maandag, februari 26, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieExecutiebevel 8 december ‘82 van Paul Bhagwandas

Executiebevel 8 december ‘82 van Paul Bhagwandas

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 jul – Paul Bhagwandas, voormalig chef-staf van het Nationaal Leger, heeft bevel gegeven tot het executeren van vijftien burgers op 8 december 1982. Dit zegt de Onno Flohr, ex-veiligheidsman van voormalig legertopman Roy Horb. “Den man disi o nyan ai, Suma no sutu o ká (Deze lieden gaan eraan, wie niet schiet staat wat fraais te wachten (red.)”, zou Bhagwandas het vuurpeloton hebben toegeschreeuwd.

Flohr zegt zelf in het peloton te hebben gezeten en ook te hebben geschoten. Bhagwandas, nu wijlen, maakte deel uit van de zogenaamde groep van zestien, die de staatsgreep leidde op 25 februari 1980. Onno Flohr zei als getuige in de zaak tegen voormalig legertopman Etienne Boereveen, deze niet te kunnen verbinden met de moorden. Wel heeft hij Boereveen gezien in het Fort Zeelandia.

Boereveen zelf ontkent in het fort te zijn geweest ten tijde van de executies. Volgens zijn advocaat zijn er getuigen die de afwezigheid kunnen bevestigen. Flohr zegt de ex-militair te hebben gezien in de werkkamer van oud-legerleider Desi Bouterse. Ook heeft hij gezien hoe media-eigenaar André Kamperveen nar binnen werd gevoerd en gedwongen werd een verklaring af te leggen.

“Begin te schrijven!”, zou Horb hebben toegesnauwd. Kamperveen was slechts gekleed in een korte broek. “Hij was bang, hij twijfelde en toen heeft hij moeizaam een stukje geschreven. De kamer was donker en Kamperveen zei dat hij zijn bril niet bij zich had”, zei Flohr tegenover de Krijgsraad. Hij heeft Bouterse niet gezien bij het verhoor van Kamperveen. De zaak wordt op 1 augustus voortgezet.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

35 REACTIES
 1. Dit is oud nieuws dat paul aan wezig was !! als ex militair weet ik dat deze man de beul binnen het leger was ook wel bagie of bc genoemd, de vrees van elke militair en politie agent ongeacht rang.zelfs de hoogste officieren in rang waren bang voor deze man.


  Maak melding
 2. more to come,
  het is stil aan de overkant. wat nu al duidelijk is dat het verhaal van op de vlucht dood geschoten een grote leugen is, als morgen iets gebeurd met bouterse stel nou een aantal militairen pakken hem op en sluiten hem op en doden hem is vene verantwoordelijk want hij is de hooste gezag in het land wat ik hiermee wil aangeven is dat bouterse als hoogste man in suriname toen niets heeft gedaan om deze mensen te beschermen erger nog hij heeft eraan mee gewerkt om deze mensen te martelen folteren en te doden dus meneer je ben verantwoordelijk al was jij niet daar .


  Maak melding
 3. Flor zegt uit eindelijk slechts:
  -1- Bhagwandas gaf de uiteindelijke opdracht aan de militairen van het executiepeleton. Dat wil niet zeggen dat die anderen niet mede opdrachtgever zijn. Zo waren bv Horb en Boereveen ook aanwezig en is het dus aannemelijk dat hij er van wist en deelgenomen heeft aan de besluitvorming.
  -2- Horb en Boereveen waren aanwezig. Zij hebben dus op z’n minst niet ingegrepen toen dit moest ( passieve goedkeuring) of actief deelgenomen aan de besluitvorming.

  Opvallen dat er vooral naar 2 inmiddels overledenen verwezen wordt. Lijkt wel op een opzetje maar hoeft dit niet te zijn. Deze getuigen wordt ongetwijveld nogmaals opgeroepen. De aanwezigheid van Boereveen lijkt hier in elk geval mee vast te staan. Gaat hij als overlevende de gehele schuld opzich nemen. Lijkt mij niet. Als er meer belastende getuigen voorhem komen is de kan groot dat hij eieren voor zijn geld kiest. Laten we het hopen laten we hopen dat er duidelijkheid komt over deze inktzwarte periode.


  Maak melding
 4. Een ding staat vast…Onno Flohr heeft die mannen neergschoten maar hij is absoluut geen verdachte.Gaat lekker vrijuit terwijl hij bekend.
  Mooi he…justice.


