijk in de archieven en je komt mijn familie naam tegen van zowel moeder als vaders kant.
  In 1971 overleed mijn grootmoeder van moederskant op 98 jarige leeftijd maar die vrouw heeft al haar kinderen alles verteld en ons laten weten van wie wij afstammen en dat het jaar 1863 niet het einde was.
  Mensen kijk in je hart en vraag je af of een mooi land als Suriname het niet verdient om een paradijs te zijn.
  Verzoening is het sleutelwoord en niets anders dan dat en geen afrikaanse toestanden.


  Maak melding

 10. Een echte nazaat van slaven.

  Fadon dipi

  Mi sen aksi loktu
  fu san-ede sonte a’e kibri en fesi
  a baka dungru wolku
  Mi aksi son
  fu san-ede wan lo lesi
  a no e opo fruku manten
  kon a doro dan frukfruku
  bakadina ai dukrun
  e kribri so
  Mi tak nanga
  muntjentji tu fu a taigi mi
  san-ede mek a’e skoifi
  go knapu a baka
  f’grontapu skotu
  Den ala piki mi
  nanga bigi sari
  tak den ai e breni
  f’tan luku so langa
  in na nak dampu tingi kumakoisi
  di libisma mek grontapu
  kon tron noya
  Na wan sari

  Omlaaggemieterd

  Ik vroeg aan de lucht
  waarom ze soms haar bakkes verstopt
  achter donderwolken
  Ik vroeg aan de zon
  waarom ze ’s morgens vroeg zo vaak
  in haar nest blijft
  en alweer
  vroeg op de middag
  tussen de lakens schiet
  Ik praatte ook
  met de maan opdat ze mij
  zou vertellen
  waarom ze telkens wegschuift
  in de coulissen van de aarde
  En allen antwoordden mij
  met droefheid in het hart
  dat zij hun ogen verblindden
  in de stankgassen van het schijthuis
  dat de mensheid
  van de wereld
  heeft gemaakt
  Wat een trieste zaak

  Over Eugène Drenthe
  Oom mijn dank voor het gebruiken van uw tekst die nooit verloren mag gaan, wi na wan bon, zoals oom Dobru schreef.
  Sabi yu rutu!!!
  Oom Dobru., u ook bedankt voor uw onvergetelijke wijsheid en vooruitziende blik.


  Maak melding

 11. een man als venetiaan is niet waardig zich een surinamer te noemen.en dit moet men zich goed realiseren dat de heer bouterse geen enkeling is maar een man met een behoorlijke achterban.als de strafvervolging op deze man wordt torgepast alleen maar om politieke redenen.dan zijn de gevolgen niet te overzien.

  de eersten die hun toevlucht zullen zoeken bij de verschillende ambassades in suriname zijn zeker de president venetiaan die dame ruth wijdenbosh en de minister van justitie de heer santhoki.niet te vergeten de deken van de balie de heer van niessewand.
  ik kan u alvast beginnen te zeggen dat deze mensen hard zullen gaan moeten rennen om dekking te zoeken.

  agodo ogo bos tru tru.en dan pas kan het suriname beter gaan.de aanbidders met hunne misdienaars moeten het land uitgezet worden.het zijn deze figuren dat land en volk tegen houdt voor een betere leefklimaat.


  Maak melding

 12. ouwe koe uit de sloot halen alleen omdat deze regering fin steun van NL zal krijgen als Bouta binnen is, daarom werken ze hard ertegen aan hem in de bak te doen>>>>> houd op. dat ding is oud 25jrn+ >>>>> allang verjaard!! Mensen houd op. Die man deed het voor goed, die man heeft een revo gepleegd!!

  Doet ie nog moorden??????….NEE toch!!!
  Wel, dan laat die man. Doe wel wat aan public enemy alias b R u N s w ij k die nu nog op de dag van heden crimineel bezig is.

  daaag.

  p.s. Bosje voor pres en Bouta voor vice pres


  Maak melding

 13. HA HA krijgsraad laat mij niet lachen hoor WIe O Wie durft baas met een vinger aan te raken , punt 1 poging bouta te arresteren zal toeka janas gek maken punt2 tweedeling binnen National leger , heb kort geleden met een Hoge officier binnen het leger gesproken. men had het over de regering mag het klein geld houden.verder zeg ik niets Wie durft arrestatie team tegen national leger en toecajanas.


