Surinamers eten vaker stamppot

11

Voor stamppot of snert halen de meeste Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen in Nederland hun neus op. Met zoetigheden als pannenkoeken en stroopwafels kun je wel aankomen bij allochtonen. En voor een pot pindakaas kun je ze helemaal ‘s nachts wakker maken. Dat blijkt uit een onderzoek van MCA Communicatie in opdracht van De Pers.

Vooral Turken zijn grote liefhebbers van pindakaas; maar liefst 78 procent van de ondervraagde Nederlandse Turken eet wel eens pindakaas. Antillianen (50 procent) zijn er minder dol op en van de Surinamers zegt 61 procent het te eten. Overigens mag pindakaas behoren tot de typische Nederlandse eetgewoonten, het is geen exclusief Nederlands gerecht. ‘Pindakaas wordt in Suriname ook gemaakt en smaakt daar nog veel beter dan in Nederland’, aldus een geïnterviewde Surinamer.

Als het gaat om stamppot eten Surinamers (25 procent) de echt Hollandse kost nog het vaakst, Marokkanen (17 procent) en Antillianen (14 procent) wagen zich er liever niet aan. Onder autochtone Nederlanders is stamppot nog altijd in trek. Maar liefst 78 procent eet het wel eens.


11 REACTIES

 1. Lekkerrrrr! Stamppot amsoi/aardappelpuree met uitgebakken spekjes en appel. Je kunt me er voor wakker maken. (Zachtjes kloppen s.v.p.).


  Maak melding

 2. Overigens blijkt hieruit dat de eetgewoonte van de gemiddelde Surinamer vrij eenzijdig is. Dat heeft natuurlijk ook budgettaire oorzaken. Maar als ik in Nederland ben loopt mijn familie alle markten af op zoek naar sopropo of bitawiri of antroewa, en daar maken ze ook iets van. Maar in Surinaamse eetgelegenheden? Rijst-kip, rijst-vis, moksi-alesie, heri-heri, maar dan houdt het wel op. Ieder z’n meug hoor, daar niet van, maar het woord haute-cousine zou ik in de Surinaamse keuken niet willen gebruiken. Waarmee ik niet wil zeggen dat de Surinaamse keuken me niet aanstaat. Integendeel. Maar men zou culinair iets innovatiever te werk moeten gaan. Het blijft eten zoals honderd jaar geleden.


  Maak melding

 3. No. 2, culinair innovatiever? Nou als er een keuken innovatief is dan is het wel de Surinaamse!
  Ga maar kijken in het buitenland, daar is het pas eenzijdig.


  Maak melding

 4. @ Doksa. Met innovatief bedoel ik dat de gemiddelde Surinamer niet bereid is tot experimenteren, terwijl er zoveel geweldige groeten e.d. hier op de markt zijn. Het blijf eenzijdig. Maar misschien hebben ze daar de tijd ook niet voor, kan ook.


  Maak melding

 5. Jereh no pa, djimie na sang we é kari Bruine bonen met sowtu metie. Hmm a switie no todo. Maar dan no wang mang mus meking , dang wang creoro mama, hmmmm


  Maak melding

 6. over eetgewoontes valt niet te discussiëren.maar ik zou mij niet eraan wagen om mijn dure geld aan een portie stamppot uit te geven.dat ding lijkt meer op een soort van(yorka supu)ritueel ding.


  Maak melding

 7. @Alex. Dat is wat ik bedoel. “Wat een boer net kent, dat eet hij niet”, zegt een Nederlands gezegde. Men waagt zich niet aan andere dingen. Niet innovatief dus. De restaurants in België, Duitsland, Frankrijk en de Middellandse-Zeestaten blinken uit in diversiteit. En een stamppot hoeft helemaal niet duurder te zijn dan de gemiddelde portie nasi, bami of anderzins. Maar overigens: ieder z’n meug.


  Maak melding

 8. Beste Mensen,

  Waar praten we het nu over. Ik denk dat we iv over stampot te praten, beter kunnen hebben over de economische ontwikkelingen in Suriname.
  Er valt nog heel veel te doen op het gebied van ontwikkeling.
  In nederland duurt het maximaal 5 dagen om een nieuwe rijbewijs of paspoort aan te vragen. Weet je dat het in Suriname circa 3 maanden kan duren. De helft van de mensen in de bouw werken zwart. Niemand betaald loonbelasting. Er is zoveel goud in Suriname, waar gaan de opbrengsten naar toe?

  Daan


  Maak melding

 9. Stamppot? wat is dat? moet je de pot stampen of de inhoud van de pot? Trouwens huisvrouwen gebruiken helemaal geen stamppot maar stamppan, zouden ze gaan stamppotten dan breekt de pot in 2 want hij is gemaakt van aardewerk. En luister nó brada’s en sisa’s, jullie gaan toch aub niet stampwokken hé?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.