  Maak melding
 5. so mi yere,
  dit is een hele goeie opmerking
  alweer een komische vertoning van de huidige machthebbers in suriname.
  puur klaas vaak verhaaltjes
  er gaan nog meer van die vreemde dingen gebeuren.


  Maak melding
 6. Van Boereveen weet ik een ding…Hij is een goed mens en zal never nooit een mens iets boos/kwaad aandoen.

  Als uw zijn bijnaam toender tijd kende…dan wist u meer (dus moet u meer weten).

  Die man heeft voor het gerecht niks en ook niks te zoeken.

  Puur zonde en nogmaals zonde zo laten wij onze broeders verder verminken door de achtergelaten Katibo denken van bepaalde zwarte mensen (zogenaamde leiders).

  O die hell RECHT.
  Ik hoop het dat wij nooit meer zulke domme mensen aan de macht krijgen (anno 2008)


  Maak melding
 7. Paul. B. alias Bakkie…wel mi boi kwam niet per ongeluk in zijn klauwen….anders mi -boi…..dan werd het leven zuur voor je.


  Maak melding
 8. 06 juli ’08
  ALS SAMENLEVING, BIJ ONSZELF TE RADE GAAN & MET DEZE SITUATIE.” MAAR OOK OP GROTERE SCHAAL IS HET TIJD VOOR EEN OMSLAG

  Surinaamse samenleving moet te rade gaan, vooral met de omstreden beladen politiekgetinte 8 dec proces. Er is geen ontkomen aan dat het politiek geschil/ 8 dec proces kan escaleren tot een wapenconflict/ bloederigere verzet c.q. anarchie.

  Ik heb affiniteit voor de Surinaamse samenleving vandaar mijn innige betrokkenheid tot het einde der dagen. Mijn nickname spreekt voor zich patriot.

  He du apprecieer je een militaire grap of kan je niet om militaire grappen lachen.

  En du asjeblief vergelijk Bouterse nooit meer met George Bush. Du, je hebt het er vaak over dat je Suriname niet met Irak mag vergelijken! Gelijk heb je! Zoja, waarom?

  Bouterse is in 25 jaar tijd politiek verantwoordelijk voor het 8 dec. tragisch incident (15 slachtoffers) met de dood als gevolg. Bouterse heeft zelfs aan gegeven dat hij politiek verantwoordelijk hier voor is.

  George Bush, Tony Blair & Jan Peter Balkenende zijn politiek verantwoordelijk voor meer dan 100000 doden onder de burgers, o.a. kinderen, bejaarden,vrouwen in Irak. Dit hebben de staatshoofden zelf verklaard, dat ze politiek verantwoordelijk zijn c.q. politiek de oorlog ondersteunen.

  In tegenstelling tot de Fransen, Duitsers en Belgen (en ja Du )Surinamers waren die faliekant tegen de invasie/ interventie van Irak.

  Hé Du, Bouterse kan je wel of betichten van moord.
  MAAR…WIE? KAN JE ZEKER? MET HET WIJSVINGERTJE VERWIJTEN …………
  Ra -ra, wie kan je verdenken of betichten van massa moorden van meer dan 100000 burgers in 5jaar tijd. Nu in Irak, op dit moment, 5 jaar na dato gaat het moorden gewoon door zonder een eind in zicht. Wie kan je verdenken of betichten van massamoorden? George Bush, Tony Blair & Jan Peter Balkenende.

  Het is geen verwijt ofwel beschuldigingen naar het adres van de schuldigen van dood&verderf c.q. anarchie in Irak, maar een CONSTATERING!

  Wil je de Surinamer niet meer beledigen, ja, ja, du de Surinamer niet meer beledigen, want Bouterse is een echte sranan brada. Dus wil je Bouterse niet meer vergelijken met George W. Bush.

  Weet je wat ik heel erg vind van het wrede psychologisch defect op de bevolking in onzekerheid, omtrent het poppenkast omstreden 8 dec. Proces, is dat op de eerste instantie geen van de 25 verdachten/ gedaagden veroordeeld zullen worden en dat weet het Surinaamse marionetten magistraat.

  Mag ik even duidelijk zijn. Du, mijn bezorgdheid heeft niets met Bouterse te maken want hij en de overige hoge militaire officieren alsmede de hooggeplaatste burgers die gedaagd zijn kunnen hun eigen boontjes doppen.

  Mijn affectie gaat uit naar de Surinaamse burger in tegenstelling tot du zijn aversie.

