Suriname mag toetreden tot Internationaal Strafhof

31

PARAMARIBO, 9 jul – Suriname mag toetreden tot het Internationaal Strafhof. Het Statuut van Rome is kamerbreed geratificeerd door het parlement. Volgens parlementariër Ruth Wijdenbosch is Suriname’s timing perfect.

Het Statuut bestaat op 17 juli tien jaar en met de ratificatie kan de toetredingsprocedure nog net voor die tijd beginnen. Het Internationaal Strafhof vervolgt individuen voor de meest ernstige misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide. Volgens president Ronald Venetiaan heeft het hof een cruciale rol te vervullen in het voorkomen en bestrijden van zulke misdrijven.

Suriname sluit zich dan ook onvoorwaardelijk aan. Tot vorig jaar was niet duidelijk of een vrijwaringsverdrag gesloten zou worden met de Verenigde Staten van Amerika. De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft lange tijd vergeefs gelobbyd voor het vrijwaren van Amerikaanse staatsburgers van uitlevering aan het hof. Wijdenbosch heeft zich van meet af aan fel verzet tegen een eventueel verdrag.


31 REACTIES

 1. lijkt mij beter dat regering liever de leefomstandigheden,beter gaat maken,dan dat ze zich bezig gaan houden met deze onzinnigheden.Weer een opdracht van Nederland
  en de yankees


  Maak melding

 2. dus dat betekent dat het huidig proces van “Baas” op de voet gevolgd gaat worden door het I.S.
  Mijn vraag aan een rechtsgeleerde is. “Kan het I.S. geraadpleegd worden danwel gevraagd worden om het proces te begeleiden?
  Antwoord zie ik graag tegemoet


  Maak melding

 3. ja natuurlijk is wijdenbosch vel gekant tegen de toetreding omdat hij zijn maatje bouterse wou beschermen maar is telaat mie boi een heel goeie zet van deze regering het net sluit zicht rond die mensen die zich schuldig hebben gemaak aan misdrijven tegen de meselijkheid genocide en oorlogmisdrijven .


  Maak melding

 4. Als ik even een ksnttekening mag maken: het recht welke geldend wordt bij de ratificatie van een Verdrag gaat boven het nationale recht.

  Dit betekent dat als Suriname zou zeggen “wij willen Bouterse niet vervolgen, maar het Internationale Strafhof meent dat wel degelijk bepaalde rechten geschonden zijn, dit Hof het recht heeft de uitlevering van Bouterse aan door Suriname te vragen en dat Suriname gehouden is aan dit verzoek gevolg te geven. Kijk maar naar het Joegoslavie Tribunaal en ook naar het feit, dat de voormalige Liberiaanse leider Charles Taylor is overgedragen aan het Internationaal Strafhof om berecht te worden voor de tijdens zij regiem gepleegde misdrijven tegen de menselijkheid, zoals dat heet.


  Maak melding

 5. Minister santokhi legde eveneens de nadruk op dat het verdrag hoger staat dan de nationale wetten berich geplaats 9-7-2008. ik vind het zelf een hele goede zet van deze regering dat zij toetreed tot het strafhof, de leeft onstandigeheden van iedere burger staat of valt met het restpecteren van het recht op leven .


  Maak melding

 6. Volgens mij:
  – kan het hof alleen zaken aanpakken die van na de ondertekening zijn.
  – daarnaast bestaat het hof pas 10 jaar en kan/mag ze alleen zaken behandelen die na de oprichting zijn gepleegd.
  – natuurlijk kan SME altijd bij organisaties waar ze aangesloten is advies en ondersteuning vragen. Waarschijnlijk leveren de OAS en het IC diverse soorten van ondersteuning om niet of tegen een gereduceerd tarief.


  Maak melding

 7. Goedzo @dagu Du meselijkheid inplaatst van menselijkheid,niets is te laat,te laat voor jouw.mie boi.blakabara jij en du kunnen plaatst nemen te boxel het kan jullie lukken.
  om het decemberproces over te nemen,een ding
  wil ik jullie zeggen a dey dat un mu zit un bal steefi.


  Maak melding

 8. nummer 2 tot 9 allemaal reaktie waar je wat van kan opsteken maar die dorps idioot wil aandacht met stom zinnige reaktie je zet jou zelf voor lul het is niet leuk meer bigi bigi man je doet net kind die in een zand bak wil gaan spelen akuba lees wat andere zeggen zo kan je jou algemene ontwikkeling op pijl brengen wat .die is nul .


