Leugens

13

Iwan BraveDoor Iwan Brave – “In volksliederen, grondwetten en mensenrechtenverdragen worden de meeste leugens uitgesproken”, poneerde vriend en cineast Pim de la Parra ooit eens tegenover mij in Paramaribo. Dat geldt ook voor menige slogan en slagzin – valt mij op – waarmee vooral landen zich internationaal etaleren. Niet zelden blijkt echter de weerbarstige realiteit het tegendeel! Zo verkoopt Kroatië zich na een alles vernietigende balkanoorlog op CNN met de slogan: “The Mediterrean how it ones was”. En Bahrein noemt zich “Business Friendly”. Als we kijken hoe westerlingen gewild doelwit zijn voor terroristen in het olierijke Midden-Oosten, dan is het duidelijk waardoor deze slogan is ingegeven. En wat dacht je van deze: “South Africa – It is possible”. In Zuid-Afrika worden gemiddeld twee mensen per uur vermoord. En jaarlijks doen er ruim 52.000 vrouwen aangifte van verkrachting, wat slechts het tipje van de ijsberg blijkt. En als je ook nog de etnische apartheidsnaweeën erbij neemt, dan vraag je je in gemoede af: what is possible at all in South Africa?!

De SLM pronkt trots met haar enige Boeing, bewerend: “A dream came thru.” Inmiddels is het met die moordende brandstofprijzen en dito concurrentie voor de SLM steeds meer een nachtmerrie om het hoofd boven de wolken te houden. Amerika doet zich nog steeds voorkomen als het land van ‘the sky is the limit’. Maar sedert de twintowers op september 11 tot ‘ground zero’ zijn gereduceerd, zijn heel wat Amerikanen qua ongenaakbaarheid weer met beide benen op de grond beland.

Suriname heeft sinds kort een nieuw politiek blok. Of beter gezegd een opnieuw gevormd politiek blok. En wel onder de naam: Nationaal Democratisch Platform 2008. Oftewel NDP 2008. Het klinkt als zeer oude wijn in evenzo oude zakken, maar dan met een nieuw houdbaarheidsstempel. Of de inhoud wel zo fris riekt, zal in 2010 blijken bij het ontkurken ervan. Maar afgaand op de kwieke gezichten van Allibux, Bouterse, Wijdenbosch, Dilip Sardjoe en Willy “for ever young” Soemita, mogen we rekenen op nieuwe, frisse invalshoeken. De vijf partijen streven immers naar “strijdbare eenheid”.

Over eenheid gesproken. Naar mijn mening heeft Suriname na de verkiezingen van 2005 dé kans voorbij laten gaan om te komen tot nationale eenheid. Het Nieuw Front had op z’n mijn minst moeten pogen regeringsonderhandelingen aan te gaan met de NDP, die immers met 16 zetels in haar eentje een derde van het parlement bemachtigde. Je kan het een naïef idee vinden. Maar het electoraat heeft eigenlijk in 2005 toch duidelijk aangegeven dat het NF en de NDP een paars huwelijk met elkaar moesten aangaan, om het maar in Nederlandse politieke termen uit te drukken. Bovendien: in Zuid-Afrika is het toch ook gekomen tot nationale verzoening? Althans in politieke zin. Want gezien twee moorden per uur en meer dan 52.000 verkrachtingen per jaar, bepaald niet in maatschappelijke zin. Je moet Suriname met haar koloniale erfenis van verdeel en heers doorgronden om te begrijpen waarom nationale verzoening van nog geen half miljoen zielen onmogelijk blijkt. Maar hoe lang blijft dit hét excuus?

Nadat de overgelopen KTPI van Willy Soemita niet meer bruikbaar was als Javaanse bloedgroep, heeft het NF uit armoede voormalig tjekretjekrekoning en freefighter Paul Somohardjo met zijn Pertjajah Luhur van de straat gepikt. Het valt mij trouwens op dat president Venetiaan altijd zo nadrukkelijk zegt: Pertjajah Luhóer. Weer een verkiezing later werden A Combinatie en DA’91 er met de haren bij gesleept om de boel dicht te lappen. Desi Bouterse heeft het NF altijd al als een ‘monsterverbond’ verketterd. Inmiddels is zelfs sprake van een monsterlijk verbond. En dan heb ik het vooral over de onwerkbaarheid ervan. Want ‘NF-plus’ telt wel zeven frontleiders. Oftewel zeven kapiteins. Zie dan nog maar één (ontwikkelings)richting op te koersen.

