Nieuw boek ‘Konverjari’ van Indra Varma

17

Konverjari is de titel van het nieuw verschenen boek van Indra Varma. In 1999 verwierf Varma al snel bekendheid met een bundel korte verhalen ‘In de schaduw van de amandelboom’. Daarna ontving haar jeugdboek in de Sammie- en Bhartieserie ‘Het Ramlila toneel’ een enthousiast onthaal. Dit welverdiende succes inspireerde haar tot dit tweede deel.

Het verhaal speelt zich af tijdens konverjari, de uitbundige Surinaamse viering van de verjaardag van de Nederlandse koningin. De wijsheid van de Ramayan weeft zij subtiel door haar verhalen. In deze bundel is Bhartie de hoofdpersoon. Zij droomt ervan om als zangeres op het toneel te schitteren. Geen gemakkelijke opgave, maar de komende konverjari biedt de heldin kansen.

Spanning en idealen in een Suriname, waar mystiek en verbeelding nog voelbaar zijn in de snel vallende duisternis.

Konverjari
Indra Varma
ISBN: 978-90-73901-16-2
Uitgeverij De Zwarte Maan


17 REACTIES

 1. Aw aw aw…. pijnlijk. Fout in de titel.
  Had het toch eerst laten beoordelen door taalkundige.

  Straks moet de hele oplage weer uit de handel gehaald worden.
  Pijnlijk.


  Maak melding

 2. konverjari is volgens de legende van de jaren zeventig; toch de kermis feest van de academisch ziekenhuis speel veld!!!!


  Maak melding

 3. Het boek “”in de schaduw van de amandelboom” is al enkele jaren uit. Dan heeft de uitgever van M.C. Taytelbaum gewoon zitten slapen. Ik denk dat mw. Varma nu maar een advocaat in de arm moet nemen om het boek van Taytelbaum uit de boekhandel te weren. Domme fout M.C. Taytelbaum. Even googlen en je kunt alle info over de titel krijgen. Maar ja, Nederlands is een moeilijke taal he ?


  Maak melding

 4. Djamoe, wat betekent je naam?
  Niet toch die vrucht uit Suriname, want dat is een Dyamu.

  Heb je reeds uitgevonden wat de grove fout is in de titel van het boek? Ik neem aan van wel.


  Maak melding

 5. Dus? Wat betekent Konverjarie precies? Dat de Koningin jarig is? Dwz, Kon(ingin) Verjarie? Dan klopt die hele benaming ervan niet meer als er evenementen in Suriname worden gehouden met de naam Konverjarie (denk aan die Konverjarie bazaar van geldpiraat Sammy Doerga)


  Maak melding

 6. Niet vreemd dat er meer mensen zijn die menen de Surinaamse voertaal, het Sranan tongo, te moeten verkrachten.

  Het bevreemd me niet dat de autuer van het boek zich hieraan schuldig maakt, maar ook een Doerga. Ze hebben hetzelfde voor met het Sranan.
  Het lijken wel al die toko’s die een Surinaamse vlag buiten hebben hangen. niet uit vaderlands liefde, maar puur uit economische overwegingen. Ze gaan dan ook in de fout en hangen de vlag vaak op een incorrecte manier. Bijvoorbeeld met de ster naar beneden. Het zijn steevast bepaalde Surinamers die met soort dingen ‘in de fout gaan’. Gebrek aan zelfrespect ???!!
  Het kan hen niet(s) schjelen.


  Maak melding

 7. Het boek In de schaduw van de amandelboom van mw.Varma is al uitgegeven in 1999 en van Taytelbaum in 2008. Taytelbaum kan beter zijn boek uit de handel halen, want hier is sprake van plagiaat.


  Maak melding

 8. meneer kwadraat, konverjari is gewoon een boek voor de Surinaamse jeugd. Het heeft dus weinig zin om dit te gebruiken voor een ordinaire rel over sranan tongo.


  Maak melding

 9. @9: Blijkbaar ben je stekeblind dan als het gaat om rechtstreeks geimporteerde Chinezen uit China, die een broodjeszaak openen met als kop: Surinaamse Broodjes, en met als klap op de vuurpijl: een Surinaamse vlag ernaast!

  Je bent gewoon een afgunstig mens.


  Maak melding

 10. Zojuist een 8-tal bladzijden uit het boek van Taytelbaum gelezen. Wollig taalgebruik, slecht Nederlands en absoluut geen literaire hoogstandje. Meer geschikt als slaapmuts dan als leesboek. Zonde van de titel en de verwarring die nu ontstaat. Mw. Varma is de enige die rechten kan claimen op deze titel. Jammer, maar voor USD 6 zou ik dit boek niet aanschaffen. Trouwens waar blijft de reactie van M.C. Taytelbaum uberhaupt. Ondergedoken misschien, bang voor de gevolgen voor de stommiteit die hij begaan heeft met de titel van zijn boek?


  Maak melding

 11. Om verder op de reactie van poster #9 in te gaan”: Jij hebt ze niet bij naam willen noemen, maar ik ga je een voorbeeld geven hoe je het moet doen. De negers vinden dat de Hindustanen geen volwaardige Surinamers zijn. De negers willen Suriname voor zichzelf claimen, omdat zij het waren die achter de onafhankelijk aanzaten. Terwijl de neger even is vergeten dat ze zelf “gedwongen import” waren. De negers hebben kleuren in de Surinaamse vlag gebruikt welke je vaak terugziet in de meeste Afrikaanse vlaggen. De negers hebben de Hindustanen altijd al onderschat. De negers vinden het niet leuk om te zien dat de Hindustanen hun wijk naar NL hadden genomen om een beter leven op te bouwen, wat ze ook aardig is gelukt. Ze hadden niet verwacht van de Hindustaan dat ze zo ondernemend zouden zijn en grote successen zouden kunnen boeken. De neger achtte zich altijd “verheven/superieur” t.o.v. de Hindustaan.. totdat hun “trotse” bewustzijn op een onbewaakt moment zware klappen kreeg te incasseren van de successen van de Hindustaan. Resultaat daarvan was: Afgunst, Jaloezie, Nijd.. en Haat. Deze 4 factoren maken dat vandaag de dag Hindustanen op allerlei manieren door de neger wordt aangevallen op de meest domste fronten die je je maar kan voorstellen en met de meest stomste argumenten die meestal kant noch wal raken.. argumenten die je telkens ziet terugkeren, bijvoorbeeld die van “kwadraat”.


  Maak melding

 12. @ raj nr 15,
  Je hebt gelijk hoor, vooral wanneer je stelt dat de surinaamse vlag bestaat uit afrikaanse kleuren. De pan-afrikaanse kleuren zijn rood, geel en groen. Al die 3 kleuren (samen met de kleur wit) zijn in de surinaamse vlag.
  Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat de surinaamse vlag uit afrikaanse kleuren bevat omdat het vooral de negers o.l.v. Aaron waren die voor de onafhankelijkheid waren.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pan-Afrikaanse_kleuren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.