Entertainmentwereld Suriname verdeeld over rechten

6

PARAMARIBO, 12 jul – Erkenning van auteursrechten blijkt niet in alle hoeken van de Surinaamse entertainmentwereld even goed door te klinken. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie is het een kwestie van belang. Twee groepen staan lijnrecht tegenover elkaar.

Mediabedrijven staan niet bepaald te springen om het betalen van royalty’s. Dat is wellicht de reden voor het oponthoud bij het voorbereiden van wetgeving. “Steeds weer wordt vanuit het veld uitstel gevraagd”, zegt Santokhi. De radio- en televisiebedrijven hebben zich vooral verzet tegen het optreden van auteursrechtenwaakhond Sasur. Die zou willekeurig de hoogte van de royalty’s bepalen.

Gevreesd wordt voor een massaal bankroet. Sasur is daarom tijdelijk aan banden gelegd door de overheid. Maar volgens Santokhi moet het er vroeg of laat toch van komen. “We hebben klachten van media gehad, maar ook van makers van muziek, die aansporen tot haast. Ze stoppen tijd en geld in hun muziek en de enige die geld maken, zijn de media.”


6 REACTIES

 1. Soso geseur
  Mekie den sma loekoe sang den wanie loekoe
  Mekie sma arkie sang den wanie arkie
  Mi ne go pai foe loeke nang arkie
  BOUTA vor presedent
  NDP FOREVER


  Maak melding

 2. Het wordt tijd dat er iets aangedaan wordt.
  De muziekanten in suriname verdienen niks met hun muziek alleen de winkels die gewoon kunnen kopieeren en verder verkopen. Doe je aangifte bij de politie wanneer je een winkelier betrapt hebt die jou muziek zonder toesteming verkoop kunnen ze niks aan doe zeggen ze je moet maar sasur.

  Hoop dat die jongens tenminste iets aan verdienen.

  mi tak so


  Maak melding

 3. Echt SME rijk worden ten kosten van anderen en klagen als je zelf bestolen wordt. Overleg beloven en vervolgens de zaak op de lange baan schuiven om zo lang mogelijk van je dieftal te profiteren.
  Zolang Sasur aan de kantlijn staat zullen er geen rechten betaald worden. De enigte oplosing uit de iimpasse is dat Sasur per direct toegestaan wordt om weer geld te heffen. Daarnaast moet er gewoon een toezichthouder aangesteld worden die arbitrage kan doen als radio stations en entertainers van mening zijn dat ze te veel moeten betalen.
  Zoals het nu loopt zijn de artiesten het slachtoffer en worden de entertainers en radiostations rijk over hun ruggen.


  Maak melding

 4. Als SME eindelijk serieus genomen wil worden als geciviliseerde zichzelfrespecterende Natie,zijn het juist dit soort rechten die gegarandeerd moeten worden.Kijk bijv.naar de vernietigde Bioscoopbusiness,SME telt geen één fatsoenlijke bisocoop meer alleen v.w.achterstallige wetgeving die steeds maar weer werd geparkeerd tot de zgn.volgende regering and so on.Op deze manier helpen we onze entertaimentwereld om zeep.
  Volk en bestuurders please grow up.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.