  Het gaat mij naar het hart du wat de onschuldige burgers (als bijkomende schade in een oorlog situatie) te wachten staat als het omstreden beladen politieke justitiële geschil uit de hand loopt, met alle traumatische c.q. (Post Traumatische Stress Syndroom) herinnering van de burgeroorlog in het Surinaamse binnenland. Mijn affectie gaat naar de Surinaamse burgers en(veteranen) militairen die de binnenlandse oorlog van dichtbij hebben mee gemaakt.

  En Du mijn affectie/affiniteit is ook voor de (ex)leden van de guerrilla verzet beweging (en)om dat die ook slachtoffers waren van manipulaties van de machtwellustige Surinaamse neo kolonialisten en hun goeroe meester manipulator Holland met zijn neo kolonialistische agenda in het bijzonder primair de verdeeldheidpolitiek.

  He, Du geloof je echt dat een land dat ±5x groter is dan Holland met maar nauwelijks 500000 inwoners, 25 van zijn hooggeplaatste officieren gaat kunnen berechten in een omstreden politiek proces met het voormalig kolonisator als regisseur al la dirigent van het 8 dec.proces.

  Du, ik denk te weten wat jou reactie hier op zal wezen. Du; natuurlijk kan Suriname de job niet alleen klaren, want de Sheriff heeft assistentie gevraagd van buitenlandse militaire mogendheden.

  He du je bent slimmer dan ik dacht, ik had niet eens rekening gehouden met de witte massa moordenaars, verkrachters, folteraars vriendjes van jou en sheriff. Die hun grote zware wapens komen uitproberen, testen, gratis PR stunt voor de wereld orde die nog een orde voor wapen aankoop kunnen plaatsen nadat ze waargenomen hebben hoe goed het militaire moordtuig gefunctioneerd heeft in Suriname. Hoe ze in korte tijd Suriname hebben veroverd en alle pro Bouterse aanhangers hebben vermoord en de overige krijgt misschien een plek in Guantanomobay, zwaar bewaakte concentratiekamp van de westerlingen waar foltering en marteling is toegestaan.

  Du ga maar lekker surfen op het net, zie Irak, dood en verderf wordt er gezaaid door de bloederige oorlog wellustige westerse contacten van sheriff (s).

  Du ik zal nog een (burger)oorlog sluier annex interne wapenconflict voor je oplichten. In een interne conflict/ interne politiek geschil dat uitmond tot escalatie c.q. anarchie is er geen enkel buitenlandse mogendheid die bevoegd is zich te mengen en partij te kiezen in een intern politiek conflict. De enige die daar toe bevoegd is, is de VN. Maar voor dat de VN overgaat in actie (mandaat geeft na vergaderingen op vergaderingen, want in de wereld politiek/diplomatie gaat het in de eerste plaats over belangen)moet er eerst het nodige bloedvergieten gebeurd zijn en het noodtoestand uitgeroepen worden.

  Het enige wat westerse militairen/ mariniers gelijk doen in een intern uit de hand gelopen politiek geschil is landen met een grote Orion militaire vliegtuig en helikopters om alle westerse (witte)burgers/onderdanen te evacueren. Als de Orion militaire vliegtuig en helikopters opgestegen is met aanboord al jou westerse vrienden,stagiaires,collega’s etc. dan mag het moorden, uitmoorden van elkaar (lokale bevolking) verder gaan. Succes du met je doem scenario over de Surinaamse leider(s)

  Mijn ultra psychologische analyse is gebaseerd op historische feiten. En werk wijze van de(Europeaan) westerlingen.