Oké, laten we een coalitie van NF en NDP nog als te ideologisch zien. Maar op zijn minst kan het NF een aanzet geven tot meer nationale eenheid door voor één naam te kiezen en periodiek één kapitein. Trouwens ook het NDP 2008 is een wassen neus. Want door toch niet één partij te worden blijft er nog volop ruimte voor politiek opportunisme en overloperij; tót na de stembusgang. Dus zal NDP 2008 vooral bedoeld zijn als ‘Nationale Duik Plank’ en neerplonzen waar de spoeling het dikst lijkt. De Surinaamse traditie van politieke versplintering en tijdelijke hergroepering als verkiezingsstunt, maakt van de slogan ‘Eénheid in verscheidenheid’ dé leugen waarmee Suriname zich laat regeren en internationaal etaleert.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)


13 REACTIES

 1. Iwan , je hebt met dit artikel een vinger op de zere plek gelegd, en de knuppel in t hoenderhok gegooid. Hiermee zal je ook veel over je hen krijgen , maar dat is geen nieuws meer, maar ik hoop dat je zal doorgaan , ondanks dat alles. Als journalist ontkom je er niet aan , maar dat hoeft geen reden te zijn , niet kritisch t zijn. t Is te hopen dat mensen gaan nadenken over wat je schrijft , want velen weten t best wel , maar toegeven en onderkennen kan moeilijk zijn , als iemand gewend is te denken volgens een bekend,voor hem vertrouwd stramien.Over wat er in Su. gaande is kan ik me vinden in jou artikel, in de rest van de wereld die je aankaart ook, maar vaak komt t voor dat we als mens door dagelijkse bezigheden niet bij stilstaan en op een andere manier attent op gemaakt worden.


  Maak melding

 2. Landen worden bestuurd door politici, en politici zijn wereldwijd veelal mensen met een eigen agenda. Verdraaiingen van de realiteit horen daarbij. Noem een land waar het werkelijk iedere dag pais en vree is. Er is er geen één. Uiteindelijk is het overal wel een beetje k .. met p… Het is maar hoe je het bekijkt: het halfvolle of het halflege glas.

  Terzijde:

  “The Mediterrean how it ones was”
  “A dream came thru.”

  De mensen bij CNN en SLM die deze zinnen hebben geschreven zouden een Engelse taalcursus moeten krijgen.


  Maak melding

 3. je mag liegen en verdraaien tot op een bepaalde hoogt.
  want het gewone volk kan je toch geen ka doen.
  dus wie komt aan de macht ?
  kijk maar ook naar hitler…
  hij had het door dat er veel geld van de kolonies in europa binnen kwam..en wat deed deze man
  de oplichters opgelicht….
  wat is er daar mis mee?


  Maak melding

 4. Once and true, is that right? Oke, Betty (B)oeps, je ziet het in het juiste perspectief. Ik zou wensen dan er meer mensen op jouw golflengte afstemden. Overigens weer een zeer lezenswaardig artikel van Iwan. Hij legt, en ik citeer @ 1: Hij legt weer de vinger op de zere plek van de Surinaamse samenleving en vooral de Surinaamse politiek, die stinkt als rotte vis. En als Waarachtige Waarheid hier nog iets over te mekkeren heeft verzoek ik hem zich aan de hoogste kankantrie op te knopen.


  Maak melding

 5. Met deze realistische uitspraak “Naar mijn mening heeft Suriname na de verkiezingen van 2005 dé kans voorbij laten gaan om te komen tot nationale eenheid. Het Nieuw Front had op z’n mijn minst moeten pogen regeringsonderhandelingen aan te gaan met de NDP, die immers met 16 zetels in haar eentje een derde van het parlement bemachtigde.” heeft de heer Brave zijn politiek of journalistiek doodvonnis getekend denk ik.

  De Bouta haters zullen hem dit nooit vergeven net zo min als de Nederlandse pers. Mijns inziens is geen enkel ander volk zo rancuneus tegenover zijn eigen soortgenoten als het Surinaamse lees zwarte. Sorry dat ik het zeg maar de feiten liggen er. In Zuid-Afrika waar de onderdrukking van de zwarten eeuwenlang heeft geduurd heeft men zich politiek gezien met elkaar verzoend. De blanken die miljoenen zwarten via slavernij, de grootste Holocaust in de geschiedenis van de mensheid, over de kling hebben gejaagd worden als goden vereerd. In Suriname zijn wij bereidt elkaar de hersens in te slaan alleen maar om, ja om wat eigenlijk.

  Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinige zwarten die in vrede wil leven met andere zwarten. Wij hebben namelijk de abnormale neiging elkaar de hersens in te slaan voor het minste of geringste. Daarom zal Vene zich nooit van zijn leven verzoenen met Bouta. Ik ben geen fan van Brunsie maar wat dat betreft kunnen veel Surinamers iets van hem leren over verzoening met je vijand.

