Home Onderwerpen Justitie en politie Surinaams OM eist vier jaar celstraf ex-minister

Surinaams OM eist vier jaar celstraf ex-minister

20

PARAMARIBO, 10 jul – Tegen ex-minister Dewanand Balesar is een gevangenisstraf geëist van vier jaar. Ook zou hem het recht ontzegd moeten worden ooit nog een openbaar ambt te bekleden.Volgens het OM heeft Balesar zich schuldig gemaakt aan grootschalige corruptie.

Onder meer wordt hem oplichting van de staat en valsheid in geschrifte verweten. Balesar moest aftreden als minister van Openbare Werken, toen bleek dat flink betaald was voor fictieve opdrachten. Eerder zijn negentien ambtenaren veroordeeld tot onder meer gevangenisstraffen wegens betrokkenheid. Meerdere ambtenaren hebben Balesar als hoofdschuldige aangewezen.

Volgens de ambtenaren heeft hij vaker personen bedreigd die zich durfden uitspreken over de risico’s van zijn handelingen. De ex-minister zelf houdt vol dat hij onschuldig is. Hij geeft toe nota’s te hebben getekend, maar dan “in blind vertrouwen.” In totaal is ongeveer honderdduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig duizend euro) weggemaakt.

20 REACTIES

 1. Paraman
  Sorry hoor, het is gewoon de aard van het beestje. Er moet een keer geleerd worden om af te blijven van gemeenschapsgelden. Deze is de zoveelste Roepachtige!
 2. Paagal
  Hoe zit het met de ambtenaren die openlijk grond stelen. Ook die in het verleden mensen hebben geexecuteerd, zonder enige vorm van proces. Die zouden dan ook moeten worden gestraft.
 3. baldew
  Ik hoop dat hij inderdaad de gevangenisstraf van 4 jaren wordt veroordeeld en het "daadwerkelijk " moet uitzitten. Men moet immers ook het "geroofd" geld van de staat terugeisen. LAAT DIT EEN VOORBEELD ZIJN VOOR ANDEREN.
 4. Frank
  Goed zo het is een begin. anderen zullen nu twee keer nadenken voor ze wat doen. Af blijven met je poten wat niet van jou is. P.Knel
 5. NDP FOREVER
  Ik hat het al gesegt Bij front sijn ook boeve Sei maken ook de Surinaamse valuta arm Bouta vor Presedent NDP FOREVER
 6. sardjoe
  hallo,landgenoten dit is voor degene die dachten dat koelie,s geen dieven zijn dit is het zoveelste bewijs dat mijn ras het land stiekem besteeld ik schaam mij rot als hindustaan,
 7. du
  @nummer 10 waar heb jij het in hemels over coruptie heeft met de hezucht van mensen temaken en niets met ras weet je nog de lokheed geval in nederland zo kan ik nog doorgaan.
 8. Harry
  Een straf uitspreken is nog geen straf krijgen. ik mis in het bericht dat dhr gelijk opgepakt is nu hij toch al veroordeeld. Oppassen dat dit geen rookwolk is.
 9. dj
  zo, nu brunsi en somo en natuurijk onze vene en zijn bende van elende. maar ja dat gebeurd nog lang niet eerst moeten ze nog hun zakken vullen.
 10. langa
  ha ha ha dit is weer een stunt om de bevolking tevreden te stellen. de hele surinaamse regering is corrupt en waarom worden de huidige ministers niet aangepakt .... ik denk dat ierdeen wel minister kan aanwijzen die corrupt is. en dat zijn er heel veel. en als je een tree lager gaat ambtenaren met een hoge functie zijn net zo erg. als dat gebeurd dan hebben we cellen te kort om al die gasten op te sluiten. vriendjes gaan voor en dat zo altijd blijven SARDJOE jij moet je schamen voorje reactie, of je doet alsof je een koelie bent.ik hoef jou niet te vertellen wie de grootste boeven zijn. die gasten zijn nog steeds bezig zolang vene aan de macht is . langa
 11. g.jagesser
  Hij is niet de enige corrupte ambtenaar. er kreoolt van zulke ambtenaren op de Surinaamse bodem. Wat denk je bij de Korps Politie Suriname, de regering, en de gemeente amtenaren enz.
 12. baratel
  Hoy jongens dat de minister corupt is wil nog niet zeggen dat alle ministers corrupt zijn.Hij moet gestraft worden punt uit.maar niet Suriname heeft corruptie uitgevonden.
 13. b
  Eindelijk een daad-kracht van de regering of van de rechtelijkemacht? Hoop datr de rechter echt met de eis in gaat en daadwerkelijk 4 jaar achter de tralie komt. Moet anderen afschrikken. En weet ie hoe het van binnen is. Misschien de beleidmakers wat doen voor de zwakke broeders die wat voor reden ook in de bajes komen??/
 14. blaka bakra
  Hahahaha. Ik vind de reactie van @ nr 15 wel grappig. Zonder het waarschijnlijk zelf te beseffen heeft hij het over: het kreoolt van de corrupte ambtenaren. Geinige woordspeling. Hetzelfde als: het koeliet van de boeven. Ik ga Van Dale vragen dit op te nemen in zijn verklarend woordenboek. Hahahaha.
 15. Akuba
  In de hele Frontregering, kun je kennis maken met grote Boeven,dus niets verwondert mij.