  En nu wat ontspanning voor al mijn kameraden op het forum. Want du wij hebben ook gevoel voor humor en Du niet zo pessimistisch zijn op de Surinaamse wereld politieke problemen, graaf diep in je ziel en geestesgesteldheid en put uit de positieve energie die iedere mens, individu bezit. * Sorry kameraden ik laat me steeds afleiden door du met zijn negatieve vibraties. Maar dat mag de pret niet drukken. Nu echt wat ontspanning, lekker lachen want pé, dé, dé, dé, lafu dé.
  Even een fatoe/anekdote * De soldaat en de non
  *
  Een Nederlandse soldaat komt al rennend op een kruispunt en ziet daar een non staan.
  Hij vraagt: ‘Zuster, mag ik mij even verbergen onder uw rok, ik leg het later wel uit.’
  De non gaat enthousiast op het voorstel in.
  Even later komen twee MP’s aangehold en vragen aan de non : ‘Is hier een soldaat voorbij gelopen?’
  * Zij zegt ja en stuurt de MP’s de andere richting uit.
  Nadat de MP’s verdwenen zijn kruipt de soldaat onder de rok uit en zegt:
  ‘Bedankt zuster, ik wil namelijk niet naar Afghanistan/ Irak toe om onschuldige burgers,vrouwen. kinderen & bejaarden te gaan vermoorden/doden’
  De non knikt begripvol.
  * Om verder de non nog een compliment te maken zegt hij :
  ‘Ik wil niet grof zijn zuster, maar jij hebt het mooiste paar benen dat ik ooit gezien heb.’
  De non antwoordt:’Had je ook wat hoger gekeken, dan had jij de mooiste ballen van de wereld gezien ‘
  ‘ Ik wil namelijk ook niet naar Afghanistan/Irak om te gaan moorden/doden in naam van de democratie.’
  Patriot!

  Ps. black roses I love you!! Secret lover!!!


  Maak melding
 9. Al de toenmalige legerleiders ontkennen te betrokken zijn bij de december ontwikkelingen ………….foei wie dan wel misschien De symbolische president die toen aan de macht was heeft de moorden gepleegt?////////


  Maak melding
 10. Vind jammer dat “de beul” Paul Bagwandas vroegtijdig dood is gegaan. Hij heeft de meeste schuld denk ik. A koeli dati wreed hatelijk.

  asoadé


  Maak melding
 11. Het was in oorlogstijd. Men vergeet dat diegenen die doodgeschoten werden aan de kant van Nedeland cq Amerika stonden. Nederland die zich altijd het vieze mannetje speelt. Brunswijk, Somo , Ormskerk enz, waren allemaal loopjongens van Nederland. Nederland die jullie elke dag weer op “ons forum” wordt uitgescholden als de grote boosdoener van dit alles.Het was Bouta en zijn kliek of de 16.

  Asadeso


  Maak melding
 12. Surely there is more to come. Wij hebben het nog niet gehad over die wandaden, die het rechtstreekse gevolg was van 8 december. Ben ik zo …. of nou zo….? Die agu gaat nog een heel lange staart hebben.


  Maak melding
 13. Hopelijk blijven we verschoond van nog meer sprookjes en onzin.
  Begrijpen die figuren nu echt niet dat het proces niet te stoppen is en dat de rechters zich weinig aantrekken van sprookjes en leugens die hier op het forum geplaats worden.


  Maak melding
 14. Over de doden niets dan goeds,maar door de allerbelangrijkste verrader,Fred Derby,werden de 15 neergeknald,hij en hij alleen was het die de militairen breed uit heeft verteld wat de plannen waren van de 15 golddiggers.
  Kort daarna werden ze vermoord en Derby mocht vij en blij Zeelandia verlaten.
  Maar dat allemaal komt nog ter sprake oen tang tiki.


  Maak melding
 15. Ik vind dat het wel makkelijk is om Paul Bhagwandas de schuld te geven.

  @Neus
  Nergens staat dat als de heren niet gevuurd hadden,d at ze zelf ook dood waren geweest!!

  Paul was een echte militair, een echte commando was, een echte revolutionair en ik denk niet dat er iemand meer van Suriname hield dan Paul.

  Hij wilde echt verandering in het land en wilde af van de (in zijn ogen) landverraders, die Suriname altijd hebben misbruikt voor hun eigen doelstelling.

  Jammer genoeg heeft ie zijn werk niet kunnen afmaken, al denk ik dat zijn manier uiteindelijk te hard was.

  Ik denk niet dat er veel verschil is tussen de wijze waarop de haviken Bush, Cheney en Rumsfeld hun land Amerika willen verdedigen en hoe Paul Bhagwandas dat voor ogen had.


  Maak melding
 16. SRANANG MAN jullie hebben het steeds over 8dec hoe ziet het anno 2008 Vene en consorten e kier ding grangpa en gramma foe oenoe… zijn geen 15mensen van die tege coup.maar die oudtjes van su.die het land hebben opgebouwd dat Vene e kierie….dat moeten jullie zien maar geen 15 lauwsie mensen.die het land naar hun verdoemenis zouden brengen.Thank e bout it…yes.