  Maak melding

 9. @ Du. Ik denk niet dat je het helemaal begrijpt. We hebben het hier over Ruth Wijdenbosch, de parlementariër en niet over Jules Wijdenbosch, de ex-president.


  Maak melding

 10. Overigens was Ruth Wijdenbosch fel gekant tegen de Amerikaanse lobby om geen AMERIKAANSE staatsburgers uit te leveren aan het I.S. Dit heeft Amerika van diverse andere landen ook geïst.


  Maak melding

 11. Ik moet hierbij erkennen dat ik ook even op het verkeerde been ben gezet. Mijn excuses. Maar ik heb mijn huiswerk even bijgesteld:

  Volgens de statuten van het I.S. mogen zij alleen oordelen over misdrijven doe na 1 juli 2002 gepleegd zijn.

  Het Hof is bevoegd in strafzaken op het gebied van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

  Het Hof kan alleen zaken in behandeling nemen als de staat waarin het misdrijf is gepleegd, óf de staat waaruit de dader afkomstig is, partij zijn bij het Statuut.

  De misdrijven die onder de bevoegdheid van het Hof vallen, moeten in de eerste plaats door de staten zelf worden berecht. Het Strafhof laat een zaak alleen toe als nationale staten zelf niet bereid zijn of niet in staat zijn om misdrijven te vervolgen. Het Hof bepaalt dit zelf.

  Ook beperkt het Hof zich tot de meeste serieuze misdrijven, die van belang zijn voor de gehele internationale gemeenschap.

  Ik hoop dat ik u allen met deze informatie van dienst ben geweest.


  Maak melding

 12. het net sluit zich rustig en kalm rond deze verdachten opvallend vind ik dat bouterse deze zaak in politieke vaarwater wil brengen maar deze zaak is nu in internationale vaarwater gekomen mooi om te zien. time will always tell mie boi . ik las vandaag een stuk in de gratis krant DAG hoe kom je af van een gevreesde dictator? er waren 9 foto van wrede dictators ik moest lachen omdat ik nog foto mis en is die van bouterse wat opvallend is dat ze veel overeenkomsten hebben een van de opvallenste is dat zij vaak door een misrekening de fout ingaan en die misrekening maakt bouterse nu ook of is het zijn de laaste adem van een brute dictator??


  Maak melding

 13. regering venetiaan waar wachten jullie nog op

  over een aantal jaren moeten deze niet lopen te klagen.vooral die dame ruth wijdenbosh niet.de eerst volgende slachtoffer zal zeker een creool zijn teki un ai luku.want baki bestaat er niet meer.

  een creool is een rare instrument om te bespelen.


  Maak melding

 14. Het is jammer te merken dat mensen reageren op zaken waar ze geen weet van hebben. Neem nou Akuba (reactie nr 1.). Volgens hem treedt Suriname toe tot het Internationaal Strafhof in opdracht van Nederland en de yankees, waarmee hij de VS bedoelt.
  Wel meneer of mevrouw Akuba: de VS heeft er juist alles aan gedaan om te voorkomen dat Suriname (en verschillende andere landen) tot het Strafhof zou toetreden. De VS heeft zelfs gedreigd de militaire hulp aan landen die tot het Hof zouden toetreden stop te zetten. Inderdaad hebben enkele kleine Caribische landen het van schrik un hun broek gedaan en het verdrag niet ondertekend. Suriname heeft dat wel gedaan. ONZE President heeft gisteren nog in het Parlement gezegd dat de Surinaamse zaak gaat boven de miljoenen Amerikaanse hulp. Dat is mannentaal! Dat is regeermoed! Je reageert zuiver om de reactie. Als je niet weet waar zaken over gaan, hou je handen in je zakken, of hou je oven dicht.


  Maak melding

 15. D.D.B. Vervolging in Denhaag !!!
  Internationaal Strafhof.

  Su te laat ; nee iedereen te laat !!!

  2010 ; D.D.B Nieuwe President van Suriname !
  President is onschenbaar !

  Neeee – Neee – Neeeeeeeeee dus

  Nu direct actie ondernemen !!
  Nu direct , nu nu nu nu nu
  We zijn al 26 a 28 jaar te laat !!!!!

  30 jaar te Laat !!
  Suriname heeft dan een nieuwe President.
  En dan ,

  Betaling kontant , Keep The Change
  Kill Them , before they kill you *

  De Heer daar boven zal oordelen ,
  De dag dat het zal donderen .

