woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVerloop 8 december-proces Suriname bevredigend

Verloop 8 december-proces Suriname bevredigend

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – “Ik ben tevreden met het verloop van het proces.” Dit zegt Henri Behr, broer van Bram Behr. De nabestaanden van de op 8 december 1982 geëxecuteerde burgers, volgen de voortgang met genoegen. Het sterkt enorm dat getuigen bij hun verklaringen blijven.

De getuigen wordt een cruciale rol toebedeeld, met alle begrip voor mogelijk druk. Niet een ieder kan het even goed aan, zoals is gebleken op de laatste zitting. “We zijn afhankelijk van de houding van de getuigen. Wat we niet mogen vergeten, is dat het op de eerste plaats mensen zijn. Wat we moeten bewonderen is dat ze durven”, zegt Henri Behr. Het proces zelf is een belangrijke stap, waar de nabestaanden zoveel mogelijk bij willen zijn.

Weliswaar is dat niet altijd even makkelijk, zeker niet als verhaald wordt over de gruweldaden. De troost zit hem vooral in het feit dat het strafproces niet meer te stuiten blijkt. “Dat dwingt ons rationeel te luisteren, tegelijk komen de emoties naar boven”, aldus Behr. Dat ex-legerleider Desi Bouterse ontkent in het Fort Zeelandia te zijn geweest ten tijde van de executies, maakt niet zoveel uit.

Weliswaar hebben twee getuigen op de laatste zitting verklaard dat Bouterse aanwezig was in het fort. Behr hecht weinig argumentatiewaarde aan de ontkenning van de oud-dictator. “Het wel of niet aanwezig zijn van Bouterse is een gepasseerd station. Hij wordt al gestraft, in de geschiedschrijving van Suriname staat al dat hij is gedagvaard, dat is de belangrijkste straf.”

Link: NRC Dossier Decembermoorden

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. behr die showtime,jij denkt dat hij gestraft wordt.Biegie sma takie, miena bana bon omoro,je trowe doty gy,my,omoro my e Fatu.zoek ook de schuld aan je broer.


  Maak melding
 2. Eindelijk komt er licht in deze Sur. duisternis…na zoveel jaren! Jammer, dat het zover moest komen. Het Mil.Gezag en de NMR toen konden Sur. uit het moeras tillen, zonder mensen “pijn” te doen en het land nog dieper te verzuipen! En nu Desi én ook de anderen – helaas is Horb, Bagwandas, Mahadew…enz. en niet meer bij. Wat zouden die jongens nu te verklaren hebben? Was jij er wel of niet bij in Fort Zeelandia? Och..jij hebt nu andere dingen aan je hoofd dan dit proces….maar ik denk, dat het je toch bezig houdt…nu de tijd daar is. Na-trappen heeft weinig zin! Maar jij en de anderen weten…dat het RECHT zal zegevieren. Jullie namen in 1980 het recht – terecht of niet – in eigen handen, nietwaar? Nu is er een ander RECHT…accepteer dat als soldaat! Wat er ook uit komt…onder ga het vonnis met “geheven hoofd, borst vooruit en de duim op de naad van je(jullie) broek! Nogmaals…dit hoefde niet te gebeuren. Tan bun.


  Maak melding
 3. verdier ga jij met jouw borst vooruit,waar laat je Derby,waar laat je derest,waar laat je bonkoro hoost met de dag en fesie e Blaka die gevlucht was naar corsow,waar is derest Die Daal de dood hebben ingejacht.enkelen leven nog,Ga maar na Grun djarie je haalt ze 1 voor uit de bus.


  Maak melding
 4. ik leef mee met de nabestaanden mee en inderdaad moet recht gesproken worden wat de uitkomst ook mogen zijn iedereen zal en moet zich erbij neerleggen zo gaat het in een rechtstaat en niet met coke en whisky beslissen over dood of leven dat gebeurde in middeleeuwen ik heb het gevoel dat sommige nog steeds in die tijd verkeren .


  Maak melding
 5. @1.,
  ding bigi sma inderdaad habie letie.,o moro ding e probeer foe trowe dotie gi “baas”., o moro populair(=bij het volk geliefd;voor het volk verstaanbaar)a mang e kong. Onbewust waarchijnlijk maken zij propaganda voor hem voor de komende verkiezing in 2010.


  Maak melding
 6. Wanneer volgt een arrestatie?
  Als jullie geschiedenis wilde schrijven hadden jullie hem laten arresteren.Wat er nu zal staan is dat jullie een proces gehouden hebben zonder nog maar een persoon te arresteren.