  Maak melding
 17. Patriot en vandaag komt het!!!
  De VS wacht lekker 50 jaar en dan komen ze doodleuk vertellen dat ze koreanen hielpen doden het leger verschaft fotos en al.
  straf proces?neen waarheids en verzoenings commissie haha. Den amerkan tja comedy.

  VS stonden slachting Koreanen toe
  AMSTERDAM – De Amerikanen hebben in 1950 toegestaan dat hun Zuid-Koreaanse bondgenoten vele duizenden politieke gevangenen doodden. Dit meldde de krant Washington Post zondagavond op zijn website.

  Zo gaf een Amerikaanse officier toestemming om 3500 Zuid-Koreaanse politieke gevangenen met machinegeweren neer te maaien om te voorkomen dat zij zich bij de Noord-Koreanen zouden aansluiten. In luttele weken tijd zijn in 1950 waarschijnlijk 100.000 of meer Zuid-Koreanen wegens (vermeende) linkse sympathieën vermoord.

  De VS stopten het politieke bloedbad in de doofpot, zo blijkt nu uit onderzoek. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur zou van de moorden hebben geweten. Ook zou het bekend zijn bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en dat van Binnenlandse Zaken. Daar zouden de dossiers over de moorden geclassificeerd zijn als geheim.

  De Zuid-Koreaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie doet sinds twee jaar onderzoek naar de moorden in 1950. „Het ergste is dat de Amerikanen niets hebben gedaan om de executies te stoppen”, aldus een lid van de commissie.

  De Koreaanse Oorlog was een burgeroorlog die begon in juni 1950 en in juli 1953 met een wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea eindigde. De Verenigde Staten vormde samen met nog vijftien landen een troepenmacht die op verzoek van de VN-Veiligheidsraad militaire steun bood aan Zuid-Korea.


  Maak melding
 18. Neus ga jij op het dak ziten met die domme reacties van je.Je zeurt maar over DBB als of die schutter straffen plotseling pro DDB zijn betekent.


  Maak melding
 19. RICO,je hebt groot gelijk,de oudjes worden
  geweigert opgenomen te worden,in APZ,als jede EURO,S kan dokken dan worden ze opgenomen. als ze worden opgenomen worden ze gewoon aan hun lot overgelaten,het is gewoon vershrikkelijk.te zien hoe je mensen erbij liggen,de directeur
  deugd gewoon niet.de mensen moeten de nodige spullen zelf meenemen te na embre,om hun mensen
  in bad te stoppen het is gewoon tries-triest te zien,
  trawan e didong e waktie Fedy.


  Maak melding
 20. @posting numer 13 sorry hoor brada ik zeg brada tegen jou omdat jij een paar grote fouten maak in jou posting die wil ik jou duidelijk maken niet omdat die amerikanen doen wat zij doen moet ik die daden van bouterse goed keuren foute stelling brada ik ben tegen iedere vorm van onrecht maar die van mijn land gaat mijn meer aan het hart duidelijk, iedereen krijgt de schuld van wat in suriname is gebeurd nederland amerika de militaire atage van nederland in suriname franse geheim agenten en de daders de gene die macht toen in suriname hadden die zijn naar jullie mening onschuldig het is toch zo krom als wat om dat te denken hebben ze bouterse aan handen of voeten gebonden en naar het ford gesleept en gezeg en nu ga jij die mensen afslachten er is ook iets als eigen verantwoordelijkheid dan vind ik het te makelijk om iedere keer weer te horen wat in irak of waar dan ook in de wereld is gebeurd om daarmee de daden van bouterse goed te praten waarom vraag hij niet aan de nabestaande en het surinaamse volk zijn oprechte excuus waarom doet hij dat niet ik durf stelling te nemen tegen brute dictator die mijn geliefde suriname naar de klote heeft geholpen ,en niet omdat je tegen holland of tegen amerika of blanken in het algemeen bent moet je om die redenen hier proberen wat krom is recht te praten want dat proef ik in vele van jullie betoog verkeerd. recht is recht en krom is krom niets meer en niets minder


  Maak melding
 21. @NEUS
  ????

  Wie is naar NL gevlucht?
  En wie is vermoord?

  AUB, niet Paul Bhagwandas toch?
  Laat me je bronnen zien, waar heb je dat vandaan?


  Maak melding
 22. De kinderen van Paul en zijn hele famile gaan het moeten ontgelden. Had hij maar beter moeter nadenken. Dit krijg je ervan als ze het uitschot uit India gooien. Dan richten hun nazaten ellende aan in andere landen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES