Suriname verrast door houding EU in bananendispuut

14

PARAMARIBO, 12 jul – Suriname is enigszins overvallen door de vrij toegeeflijke houding van de EU tegenover de bananenproducerend Latijns-Amerika. Dit zegt Suriname’s ambassadeur in Brussel, Gerard Hiwat. Die houding komt vrij onverwachts, zo kort na het sluiten van de partnerschapsovereenkomst, EPA.

“De inkt is nog niet eens droog. We dachten een aantal jaren te kunnen blijven genieten van de preferentiële behandeling. En nu wordt het tarief voor de Latijns-Amerikaanse landen afgebouwd, waardoor we met de EPA niet veel bereikt hebben”, zegt Hiwat. Van alle regio’s van de ACP-groep van ex-koloniën, is alleen het Caribisch gebied bereid gevonden een EPA te sluiten met Brussel.

De andere regio’s, Afrika en het Stille Oceengebied, hebben nog flink wat op- en aanmerkingen. Suriname voelt zich als Caribisch bananenproducent bij de neus genomen. “Wij vragen een overgangsperiode om investeringen te kunnen doen in onze bananensector”, aldus Hiwat. Daar schijnt nu weinig van terecht te komen. En dan te bedenken dat Brussel miljoenen euro’s stopt in herstel van de Surinaamse bananenindustrie.


14 REACTIES

 1. Waarom at all cost vasthouden aan dat bananen verhaal? Je zult erbij zweren dat wij in de reinste zin van het woord daadwerkelijk een bananenrepubliek zijn.

  Ons probleem is dat wij haast op elk niveau referentie figuren ontberen, die ons voor kunnen gaan in het waar naar naar toe met elke ontwikkelingssector in- en van Suriname.

  Bij gebrek aan beter zijn de huidige voorgangers ons opgedrongen.

  Toen ik opgroeide waren er wel degelijk mensen waar ik mij aan kon optrekken.
  Ik draag de overtuiging ook die rol te vervullen. Echter kan een enkeling niet het verschil maken. Als referentie figuur mag je aan gene kanten rommelig in elkaar steken!

  Leadership is the most essential element of all kind of power!

  It’s the proces of accomplish the mission by providing purpose, direction and motivation.


  Maak melding

 2. Als er zoveel in de Surinaamse bananen industrie gestaakt wordt, lijkt het me als EU niet gunstig om te investeren erin. Natuurlijk gaan ze dan zoeken naar andere mogelijkheden.


  Maak melding

 3. Krijg toc de indruk dat Hiwatt de exacte achtergronden en het verloop van de verschillende afspraken en geld stromen niet helemaal helder heeft. SME heeft de afgelopen jaren een subsidie gekregen omdat de bananen van SME wel onder een importheffing vielen en die van andere landen niet. Door de subsidie te geven die deze heffing neutraliseerde viel het concurrentie nadeel dat SME had weg.
  Kortom er was effectief een situatie van gelijke concurrentie posities.

  Het EPA is in eerste instantie niet bedoeld om concurrentie voordelen te scheppen. De gehele politiek is tegenwoordig gebaseerd op wereld handel onder gelijke voorwaarden voor iedereen. Als Hiwatt dan teruggrijpt op de oude politiek van voorkeurslanden dan begrijpt hij het hedendaagse sentiment niet goed. Het is nooit goed de discussie vanuit verkeerde sentimenten op te starten. In dit geval zal het waarschijnlijk slechts tot gesloten deuren leiden.


  Maak melding

 4. Als Suriname bij de neus genomen wordt,heb je dit te danken aan jouw eigen regeerders meneer Hiwat.Winsten ophalen kunnen ze vergeten,men kan niet inzien dat Suriname nooit in aanmerking komt voor belangrijke zaken.