  Maak melding
 7. aan nummer 4 jij ben meester in corrigeren van een andere maar het moet zijn in gejaagd en niet ingejacht dus hou daar mee op en reageer inhoudelijk jou oen jij AKUBA IS DOM en blijft zo dom.


  Maak melding
 8. @A. Kromodimedjo
  Je blijft natuurlijk altijd idioten houden die het verschil niet zien tussen Robin Hood en een moordende dictator. Gelukkig ontwikkeld het nternationaal recht zich de laatste tijd met rasse schreden en is het mogelijk dat dergelijke moordenaar internationaal berecht worden. 😀


  Maak melding
 9. Meervan jij kan opgenomen ,worden door die brug van bosje zonder te aarzelen
  djonpo.A,, so a de 2010 sa,,sor marky.Gado beproef eng te A sary,Now A tron
  eng wroko sany.Als God voor hem is wie zal Tegen hem Zijn ??????.


  Maak melding
 10. so mi yere,
  dit is een hele goeie opmerking
  alweer een komische vertoning van de huidige machthebbers in suriname.
  puur klaas vaak verhaaltjes
  er gaan nog meer van zulke vreemde dingen plaats vinden.suriname is gewoon in handen van een stelletje amateurs.niks gebeurt op niveau


  Maak melding
 11. A Team ; arresteer alle verdachten .
  Opsluiten , gedurende het heel proces .

  Zo gebeurt het ook in andere landen .

  Dan pas is er sprake van bevrediging !!!!

  Van MOORD verdacht ; en ze mogen allemaal vrij rond lopen !!!!!!!!!!!!

  Zelfs in Nederland pakken ze je op voor
  de dood van 3 brandweermannen !!!

  In Suriname mag je vrij rondlopen , al heb je er geen 3 maar 15 moorden ,

  Te gek voor woorden .


  Maak melding
 12. Hebben jullie die grote massa op de been gezien? Geef me een grote brik met jullie schijnvertoning!

  Suriname shall overcome, het is slechts een kwestie van tijd.


  Maak melding
 13. ai baja,als de 15 de kans hadden gehad,was het nog erger geweest in Suriname,dan had Suriname nog erger uit de handen van Nederland moeten eten dan nu het geval is.
  Dat ding lag zo:Het waren de 15 of de militairen,toen gold het recht van de sterkte,bah soekoe bah vini bah tjarie.

  Maar wanneer wordt Brunswijk berecht zijn handen zitten ook vol boed,tja,die is afgekocht door rubberenlip Vene,met de beloft jij mag in het parlement als we maar samen werken.

  Maar no spang, de beerput zal langzaam maar zeker opengetrokken worden.

  Kom op Bouta, nothing will let you down.
  We shell overcome in 2010.


  Maak melding
 14. Geachte sranan man, naga oema!

  Efoe a sani e bos dan miki a bos!

  Ik en vele andere waarachtige Surinamers worden gek van dit poppenkast politieke Hollands proces op Surinaams soeverein grondgebied!
  *
  Suriname heeft twee verschrikkelijke vliegrampen achter de rug.
  Suriname heeft meerdere watersnoden (rampen) achter de rug.
  *
  We hebben (militairen) coups, guerrilla (burger) oorlog achter de rug.
  *
  De koloniale (bloederige)trauma’s c.q. hibbies achter de rug.
  *
  Wat Suriname nu te wachten staat ti a waswaskodo bos, is niets vergeleken bij de rampen die wij achter ons hebben. pre pre feti e kiri ston doifi.
  *
  De enige winnaars zullen ding wit man (westerlingen)in het bijzonder Holland zijn.
  *
  Suriname is overspoelt met alle pluimages (vormen) van gewapende machten, bij de overheid als particuliere organisatie alsmede de illegale gewapende (groepen)machten.
  *
  Dus overheid c.q. militaire krijgsraad/rechtbank c.q. justitiële autoriteiten, blijf maar als een Marionet van Holland aan zijn hand (leiband)dansen annex schoot hondje naar zijn pijpen dansen, als eenmaal de vonk in de pan is geslagen (de geest uit de fles), dan krijgen we de poppen aan het dansen.
  *
  In Kenia leek het heel erg, een paar burgers met kapmessen. In switi sranan wordt het nog erger daar zijn het burgers die met vuurwapens elkaar te lijf zullen gaan, en vergeet vooral niet de speciale (elite corps) eenheden die Holland speciale trainingen heeft gegeven. De wereld zal Kenia niet meer nemen als voorbeeld, maar Suriname, in een uit de hand gelopen (politiek) geschil.
  *
  De druppel doet de emmer overlopen, als eenmaal de geest uit de fles is dan zijn de rampen te samen die Suriname tot nu toe is overkomen een picknick, wat Suriname te wachten staat na de miskleun, mismanagement, politieke blunder, verkrachting van de politieke evolutie, overmoedige machtmisbruik in het politiek spectrum. si na bribi te a lati ka ba.
  *
  Suriname loop niet meer achter de feiten aan. Verzoen je met al je onderdanen, vooral in een omstreden beladen politiek geschil. Laat je niet verdelen (verdeeldheidpolitiek) door vreemde (buitenlandse mogendheden)machten. Kies voor solidariteit (bewustzijn van saamhorigheid) Een nieuwe vorm van burgeroorlog zal niet alleen in het binnenland van oost- Suriname gevoerd worden, maar door heel Suriname en Fooks natuurlijk ook in Paramaribo & Nikerie.
  *
  Kortom mongolen met jullie ziekelijke machtspelletjes, over de “koppen” van de onschuldige, onnozele, ofwel arme Surinamer heen, ik en vele andere waarachtige Surinamers zijn al langzamerhand jullie spuugzat. Om zo met onze leven en dat van onze dierbaren in nodeloze/onnodige bloederige avontuur mee te sleuren en te storten in een donker gat.