  Maak melding

 14. Deze man moet niet zeuren en zijn straf uitzitten. Niemand staat boven de wet, misdadige burgers moeten gewoon berecht kunnen worden.

  Het vermoorden of laten vermoorden van zoveel onschuldige mensen is gewoon te gek voor woorden. Vroeg of laat moet je toch voor boeten, ondanks het feit dat hij ook goede dingen gedaan heeft, sommige dingen, zelfs beter als wat het huidige poppenkast van Venetiaan momenteel doet.

  De familie van de slachtoffers hebben trouwens al levenslang gekregen.


  Maak melding

 15. niemand staat boven het recht en de wet bouterse ook niet nu komt het opneer dat als hij zich niet meld een arrestatiebevel uitgevaardigd kan worden tegen hem word spannend in jou land word je gezocht en in het buitenland ook laat hij voelen wat hij andere heeft aangedaan hij krijg wat hij anderen heeft onthouden een echte rechtzaak en niet met drugs en alcohol beslissen over het leven van anderen.


  Maak melding

 16. Als Bouterse zich weigert te verschijnen en als het krijgsraad niet in staat is tot arrestatie van deze man, DAN FAALT het algehele rechtsysteem in suriname.
  M.a.w. inderdaad SURINAME is een bananenrepubliek…en kan je als een gewone burger ook op straat op klaarlichte dag worden vermoord, zonder dat de dader wordt gearresteerd en berecht!!

  HAPPY Suriname for Zimbabwe 2010~!


  Maak melding

 17. We benne benieuwd het recht zal zegenvieren geloof mij maar het maak niet uit hoe en wie suriname gaat helpen maar berecht zal deze moordenaar wel worden en als het zover is kunnen die mensen die mij sturen om hem te gaan arresteren die zelfde idioten zal ik dan sturen om hem tegaan bevrijden lijk me een goede plan .


  Maak melding

 18. Als ze Bouterse arresteren wordt hij onmiddelijk “GECHIPT”.En als hij daarna op één of andere manier “vrijkomt” kunnen ze hem overal op deze aardbol traceren via het GPS-systeem.Tegenwoordig is men al zover om bedoelde CHIP in vloeibaretoestand toe te dienen.!!!!


  Maak melding

 19. Het amerikaanse legervoertuig die momenteel in Su. voor oefening is.zou ook ingezet kunnen worden bij de opsporing van DDB…..Het zou onder het grote complot kunnen vallen….Time will tell.


  Maak melding

 20. De propaganda machine van de verdachten draait op vlle toeren, lees de ingezonden stukken van kraba, red foxx, bando, akuba en soortgenoten.

  Ik kan van deze inzenders de loyaliteit aan hun baas (ik dacht dat alleen honden die hebben, maa goed…) alleen maar waarderen.

  Wat ik wel aan deze en andere loyalisten van de 8 december verdachten wil vragen is het volgende;

  Zijn jullie het met het volgende eens;

  De militairen olv de legerleider hebben de decembermoorden in 1982 gepleegd, nu alweer 26 jaar geleden, dus laat die daders nu maar vrij doorlopen. Het is te lang geleden en het volk heeft teveel aan zijn hoofd om dit belangrijk te vinden.

  Gaat dit dan ook op voor andere moordenaars, immers wat voor de toenmalige legerleiding en de militairen geldt, geldt uit gelijkheid ook voor anderen.

  Concreet, we moeten stoppen met vervolgen van 8 december verdachten en ook alle andere van moord verdachte personen en of groepen.

  Nog concreter als vandaag of morgen iemand je ma, je pa, je brada of sa doodschiet, om welke reden dan ook, dan moeten die eigenlijk vrijuit gaan en met rust worden gelaten.

  Eigenlijk moeten we Akuba en Bando en consorte complimenteren, want zo hebben wij anti revo’s het nooit bekeken.

  Eigenlijk verdienen jullie de nobelprijs, maar volgens mij is dat te min voor jullie. Van die blanke europese zweden moeten jullie toch niets hebben, ze spannen samen me de oud koloniosator nederland en die zitten achter de berechting aan.

  Bando en Akuba voor geweld tegen ekaar tot de dood erop volgt. Wat een goed idee, ….. dat wij overige domme inzenders nog niet tot dat inzicht waren gekomen.

  Schiet elkaar gewoon dood als je het niet met elkaar eens bent, ….. en opdoeken die rechtbank. Ontsla alle rechters, waarom zal iemand ervoor studeren om anderen straffen op te leggen.

  Het is eenb vrije wereld, katibo kaba, geen straf meer…..

  want eigenlijk is 08 december 1982 een spaanse bok geweest die door de militairen is voltrokken op wapenloze burgers (wat deze dan ook van plan waren)…

  Dus wie koloniseert wie, en wie lijkt zonder meer het meest op de vroegere kolonisator die ons land en volk heeft uitgebuit, verdeeld en de mensen rechten geschonden,….

  ja degenen die zich het hardst daartegen verzetten, de militairen onder aanoering van de legerleiding…..

  Make up for yourself!!!!


  Maak melding

 21. het word tijd dat deze riool rat met zijn riool partij en aanhang opgeruimt worden ik begin al genoeg van deze rat te hebben ik word er misselijk van hoe kan het nou dat iemand met f.u.c.k mulo diploma al deze funtie heeft bekleed en nu gaat hij voor de hoogste baan in het land is toch schandelijk hij werd door zijn vriend benoemd tot adviseur van staat en was hoogste militair in het land en nu behoord hij tot een van de rijkste mensen in suriname en die arme klootzakken die aanbidden hem is toch om van te huilen .


  Maak melding

 22. Na drape wi e swen
  Na drape mi e si
  Yu noso lontu
  Yu mofo safu
  Yu yesi pikin
  Yu ai blaka leki yu brudu in a blaka watra
  Ma a watra bun
  Mi na wan ingi no meri mi.
  Te yu meri mi, yu e miri mi famiri, mi famira na sranan gron pe mi e waka
  Mi famiri, mi famiri, kon te a ten doro.
  Keti ku keti bau, hau.
  Amazone, Tucayana,busu ingi, ala ingi opo te a ten doro.
  No meri mi, yu no sabi mi, yu yere fu mi, ini a dungru yu e srebi, ma mi no e sribi, den brada fu mi na blanda se no e sribi, wi e wakti.
  A bigi fowru tja soso brada nanga famiri.
  Gran tangi.


  Maak melding

 23. Als ze Bouterse arresteren wordt hij onmiddelijk “GECHIPT”.En als hij daarna op één of andere manier “vrijkomt” kunnen ze hem overal op deze aardbol traceren via het GPS-systeem.Tegenwoordig is men al zover om bedoelde CHIP in vloeibaretoestand toe te dienen.!!!!

  isri

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Maar zien de Suri’s niet in dat zijzelf Katibo over de eigen mensen heen roept….de

  NPS is een Neger vernietigende partij Suriname.
  Er zijn meer gevallen(zelfs heel veel) waar deze partij de hand in heeft.


  Maak melding

 24. Zij die het land en of landgenoten willen verkopen krijgen vroeg of laat pai-pai.

  Daarom niks te maken niemand moet geld aannemen om een proces tegen eigen mensen opgang te zetten…….doe jij dat….dan ben jij behoorlijk dom en achterlijk.


  Maak melding

 25. Du,
  Naast jouw blinde woede, haat en wrok is dat ding van jou pure jaloezie! Denk aan je bloeddruk. Deze indiaan heeft daar geen aanleg voor. Waarom voeg jij overigens niet in hoogst eigen persoon de daad bij het woord? Jullie soort neemt al de benen als iemand de voorloper van een stevige wrokobere laat horen. Soso ble-ble!


  Maak melding

 26. DU @ 28:: voor de hoogste post hoeft men niet eens een MULO te hebben.Watje nodig hebt is LEF en een stel uzi’s.
  Voorbeeld:bij een van de ministerie werkt iemand,tuurlijk Mulo op zak,als hoofd van een afdeling….maar daaronder zit mn neef..jawel VWO diploma plus twee jaar Universiteit(niet afgemaakt) rarararara kan dat zo? In Su is bijna alles mogelijk!


  Maak melding

 27. mobutu,

  Je heb groot gelijk, het zou je zoon of vader moeten zijn die daar vermoord wordt. Bouterse heeft ook kinderen, ik hoop dat hij dat voelt hoe het moet zijn, als die vermoord zouden worden op een zeer laffe manier.


  Maak melding

 28. Mensen mensen laten we een beetje goed nadenken. Luister ik ben het eens dat de waarheid aan het licht moet komen zodat we deze zaak voor eens en voor altijd kunnen afsluiten en in de surinaamse geschiedenis boeken kunnen stoppen.

  Maar ook als we nu rond kijken in Suriname dan zien we dat er veel witte mensen o.a nederlanders rond lopen. Deze zoeken hoe kan om de hoogste posities weer als in de koloniale tijd te gaan vervullen dhr Bouterse is de enigste die het land uit hun handen kan houden want de regering die nu zit heeft gewoon een wit man vrees. Ze zijn gewoon op de loer en steunen deze rechtzaak zodat ze weer in ons geliefd land Suriname kunnen komen rommelen.

  Zoals we zien wordt het voor de wit man hier moeilijk omdat ze de olie prijs bijna niet meer kunnen betalen en zoeken nu alle andere wegen waar ze alleen voordeel kunnen halen o.a Staatsolie.

  Mensen laten we een beetje bewust blijven van ons Surinaams belang.


  Maak melding

 29. du zo schrijf je functie!!!! dus bouta is beter geschoold dan joe srefie dong beest.voor de hoogste baan ? als Somo die niet eens nederlands kan praten waarom mag desi met zijn mulo niet voor deze hoge functie gaan.


  Maak melding

 30. K.kort…is het: óh ja, ik kom niet…of; oh ja, ik KON niet..?? hahaha..

  Jap-japie..je hebt helemaal gelijk…een ieder brult en schreeuwt en wilt zgnd opdracht geven Hr. Bouterse te arresteren, maar NIEMAND durft hem te gaan arresteren c.q. op te halen..Justitie van Suriname deugt niet. toch hoop ik op een eerlijke proces.

  Rush, je bent gestoord en bent NIET een rechtvaardig persoon met een hart, ziel en geest..want een Rechtssysteem en een moord verjaart NOOIT..Dit decemberproces is steeds in al die (ook al is het 25 jaar) jaren een proces bij de familieleden van de slachtoffers en in hart, geest en ziel bij de bevolking geweest..zy hebben ALTYD al om gerechtigheid geschreeuwt…dat jij dat NIET hebt gedaan betuigt weer jouw fatsoen maar neemt NIET dat de anderen dat NIET deden..
  Ben jij soms een oom van Bouta stomme idioot…? Jou moeten ze samen met Bouta opsluiten in Santa Boma…kunnen jullie samen pokeren of damspel spelen.

  Zulke idioten als jij zou ik wel persoonlijk willen ontmoeten….zou het “communiceren” wat makkelijker gaan.

  Heer Santokhi is ook een idioot, die een gedaagde niet in voorarrest durft te nemen..

  Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest voor een ieder hier met mijn visie.

  veel inzicht en wijsheid aan een ieder, die dit leest..

  Yakuza..!!


  Maak melding

 31. bij de nederlandse ambassade in suriname is reeds een kamer gereed gemaakt voor de president venetiaan.om van daaruit te regeren en oproepen te doen op het volk van suriname.

  hallo nederlandse ambassade maken jullie ook een kamer gereed voor de overige aanbidders.


  Maak melding

 32. ik heb alle vertrouwen in hem ,no mik wit mang broeja joe
  a mang is en blijft de boss de mang jaroesoe tap a mang
  om dat a mang na wang nengre en dat kunnen ze niet hebben


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.