  Overigens ben ik toch wel verbaasd over dit artikel. De heer Brave heeft zich altijd ontpopt als grote tegenstander van alles wat met Bouta te maken heeft. Ik ben dus benieuwd naar de beweegredenen van deze omezwaai, mocht dat zo zijn. Ik onderschrijf zijn stelling wel en heb dat ook meerdere keren kenbaar gemaakt. Het front had gewoon met de NDP in zee moeten gaan. Je maakt ze dan deelgenoot van de problemen van het land. Die kans hebben ze laten liggen waardoor ze nu met gebakken peren zitten. De NDP wordt alleen maar populairder. De uitspraak van Sardjoe , over generaals zonder leger, is niet alleen lachwekkend maar ook triest. De eens zo machtige VHP is onder zijn leiding een klein clubje geworden, zonder generaals en zonder leger.


  Maak melding

 6. No 6, u schreef: Ik ben geen fan van Brunsie maar wat dat betreft kunnen veel Surinamers iets van hem leren over verzoening met je vijand.

  Daarom worden meer hindoestanen beroofd of/en vermoord door aanhangers van Brunsie, omdat Brunsie hun een voorbeeld had gegeven hoe ze een hindoestaan in elkaar kan slaan.

  Iemand die niet goed geschoold is ,is toch niet geschikt als volk vertegenwooriger.


  Maak melding

 7. ik ben het volkomen eens met nr6, goed verwoord , ik hoef er niets meer aan te voegen, van jouw reactie steek ik tenminste iets wat van op


  Maak melding

 8. @Pongosaqoui
  Als Iwan het heeft over samenwerking met de NDP dan is dat niet noodzakelijk ook met DDB.
  Ik denk dat voor iedereen in SME beter was als de NDP zich los weekt van figuren als DDB. Maar of dat realistisch is is een andere vraag. Het tonmalige conflict tussen DDB en Bosje waarbij Bosje het veld moest ruimen zegt genoeg.


  Maak melding

 9. De Politici maakt niet uit van welk land, die zijn niet het probleem, het volk de kiezer is het probleem, want die blijft levenslang stemmen op wat ik dan “Beroepsleugenaars en Toneelspelers” noem.

  Als je rijk wilt worden en of leuk financieel wilt leven, dan heb je corrupte leugenachtige toneelspeler-achtige politici nodig, die geen interesse heeft in de armen van het land.

  De meeste Italiaanse burgers zijn corrupt want ze hebben weer gestemd op die Berlusconi die in werkelijkheid achter de tralies thuishoort want hij en zijn vriendjes zijn gewoon criminelen die alles stelen wat los en vast zit, ze verdraaien en veranderen er zelfs de Italiaanse wet voor.
  De Italiaanse kiezers lijden aan een gespleten persoonlijkheid, want aan de ene kant stemmen ze omdat ze rijk willen worden, (en daar heb je corrupte politici voor nodig), terwijl aan de andere kant weten ze tegelijkertijd dat dat nooit het geval zal zijn.

  Politici kunnen alleen maar tekeer gaan omdat een groot deel van het volk het zelf wil want zij zijn de kiezers.
  Men zegt niet voor niks: “Elk volk krijgt de regering die ze verdienen”, en: “Elke regering krijgt het volk die ze verdienen”, of Soort zoekt Soort.
  Zolang de mensheid corrupt blijft zolang zal het altijd een b.v. financiële rotzooi op de planeet blijven, en er komt ook nooit vrede volgens mij.

  De corrupte Surinaamse politici kunnen alleen maar blijven zitten in het parlement omdat de Surinaamse kiezer dat wil.
  En dat is in wezen Democratie, de meerderheid van het volk heeft gestemd dat is hun wil, alleen de armen zijn hier vaak de dupe van.
  Er zou een onbaatzuchtige politieke partij moeten bestaan met oprechte eerlijke politici die het voor hun opneemt, en niet aan het eigen of partij belang denkt.

  En wij die hier tegen in gaan, zijn in wezen Communisten, want we willen de Democraten (de wens van de meerderheid van het volk) onderuit halen.
  MAAR?
  Stel in een dorp wonen 1000 mensen en 900 zijn inbrekers en dat al honderden jaren, dus die resterende 100 dorpelingen die nog steeds geloven dat inbreken slecht is, zij krijgen een moeilijke tijd, misschien zelfs wel een behandeling door hulpverleners onder het mom van: “U leeft niet in de realiteit, want inbreken is de normaalste zaak van de wereld netzo als fietsen stelen, u bent geestelijk ziek”.

  Die 900 beschouwen zichzelf ook helemaal niet als inbrekers, maar meer als mensen die iets nodig hebben, dus gaan we het gewoon even halen bij die andere, netzo als we nu ook vaak even iets ongevraagd gaan lenen? uit de kamer van een broer of zus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.