  Politiek is vies en smerig, als je in het politieke vak zit en je begint de stank van een politiek geschil te ruiken, moet je dan geen lange (gezicht)neus optrekken voor de stank en de viezigheid met handschoenen aan wil gaan opruimen. Wees een diplomaat (parlementaire) met (spier)ballen om knopen door te hakken. Je kan niet iedereen blij maken, zo zit de wereld nou eenmaal niet in elkaar maar het gaat uiteindelijk om het groot geheel in landsbelang, de openbare orde & veiligheid.
  *

  PS
  Onder meer zou geen rekening zijn gehouden met het algemeen belang, aldus de verdediging.
  Neem lering uit je recente arrogante geschiedenis dat geleid heeft tot bloedvergieten. Namelijk punt een; het ontstaan van de revolutie door naïviteit, machtmisbruik, arrogantie van het burgerlijk gezag. Punt twee Brunswijk is begonnen als enkeling zonder voorbereiding (gestart met nul manschappen, achteraf heeft hij wat manschappen weten te ronselen) heeft een bloederige guerrilla oorlog gevoerd na een geschil met zijn meerderen (baki).
  Tegen coups door arrogantie, van machtswellustige jonge militairen die gemanipuleerd werden door machtswellustige burgers. Het zelfde lot wat George W. Bush is beschoren in Irak, machtwellustige machthebbers kan makkelijk gemanipuleerd worden,vooral als je een worstje voor hun neus houdt en hem voorhoudt dat dit een peulenschilletje zal worden al-la Grenada.
  *

  Nu wordt de slapende reus in Suriname gestoord in zijn diepe slaaprust. De legende zegt dat de reus tenminste 1000 jaar moet slapen voor hij voorgoed inslaapt, maar wee je ge bee te als hij voor die tijd gestoord wordt en ontwaakt dan sranan pi kin foe teki ing. Dan verscheurt en vernietigt hij alles wat hij op zijn weg tegen komt, dood en verderf.
  *

  Hebben jullie niets geleerd uit de geschiedenis, dat een kleine djoegoe djoegoe zich als een olie vlek kan verspreiden ofwel als een lawine. O ja, ik weet precies wat du denkt a man disi e taki wan lo low low sa ni. Du lacht in zijn vuistje dat er korte metten word gemaakt met de reus en zijn aanhang. O ja du want de witte mensen komen helpen om de reus een kopje kleiner te maken. Sorry dat ik de witte mensen nog niet had ingecalculeerd in het grote bloedbad dat zal plaats vinden in Suriname. De witte mensen komen in Suriname helpen, precies zij de Irakezen en de Afghanen helpen. Du na het bloedbad zal ik niet meer kunnen reageren want ik behoor tot een deel de reus in Suriname, ik zal mij opofferen voor mijn vaderland. Nogmaals du, na de laatste burgeroorlog kan ik niet meer op je reageren bij deze moet ik je nog teleurstellen dat vele waarachtige Surinamers hier op dit forum ook niet meer op jou zullen reageren om dat zij zich ook hebben opgeofferd voor hun vaderland Stré de f’stré, wi no sa frede. Gado de wi fesiman. Eri libi te na dede wi sa feti gi Sranan
  *
  Patriot!!