  It’s now or NEVER .
  10 juli 2008 t/m 31 – 12 – 2009
  It’s now or NEVER


  Maak melding

 16. Petje af voor President Ronald Venetiaan , en ook voor Minister Santokhi van Politie en Justutie ,misdadigers mogen nergens een onderdak krijgen , waar dan ook ,aanpakken die kerels ,en mensen die luidskeel schreeuwen waarom pakken ze niet eerst hun eigen currupte bende op , zeg ik tegen die mensen, pakken julle dat maar even zelf aan .


  Maak melding

 17. Baas Bouta 4 President. Wij kunnen onze tijd beter geruiken om Su. op te bouwen. Groetjes van ReddFoxx and Crew. Remember “Stay Black”


  Maak melding

 18. sorry hoor het moet posting nummer 18 zij mooi gezeg duidelijke taal. posting nummer 8 jij krijg jou pluim nog eens maar deze is voor nummer 18


  Maak melding

 19. Sommige mensen zijn zo verblind door haat of gewoon dom dat ze niet meer reeel kunnen nadenken. Deze hele wetgeving/toetreding is met 34 stemmen aangenomen in het parlement. De coalitie heeft 28 zetels d.w.z. dat de oppositie dus ook NDP-ers de partij van Bouta voor de toetreding hebben gestemd. Denken jullie echt dat ze dat zouden hebben gedaan als het in het nadeel van Bouta/NDP zou uitpakken? Denken jullie een beetje na ook al is dat voor sommige blijkbaar een moeilijke opgave. Santhoki kan mooi praten (toegegeven) maar zonder de meedewerking van de oppositie was deze actie mislukt. Over Santhoki gesproken veel praatjes maar nog biets gepresteerd vraag dat maar aan zijn morende medewerkersen ex collega’s.


  Maak melding

 20. @ 16 en @ 22: Jullie kunnen óf slecht lezen, óf jullie zijn te dom om dingen te begrijpen. Bouterse staat helemaal niet ter discussie! Dat maken jullie er zelf van. Jullie reacties is gegeven uit angst, frustratie en onwetendheid. Het Internationaal Strafhof kán de zaak-Bouterse helemaal niet behandelen, MITS Suriname daar onder moverende redenen om verzoekt. Zie de 5de alinea van mijn eerdere posting nr. 14. Aansluiting bij het I.S. is alleen een stok achter de deur om te voorkomen dat die zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis zich niet weer herhaalt!!


  Maak melding

 21. Wanneer wordt de vossenjacht op rode vossen geopend? Mi lobi sranangmangs, ik verzoek jullie, geef geen enkele reactie meer op die onzinnige idioterie van die zogenaamde “NDP FOREVER” en “Redd Foxx”. Deze mensen horen thuis in een psychiatrische inrichting. Mi begi yu!!!!


  Maak melding

 22. pepe de freitas ik zou jouw vragen jouw oven dicht te
  doen. het is mijn mening,ik mag het opvatten hoe ik wil,jullie lullen zoveel,toch doen jullie wat witten willen,houd jij je bek in je zak.


  Maak melding

 23. De VS heeft zelf meegewerkt aan de tot stand koming van het ICC en Bill Clinton heeft dat ding in Rome getekend.Ga het na, Pepe de Freitas.En Bill clinton heeft toen gezegd maar hij dient het niet in bij het parlement omdat de VS wilde kijken hoe het zou uitpakken in de realiteit.Toen ze het niet leuk vonden heeft de VS gezegd un no e pre moro.Toen heeft bush in 2002 na 9/11 dat ding ge “unsigned” om hun vrijbrief te geven om te doen en laten wat ze willen.
  Ze hebben de boel ingeluisd dat ding aan te nemen.America heeft pas nadat het ICC tot stand is gekomen hun naam van de lijst laten verwijderen.Hadden ze het eerder gedaan, zouden de anderen niet hebben meegedaan.En was het nooit tot stand gekomen.
  Dat ding is voor derde wereld criminelen niet de VS.De VS mag overal gaan en diktators oppakken om te sturen naar het icc maar zij mogen er niet onder vallen.Daar is het probleem.
  Daarom ben ik tegen het ICC omdat ze de VS niet kunnen binden aan dat ding.Als de VS haar burgers beschermd dan dient Suriname dat ook kunnen doen.

  Wie denk je dat die criminelen moet gaan op pakken? De VS.Niet Holland, niet suriname, de VS gaat mensen straks op aanvraag oppakken.


  Maak melding

 24. Het ICC kan onder geen beding de zaak 8 december behandelen omdat het ICC alleen zaken vanaf hun ontstaan behandelt.En dat is 2002.Alles daarvoor valt niet onder ICC.
  Jullie hoeven dus niet meer over 8 december en ICC te praten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.