  Maak melding

 5. Hoe kan SME zich bij de neus genomen voelen er zijn altijd signalen aanwezig die erop duiden dat er veranderingen op til zijn ,dus of we hebben ons huiswerk niet goed gedaan of hebben zitten slapen en nu vragen om uitstel zodat wij onze zaken beter kunnen regelen dit is mosterd na de maaltijd, moesten allang alles op een rij hebben.welkom to the real world!!!


  Maak melding

 6. Als je wakker bent en je hout je verstand scherp zie je zaken gebeuren en op tijd inspelen om dingen recht te zetten.

  Maar als je als een idioot ligt te slapen en denkt morgen zien wel wel dan wordt je niet alleen bij de neus genomen maar je bent een schaap met 5 poten.

  HIHIHIHIHIHIHI wat een sukkels!


  Maak melding

 7. nummer 1 ik snap jou echt niet jij zeg toen jij opgroeide waren er wel mensen waar jij jou aan kon optrekken ik weet niet hoe oud jij ben maar nu jij ouder ben en verstandig trek jou aan of neem jij het op voor iemand die geen voorbeeld funtie heeft namelijk d. bouterse dus ik snap jou redenering niet.


  Maak melding

 8. @Pinto
  Citaat: “Ik draag de overtuiging ook die rol te vervullen. Echter kan een enkeling niet het verschil maken. Als referentie figuur mag je aan gene kanten rommelig in elkaar steken!”

  Mij is de strekking van dee zin niet geheel duidelijk.
  -1- Bedoel je dat iedereen zich beschaafd behoort te gedragen? Maar dat is toch een algemene norm. Niets nieuws dat doet de meerderheid waarbij natuurlijk niemnad roomse dan de paus wil zijn.
  -2- Bedoel je dat je zelf een uitstekend rol model bent? Dat is nog al aanmatigend. Weet je niet dat er één doodzonde is voor rol modellen: nml. zich zelf ophemelen en als voorbeeld stellen.
  -3- Mag niet rommelig in elkaar steken? Vindt je het goedpraten van folteren en moorden dan niet rommelig? Of moet ik dat en dictatuur als ultime struktuur opvatten, de alwetende goddelijke heerser soms? Lijkt mij niet passenbij de positie van rolmodel.
  -4- Of een enkeling geen verschil kan maken? Maar dat is toch juist de kern van het rol model? De enkeling die tot voorbeeld van de goe gemeenschap dient. Dat ée individu die in zijn goede kwaliteiten tot voorbeeld van een elk strekt.

  Mijn conclussie is dan ook helder en eenduidig. Voorlopig is de kans dat men jouw zal zien als rol model wel heel erg klein. Mocht je je desondanks geroepen voelen om je zelf toch dit etiket op te plakken dan wil ik je sterk aanraden met de diagnose “narcistisch”naar het LPI te gaan.


  Maak melding

 9. Ik neem aan dat met de alsmaar stijgende voedselprijzen bananen producerende landen niet meer afhankelijk hoeven te zijn van prijsafspraken met de EU. Het zou toch een lachertje zijn als alle andere voedselprijzen verdubbelen terwijl bananen ongewijzigd blijft in prijs ten voordele van de EU consument.
  Daarnaast is het straks veel lucratiever om te denken in termen van Ethanol i.p.v. bananen. Het lijkt mij dat Suriname het landbouwbeleid goed moet overwegen inplaats van vast te houden aan slavenproducten (lees slavenlonen) als bananen die zonder subsidie niet winstgevend zijn te krijgen.


  Maak melding

 10. Suriname verrast door houding EU in bananendispuut.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  BANANEN DISPUUT…..Opa RURO wat is dit nu weer.
  Men zegt altijd ai-boi sani di!


  Maak melding

 11. die twee billen politie zijn weer bezig anderen te leren hoe het moet.

  du het is alweer bewezen dat jij geen man van woord bent.maar een dood gewone klote huichelaar.

  en pipi langkous neus een van de billen politie of te wel het fenomeen neus verdedigd zijn lullige persoonlijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.