  Maak melding
 15. Wat het vonnis van de krijgsraad ook mag zijn, Bouta en zijn soldaten moeten dat accepteren.
  De nabestaanden zullen daar wel vrede mee moeten hebben.Er is rechtgeschied.

  Truusje


  Maak melding
 16. Voor wie het projekt bevredigend verloopt wordt niet met zoveel woorden gezegd.

  De familie, vrouwen en nakomelingen van de 76 omgebrachte militairen tijdens die gore binnenlandse-oorlog hebben ook een verhaal.

  Dat staat er geheid ook aan te komen!


  Maak melding
 17. @neus.,
  joe e vergelijk brunswijk nanga wang robinhood figuur.,a “stripheld” foe joe “witte kapitein”., dat zeg al veel ja.De grootste dorps “nar” ben jij(hihihi).


  Maak melding
 18. Blijkbaar doen mijn waarheden pijn bij de NDP aanhang want ze komen niet met inhoudelijke reacties of feiten. In plaats daarvan gaan ze op de man spelen en onzin verkondigen.


  Maak melding
 19. Neus, je waarheden? je reactie nummer 20 noem je waarheden of sta jij op de man te spelen ,met grove leugens.
  Je reactie nummer 2- noem je inhoudelijk?
  Neus hou toch op met reageren.
  Ik heb nog nooit een goede reactie van jou gezien, nog nooit. En als jij probeert inhoudelijk op een artikel in te gaan.Blijkt 90% verzonnen en die andere 10% pure onzin.
  En daarna ga je op de man spelen als iemand het zegt.

  Neus, jij bent onzin verkondiger nr 1, op deze website.


  Maak melding
 20. waar ik mij hier aan erger is dat de voorstanders van bouterse iedereen die tegen bouterse is dom noemen en als je met feiten komt zijn ze verzonnen nou dan lijkt het beter om die hele discussie te sluiten want zo komen we geen stap verder eerlijk gezeg vind ik de mensen die het opnemen voor bouterse lichtzinnig het zijn mensen die geen norm bezef hebben zie ook bij de mensen die hitler verheerlijken uitschot van de maatschapij geen werk geen opleiding die mensen zijn makelijk te manipuleren ik ben geen deskundige maar let goed op hoe de voorstanders van bouterse reageren agresief schelden en bedrijgen dat komt omdat deze mensen een beperkte woordenschat hebben en als je niet uit jou woorden kan komen reageer je zo dat is mijn mening en het zelfde gedrag zie je ook bij bouterse let maar goed op en ga de geschiedenis van bouterse na dan zul je zien wat ik bedoel.


  Maak melding
 21. @26 Du,

  Je hebt gelijk! Laat die domme gasten maar in hun eigen kindergarten spelen. Daar horen ze ook thuis.
  Hun gescheld is schering en inslag en dat mocht nu ondertussen wel bekend zijn.
  Dergelijke kindergarten is ook het vijver waar meneer Bouta graag zit te vissen tijdens verkiezingstijd. Zijn massabijeenkomst is meer KERMIS dan POLTIEK met nadruk op het zoeken van de BAKRA als slachtoffers…

  Sommigen hebben in hun leven nooit de juiste vaccin en opleiding genoten :))


  Maak melding
 22. Bouterse beweerd vandaag de dag niet aanwezig te zijn geweest in het fort.

  Mr Bouterse heeft op beeld toegegeven (at5 intervieuw afgenomen door dhr Ton van Rooyen) dat hij militair gezien en politiek gezien verantwoordelijk is voor de moorden.

  Zijn exacte woorden waren ; ik heb als eerste de trekken overgehaald.

  En mr zit nog gewoon thuis in zijn woning in Paramribo, wat een laffe regering heeft Suriname.

  En wat een achterlijke Media heeft suriname die de beelden niet ef opvraagt en uitzend op de Surinaamse tv, weet iedereen gelijk hoe t zit.

  Ook de jeugd die toendertijd nog baby was.


  Maak melding
 23. oh ja, de Surinaamse Ministerie van Jusititie is ook in t bezit van deze beelden….

  en ze laten hem gewoon thuis zitten…wat een bananenrepubliek.


  Maak melding
 24. en nog f dit…de mensen die zijn vermoord op 8 december.
  waren intelligente mensen die het beste voor hadden met suriname.

  dus welke uilskuiken gaat op iemand stemmen die mensen heeft vermoord die het beste voor hadden met het land.

  bouterse heeft de kans gehad….en was t een vooruitgang? nee dus…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES